Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

В СТИЛ ТАНГО

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

На 18 декември от 19.00 часа в Камерна зала "България", КласикАрт ни предизвикват с музика на големия композитор заедно с даровитите музиканти: Сара Чакърова - маримба, Лора Маркова - цигулка, Георги Димитров - класическа китара, София Митрова - пиано, Алина Михайлова - виолончело и Майя Голева - перкусии

Вече 5-та година КласикАрт струнен квартет и ансамбъл интригува музикалния живот на София със своите оригинални проекти, блестящо реализирани концерти и интересни гости солисти.

Мисията на творците е да правят стойностна музика, сериозни и предизвикателни програми и дават път на млади даровити деца!

Музикантите от състава популяризират както музика от съвременни български автори, така и отбелязват значими юбилеи на именити композитори.

След успешното откриване на сезона си в Софийска филхармония с концерт в Камерна зала "България" пред месец октомври с първо интегрално изпълнение и премиери на струнни квартети от именития български цигулар и композитор Васко Абаджиев, сега КласикАрт ни предизвиква с концерт в стил "танго" с музика на големия композитор на XX век Астор Пиацола.

Купи билет

КласикАрт в състав: Калина Митева - първа цигулка, Росен Иванов - втора цигулка, Евгения Бааджиева-Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело, Алекс Атанасов - контрабас, Михаил Михайлов - валдхорна и Явор Добрев - кларинет, представят своя Коледен концерт в стил "танго " - 100 години Пиацола заедно със специалните гости солисти Сара Чакърова - маримба, Лора Маркова - цигулка и Георги Димитров - класическа китара.

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл (Снимка: Гергана Дамянова)

Участват и младите таланти София Митрова - пиано, ученичка на Милка Митева, Алина Михайлова - виолончело, ученичка на Даниела Черпокова и Майя Голева - перкусии, ученичка на Диляна Шопова и Маржа Палиева.

Аранжиментите на произведенията са специално за състава от българския композитор и аранжьор Слави Димов.

В програмата:

Астор Пиацола - "Четирите годишни времена на Буенос Айрес"
Астор Пиацола - Libertango
Астор Пиацола - Триумфал танго
Астор Пиацола - Аве Мария
Румба от Ян Фолкнър

Купи билет

Концертът на 18 декември 2021 г. (събота) от 19 часа в Камерна зала "България" е в навечерието на най-светлите Коледни празници! Дрескод червено! Очакват ви с подкрепата на Софийска филхармония.

Астор Пиацола е известен с това, че е наричан баща и създател на Танго Нуево - нов и революционен стил, в който джаз ритми и класическата музика се смесват с тангото. В началото Танго Нуево е било отхвърлено в родината си - Аржентина, но в крайна сметка е оценено и признато в цял свят.

Астор Пиацола е роден на 11 март 1921 година в Мар дел Плата, крайбрежно селище, на четиристотин и двадесет километра южно от Буенос Айрес, Аржентина. Той е единственото дете на Висенте Пиацола и Асунта Манети, с италиански произход - всичките баби и дядовци са били италиански имигранти, които се преместват да живеят в Аржентина. Превратна точка в неговия живот като музикант е следването му в Париж при известната Надя Буланже.

Алина Михайлова - виолончело (Снимка: Гергана Дамянова)

"Аве Мария" от Пиацола е прочувствена мелодия ,нещо като "песен без думи". Най-съкровената молитва към Божията майка, която ще прозвучи в изпълнението на деветгодишните Алина Михайлова - виолончело и София Митрова - пиано.

Този дует изгря преди половин година и е прекрасно, че тези даровити деца продължават своята съвместна работа и изяви с подкрепата на прекрасните си учители г-жа Милка Митева и г-жа Даниела Черпокова. Една весела и покачваща градусите Румба са подготвили младите таланти от НМУ -София.

