Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

ЗВЕЗДЕН РОЖДЕН ДЕН

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Световноизвестната прима пристига специално за събитието на 1 юли на Античния форум "Августа Траяна"

Опернат прима Веселина Кацарова (Снимка: Виктор Викторов/Държавна опера - Стара Загора)

С пищен концерт, който ще се състои на 1 юли от 21.00 часа на Античния форум "Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Още

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Концертът е с участието на тенора Камен Чанев и на примата Веселина Кацарова, артистичен директор на Операта, която пристига специално за събитието. Участват звездните солисти на Старозагорската опера Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хора, оркестъра, балета и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Камен Чанев (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев, са включени увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и др., финал на балета "Гето". Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов.

Историята на Старозагорската опера накратко

Още

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

За рожден ден на Старозагорската опера е приета датата 1 юли 1925 г., когато завесата се вдига за първото оперно представление в Стара Загора - "Гергана" от Маестро Георги Атанасов. Операта на Стара Загора се ражда в семейство с любящи "родители" - първата в образа на Гергана - Ничка Хаджимитева-Баталова, на която тази година се отбелязват 115 г. от рождението . А хормайстор на постановката, наречен от старозагорци "Бащата на Операта" е Златан Станчев. Наричат го ласкаво "Прометей Станчев".

Останалите в екипа, реализирал "Гергана" са: режисьор Мара Шопова, диригент Атанас Ковачев, балетмайстор Йосиф Стоилов, художник Христо Костакев, корепетитор Наталия Зафирова, инспициент и осветител Нено Ненов, сценичен работник Панайот Христов. В ролята на Никола е адвокатът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага - Стефан Даскалов, Дядо Недялко - Петър Тотев и др.

Операта в Стара Загора си има и жив връстник - Санди Ганчев, дългогодишен хорист, роден през месец декември 1925 г. Съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в града на липите.

Още

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господа

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господ

От 1928 г. до 1934 г. операта в Стара Загора се именува Районна опера-Стара Загора с център Стара Загора и район на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934г. операта в Стара Загора преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. Старозагорската опера става Държавна, със заповед на Министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов.

Той присъства на третия спектакъл на операта "Травиата", силно впечатлен е, дава дума операта да стане държавна и я изпълнява. Със заповед на министър Казасов Старозагорската опера действително става първата извънстолична опера в България.

1925 г. Операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов

1925 г. Участници в операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов

За рождена година на балета в Стара Загора се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка "Куклената фея". С появата на Димитър Димитров през 1958 г. и стабилизирането на ръководството, с оформянето на постоянен постъновъчен екип, включващ и Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, всички те загрижени за своя театър, започва оживление и подем.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

През 1967 г. започва ежегодното провеждане на "Декемврийски музикални дни" - още един стимул, още едно предизвикателство за театъра и неговите състави, за публиката.

Собствена сграда най-старата извънстолична опера получава през 1971 г. - най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите, гордост и емблема на града.

На 1 и 4 октомври 1991 са премиерните спектакли на "Мадам Бътерфлай" . Рано на следващия ден, 5 октомври 1991, декорът трябва да се товари, за да отпътува към Гърция, но... "В 24.15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценна зала" - пише в протокола на представлението.

С премиера на "Кармен" е официалното тържествено откриване на възстановената сграда на Държавна опера - Стара Загора на Деня на Стара Загора - 5.10.2010 г.

Старозагорската опера днес

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Оперният режисьор Огнян Драганов поема ръководството на Държавна опера-Стара Загора през 2015 година като временно изпълняващ длъжността директор, а от 2016 - след спечелен конкурс, е назначен за директор. За главен диригент кани в екипа си диригента Ивайло Кринчев, а през 2016 - световната оперна прима Веселина Кацарова за артистичен директор на театъра.

През същата година примабалерината Силвия Томова е ангажирана като художествен ръководител на балетната трупа. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, спектакли за деца и образователни програми, международни копродукции и творчески обмен, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката "За първи път в България" / "Опера на стадиона", "Опера в цирка", Опера с кукли и др./.

