Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

ЗВЕЗДЕН РОЖДЕН ДЕН

Веселина Кацарова и Камен Чанев в празничен концерт за 95-та годишнина на Старозагорската опера

Световноизвестната прима пристига специално за събитието на 1 юли на Античния форум "Августа Траяна"

Опернат прима Веселина Кацарова (Снимка: Виктор Викторов/Държавна опера - Стара Загора)

С пищен концерт, който ще се състои на 1 юли от 21.00 часа на Античния форум "Августа Траяна", Старозагорската опера ще отбележи 95 години от създаването си.

Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Още

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Веселина Кацарова с втори майсторски клас в родната Стара Загора

Концертът е с участието на тенора Камен Чанев и на примата Веселина Кацарова, артистичен директор на Операта, която пристига специално за събитието. Участват звездните солисти на Старозагорската опера Емилия Иванова, Елена Баръмова, Русалина Мочукова, Александър Крунев, Ивайло Джуров и Юлиан Константинов, младата оперна надежда Даниела Нинева, хора, оркестъра, балета и възпитаниците на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Камен Чанев (Снимка: Държавна опера - Стара Загора)

В програмата, подбрана и подредена от Маестро Ивайло Кринчев, са включени увертюри, арии, дуети, ансамбли и хорове, балетни сцени от опери на Росини, Верди, Бизе, Гуно, Пучини, Маскани, Леонкавало, Чилеа, Джордано, Парашкев Хаджиев и др., финал на балета "Гето". Водещи на концерта са Ромина Славова и Николай Априлов.

Историята на Старозагорската опера накратко

Още

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

Вижте възраждането на Старозагорския балет във фотографска експозиция

За рожден ден на Старозагорската опера е приета датата 1 юли 1925 г., когато завесата се вдига за първото оперно представление в Стара Загора - "Гергана" от Маестро Георги Атанасов. Операта на Стара Загора се ражда в семейство с любящи "родители" - първата в образа на Гергана - Ничка Хаджимитева-Баталова, на която тази година се отбелязват 115 г. от рождението . А хормайстор на постановката, наречен от старозагорци "Бащата на Операта" е Златан Станчев. Наричат го ласкаво "Прометей Станчев".

Останалите в екипа, реализирал "Гергана" са: режисьор Мара Шопова, диригент Атанас Ковачев, балетмайстор Йосиф Стоилов, художник Христо Костакев, корепетитор Наталия Зафирова, инспициент и осветител Нено Ненов, сценичен работник Панайот Христов. В ролята на Никола е адвокатът Георги Баталов, Селим бей е Теню Велев, Мухтар Ага - Стефан Даскалов, Дядо Недялко - Петър Тотев и др.

Операта в Стара Загора си има и жив връстник - Санди Ганчев, дългогодишен хорист, роден през месец декември 1925 г. Съдбата му е орисана да бъде свързана с живото сърце на музиката в града на липите.

Още

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господа

Световноизвестният Камен Чанев: Иска се смирeние и да знаеш, че имаш ли глас, е от Господ

От 1928 г. до 1934 г. операта в Стара Загора се именува Районна опера-Стара Загора с център Стара Загора и район на обхождане Бургас, Търново и Пловдив. На 14 май 1934г. операта в Стара Загора преминава под егидата на Старозагорската градска община и се преименува на Старозагорска общинска опера. На 1 април 1946 г. Старозагорската опера става Държавна, със заповед на Министъра на информацията и изкуствата Димо Казасов.

Той присъства на третия спектакъл на операта "Травиата", силно впечатлен е, дава дума операта да стане държавна и я изпълнява. Със заповед на министър Казасов Старозагорската опера действително става първата извънстолична опера в България.

1925 г. Операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов

1925 г. Участници в операта "Гергана" от Маестро Георги Атанасов

За рождена година на балета в Стара Загора се счита 1949 година, когато на сцената на театъра е поставена първата балетна постановка "Куклената фея". С появата на Димитър Димитров през 1958 г. и стабилизирането на ръководството, с оформянето на постоянен постъновъчен екип, включващ и Петър Русков, Георги Петров, Богдана Попова и втория диригент Веселин Ненов, всички те загрижени за своя театър, започва оживление и подем.

Още

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

Силвия Томова: "Кармен" на стадион "Берое" ще бъде един изключителен спектакъл, огромно зрелище и шоу

През 1967 г. започва ежегодното провеждане на "Декемврийски музикални дни" - още един стимул, още едно предизвикателство за театъра и неговите състави, за публиката.

Собствена сграда най-старата извънстолична опера получава през 1971 г. - най-голямата и най-модерната за времето си на Балканите, гордост и емблема на града.

На 1 и 4 октомври 1991 са премиерните спектакли на "Мадам Бътерфлай" . Рано на следващия ден, 5 октомври 1991, декорът трябва да се товари, за да отпътува към Гърция, но... "В 24.15 ч. избухна пожар и бе унищожена сцената, зрителната зала и мизансценна зала" - пише в протокола на представлението.

С премиера на "Кармен" е официалното тържествено откриване на възстановената сграда на Държавна опера - Стара Загора на Деня на Стара Загора - 5.10.2010 г.

Старозагорската опера днес

Още

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Огнян Драганов: Съизмерваме се с оперните театри в Европа

Оперният режисьор Огнян Драганов поема ръководството на Държавна опера-Стара Загора през 2015 година като временно изпълняващ длъжността директор, а от 2016 - след спечелен конкурс, е назначен за директор. За главен диригент кани в екипа си диригента Ивайло Кринчев, а през 2016 - световната оперна прима Веселина Кацарова за артистичен директор на театъра.

