Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

КАМЕРНИ КОНЦЕРТИ

КласикАрт представят изискана, трудна и вълнуваща програма във "Фантазия"

На 14 май към тях се присъединяват и гост-солистите - Георги Димитров -Жожо (класическа китара), сопраното Елена Мейанджийска, пианистът Доач Бездюз, както и сопраното Далия Врана и виолончелистката Зара Кушева

КласикАрт и звездните им солисти ви канят на вълнуващия концерт "Фантазия" на 14 май от 19.00 часа в Камерна зала "България" (Снимка: Личен архив)

КласикАрт съчетават изискана, трудна и амбициозна програма в концерта си наречен "Фантазия".

Три вокални творби от известни френски композитири Равел, Дюка, Шосон и един от най-атрактивните квинтети за китара и струнен квартет от италианския автор Марио-Кастелнуово Тедеско ще изпълнят музикантите на 14 май от 19.00 часа в Камерна зала "България".

Купи билет

Звездни имена са отново гост-солисти - Георги Димитров-Жожо (класическа китара), сопраното Елена Мейанджийска и пианистът Доач Бездюз (Турция).

Иновативните идеи за среща на настоящето и бъдещето на една сцена са застъпени и в този проект на състава КласикАрт, които са в състав: Калина Христова - първа цигулка, Александра Горски-Раби - втора цигулка, Евгения Бааджиева - Димова - виола, Кристиана Михайлова - виолончело.

Този път шанс да музицират заедно с ансамбъла имат сопраното Далия Врана (ученичка на Р. Вълканова ) и виолончелистката Зара Кушева (ученичка на Даниела Черпокова). 

 ПРОГРАМА

1. Морис Равел - "Пет гръцки песни" - аранжимент Слави Димов
Изп. - Далия Врана - сопран, Георги Димитров - китара и КласикАрт квартет

2. Пол Дюка - " Alla Gitana" - аранжимент Слави Димов
Изп. - Зара Кушева - виолончело, Доач Бездюс - пиано и КласикАрт квартет

3. Ернест Шосон - "Вечната песен"
Изп. - Елена Механджийска - мецосопран и Доач Бездюс - пиано

4. Марио Кастелнуово - Тедеско -"Квинтет" оп. 143 - за китара и струнен квартет
Изп. - Георги Димитров - китара и КласикАрт квартет

 

За песните на Равел - (превод):

Там, към църквата,
До църквата Свети Сидеро,
Църквата, о, Света Богородица,
Църква Свети Константино,
Се събират отново,
Събрани в безкрая,
На Света, о , Света Богородица,
Всички най- смели хора!
Кой чудесен франт - сравним е с мен,
От тез, които виждаме, че преминават?
Кажи, госпожо Василики?
Вижте, обесен на колана ми,
Остри пистолети и сабя...
И ти си ти!
Всички са весели! Ха, ха, всички са весели!
Красивите крачка, тирели, танцуват,
Красивите крачка, въртят, въртят се в танц - тра ла ла ла ....

Ернест Шосон - "Вечната песен" - (превод):

Смразяващи гори, звездно небе.
Моят любим си отиде отнемайки жалкото ми сърце.
Ветрове, пуснете тъжните си стонове!
Това са вашите песни, очарователни славеи.
Идете му кажете, че аз умирам!
Първата вечер, когато дойде тук
Душата ми беше помилвана от него,
Гордостта ми вече не беше тревога за мен.
Видът ми беше изпълнен с признания.
Той ме взе в нервните си ръце и целуна челото ми.
Цялата потръпнах и тогава без да знам как- той ми стана любим.
Казах му: "Ще ме обичаш! Можеш ли?!"
Само в обятията му намирам покой.
Той разбра, че сърцето ми гасне и замина без мен в далечна страна.
Вече нямам любим....
В езерото ще намеря смъртта си сред цветя и заспалия фонтан.
На сън ще шепна името му.
Вятърът ще разроши косите ми и ще ме покрият като златен саван.
Миналото щастие ще се излее върху мен.
Зелените тръстики ще ме прегърнат.
Душата ми ще повярва трептяща и страдаща под гальовната прегръдка на самотата.

