Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ" - сред прохладата на езерото Панчарево

ПРЕМИЕРА

Премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ" - сред прохладата на езерото Панчарево

В четири поредни дати - на 21, 22, 23, 24 юли от 20:00 часа Софийска опера и балет кани зрителите да се пренесат във вълшебния свят от страниците на популярната Шекспирова пиеса

В четири поредни дати - на 21, 22, 23, 24 юли от 20:00 часа Софийска опера и балет кани зрителите ще се пренесат във вълшебния свят от страниците на популярната Шекспирова пиеса: (Източник: Софийска опера и балет)

Още

Mamma Mia! на лятната сцена на езерото Панчарево

Mamma Mia! на лятната сцена на езерото Панчарево

Софийската опера и балет има удоволствието да покани своята публиката на премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ".

В четири поредни дати - на 21, 22, 23, 24 юли от 20:00 часа сред прохладата на езерото Панчарево зрителите ще се пренесат във вълшебния свят от страниците на популярната Шекспирова пиеса.

Хореографията на Анна Донева е изградена върху създадената от Менделсон музика към пиесата "Сън в лятна нощ" и върху Симфония №4 от италианския цикъл на композитора.

Динамичен и забавен, със своята пъстрота и лекота, "Сън в лятна нощ" е подходящ за широк кръг публика, включително за младата, дори детска аудитория.

Софийска опера и балет

СЪДЪРЖАНИЕ

Място на действието - Атина и гора край нея.

Действието започва с представяне на основните персонажи и техните взаимоотношения. Тезей, княз на Атина и Хиполита, кралица на Амазонките и годеница на Тезей и тяхната предстояща сватба. Следват основните четири персонажа на младите влюбени - Хермия и Лизандър, които са влюбени един в друг. Хермия отказва да се подчини на баща си Егей и да се омъжи за Деметрий - мъж, който той ѝ е отредил.

Премиерата на балетния спектакъл "Сън в лятна нощ" - сред прохладата на езерото Панчарево (Източник: Софийска опера и балет)

Следва Елена, която е влюбена в Деметрий и Деметрий, който е влюбен в Хермия. Верни на любовта си Хермия и Лизандър решават да избягат и така се озовават в гората, която е обитавана от вълшебни същества - феи и елфи. Последвани са от Деметрий, който следва Хермия в борбата си за нейната любов и от Елена, която следва обичания от нея Деметрий. Паралелно се представят и навлизат в сюжетната линия персонажите на актьорите, местни занаятчии, които се подготвят да представят своята пиеса пред Тезей и Хиполита в чест на тяхната сватба и търсейки усамотено място да репетират, попадат в гората.

Още

Гледайте световната балетна класика "Лебедово езеро" на открито на езерото "Панчарево"

Гледайте световната балетна класика "Лебедово езеро" на открито на езерото "Панчарево"

Там има паралелен свят, ефирен и вълшебен, свят на елфи и феи, който е невидим за човека. Там са Оберон, цар на феите, и Титания, неговата кралица. Оберон и Титания са отчуждени, защото Титания не иска да му даде нейното Индийско момче, за да го ползва като свой рицар или помощник.

Оберон се стреми да накаже Титания за нейното непослушание. Той призовава Пък, своя проницателен и пакостлив дух, да му помогне чрез магически сок от цвете. Когато напитката се нанесе на клепачите на спящ човек и когато този човек се събуди, той се влюбва в първото живо същество, което види. Оберон инструктира Пък да намери цветето, с надеждата да накара Титания да се влюби в животно от гората и по този начин да я засрами.

В четири поредни дати - на 21, 22, 23, 24 юли от 20:00 часа Софийска опера и балет кани зрителите ще се пренесат във вълшебния свят от страниците на популярната Шекспирова пиеса: (Източник: Софийска опера и балет)

Хермия и Лизандър стигат до същата гора с надеждата да избягат. Елена отчаяно иска да си върне любовта на Деметрий. Тя му обещава да го обича повече от Хермия. Въпреки това, той я отблъсква с жестоки обиди. Наблюдавайки това и възмутен от ситуацията, Оберон нарежда на Пък да сложи малко от магическия сок на клепачите на младия човек.

Вместо това, Пък, понеже никога не е виждал нито Деметрий, нито Лизандър, прави грешка и слага от магическия сок на клепачите на Лизандър вместо на Деметрий. Елена, минавайки покрай него, събужда Лизандър, опитвайки се да разбере дали е мъртъв, или спи. Лизандер се събужда и в същия момент се влюбва в Елена. Оберон вижда как Деметрий още преследва Хермия и е разярен от грешката на Пък, и му нарежда да я поправи.

Още

Италианското сопрано Фиоренца Чедолинс ще бъде Сантуца в "Селска чест" край езерото в Панчарево

Италианското сопрано Фиоренца Чедолинс ще бъде Сантуца в "Селска чест" край езерото в Панчарево

Когато Деметрий отива да спи, Оберон праща Пък да сложи от магическия сок на очите на Деметрий. Когато се събужда, Демитрий вижда Елена и в същия момент се влюбва в нея. Сега и двамата се стремят към Елена. Въпреки това, тя е убедена, че й се подиграват, защото нито един от двамата не я е обичал.