София Митрова - пиано (Снимка: Софийска филхармония)

Заедно с Майя Голева - перкусии, те ще се представят като трио на този коледен концерт в аржентински стил. Майя Голева е ново име,което музикантите от КласикАрт са решили да представят на своите поредица концерти в камерна зала България, в които представят млади таланти. Тя е едва на 9 години и е ученичка на г-жа Диляна Шопова и Маржа Палиева.

Майя Голева - перкусии (Снимка: Личен архив)

Експериментирането

Годината е 1949 г. и Астор е на 28, той навлиза в период, в който се концентрира изцяло в класическата музика и джаза - жанрове, които ще го следват в целия му живот. През следващите няколко години композира работи, които са напълно различни по качество, стил, начин: те са представата на Пиацола за намирането на нови измерения в музиката.

Купи билет

Прекрасен пример за това е "Triunfal", в която има странен и все пак прекрасен синтез на тангото и класическата музика. Именно това произведение ще изпълни Георги Димитров - класическа китара заедно със своите колеги от КласикАрт на концерта 100 години Пиацола на 18 декември от 19 часа в Камерна зала България.

Георги Димитров - Жожо е роден през 2000 г. в София. Студент в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, в класа на проф. Паоло Пегораро. Той е първият носител на награда "Олга Камбурова" и е сред номинираните за приза "Млад музикант на годината 2020".

Георги Димитров - класическа китара (Снимка: Гергана Дамянова)

През 2021 г. е носител на Първа награда и на Специалната награда на един от най-престижните конкурси за китара в света - International Guitar Competition Maurizio Biasini, в Болоня.

Още

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Като стипендиант и носumел на специалната награда за Полет в изкуството "Cmоян Камбарев" дебютира kamo coлист на Камерен ансамбъл "Софийcku Солисти" с диригент проф. Пламен Джуров. Солира на Плевенска Филхармония под диригентството на Йордан Камджалов и е лауреат на фондацията му. Гостува на "Софийcku музикални седмици" в зала "Бъгария". Лауреат на множество конкурси у нас и в чужбина, сред кoито GuitArt в Пловдив, "Ана Амалия" във Вaймар, "Андрес Сеговия" в Монхайм, първа награда и Специалната награда на ЕMCY на XII Мейдународен конkурс Млади Виртyози" в София и др.

Най-прочутото произведение на Астор Пиацола без съмнение е т.нар. "Либертанго" (Libertango). Заглавието на тази мелодия, създадена и записана в Милано през 1974, обединява две думи: libertad (на испански - "свобода") и "tango". Пиесата символизира прехода от класическото танго към "Танго нуево". Известни са над двайсетина различни аранжимента на "Либертанго": за джазов оркестър, за симфоничен оркестър, за квартет от медни духови инструменти, за различни камерни ансамбли и дори - за хор a"capella, но като че ли за най-популярни се смятат онези аранжименти, в които звучи бандонеон.

На концерта на КласикАрт ще прозвучи аранжимент за маримба и струнен квинтет с китара, солист ще е Сара Чакърова - маримба. Сара Чакърова е родена нa 30.04.2003 г. в гр. София в семейство на музиканти.

Сара Чакърова - маримба (Снимка: Личен архив)

Още

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

Детето-чудо Сара Чакърова номинирана за Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев"

От 2009 г. е ученичка в НМУ "Любомир Пипков" в класа по ударни инструменти на Мария Палиева. Лауреат е на призови награди от редица национални и международни конкурси: XXII Национален конкурс за българска музика "Светослав Обретенов" - Провадия 2012, Международен конкурс за ударни инструменти "Wiener Klang" - Австрия 2012, Международен конкурс за немска и австрийска музика "Magic" - Бургас 2013, Международен перкусионен конкурс "Свирел" - Словения, 2014, Международния перкусионен конкурс - Тимишоара - Румъния 2014, XI Международен конкурс "Млади виртуози" - София 2015, "Italy Percussion competition" Монтебело - Италия 2015, Международен конкурс за немска и австрийска музика "Magic - Бургас 2017, "International Youth percussion Competition" - Белгия 2017, номинация и награда в юбилейната 10-та Награда за полет в изкуството "Стоян Камбарев" - 2019 г., Международен конкурс "Музиката и Земята"- С офия 2020, номинация в 30-ото издание на националната анкета на БНР "Млад музикант на годината" - 2020 г. Заедно с перкусионен ансамбъл Paliev's Sparkles са носители на много международни награди.