Още

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена "В джоба 234", възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески успехи и награди. Старозагорската опера и нейните традиции и постижения са отразени в януарския брой на авторитетното европейско издание "Опернглас" по повод премиерното представяне в България и в региона на операта "Африканката" от Майербер - съвместна продукция с Дойче опер Берлин.

1 юли /сряда/ 21.00ч., сцена Античен форум "Августа Tраяна"
"95 ГОДИНИ СТАРОЗАГОРСКА ОПЕРА" - галаконцерт
Програма

1. Франческо Чилеа - АДРИАНА ЛЕКУВРЬОР - ария на Принцеса де Буйон изпълнява Веселина Кацарова
2. Руджеро Леонкавало - ПАЛЯЧИ - Пролог изпълнява Александър Крунев
3. Руджеро Леонкавало - ПАЛЯЧИ - встъпителен хор към второ действие - Дон, дин, дон... изпълняват Александър Крунев и хор
4. Парашкев Хаджиев - МАРИЯ ДЕСИСЛАВА - Молитва на Мария-Десислава изпълнява Русалина Мочукова
5. Джоакино Росини - СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР - ария на Дон Базилио изпълнява Юлиан Константинов
6. Шарл Гуно - РОМЕО И ЖУЛИЕТА - валс на Жулиета изпълнява Емилия Иванова
7. Джузепе Верди - АТИЛА - дует на Атила и Ецио изпълняват Юлиан Константинов и Александър Крунев
8. Умберто Джордано - АНДРЕ ШЕНИЕ - ария на Андре Шение Come un bell di Maggio.... Изпълнява Камен Чанев
9. Жорж Бизе - КАРМЕН - Циганска песен Изпълняват Даниела Нинева и балет
11. Джузепе Верди - СИЛАТА НА СЪДБАТА - Увертюра
10. Горан Брегович, музика Клезмер - ГЕТО - балет по хореография на Марио Пиаца - Финал
12. Жорж Бизе -КАРМЕН - хор на момчетата
Джакомо Пучини - ТУРАНДОТ - сцена Изпълняват деца от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора
13. Джузепе Верди - БАЛ С МАСКИ - дует на Амелия и Рикардо изпълняват Русалина Мочукова и Камен Чанев
14. Джузепе Верди - НАБУКО - ария на Захария изпълняват Ивайло Джуров и хор
15. Джузепе Верди - РИГОЛЕТО - квартет /Джилда, Мадалена, Херцога, Риголето/ изпълняват Емилия Иванова, Даниела Нинева, Камен Чанев, Александър Крунев
16. Пиетро Маскани - СЕЛСКА ЧЕСТ - Regina Coeli /Великденски химн/ изпълняват Елена Баръмова и хор
17. Джузепе Верди - ТРАВИАТА - Наздравица

Още

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Още

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

Още

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Още

Старозагорската "Турандот" с кукли обра овациите в София (галерия)

Старозагорската "Турандот" с кукли обра овациите в София (галерия)

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Изложба в Русе разказва за посещенията на Шостакович у нас

Представени са фотографии, запечатали концертните му изяви във Варна, срещите му с български композитори в София, гостуването му в Българската държавна консерватория

Нюйоркската филхармония откри сезона след 18 месеца прекъсване заради пандемията

Пандемията принуди прочутия симфоничен оркестър, който е една от най-старите музикални институции в САЩ, да отмени сезон 2020-2021 г., което донесе загуби от 21 милиона долара от непродадени билети

"Трио Лобковиц Виена" ще участват в Австрийски музикални седмици в Пловдив

Два изключителни концерта в рамките на юбилейното 25-то издание

Русенската филхармония и маестро Емил Табаков откриват 60-ото издание на "Мартенски музикални дни"

Програмата тази вечер включва изпълнение на Първия виолончелов концерт на Шостакович, чиято 115-годишнина честваме тази година, и Фантастична симфония на Берлиоз

Четирикратният носител на „Грами“ Антонио Санчес ще бъде гост на седмия Plovdiv Jazz Fest

Специалният проект „Четири млади дами пеят джаз“ ще открие фестивала 29 октомври от 20:00 часа в Дома на културата "Борис Христов"

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Вижте какви музикални преживявания се ви подготвили Калина Христова, Росен Иванов, Евгения Бааджиева-Димова, Кристиана Михайлова, Михаил Михайлов и Явор Добрев