За музикантите:

Елена Механджийска (Снимка: Личен архив)

Още

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Посрещнете пролетта с музиката на Чайковски, с КласикАрт, Георги Черкин и вълнуващи млади дарования

Елена Механджийска /сопран/ завършва класическо пеене в Югозападния Университет, след което продължава обучението си при проф. Мила Дюлгерова. Взема участие в два поредни майсторски класа, както и в заключителните концерти на именитата българска оперна певица, камерзингерин и професор във Виенската консерватория Елена Филипова. Спецализира оперно пеене във Виена при проф.Теодоре Кореси.

Изнася концерти в Пигмалион Театър (Виена). Учи интерпретация при Маестро Михаил Ангелов и работи с един от най-големите музикални експерти Рихард Тримборн. Дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от Валкюра на Вагнер,с която роля участва в гастрола на Софийската опера в Болшой театър (Москва ). Участва в Гала опера концерти на Софийска опера и Русенска опера.

Изявава се като солист на Софийска филхармония в кантатно -ораториалния, симфоничния, камерния жанр, както и в мюзикълни заглавия.

Елена Механджийска е част от вокалната солистичната формация BELLA VOCE, с която изнасят камерни концерт-спектакли на сцената на Софийска филхармония. BELLA VOCE е номинирана трикратно за Ансамбъл на годината.Елена Механджийска е номинирана в класацията на Алегро виваче Музикант на годината 2019 г. Елена Механджийска солира на камерни състави като Quarto Quartet, Софийски солисти ,София квартет,Квартет Фрош и др.

Осъществява записи за БНР. Участва във Фесивала Pianissimo със пианистката доц.Маргарита Илиева (носител на Кристална лира за 2016 г.) Концертира с един от най-изявените български пианисти проф. Ростислав Йовчев.

Солира под диригенството на Михаил Ангелов,Георги Димитров, Пламен Джуров, Велизар Генчев, Григор Паликаров, Павел Балев, Мишел Брусо,Константин Илиевски, Славил Димитров и др.

Георги Димитров - (Жожо) Снимка: Личен архив

Още

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Пиршество на музика и поезия в Шедьоври от френската музика с КласикАрт и зведните им солисти

Георги Димитров - (Жожо) е роден е през 2000 г. в София. Студент в Университета за музика и сценични изкуства в Грац, Австрия, в класа на проф. Паоло Пегораро. Той е първият носител на награда "Олга Камбурова" и е сред номинираните за приза "Млад музикант на годината 2020".

През 2021 г. е носител на Първа награда и на Специалната награда на един от най-престижните конкурси за китара в света - International Guitar Competition Maurizio Biasini, в Болоня.

Като стипендиант и носumел на специалната награда за Полет в изкуството "Cmоян Камбарев" дебютира kamo coлист на Камерен ансамбъл "Софийcku Солисти" с диригент проф. Пламен Джуров. Солира на Плевенска Филхармония под диригентството на Йордан Камджалов и е лауреат на фондацията му.

Гостува на "Софийcku музикални седмици" в зала "Бъгария". Лауреат на множество конкурси у нас и в чужбина, сред кoито GuitArt в Пловдив, "Ана Амалия" във Вaймар, "Андрес Сеговия" в Монхайм, първа награда и Специалната награда на ЕMCY на XII Мейдународен конkурс Млади Виртyози" в София и др.

Доач Бездюз (Снимка: Личен архив)

Още

КласикАрт представя шедьоври от френската музика на ХХ век

КласикАрт представя шедьоври от френската музика на ХХ век

Доач Бездюз е роден на 23.07.1999 в град Мерсин, Турция. През 2006 започва музикалното си образование в Държавната консерватория към Мерсинския университет като ученик в класа по пиано на Марина Джинджарадзе. В периода от 2013-2015 учи в Анкарската гимназия за музикално-сценични изкуства към Университета Билкент в класа на проф. Гюлнара Азиз.

Купи билет

Периодично работи и с Цветелина Тунтева - преподавател в Държавната консерватория в Адана. През 2017 завършва гимназиалното си образование в Мерсинската консерватория и от следващата учебна година постъпва в Нов български университет като студент в класа по пиано на проф. Людмил Ангелов.

В момента е студент четвърта година в бакалавърска програма "Музика" на Нов български университет и уроци по дирижиране при маестро Найден Тодоров.

Още

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

100 години Пиацола с КласикАрт и със специалното участие на млади таланти

Доач Бездюс е млад виртуоз. Активно концертира самостоятелно и с камерни ансамбли. Има концерти и с различни хорови състави в Турция и в чужбина. Работил е в Мерсинската опера и балет като акомпаниатор на хор. През годините участва в майсторските класове на най-изтъкнати пианисти като Муитин Дюроглу, Мартин Блументал, Озгюр Айдън, Емре Еливар, J. C. Van den Eynden, Гюлсин Онай, Марта Гуляс, Винченцо Балзани, Артур Писаро, Людмил Ангелов.

Носител е на редица награди от национални и международни конкурси: Четвърта награда от Международен конкурс "Пера" Истанбул - (2010), Трета награда от Втория национален конкурс "Кямуран Гюндемир" - Мерсин (2013), Втора награда от Международен конкурс "Хармония" (2013) в Анталя, Трета награда на Международен конкурс "Нилюфер" (2017), Първа награда на конкурс "Моцартова академия" в Измир (2018) и Трета награда на Международен конкурс А-П-Ф в Анталия (2018).

Зара Кушева (Снимка: Личен архив)

Още

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл подготвя вълнуващ сезон с подкрепата на Софийска филхармония

Зара Кушева е на 16 години и е ученичка в НМУ "Л. Пипков"- София в класа по виолончело на Даниела Черпокова. През 2020 г. печели първа награда в състезание по солфеж и музикална литература. През 2022 г. печели трета награда в Шести Национален Конкурс по теория на музикалните елементи и история на музиката.

Заедно с КласикАрт е свирила на международния музикален фестивал "Моцартови празници" - Правец 2020, Античен театър - Пловдив, музикален фестивал "Сцена на вековете" - В. Търново, както и "Sofia Summer Fest".

През лятото на 2021 г. взима участие в Първия летен фестивал за камерна музика "Quartet Intensive" и уяаства в майсторския клас на Дейвид Гебер.

През 2022 г. печели втора награда на XVI международен конкурс за млади изпълнители на класически инструменти, гр. Перник.

Като член на детска вокална група Бон Бон, от малка участва във всички кампании , които групата подкрепя, като "UNICEF", "Българската коледа", "Децата с аутизъм" и много други.

Далия Врана (Снимка: Личен архив)

Още

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

В плен на магията на френската музика с КласикАрт и специалните им гости (галерия)

Далия Врана започва да пее в Бон-Бон още на 5 годишна възраст. От тогава тя е една от най-активните участнички в групата. През 2013 г. участва като гост изпълнител в предаването "Музикална академия" и заедно с Поли Генова изпълняват песента на Паша Христова "Повей, ветре". С още няколко бонбона гостуват в "Като две капки вода", където се преобразяват в известната момчешка група "One Direction".

През 2016 г. Далия заедно с още 5 бонбона участва в националната селекция за "Детската Евровизия" и стигат до 4то място. Тя е част от всички кампании, които Бон-Бон подкрепя, като "UNICEF", "Българската коледа",  "Децата с аутизъм" и много други.

Далия свири на пиано от много малка, когато започва да учи в НМУ "Л. Пипков" - София, а от 8ми клас продължава със специалност класическо пеене при г-жа Росица Вълканова. Има награди от конкурси по оперно пеене - лауреат на конкурса "ВиваВоче". Освен да пее, Далия обича и да рисува, особено животни. В Бон-Бон я наричат "джубокс", защото няма песен, която да не знае, тя пее непрекъснато от малка.

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

Потопете се в "Музиката на Франция" с КласикАрт, арфиската Весела Тричкова и френският флейтист Алексис Косенко

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл е създаден през 2017 г. от приятели, които искат да правят музика по най-добрия начин!

Състав от блестящи солисти, обединени от любовта към това, което правят, следвайки мечтите си - Калина Христова - цигулка- концертмайстор на Софийска филхармония, - Александра Горски - Раби - цигулка - пом. концертмайстор на Софийска филхармония, Евгения Бааджиева-Димова - виола - пом. водач на виолите в симфоничния оркестър на БНР и Кристиана Алипиева Михайлова - виолончело - пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев - кларинет - водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов - валдхорна - първи валдхорнист на Софийска филхармония.