Участва в концерти на сцената на "Карнеги Хол", САЩ, Австрия, Зала България, БНР, НДК, Античен театър Пловдив, архитектурно-музеен резерват Царевец във Велико Търново и др.

Още

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

Концертира като солист на Софийска филхармония, камерен ансамбъл "Софийски Солисти", Младежка филхармония, Симфониета "София", ClassicArt квартет, Genesis Orchestra, Плевенска филхармония, Пловдивска филхармония и др.

Участва в майсторски класове на Дейвид Фрийдман, Емануел Сежурне, Майкъл Бърит, Жан-Батист Льоклер, Мартин Грюбингер, Гордън Стоут, Ал. Герасимес, Ерико Даймо, Василена Серафимова, Татяна Колева, Свет Стоянов, Виви Василева.

Още

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

От 2017 г. e приета в KUG Университет по музика и сценични изкуства Грац/ Австрия/ по програма "hight gifted students"/високо надарен студенти класа на проф. Улрике Стадлер, а oт 2018г продължава в подготвителен курс /preparatory course/ на Университета

От 2005 e в състава на Бон-Бон мюзик и заедно с групата участва в многобройни концерти, телевизионни предавания, студийни записи и благотворителни инициативи: Българската Коледа; Autism Speaks"; "Hope for Haiti", в най-мащабния благотворителен проект на UNICEF - #imagine за по-добър живот на децата по света, представител на България в кампанията на Европейския парламент - Европа Срещу COVID19.

Световноизвестна е интерпретацията на "Либертанго" на прочутия виолончелист Йо Йо Ма, включена в албума му "Душата на тангото" - Музика от Астор Пиацола (1997) .

Сред неговите най-често изпълнявани концертни творби по света, а и у нас в последно време, са "Годишните времена на Буенос Айрес" (Cuatro Estaciones Porteñas) - четири композиции в стил танго, създавани по различни поводи между 1965 г. и 1970 г.

В периода 1996-1998 руският композитор Леонид Десятников прави свободна транскрипция на "Годишните времена на Буенос Айрес" за цигулка и струнен оркестър, като във всяка част е включил и цитати от "Годишните времена" на Вивалди. Но съобразявайки се с различията в сезоните в северното и южното полукълбо, например, във "Verano Porteño" ("Лято") е добавил елементи от "L"Inverno" ("Зима") на Вивалди.

Купи билет

Публиката на 18 декември ще чуе Годишните времена в изпълнението на Лора Маркова - цигулка и музикантите от КласикАрт, в аранжимент направен специално за тях от българския композитор и аранжьор Слави Димов. Лора Маркова е родена през 2003 г. В София. На 5 годишна възраст започва да свири на цигулка в класа БлагороднаТанева в НМУ "Любомир Пипков", където учи и в момента.

Лора Маркова - цигулка (Снимка: Софийска филхармония)

Още

Оркестърът на Класик ФМ радио представя младите солисти Лора Маркова и Ивайло Василев

Оркестърът на Класик ФМ радио представя младите солисти Лора Маркова и Ивайло Василев

Лауреат е на редица награди от национални конкурси, по значимите от които са първите награди от конкурсите "Млади виртуози"- София 2013, "Добрин Петков" -Пловдив 2013, "Недялка Симеонова" - Хасково 2014 и 2018и Гран При от конкурсите "Музиката и земята" - София 2018, "Надежди, майстори и таланти" - Добрич 2019, "Асен Диамандиев" - Боровец 2021.

