Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Маестро Владимир Кираджиев: Камен Чанев беше не само изключителен певец, но и много добър човек

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Маестро Владимир Кираджиев: Камен Чанев беше не само изключителен певец, но и много добър човек

Най-хубавото в нашия спектакъл е самата Тоска - оперната дива Таня Иванова, която впечатлява с тъмния си красив тембър, казва диригентът

Маестро Владимир Кираджиев (Източник: Държавна опера - Варна)

Маестро Владимир Кираджиев с успешна диригентска и академична кариера във Виена дирижира в XXII Коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна спектакъл на "Тоска", по повод първата годишнина от кончината на големия тенор Камен Чанев.

Държавна опера Варна

Между две репетиции той споделя пред Виолета Тончева наблюденията си върху политиката на оперните театри във време на пандемия в Австрия и България, спомня си спектакли с Камен Чанев и откроява вярната и вълнуваща интерпретация на Таня Иванова в ролята на "Тоска".

Още

Големи български оперни звезди в Гала концерт почит към Камен Чанев

Големи български оперни звезди в Гала концерт почит към Камен Чанев

- Как се справят с пандемията оперните театри в Австрия, маестро Кираджиев?
- В момента сме в локдаун, оперните театри не изнасят спектакли, но излъчват онлайн записи на свои постановки, за да покажат, че са живи. Преди това, когато въведоха ограничения в допустимия брой зрители, някои театри отстраняваха седалки, за да гарантират задължителната дистанция. В България ситуацията сега е по-благоприятна, в залите се допускат максимален брой зрители,но при наличие на Зелен паспорт или отрицателен тест. Така или иначе, всички ние трябва да се съобразяваме с предписанията на здравните власти.

Купи билет- Спектакълът на "Тоска", който ще дирижирате във Варна, е посветен на Камен Чанев...
- Радвам се, че ме поканиха да дирижирам този спектакъл в памет на Камен, един от най-големите тенори на нашата съвременност. Той живееше близо до Виена, познавах го добре. Камен беше не само изключителен певец, но и много добър човек.

Камен Чанев в сцена от "Отело" (Източник: Държавна опера - Стара Загора)

За мен винаги е било удоволствие да дирижирам спектакли с негово участие. Преди да се случи нещастието, той пя във Виена в представления на "Андре Шение" и "Палячи", които аз дирижирах. С Камен се запознах преди много години, мисля, че беше в Сливен, когато той пееше в "Отвличане от сарая". После записахме за БНР много хубав компактдиск "От белкантото до веризма".

- Каква "Тоска" да очакваме на 10 декември?
През последните години се специализирах предимно в оперни спектакли, обичам Верди, обичам Пучини. Винаги се стремя към най-доброто, доколкото това зависи от диригента. Надявам се и сега да поднесем хубав спектакъл.

Радвам се, че Валерий Георгиев ще дебютира като Каварадоси, една от коронните роли на Камен. Най-хубавото в нашия спектакъл е самата Тоска - оперната дива Таня Иванова, която впечатлява с тъмния си красив тембър, верността към музиката на Пучини и вълнуващата интерпретация на една от най-известните оперни героини.

ВЛАДИМИР КИРАДЖИЕВ е роден в България, от 1989 година живее във Виена. Завършил е НМА "Проф. Панчо Владигеров" със специалности оркестрово и хорово дирижиране и композиция. Участвал е в майсторски курсове във Ваймар (1983) при Курт Мазур, Сиена (1985) при Франко Ферара и във Варна (1987) при Карл Остерайхер.

Още

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

Световни артисти пеят в памет на Камен Чанев в Пловдив

През 1988 година е поканен от проф. Остерайхер за следдипломна квалификация в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, където през 1991-1992 е художествен ръководител на Виенския Резиденц Оркестър. През 1994 дирижира музика от Алфред Шнитке на фестивала в Люцерн, в следващите две години в Дойче Опер Берлин асистира на Рафаел Фрюхбек де Бургос в "Борис Годунов" и на Иржи Коут в "Евгени Онегин", работи с режисьора Гьотц Фридрих, певците Рене Коло и Мати Салминен, поставя едноактната опера на Мусоргски "Женитба".