През същата година примабалерината Силвия Томова е ангажирана като художествен ръководител на балетната трупа. Приоритет в репертоарната и управленска политика на Огнян Драганов и неговия екип са дейности, свързани с овладяването на нови и нестандартни пространства, приобщаването все по-голям и разнолик кръг от почитатели на операта и балета, спектакли за деца и образователни програми, международни копродукции и творчески обмен, стремеж към необикновени и синкретични проекти с марката "За първи път в България" / "Опера на стадиона", "Опера в цирка", Опера с кукли и др./.

Още

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов на 55

Сред реализираните инициативи на Огнян Драганов и ръководството на Държавна опера-Стара Загора, които допринасят за творческия подем на културния институт, са откриването на камерна оперна сцена "В джоба 234", възстановяването на лятната сцена на Античния форум, организирането и провеждането на традиционния и единствен по рода си Фестивал на оперното и балетното изкуство като престижен международен форум, създаването на Балканската оперна мрежа, приобщаването под шапката на Старозагорската опера на Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки".

Гордост за Операта и града е многонационалната балетна трупа, която привлече в състава си балетни артисти от цял свят и вече има своите ярки творчески успехи и награди. Старозагорската опера и нейните традиции и постижения са отразени в януарския брой на авторитетното европейско издание "Опернглас" по повод премиерното представяне в България и в региона на операта "Африканката" от Майербер - съвместна продукция с Дойче опер Берлин.

1 юли /сряда/ 21.00ч., сцена Античен форум "Августа Tраяна"
"95 ГОДИНИ СТАРОЗАГОРСКА ОПЕРА" - галаконцерт
Програма

1. Франческо Чилеа - АДРИАНА ЛЕКУВРЬОР - ария на Принцеса де Буйон изпълнява Веселина Кацарова
2. Руджеро Леонкавало - ПАЛЯЧИ - Пролог изпълнява Александър Крунев
3. Руджеро Леонкавало - ПАЛЯЧИ - встъпителен хор към второ действие - Дон, дин, дон... изпълняват Александър Крунев и хор
4. Парашкев Хаджиев - МАРИЯ ДЕСИСЛАВА - Молитва на Мария-Десислава изпълнява Русалина Мочукова
5. Джоакино Росини - СЕВИЛСКИЯТ БРЪСНАР - ария на Дон Базилио изпълнява Юлиан Константинов
6. Шарл Гуно - РОМЕО И ЖУЛИЕТА - валс на Жулиета изпълнява Емилия Иванова
7. Джузепе Верди - АТИЛА - дует на Атила и Ецио изпълняват Юлиан Константинов и Александър Крунев
8. Умберто Джордано - АНДРЕ ШЕНИЕ - ария на Андре Шение Come un bell di Maggio.... Изпълнява Камен Чанев
9. Жорж Бизе - КАРМЕН - Циганска песен Изпълняват Даниела Нинева и балет
11. Джузепе Верди - СИЛАТА НА СЪДБАТА - Увертюра
10. Горан Брегович, музика Клезмер - ГЕТО - балет по хореография на Марио Пиаца - Финал
12. Жорж Бизе -КАРМЕН - хор на момчетата
Джакомо Пучини - ТУРАНДОТ - сцена Изпълняват деца от Детско-юношеската студия за опера и балет "Маргаритки" при Държавна опера-Стара Загора
13. Джузепе Верди - БАЛ С МАСКИ - дует на Амелия и Рикардо изпълняват Русалина Мочукова и Камен Чанев
14. Джузепе Верди - НАБУКО - ария на Захария изпълняват Ивайло Джуров и хор
15. Джузепе Верди - РИГОЛЕТО - квартет /Джилда, Мадалена, Херцога, Риголето/ изпълняват Емилия Иванова, Даниела Нинева, Камен Чанев, Александър Крунев
16. Пиетро Маскани - СЕЛСКА ЧЕСТ - Regina Coeli /Великденски химн/ изпълняват Елена Баръмова и хор
17. Джузепе Верди - ТРАВИАТА - Наздравица

Още

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Смях, веселие и истинска наслада с "Италианката в Алжир" от Росини

Още

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

"Една африканка в Стара Загора" - вижте как Васко да Гама оживя на българска сцена

Още

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Първа среща на българската публика с "Африканката"

Още

Старозагорската "Турандот" с кукли обра овациите в София (галерия)

Старозагорската "Турандот" с кукли обра овациите в София (галерия)

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Адам Ламбърт и Аули'и Кравальо ще дебютират в "Кабаре" на Бродуей тази есен

Адам и Кравальо ще заместят английските актьори Еди Редмейн и Гейл Ранкин, които получиха номинации за наградата "Тони" за ролите си в спектакъла. Новите актьори ще започнат на 16 септември и ще играят до края на март 2025 г.

Френското сопрано Ема Шаплен идва в София

Тя ще се срещне с българската публика на 11 октомври в зала 1 на НДК

Почина вдъхновителят на Ерик Клептън: Легендарният блус музикант Джон Мейъл

"Никога не съм имал хит, никога не съм печелил награда "Грами" и сп. "Ролинг стоун" никога не са писали за мен", казва той в интервю през 2013 г. и допълва: "Все още съм ъндърграунд изпълнител."

За първи път операта "Самсон и Далила" от Камий Сен-Санс оживява на варненска сцена

Тя ще бъде представена премиерно тази вечер в Летния театър в града

Легендата на японския авангарден джаз Акира Саката идва в София

Концертът му ще е на 28 юли 2024 (неделя) от 21:00 ч. в клуб "Сингълс" (НДК, вход А4)