Международните и отличия и призови награди са от конкурсите "Андреа Постакини" и "Пиколо Виолино" Италия, "Антон Рубинщайн" Германия, "Одеса" Украйна, "Концертино Прага" Чехия. През 2020 г. получава първа награда от международния конкурс "Леонид Коган" , Брюксел, а през 2021 става лауреат на първа награда от престижния конкурс за цигулари до 18 години "Тибор Варга Джуниър" в Швейцария, което и дава възможност за многобройни концертни изяви през следващите 2 години.

Още

Виртуозната 17-годишна Лора Маркова е носител на Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

17-годишната Лора Маркова с Наградата за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

През 2020 г. предаването Алегро Виваче на БНР присъжда на Лора специалната награда за млад талант на името на "Олга Камбурова" , а през 2021 е номинирана за "Млад музикант на 2020". Лора е лауреат и на голямата награда за "Полет в изкуството" на фондация "Стоян Камбарев" за 2020 г.

Соловите и изяви във фестивали и концерти включват "Днина България" във Франкфурт, "Музика мунди", Брюксел, "Съкровища от България", Карнеги Хол, Ню Йорк и други във Франция, Италия, Гърция, Германия, Швейцария, Португалия.

В България концертира като солист на Плевенска Филхармония, Фестивален Оркестъра на БНР, Класик ФМ Оркестър, Младежка Филхармония "София", "Симфониета"София", Видинска Филхармония, Софийски солисти и др.

Купи билет

Лора се изявява активно и като камерен музикант. В дуо със Сион Найман (виолончело) са носители на специална награда "Бохуслав Мартину" от международния конкурс "Концертино Прага", Чехия 2021, първа награда от международния конкурс "Музиката и земята", София 2021 и първа награда от националния радио конкурс "Кантус Фирмус", 2021.

Още

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Най-младият концертмайстор Лора Маркова с номинация за Наградата за Полет в Изкуството

Участвала е в майсторски класове и академии на проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Дора Шварцберг, проф.Леонид Кербел, проф. Захар Брон, проф. Иври Гитлис, проф. Павел Верников, проф. Светлана Макарова, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева и др.

Стипендиант е на Фондация "Йордан Камджалов", Министерство на културата на РБ, Фондация "Млади виртуози". Стипендиант е на Леонидас Кавакос и Dakk App за 2021 г. Свири с цигулка "Шарл Бружер" от 1908 г., реставрирана от лютиера Владо Тилев.

Още

"КласикАрт" закриват "Романтично лято в Квадрат 500"

"КласикАрт" закриват "Романтично лято в Квадрат 500"

Още

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Още

"Quarto" Квартет - Happy Birthday, Beethoven!

"Quarto" Квартет - Happy Birthday, Beethoven!

Още

Орлин Павлов: За мен думите на 2021 година са "промяна" и "израстване"

Орлин Павлов: За мен думите на 2021 година са "промяна" и "израстване"

Още

18-годишната Летиция Хан свири Моцарт със Софийската филхармония

18-годишната Летиция Хан свири Моцарт със Софийската филхармония

Още

Маестро Владимир Кираджиев: Камен Чанев беше не само изключителен певец, но и много добър човек

Маестро Владимир Кираджиев: Камен Чанев беше не само изключителен певец, но и много добър човек

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нетфликс пуска филм за група "KISS" през 2024 г.

Групата е основана през 1973 г. в Ню Йорк. За 46-годишното си съществуване тя е продала над 100 милиона копия от албумите си

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров

Калуди Калудов отбелязва 45 години на сцената с уникалната продукция "Палячи"

Операта от Руджеро Леонкавало ще е под купола на Академичен цирк "Балкански" на 27 април в София

"Фламенко трибют на Пат Матини" с виртуозния китарист Сантяго Лара и звездата на танца Мерседес Руиз

В рамките на 23-тото издание на "Европейски музикален фестивал" в София

Соня Йончева само с един концерт в София

Вторият концерт ще е през август във Варна

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина