Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На рождения ден на Моцарт в компанията на Георги Черкин и Кристиан Мандеал

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

На рождения ден на Моцарт в компанията на Георги Черкин и Кристиан Мандеал

На 27 януари 2022 г. от 19:00 ч. в Зала "България"

Георги Черкин (Снимка: Иво Чупетловски)

Купи билетНа рождения ден на Волфганг Амадеус Моцарт празуваме гения в компанията на виртуозния пианист Георги Черкин и най-известния румънски маестро Кристиан Мандеал.

Програмата на вечерта включва: Увертюра към операта "Отвличане от сарая", Концерт за пиано и оркестър №21 в до мажор, KV 467 и Симфония №35, ре мажор "Хафнер", K. 385

Софийска филхармония

Любимецът на родната публика Георги Черкин продължава семейните музикални традиции и преминава през обучение в Националното музикално училище в София в класа на Антонина Бонева и Националната музикална академия в София в класа на Атанас Куртев. През периода 1997-1999 специализира в Академията "Санта Чечилия" в Рим при един от най-известните преподаватели Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Още

За първи път в София "Концерт за цигулка и оркестър" от Емил Табаков с виртуоза Светлин Русев

За първи път в София "Концерт за цигулка и оркестър" от Емил Табаков с виртуоза Светлин Русев

Кариерата му на концертиращ пианист започва през 1996, когато дебютира с Втория клавирен концерт на Рахманинов в зала "България" със Софийската филхармония. Следват многобройни участия в страната и в чужбина. Изнася концерти в световни зали като Auditorio в Рим, Musikhalle в Хамбург, Convention Center в Окинава, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк, Palais des Beaux Arts в Брюксел.

През последните години е награждаван за принос в развитието и популяризирането на културата в страната като "Кристална Лира", "Златен Век", "Златно перо" и др. Победител е на международните конкурси "Панчо Владигеров" в Шумен, Premio Sassari в Италия и "Млади музикални дарования" в София.

Купи билетАктивната му концертна дейност включва рецитали в София, Рим, Берлин, Варшава, Париж, Прага, Варшава, Братислава, както и участия със Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Класик ФМ, Симфоничен оркестър "Билкент" в Анкара, Оркестърът на Санта Чечилия в Рим и др., под диригентството на Емил Табаков, Милен Начев, Георги Димитров, Станислав Ушев, Йордан Дафов, Хория Андреску, Овидиу Балан, Мигел Граса Мора.

Георги Черкин (Източник: Кантус Фирмус)

Маестро Кристиан Мандеал е признат за най-значимият румънски диригент днес, с четиридесетилетна артистична дейност. Номиниран е сред 10-те най-влиятелни хора в Румъния и отличен с най-високите награди за културна дейност. Роден е през 1946 г., за- вършва Букурещката музикална академия, по-късно учи при Херберт фон Караян в Берлин и Серджу Челибидаке в Мюнхен.

Няколко години е бил диригент на филхармоничните оркестри в Търгу Муреш и Клуж-Напока. Между 1987 г. и 2010 г. е главен диригент и музикален директор на Букурещката филхармония, същевременно е художествен ръководител на Северноизраелския оркестър, Хайфа (1999-2002), Баския национален оркестър "Euskadi Symphony", Сан Себастиян (2001-2008), постоянен диригент на оркестър "Хайдн" на Болцано и Тренто (2000-2003), главен гост-диригент на "Hallé Orchestra", Манчестър (2005-2010 - първият, получил тази позиция в 150-годишната история на оркестъра), филхармониите на Белград (2006-2007) и Копенхаген (2006-2013).

Купи билетДирижирал е прочути световни състави като Лондонската и Кралската филхармонии, Симфоничните оркестрите на Би Би Си, Баварското радио, RAI - Mилано, Бирмингам, Борнмът, Ливърпул, Дрезден, Берлин, Виенската и Берлинската опери, Националните оркестри на Чехия, Израел, Белгия, Унгария, Исландия, Каталуния, Римската академия "Санта Чечилия", "Мaggio Fiorentino" - Флоренция, оркестър "Гулбенкян", Камерата Залцбург, Шотландски камерен оркестър, филхармониите в Mюнхен, Прага, Дъблин, Любляна, Сао Пауло, Мексико, Хелзинки, Mонте Карло, Копенхаген, Mосква, Варшава, Барселона, София, Белград, Загреб, Токио и др.