Камен Чанев в сцена от "Отело" (Източник: Държавна опера - Стара Загора)

От 1996 е редовен гост на оперния фестивал в Сигулда (Латвия), където дирижира звезди като Анна Нетребко, Елина Гаранча, Майя Ковалевска, Надя Кръстева, Марсело Алварес, с които работи и до днес. Често си партнира с големи оперни режисьори като Юри Александров, Михал Знаниецки и Питър Селърс.

Купи билетВладимир Кираджиев е дирижирал прочути оркестри като BBC Schottish Symphony, Литовския държавен оркестър, Латвийска национална филхармония, Софийска филхармония, I pomeriggi musicali, Унгарски фестивален оркестър, Гданска филхармония, филхармониите на Люблин, Вроцлав, Лодз, Бялисток, Силезийска филхармония Катовице,

Берлинския симфоничен оркестър, Клангфорум Виена, Словашки камерен оркестър Жилина, Симфоничен оркестър на UNAL Монтерей, Симфоничен оркестър на Колумбия, Симфоничен оркестър в Шенжен (Китай), Филхармония в Сендай (Япония) и Филхармония Bucheon и Wonju (Корея). Работи със солисти като Рафал Блехач, Кшищоф Яблонски, Людмил Ангелов, Шарон Кам, Андрей Корсаков и много други.

Бил е гост-диригент на редица оперни театри, сред които Национална опера Рига, Софийска опера и балет, Комише Опер Берлин, Метропол Театър Берлин, Дойче Опер Берлин, Опера Грац, Фолкстеатър Рощок, Татарската национална опера Казан, както и почти всички оперни театри в Полша.

Още

Камен Чанев загуби битката с коронавируса

Камен Чанев загуби битката с коронавируса

Гостувал е на фестивалите в Люцерн, Оперния фестивал в Сигулда, Варшавска есен, Wiener Festwochen, Musica Electronica Nova във Вроцлав. Музикален директор на фестивала в Рьотинген в Германия от 1994 до 2011. Между 2008 и 2013 е художествен ръководител на Филхармонията в Ржешов Полша, а от сезон 2014-2015 е първи гост-диригент в Opera na Zamku в Шчечин (Полша).

Купи билетВладимир Кираджиев преподава оперно дирижиране и свирене на партитури в Института по дирижиране към Виенския Университет за музика и сценични изкуства, а от няколко години води и концертите с млади таланти - солисти на Международната лятна академия към Университета. Ръководи също диригентски курсове в Австрия, Полша, България и Мексико.

Има множество записи с оперна и симфонична музика, с творби на съвременни австрийски композитори. През 2015, заедно с пианиста Людмил Ангелов, записва с Шотландския симфоничен оркестър на BBC компактдиск с открития от двамата, 140 години след написването му, Концерт за пиано в ми минор, оп. 3 от М. Мошковски. Редовната работа с много оркестри и оперни театри в България му носи "Кристална лира" на СБМТД за най-добър диригент на 2015 година.

Още

Александрина Пендачанска и Камен Чанев ще пеят в "Тоска" в Софийската опера

Александрина Пендачанска и Камен Чанев ще пеят в "Тоска" в Софийската опера

Още

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господа

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господ

Още

Световноизвестният тенор Камен Чанев гастролира в Националната опера на Будапеща

Световноизвестният тенор Камен Чанев гастролира в Националната опера на Будапеща

Още

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

 

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Бароковите костюми от хартия на Ася Козина, които взривиха света на модата

Украинската артистка работи с марки като Dolce & Gabbana като създава костюм, вдъхновен от една от символичните сгради на Киев - Къщата с химерите

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"

Боряна Бабанова, или една актриса "В полите на Витоша"

Младата актриса от Драматичен театър-Ловеч е номинирана за "Икар" за ролята си в спектакъла на Крис Шарков