Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Празници в компанията на Софийска филхармония

МУЗИКАЛНИ ПРАЗНИЦИ

Празници в компанията на Софийска филхармония

На 23 декември Националният филхармоничен оркестър и Националният филхармоничен хор излизат на сцената на зала "България" под диригентството на маестро Ервин Ортнер, за да представят "Коледна оратория" от Бах

С "Коледна оратория" Софийската филхармония отбелязва Рождественските празници.

На 23 декември Националният филхармоничен оркестър и Националният филхармоничен хор излизат на сцената на зала "България" под диригентството на маестро Ервин Ортнер - основател на прочутия хор "Арнолд Шьонберг"., за да представят монументалната творба на Йохан Себастиан Бах. Солисти: Урсула Лангмайер - сопран, Йохана Кроковай - алт, Михаел Новак - тенор и Матиас Хелм - бас.

Купи билет

Сюжетът на "Коледна оратория" е взет от Евангелията на Лука и Матей . Вероятно изложението е съставено от самия композитор. Предполага се, че авторът на стихотворните текстове е постоянният сътрудник на Бах в Лайпциг Кристиан Фридрих Хенричи - с псевдонима Пикандер. А текстовете на използваните хорали основно са от Мартин Лутер, Паул Герхард и Йохан Рист.

Изкуството на великия Йохан Себастиан Бах (1685-1750) увенчава кулминацията на епохата Барок, но заедно с това по удивителен начин свързва музикалния талант на един земен човек с божественото вдъхновение. "Крайната цел и първопричината на цялата музика трябва само да служи за слава на Бога и за наслада на душата. Там, където не го откриваме, няма истинска музика" - казва Бах.

Купи билет

На 28 декември Националният филхармончен хор, младежката филхармония "София" с диригент Славил Димитров са подготвили Коледен концерт, в който ще звучат популярни празнични песни като "Тиха нощ", "Joy To The World", "O, Tannenbaum" и др. Коледният концерт ще открият емблематичните фанфари от Интродукцията "Изгрев на слънцето" от симфоничната поема "Тъй рече Заратустра" на Рихард Щраус, а в програмата са включени и няколко популярни фрагменти от операта "Кармен" - един от големите бисери на световната класика.

На 28 декември Националният филхармончен хор, младежката филхармония "София" с диригент Славил Димитров са подготвили Коледен концерт, в който ще звучат популярни празнични песни като "Тиха нощ", "Joy To The World", "O, Tannenbaum" и др. (Източник: Софийска филхармония)

Новогодишният концерт на Софийската филхармония на 30 декември ще ни пренесе в бляскавия свят на новогодишната виенска класика с творби от Йохан Щраус-син, Франц Лехар, Имре Калман и др. Маестро Светослав Борисов, който е и диригент на вечерта, е избрал програма, която да олицитворява празничния дух.

Купи билетМладото сопрано Агнес Зелма Вайланд ще представи емблематични арии от оперетитр "Веселата вдовица", "Прилепът", "Джудита" и др.Вайланд е родена в Дрезден, където първоначално учи при проф. Брита Шварц. Дипломира се за гимназиален преподавател по музика и италиански език.

В рамките на три години завършва Университета за музика и театър "Феликс Менделсон-Бартолди" в Лайпциг със специалност пеене при проф. Ханс-Йоахим Байер. Получава магистърска степен в Оперното студио на Римската академия "Санта Чечилия" под ръководството на Рената Ското. Първите й участия са на сцената на Бременския театър.

Още

 Музикалният театър представя своя Коледно-новогодишен концерт

Музикалният театър представя своя Коледно-новогодишен концерт

Пресъздава Розалинда от оперетата "Прилепът" на Й. Щраус, Дона Елвира от "Дон Жуан" на Моцарт, Гита в "Der Zwerg" ("Джуджето") на А. фон Цемлински, Мадам Лидоан от "Диалози на кармелитките" на Пуленк, Леонора от "Трубадур" на Верди. През сезон 2010/2011 дебютира в Националната опера в Лион в "Сватбата на Фигаро" на Моцарт. Привлича международно внимание с главната роля от операта на Хиндемит "Sancta Susanna" и като Нела в "Джани Скики" на Пучини. Дебютира в Швейцария на сцената на Базелския театър през март 2016 г. в първата дама от "Вълшебната флейта" на Моцарт - роля, с която се изявява още от 2012 г.

Билети за празничната програма на Софийската филхармония са налични на касата на зала "България" и в Ивентим.

Още

Новогодишният фестивал предлага три концерта за празника

Новогодишният фестивал предлага три концерта за празника

Още

Новогодишният концерт на Виенската филхармония отново с публика в залата

Новогодишният концерт на Виенската филхармония отново с публика в залата

Още

Най-добрите руски новогодишни филмови класики

Най-добрите руски новогодишни филмови класики

Още

Интересна детска програма на Новогодишния музикален фестивал

Интересна детска програма на Новогодишния музикален фестивал

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

За Цветница "Пчелен мед за смет"

На 9 април на Лятната сцена в Борисовата Градина

Вселената на Рахманинов със Симфоничния оркестър на БНР

За участие в концерта за първи път в България пристига изключителният пианист Андрей Гугнин

“La Belle Epoque” с дуото „Парашкевов – Кисленко" - световното турне 2023 завършва с концерти в България

Концертите са в София на 29 март 2023 в Къща-музей "Борис Христов"; в Пловдив на 30 март 2023 в зала "Съединение" на Регионалния исторически музей и във Варна на 1 април 2023 в ГХГ "Борис Георгиев"

Първи обявени артисти от Vola open air"23 начело с DJ Marky и Stamina MC

С топлите дни идват и горещи музикални новини от Vola open air"23! Първата вълна артисти ще те връхлети сега, а ти запази датите 21, 22 и 23 юли и вземи билети за цялата компания

RADAR festival beyond music 2023 празнува 10 години със специално издание в София през март

Музиканти и визуални артисти от 4 държави ще излязат на сцената на Sofia Live Club