Хермия не разбира защо любимият ѝ я оставя и обвинява Елена, че й е откраднала Лизандър. Четиримата се карат помежду си. Оберон, нарежда на Пък, да не допуска повече грешки и да премахне магията. Лизандър отново обича Хермия, докато Деметрий продължава да обича Елена.

По същото време актьорите репетират своята пиеса в гората близо до жилището на Титания. Титания е омагьосана и спи. Пък превръща главата на Кросното в магарешка. Когато Кросното се връща, другите му колеги започват да тичат и да крещят, обърквайки по този начин Кросното, защото той не е усетил трансформацията.

Решен да ги изчака да се върнат, той започва да си пее. Пеейки, събужда Титания, тя го поглежда и веднага се влюбва в него. Постигайки това, което иска, Оберон освобождава Титания и нарежда на Пък да премахне магарешката глава на Кросното, и да уреди всичко да изглежда така, че като Хермия, Лизандър, Деметрий и Елена се събудят, да вярват, че са сънували, както и Кросното да вярва, че е било сън.

Софийска опера и балет

Балетът завършва с възстановяване на хармонията в отношенията между Оберон и Титания, както и с щастлива развръзка на любовните премеждия на влюбените Хермия, Лизандър, Деметрий и Елена.

Тезей и Хиполита намират заспалите влюбени, докато участват в сутрешен лов. Те ги събуждат и Тезей решава в деня на неговата сватба да се венчаят с двете двойки влюбени.

Всичко завършва щастливо с три сватби. Всичко в гората е било сън.

Още

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

Вълшебната приказка "Музи на водата" на езерото Панчарево

Постановъчен екип:

ХОРЕОГРАФИЯ И РЕЖИСУРА - Анна Донева
ПОМОЩНИК-РЕЖИСЬОР - Анелия Цолова
СЦЕНОГРАФИЯ И КОСТЮМИ - Нела Стоянова
РЕПЕТИТОРИ - Иванка Касабова, Трифон Митев

КУПИ БИЛЕТ

Главни действащи лица:

Тезей - княз на Атина - Антонио Манганиело, Радул Роглев
Хиполита - кралица на амазонките, годеница на Тезей - Вяра Иванчева, Мина-Василия Стоянова
Лизандър - влюбен в Хермия - Георги Банчев, Даниел Обрешков

Хермия - дъщеря на Егей, влюбена в Лизандър - Кристина Чочанова, Полина Иванова
Деметрий - влюбен в Хермия - Винченцо Каруана
Елена - влюбена в Деметрий - Дарина Тонева, Иванова

Оберон - цар на Елфите - Алфред Яго, Лукас Кьонинг
Титания - царица на феите - Ралица Илиева, Елена Петрова
Пък /Робин/ - малък дух - пакостник - Франческо Конджусти, Симеон Атанасов
Егей - баща на Хермия - Еленко Иванов

ЗАНАЯТЧИИ

Кросното - тъкач - Иван Георгиев, Лукас Кьонинг
Клина - дърводелец - Иван Шопов
Талашко - столар - Симеон Атанасов, Захари Георгиев

Пискуна - кърпач на духала - Матю Уитъл, Богомил Менкизе
Носльо - медникар - Деян Иванов
Комара - шивач - Марина Маринова

Още

Открийте новата лятна сцена "Музи на водата" на езерото Панчарево

Открийте новата лятна сцена "Музи на водата" на езерото Панчарево

Още

Online Merker, Клаус Биланд за "Рейнско злато" от Рихард Вагнер - премиера на езерото Панчарево

Online Merker, Клаус Биланд за "Рейнско злато" от Рихард Вагнер - премиера на езерото Панчарево

Още

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Още

Трупата на Киевския градски балет намери убежище в театър "Шатле" в Париж

Трупата на Киевския градски балет намери убежище в театър "Шатле" в Париж

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Билетите за спектаклите на Държавна опера - Стара Загора на брега на язовир Копринка са в продажба

Дългоочакваните празнични дни, посветени на мистичната древнотракийска култура тази година ще се проведат от 26 август до 4 септември

"Зелени библиотеки" за осма година завладява парковете на София

Арт програмата на инициативата включва срещи с любими поети, които раздават свои нови книги с автографи, интересни тематични изложби, музикални изпълнения на живо

Несебър ще отбележи своя празник с програма от визуални спектакли и концерти

Финал на празника на 15 август ще постави впечатляващ музикално-пиротехнически спектакъл, който ще озари целия залив

"Фрагменти от едно пътуване" на Георги Щърбев

Изложбата е от 9.08 до 29.08.2022 г. в Галерия "Неси"

Проектът "Пеещи артисти" започва поредица от концерти през септември

В концертите спектакли участват: Маргарита Хранова, Дарин Ангелов, Койна Русева, братя Аргирови, Орлин Горанов, Весела Делчева, Мая Бежанска, Симеон Владов, Красимир Гюлмезов, Милена Маркова, Даниел Цочев, Катерина Евро, Добрин Досев, Герасим Георгиев-Геро, Александър Кадиев, Стефания Колева, Орлин Павлов, Мариана Попова, Людмила Сланева, Гергана Стоянова, Николай Урумов

Внучката на Елисавета Багряна открива женски клуб на културата "Оранта"

Откриването е посветено на творчеството на Елисавета Багряна в превод на украински език от Анна Багряна. Целта на клуба е интегрирането на украинските жени, бягащи от войната и намерили убежище в София