Концертите на КласикАрт са концептуални спектакли с музика, слово, художествено осветление и специален надслов.

Репертоарът на състава непрекъснато се разширява и вече включва премиери на творби от Румен Бояджиев-син, Георги Стрезов, Костадин Генчев, както и произведения от различни епохи - от бароковата епоха, класика, романтизъм и съвремие.

КласикАрт струнен квартет и ансамбъл (Снимка: Гергана Дамянова)

Още

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

Музикално пътешествие с Бах, Хендел, Чайковски, Брамс и Мартину заедно с КласикАрт и приятели

КласикАрт квартет са участвали в журито на престижния Международен конкурс по съвременно лютиерство на името на Антонио Страдивари - Казанлък юни 2018 г., с  председател Флориан Леонхард (Англия) и членове Карло Веттори ( Италия), Икуко Сузуки ( Япония), Джорджио Сколари ( Италия), Грег Алф ( САЩ), Дзен Куан ( Китай), Роберто Вилла ( Италия), Едрьо Едрев ( България), Галин Пенев ( България) и Стефан Христов (България), който винаги се е провеждал в рамките на Stradivari Festival, предимно в родния на Страдивари град Кремона.

КласикАрт интригува с представянето на оригинални , виртуозни и не често изпълнявани произведения, на своите концерти, както и чрез гостуванията на различни музиканти - Алексис Косенко - флейта (Франция), Таня Угринов - сопрано, Марио Бобоцов - пиано, Василий Илисавский - пиано (Русия), Виктория Цоцкова - пиано, Василена Серафимова- перкусии, Иън Мънро - пиано (Австралия), Виктория Василенко - пиано, Зорница Иларионова - цигулка, Мартина Табакова - пиано, Сара Чакърова - перкусии, Лора Маркова - цигулка, Георги Димитров - китара, Кай Орлинов - цигулка, Евица Радевска - валдхорна (Сърбия) и други.

Съставът има участия на фестивалите : Новогодишен Музикален Фестивал - София, Правец - Моцартови празници, Седмица на камерната музика "Константин Илиев" - Добрич и В.Търново - Царевец - "Сцена на вековете - поглед към бъдещето".

КласикАрт реализира успешни записи и концертни изяви по мюзикъли с детска вокална група "Бон-Бон".

Купи билет

Билети за концерта "Фантазия" можете да намерите на касата на зала "България" и в мрежата на Ивентим.

Още

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

Фестивал и академия "Алегра" организира осмото си поредно издание в София

Още

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

Още

Празник, който винаги е с теб

Празник, който винаги е с теб

Още

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл "Софийски солисти"

Още

Il Volo разпродадоха два пъти Арена ди Верона

Il Volo разпродадоха два пъти Арена ди Верона

Още

"Пътищата на любовта" с Даниела Дякова в Камерна зала "България"

"Пътищата на любовта" с Даниела Дякова в Камерна зала "България"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Розалия де Соуза, Белослава, Мирослава Кацарова и Теодосий Спасов в първото издание на Plovdiv Jazz Summer

Събитията ще се състоят на две места - в Лятно кино "Орфей" в Пловдив и в село Марково

A to JazZ закрива с двама световни хедлайнера на 3-ти юли

Официалният афиш на A to JazZ 2022 вече е готов! Виртуозът Рузвелт Колиър и новаторът Илхан Ершахин ще свирят за първи път в България на третата фестивална вечер

Португалското фадо завладява София с гласа на Камане и пианиста Марио Лажиня

Артистите ще гостуват в "Европейски музикален фестивал" на 8 юни

Австрийският композитор Роланд Баумгартнер ще слуша в София премиерата на последната си творба

На 29 май Софийската филхармония ще представи в зала "България" Концерт за цигулка "Небе над нас"

TRIGAIDA с голям концерт в Sofia Live Club на 26 май

Музикантите, прочули се в цялата страна с харизматичните си изпълнения в телевизионното шоу "България търси талант", ще представят за първи път на живо съвсем нови композиции