Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Драгомир Драганов: Престъплението на предишната власт спрямо българския цирк е не палежът, а че не построява нов

ПАМЕТНИ ДАТИ ЗА РОДНОТО ИЗКУСТВО

Драгомир Драганов: Престъплението на предишната власт спрямо българския цирк е не палежът, а че не построява нов

36 години от опожаряването на Софийския държавен цирк

Снимка: Иван Григоров

На днешния ден през 1983 г. пламва Софийският държавен цирк. Изгаря до основи за 3 часа. Пожарникарите закъсняват с 40 минути и не могат да овладеят огъня. В задната част на сградата се намира ведомственото общежитие на много циркови актьори. Пред очите им изгаря техният дом - в прекия и в преносния смисъл на думата. Защото загубват не само покрив над главите си, но и работата си - скоро след пожара са уволнени. 

Още

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

Фотографът Иван Григоров: Конфискуваха част от снимките ми при пожара на цирка

И до ден-днешен България няма стационарен цирк, въпреки успехите на цирковите ни артисти по света. И до днес не са известни нито причините за пожара, нито причините за безхаберието на държавата - както на предишната, така и на днешната власт.

Версиите за пожара са много, в диапазона между умишлен палеж и нехайство от запалена цигара или от факлите на еквилибрист чужденец. Поради липсата на доказателства и официално оповестена информация по този въпрос, години наред болшинството българи бяха склонни да хвърлят вината за палежа върху предишната власт. В обществото ни още върви митът, че циркът е бил опожарен нарочно, за да може на негово място да бъде построена сградата на Профсъюзите.

Снимка: Иван Григоров

В този мит, обаче, с течение на времето, все повече не вярват и най-пострадалите от пожара - самите циркови артисти.

Още

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

Предстои предпремиерата на документалния филм за опожаряването на стария цирк

В него не вярва и и човекът, който проучи много факти, изследва архива и разговаря с живи свидетели на онзи фатален ден - сценаристът на излезлия през миналата година филм "Мокър от дъжд не се бои" и запален почитател на цирковото изкуство Драгомир Драганов. Ето какво каза той пред репортер на Impressio с днешна дата:

- Най-страшното в тази история е това, че хората - цирковите артисти, изгубват в един и същи ден и дома си и местоработата си. Една от героините във филма - Юлия Халаджова - моя близка приятелка, е по онова време едно малко момиче - ученичка. Връща се от гостуване при приятели и заварва огнения ад. Нейният баща е бил режисьор в цирка, майка й - гимнастичка, но по онова време те били някъде на гастроли. И Юлия се изправя пред онази огнена гледка, която буквално я заковава на място от ужас - тя е едно дете, което не знае какво да прави... В това състояние са били всички пострадали от пожара. Никога няма да се изтрият от паметта ми емоционалните разкази на тези хора. Аз самият изпитах техния ужас от разговорите си с тях.

За мен това е най-голямата трагедия - шокът, който са изпитали тези хора, когато виждат с очите си опожарения си дом. Много от героите в нашия филм никога до филма не бяха говорили за пожара, но той се беше запечатал в спомените им като някакъв кошмар, който беше разделил живота им на две половини - Преди и След!... Каква е истината за мен, избистрена от дистанцията на времето. Тя е жестока и болезнена. Вижте, ако тогавашната власт е искала да махне цирка, нямало е нужда да го пали. Тя просто е щяла да стори това без всякакъв проблем. И второ, ако предишната власт е имала волята да построи отново цирк, тя е можела да го направи. От 1983-а до 89-а е имало много време. Да, обявявани са конкурси, протакали са ги, променяли са срокове, но цирк не е бил построен. Това е вината на предишната власт и голямото престъпление на държавата спрямо българския цирк - това, че не е построила нов дом за българското цирково изкуство. За жалост то няма дом и до ден-днешен!

Още

 Опера в цирка – за първи път в България

Опера в цирка – за първи път в България

Още

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Цирковата фамилия Балкански - домакин на тазгодишните "ИКАР"-и

Още

Животът като цирк в картините на Жозе де ла Бара

Животът като цирк в картините на Жозе де ла Бара

Още

Наш актьор ще е първият български мим в "Цирк дю Солей"

Наш актьор ще е първият български мим в "Цирк дю Солей"

 

Коментирай 24

Календар

Препоръчваме ви

Унизеният човек у българина негодува, роптае. И затова търси Бога, дири човека – дори и в звяра

Горко на тия личности, които са родени в копнеж, които чуват в своята самотност шум от крилата на надежди и мечти, към които е обърнат погледът на цял народ! Те са не само мъченици на своя дълг, но и на страха да не бъде изгубена вярата в тях.

Цанко Дюстабанов: Бесилката не е позорна за мене!

На 15 юни се навършват 145 години от смъртта на габровския революционер, просветител и обществен деец

Аз един Бачо Киро съм... Правдата си да диря излязох, въжето на врата си сам метнах!

На 28 май се навършиха 145 години от смъртта на Бачо Киро, както с уважение и почит е наричан от всички даскал Киро Петров - един от дейните участници в Априлското въстание

На гроба на свети Кирил в спомени от миналото

Историята ни разказва как, защо и при какви обстоятелства пристигнал във Вечния град бащата на нашата писменост

Икона на Св. св. Кирил и Методий с рядко срещано изображение

По случай 24 май - ден на българската и славянска писменост и култура, иконата може да се види в Иконната зала на Историческия музей в Бургас