Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

ОТ ДЪЛБИНИТЕ НА ВРЕМЕТО

Ученици с още интересни находки в крепостта "Ряховец"

Гробна яма със скелет в ембрионална поза и колективна находка от средновековни бронзови монети са разкрили археолозите и учениците в Археологическата школа "Ряховец"

Гробна яма със скелет в ембрионална поза и колективна находка от средновековни бронзови монети са разкрили археолозите и учениците в Археологическата школа "Ряховец" в крепостта "Ряховец" (Снимка: БТА)

За седма поредна година ученици участват в разкопките на крепостта "Ряховец". Археологическа школа "Ряховец" стартира през 2016 година, каза за БТА Мая Иванова, заместник-ръководител на проучванията и уредник в Историческия музей в Горна Оряховица.

Крепостта"Ряховец" е разположена върху 20 декара площ, проучванията са започнали през 80-те години на миналия век, след това са били прекъснати и преди седем години са възстановени (Снимка: БТА)

Още

Антична Рациария разкрива своя блясък

Антична Рациария разкрива своя блясък

През годините в разкопките на крепостта са участвали близо 200 ученици от Горна Оряховица и Велико Търново. Двама от тях вече са избрали археологическата професия -Ния Велчева е второкурсничка във Великотърновския университет, а Йоана Катрева е в трети курс, специалност "Археология" в Софийския университет.

През тази година на терена работят 14 ученици от две училища. Те ще бъдат обучени в практическата част от археологическите дейности - как се води полева документация, как се работи с нивелир, с тотална станция, с дрон и металотърсач.

За седма поредна година ученици участват в разкопките на крепостта "Ряховец" (Снимка: БТА)

Крепостта"Ряховец" е разположена върху 20 декара площ, проучванията са започнали през 80-те години на миналия век, след това са били прекъснати и преди седем години са възстановени, посочи археологът Илиян Петракиев, ръководител на експедицията.

Гробна яма със скелет в ембрионална поза и колективна находка от средновековни бронзови монети са разкрили археолозите и учениците в крепостта "Ряховец" и вероятно става дума за куманско погребение, според археолога Илиян Петракиев (Снимка: БТА)

Интересното е, че в една яма, която тръгнахме да проучваме с децата от археологическата школа в началото на този сезон, открихме скелет в ембрионална позиция, която е характерна по-скоро за праисторическите времена, отколкото за Средновековието, посочи Петракиев.

Той уточни, че при разкопките през миналата година е имало подобна находка при западната порта на крепостта. Първоначално археолозите били на мнение, че става дума за скелет от Желязната епоха, но след данните от датирането и ДНК-анализа, се е оказало, че става дума за гроб от 11 -12 век.

Сегашната находка, в която откритият скелет е положен в кръгла гробна яма, с много въглени и използването на огън като очистителна сила, с разположението му и колективна находка от монети от 13-и век в гроба и един преш показва, че погребението не е християнско, посочи той.

В съседство на крепостта е открит некропол с още осем подобни гроба, които са датирани от същия средновековен период (Снимка: БТА)

Традицията с поставянето на монети в гроба е така наречения Харонов обол, ритуал, чрез който "душата плаща на лодкаря", за да отиде в отвъдния свят.

"Забелязваме една антична традиция, битуваща в Християнството, но я виждаме и в нехристиянско погребение от 13 век", каза Петракиев и посочи, че такива гробове са единични и почти без аналог.

В съседство на крепостта е открит некропол с още осем подобни гроба, които са датирани от същия средновековен период. Според археолога съвкупността от всички теренни данни при проучванията, показва, че крепостта и районът около нея е обитаван от куманско поселение.

Археологически находки от в крепостта "Ряховец" (Снимка: БТА)

Куманският етнос е в основата на Второто българско царство. Куманите са били основни двигатели и в политически и във военен план. Вероятно те са обитавали районът в кратък период - от края на 12 до средата на 13 век. След това се случва нещо и след 1257 година, времето на цар Константин Асен, данните не показват наличие на обитание, смята археологът.

След края на разкопките, които ще продължат до средата на октомври, находките ще бъдат анализирани и обобщени. Антропологът д-р Надежда Атанасова ще направи сравнителен анализ с вече проучените артефакти.

След заключенията най-интересните обекти, открити от участниците в експедицията ще бъдат експонирани в изложба, а децата участвали в Археологическата школа ще получат грамоти.

Още

Град на 6000 години проучват археолози от Националния исторически музей

Град на 6000 години проучват археолози от Националния исторически музей

Още

Нови находки "По крепостните стени на Филипопол" на "Небет тепе" (галерия)

Нови находки "По крепостните стени на Филипопол" на "Небет тепе" (галерия)

Още

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Още

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

Още

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Още

Забележителна, но тънеща в разруха, Източната могила край Караново трябва да се превърне в музей

Забележителна, но тънеща в разруха, Източната могила край Караново трябва да се превърне в музей

Още

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Още

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

Безценна находка е открита при разкопките на Средновековния град Русокастро

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Съобщение в бутилка от 85 години бе открито при демонтирането на паметник в Нова Зеландия

Сравнително запазената бележка в бутилката е с дата февруари 1937 г. и съдържа списък с имената на каменоделците, които първоначално са построили паметника

САЩ връщат на Камбоджа 30 откраднати антики

Скулптурите, сред които фигура от десети век, изобразяваща бог Ганеша, с тегло над три тона, са откраднати по време на продължилия дълго период на гражданска война и нестабилност в Камбоджа при управлението на червените кхмери

Приключи проучването на водохранилището на замъка в Русокастро, започват разкопки на укрепен проход с кула-кладенец

Във водохранилището са открити прекрасни рисунки-графити на кораби, елени, змии, птици, змейове и мн. др. изображения – близо 100 на брой; средновековни медни и сребърни монети, части от брони, както и световния художествен паметник без аналог в средновековното изкуство – блюдо с изображение на нападащ леопард

Британски музей се съгласи да върне на Нигерия заграбени бенински бронзови фигури

"Доказателствата са много ясни, че тези предмети са били придобити чрез сила, а и външна консултация подкрепи мнението ни, че е както морално, така и уместно да върнем на Нигерия собствеността й", заявиха от музея и градините "Хорниман" в Лондон

Археолози започват проучвания на антично селище край Левски и на Никополската крепост

"Надяваме се на добри резултати през този сезон и нашите проучвания да помогнат на общините по места да кандидатстват с проекти и да получат финансиране за опазване, реставрация и консервация на недвижимите културни ценности", каза Владимир Найденов, ръководител отдел "Археология" в РИМ в Плевен

Университетите в Оксфорд и Кеймбридж могат да върнат на Бенин откраднати артефакти

Исковете на Нигерия за реституция датират от средата на 20 век и се засилват през последните години