Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

18-годишната Летиция Хан свири Моцарт със Софийската филхармония

КЛАСИЧЕСКИ КОНЦЕРТИ

18-годишната Летиция Хан свири Моцарт със Софийската филхармония

Немската пианистка смело прекрачва границата от дете-чудо към изпълнител с изграден стил и специалистите определят свиренето ѝ като неочаквано зряло, завладяващо, енергично и отрезвяващо

На 16 декември Софийската филхармония посреща 18-годишната пианистка Летиция Хан, станала известна като детето-чудо, което Ланг Ланг представя на света.

Купи билет

Под диригентската палка на маестро Фридрих Пфайфер тя ще изпълни 19-тия концерт за пиано на Моцарт.

Маестро Пфайфер допълва програмата с Моцартовата Симфония No 32 и със Симфония No 3 от Шуберт.

На 18 години немската пианистка Летиция Хан смело прекрачва границата от дете-чудо към изпълнител с изграден стил. Специалистите определят свиренето ѝ като неочаквано зряло, завладяващо, енергично и отрезвяващо. Най-важният музикален покровител на Летиция е Ланг Ланг. Като малко момиченце тя печели два майсторски класа с него, на единадесетгодишна възраст свири с него в Китай, а той я титулова "музикален посланик" сред младите.

Животът на младата пианистка е нетрадиционен: тя започва да свири на пиано на двегодишна възраст. На четири години постъпва в училище и прескача четири класа. През 2011 г. прави първия си 60-минутен самостоятелен концерт. На девет години свири в Лайпцигския Гевандхаус. На десетгодишна възраст прави соловия си дебют на пиано с 90-минутна програма и през същата година прави дебюта си с оркестър с Концерт за пиано № 2 на Бетовен.

През лятото на 2016 г., на дванадесетгодишна възраст, след издържането на приемния изпит, тя започва своята бакалавърска програма по музика в Кралската консерватория в Белгия. Летиция е артист на KAWAI от лятото на 2016 г. На петнадесет тя за първи път дирижира, като едновремено с това изпълнява Концерт за пиано № 3 на Бетовен. През юли 2018 г. нейната композицията за пиано и оркестър, печели първа награда на конкурса за композиция в Санкт Петербург и е представена на премиера през 2019 г. От 2020 г. Летиция Хан е "Млад посланик" на Белгийския национален симфоничен оркестър.

Купи билет

През януари 2020 г. тя открива с концерт Националния мексикански конкурс за пиано и започна дуетното турне с брат си Филип, който е 5 години по-млад. Освен това Летиция прави свои собствени майсторски класове по пиано с ученици от няколко музикални училища и е активен член на проекта "Рапсодия в училище" -образователна програма за доближаване на класическата музика до младите хора.

Австрийският диригент Фридрих Пфайфер започва своя път в музиката като валдхорнист и певец в прочутия Хор на виенските момчета. Време, белязано с участията му като солист в записи на Бахови кантати под диригентството на знаменития Николаус Харнонкур и изпълнението на ролята на първото от трите момчета - гении на храма в операта "Вълшебната флейта" от Моцарт, поставена в Баварската държавна опера в Мюнхен и Виенската държавна опера (1968 - 1972). След прекрасните години в Хора на виенските момчета, се посвещава на валдхорната. Учи при проф. Йозеф Велеба в Университета за музика и изпълнителски изкуства във Виена.

На 18 години Фридрих Пфайфер е водач на валдхорните в Tonkunstler Orchestra на Долна Австрия, две години по-късно е назначен на същия пост във Виенския симфоничен оркестър. На 1 септември 1981 г. се присъединява към оркестъра на Виенската държавна опера, свири на позициите първа, трета и четвърта валдхорна. През 1985 г. е поканен да стане част от Виенския филхармоничен оркестър (в този престижен състав свири до 2008). Под диригентството на Рикардо Мути изпълнява през 1987 като солист на оркестъра, Моцартовата Симфония - концертанте в ми бемол мажор KV 297b. В същия период Пфайфер е член и на Hofmusikkapelle (1987 - 2008).

След като завършва курс на обучение при Карл Остерайхер, талантливият музикант насочва вниманието си към дирижирането. С богатия опит на оркестрант, бързо израства в това ново поприще. Между 1990 - 2008 г. той е артистичен директор на "Musik im Stadl", дирижира серия концерти с Виенските филхармоници (участват и на Залцбургския фестивал). Гост-диригент е на Пражкия радиосимфоничен оркестър, Камерния оркестър - Залцбург и New Japan Philharmonic Orchestra, на оркестри в Австрия и Словакия.

От 2008 - 2011 е диригент във Виенската държавна опера, от 2011 - гост-диригент в Националната опера на Молдова в Кишинев. Дирижирал е оперни постановки в Румънската национална опера в Клуж и Националната опера в Букурещ, на фестивала "Джордже Енеску". Репертоарът на Фридрих Пфайфер се разпростира от виенските класици до майсторите на 20 век. Има репутацията на задълбочен познавач на стила Верди - дирижирал е многократно негови опери и Реквием.

Купи билет

Билети за концерта са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Ла Скала в Милано откри сезона с премиера на "Макбет"

Ла Скала в Милано откри сезона с премиера на "Макбет"

Още

Интересна детска програма на Новогодишния музикален фестивал

Интересна детска програма на Новогодишния музикален фестивал

Още

Три коледни концерта в НДК по случай годишнината на Националната музикална академия

Три коледни концерта в НДК по случай годишнината на Националната музикална академия

Още

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски гостуват на Софийската филхармония през 2022 г.

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Величието на Depeche Mode в Memento Mori

Dave Gahan и Martin Gore отпразнуват живота в петнадесетия си студиен албум "Memento Mori"

hug or handshake представят най-новия си видео клип към песента SLOWBOY

Една силно зареждаща песен, носеща мелодично и танцувално поп звучене

Световноизвестното клавирно дуо Катя и Мариел Лабек и маестро Найден Тодоров с концерт в деня на изборите

Те ще представят изключителния Концерт за две пиана на Франсис Пуленк. Елегантната френска вечер включва още "Следобедът на един фавн" от Клод Дебюси и забележителното "Болеро" от Морис Равел

Михаил Йосифов и "Новините в джаза" с турне и дебютен албум

Групата ще представи дебютния си албум "Първа емисия" с поредица от концерти в 7 града в страната

Нетфликс пуска филм за група "KISS" през 2024 г.

Групата е основана през 1973 г. в Ню Йорк. За 46-годишното си съществуване тя е продала над 100 милиона копия от албумите си

МУЗИКАУТОР писа до над 80 театъра, културни домове и ателиета за задължението да лицензират музиката в постановките си

"България, въпреки устойчивия си през последните години растеж, е на последно място по приходи от авторски възнаграждения на Балканите", заяви изпълнителният директор Иван Димитров