Маестрото е участвал на фестивалите в Единбург, Блумингтън, Тиволи, "Пражка пролет", "Quincena"- Сан Себастиан, Истанбул, Анкара, Атина, Солун, Лисабон, Бреша-Бергамо и Равело, Бърно, Братислава, "Яначек" в Острава, BEМUS в Белград, Пролетен фестивал в Токио и др., както и на Mеждународния фестивал и конкурс "Джордж Енеску", на който е артистичен директор през 2001 г. и 2003 г.

Още

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Клавирни шедьоври с Георги Черкин и Оркестъра на Класик ФМ радио

Кристиан Mандеал е сътрудничил на световноизвестни солисти като Mаксим Венгеров, Кристиан Цимерман, Вадим Репин, Юлиан Рахлин, Раду Лупу, Mстислав Ростропович, Иво Погорелич, Джон Лил, Иври Гитлис, Шломо Mинц, Франк Петер Цимерман, Mорис Андре, Ефим Бронфман, Фазил Сал и много други. Има огромен репертоар с акцент върху музиката от ХІХ и ХХ век.

Осъществил е над 60 премиери на произведения на румънски и чуждестранни автори, някои посветени на него. Неуморим пропагандатор на Джордже Енеску по цял свят, той пръв представя операта "Едип" във Великoбритания (фестивала в Единбург, 2002) и Италия (Каляри, 2005). От 2008 г. е президент на Лондонското дружество "Енеску".

Георги Черкин (Източник: Софийска филхармония)

Купи билетСред неговите повече от 35 компакт- диска, с над 80 опуса, са 16 албума с филхармония "Джордже Енеску" за BМG Ariola - всички оркестрови произведения на Брамс в 9 албума, издадени в Германия и САЩ през 1996 г. за стогодишнината от смъртта на композитора, и всички оркестрови творби на Енеску в 7 албума. Записът на ІХ-та симфония на Брукнер с "Hallé Orchestra" в Mанчестър е признат за най-добрия запис на музиката на Брукнер от британски оркестър. Записал е и 6 DVD с филхармония "Джордже Енеску" за AIX Records (САЩ) и всички симфонии на Брукнер за Electrecord/Tobu (Япония) с Трансилвания-оркестър на Клуж-Напока.

Кристиан Мандеал изнася майсторски класове в университетите Блумингтън и Рътгърс в САЩ, Royal Northern Мusic Academy в Mанчестър и Токийския колеж по музика. През последните години съсредоточава усилията си върху изграждането на Румънския младежки оркестър, който за кратко време се превръща в достоен представител на съвременната румънска музикална култура, с изяви на международните фестивали в Берлин, Екс ан Прованс, Истанбул, Равело, Тоблах, Варна, концерти във Виена, Рим, Линц, Залцбург, Брюксел, Mилано и др.

Още

Празници в компанията на Софийска филхармония

Празници в компанията на Софийска филхармония

Още

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Флейтистът Статис Карапанос, носител на наградата "Ленард Бърнстейн" с рецитал с пианиста Георги Черкин

Още

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Страстна "Испания" с темпераментните Кварто Квартет и Софийска филхармония

Още

Моцарт и Бетовен звучат в зала „България“ под палката на Георги Димитров

Моцарт и Бетовен звучат в зала „България“ под палката на Георги Димитров

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Турнето на Плевенска филхармония и маестро Йордан Камджалов продължава в Созопол, Карнобат, Бургас и Несебър

Солист на концертите в тази впечатляваща програма е феноменалният кларинетист Атанас Маринов, българин, живеещ в Швейцария, подкрепен от фондация "Йордан Камджалов"

Турнето "Обич и песен" отбеляза третия си рожден ден с вълнуващ спектакъл в Пловдив

Празничният рожден ден на турнето бе представен от продуцента Евгени Боянов, който за първи път бе в ролята на водещ на спектакъла в Градът под тепетата.

Секстетът "Страдивари" от Италия представи произведения от Брамс и Чайковски на фестивала "Варненско лято"

Шестимата членове на секстета са водещи музиканти от Симфоничния оркестър на академията "Санта Чечилия" в Рим

Музеят "Мария Калас" в Атина организира безплатни концерти по пълнолуние

Концертите ще се проведат на 21 юли от 20:00 ч. до 23:00 ч. и на 19 август от 19:00 ч. до 23:00 ч.

Швейцарската джаз пианистка Ирен Швайцер почина на 83-годишна възраст

Ирен Швайцер е самоука и почти не е може да чете ноти, поне в началото. Но това не попречи на възхода й на джаз сцената, отбелязва ДПА