Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Драгомир Драганов: Престъплението на предишната власт спрямо българския цирк е не палежът, а че не построява нов

ПАМЕТНИ ДАТИ ЗА РОДНОТО ИЗКУСТВО

Драгомир Драганов: Престъплението на предишната власт спрямо българския цирк е не палежът, а че не построява нов

36 години от опожаряването на Софийския държавен цирк

Снимка: Иван Григоров

На днешния ден през 1983 г. пламва Софийският държавен цирк. Изгаря до основи за 3 часа. Пожарникарите закъсняват с 40 минути и не могат да овладеят огъня. В задната част на сградата се намира ведомственото общежитие на много циркови актьори. Пред очите им изгаря техният дом - в прекия и в преносния смисъл на думата. Защото загубват не само покрив над главите си, но и работата си - скоро след пожара са уволнени. 

Още

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

И до ден-днешен България няма стационарен цирк, въпреки успехите на цирковите ни артисти по света. И до днес не са известни нито причините за пожара, нито причините за безхаберието на държавата - както на предишната, така и на днешната власт.

Версиите за пожара са много, в диапазона между умишлен палеж и нехайство от запалена цигара или от факлите на еквилибрист чужденец. Поради липсата на доказателства и официално оповестена информация по този въпрос, години наред болшинството българи бяха склонни да хвърлят вината за палежа върху предишната власт. В обществото ни още върви митът, че циркът е бил опожарен нарочно, за да може на негово място да бъде построена сградата на Профсъюзите.

Снимка: Иван Григоров

В този мит, обаче, с течение на времето, все повече не вярват и най-пострадалите от пожара - самите циркови артисти.

Още

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

В него не вярва и и човекът, който проучи много факти, изследва архива и разговаря с живи свидетели на онзи фатален ден - сценаристът на излезлия през миналата година филм "Мокър от дъжд не се бои" и запален почитател на цирковото изкуство Драгомир Драганов. Ето какво каза той пред репортер на Impressio с днешна дата:

- Най-страшното в тази история е това, че хората - цирковите артисти, изгубват в един и същи ден и дома си и местоработата си. Една от героините във филма - Юлия Халаджова - моя близка приятелка, е по онова време едно малко момиче - ученичка. Връща се от гостуване при приятели и заварва огнения ад. Нейният баща е бил режисьор в цирка, майка й - гимнастичка, но по онова време те били някъде на гастроли. И Юлия се изправя пред онази огнена гледка, която буквално я заковава на място от ужас - тя е едно дете, което не знае какво да прави... В това състояние са били всички пострадали от пожара. Никога няма да се изтрият от паметта ми емоционалните разкази на тези хора. Аз самият изпитах техния ужас от разговорите си с тях.

За мен това е най-голямата трагедия - шокът, който са изпитали тези хора, когато виждат с очите си опожарения си дом. Много от героите в нашия филм никога до филма не бяха говорили за пожара, но той се беше запечатал в спомените им като някакъв кошмар, който беше разделил живота им на две половини - Преди и След!... Каква е истината за мен, избистрена от дистанцията на времето. Тя е жестока и болезнена. Вижте, ако тогавашната власт е искала да махне цирка, нямало е нужда да го пали. Тя просто е щяла да стори това без всякакъв проблем. И второ, ако предишната власт е имала волята да построи отново цирк, тя е можела да го направи. От 1983-а до 89-а е имало много време. Да, обявявани са конкурси, протакали са ги, променяли са срокове, но цирк не е бил построен. Това е вината на предишната власт и голямото престъпление на държавата спрямо българския цирк - това, че не е построила нов дом за българското цирково изкуство. За жалост то няма дом и до ден-днешен!

Още

 Опера в цирка – за първи път в България

Опера в цирка – за първи път в България

Още

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Още

Животът като цирк в картините на Жозе де ла Бара

Животът като цирк в картините на Жозе де ла Бара

Още

Наш актьор ще е първият български мим в "Цирк дю Солей"

Наш актьор ще е първият български мим в "Цирк дю Солей"

 

Коментирай 24

Календар

Препоръчваме ви

Наше лошо не бива!

"В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма" - политически размисли от 1927 г.

Има ли почтени политически водачи в България?

"Недостатъците на противника, а някога и голите си подозрения, ние изнасяме с трясък, който хвърля обществото в ужас. Ето от де е насадено дълбокото наше убеждение в недобросъвестността на политическия водител", пише Ал. Савов през 1927 г.

Червен-червен Великден, зелен-зелен Гергьовден, до година със здраве: Великден и народните обичаи

Една част от обичаите са резултат на църковно влияние, в други има остатъци от прастари погребални народни обичаи и вярвания, възприети още в първите християнски времена, а в трета - чисто пролетни обичаи от рода на лазаруванията

Обновената зала "Наследството на древността" на Музея за история на София отвори врати

Включени са и нови експонати и данни за живота в Софийското поле през Праисторията, Античността, Средновековието и османския период

Животът на града в 800 реклами от началото на 20 век

Държавна агенция "Архиви" представя изложба в градината пред Народния театър "Иван Вазов" в София