Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

Болярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица от екипа на археолога доц. Деян Рабовянов.

Аристократичните накити са с общо тегло около 50 грама и са изработени с изключителна прецизност, което означава, че вероятно са се ползвали от представители на висшата аристокрация в Средновековния Търновград през 14 век, каза пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново доц. Рабовянов.

Шефът на екипа доц. Деян Рабовянов (Снимка: БТА)

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа. Находката не е колективна.

Още

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Единият наушник е открит във фуга на зид между два камъка. Той е типичен за 14 век. Според данните с които историците разполагат от други находки, включително и от ктиторски портрети от Долна Каменица в Сърбия, се вижда, че жените от висшата аристокрация през 14 век, са носели такива накити, които са поставяли върху главата си за украса. Странно е как тези предмети са попаднали в жилища, обитавани през 15 век, посочи той.

Според него вероятно това малко скрито съкровище е било придобито от своя притежател при завладяването на Търново от османците през 1393 година като плячка.

Още

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Тази находка, освен високата художествена и ювелирна стойност има важно значение за историческата наука, защото чрез нея се поддържа хипотезата, че до Югозападната порта на крепостта е продължил да съществува малък квартал и след падането на крепостта след тримесечна обсада на средновековната столица.

"Нямаме преки данни все още, но предположенията са, че това е било население съставено от завоевателите на Търново", посочи Рабовянов.

Той уточни, че археолозите са разкрили площ от 250 кв. м., обхващаща четири жилищни сгради и част от некропола на църква номер 22, като са открили повече от 600 различни артефакти, от които над 430 средновековни и турски монети.

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

В хода на проучването е било открито и жилище от къснобронзовата епоха- добре запазено, което е сравнително рядко явление в Северна България и в обекти от подобен тип, посочи специалистът.

Имаше разнообразни археологически ситуации, включително открито малко керамично гърне с три яйца в него, поставено в пода на жилището по време на строителството му- пример за средвновековни магически ритуали, посочи Рабовянов и припомни, че подобен случай е имало при разкопките през минали години.

Той уточни, че това е дванайсетият поред археологически сезон, в който се проучва тази най-видима за посетителите част от втората по големина средновековна крепост в Търновград.

Финансирането от Министерството на културата за този сектор е било 35 хиляди лева, които са използвани и за полева консервация на обекта. Находките ще бъдат включени в традиционната годишна изложба на Националния археологически музей в края на годината.

Още

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Още

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Още

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Виртуална изложба на уникална праисторическа подводна пещера отваря врати в Марсилия

Посетителите ще могат да видят "Коске Медитеране", копие на пещерата, която е на 30 хиляди години

Вълчитрънското златно съкровище гостува в Националния исторически музей

То е с общо тегло 12.4 килограма и се състои от тринадесет предмета - седем капака, голям съд (кантарос), четири чаши и трисъставен съд

Изчезналите преди 20 години бележници на Дарвин бяха върнати на университета на Кембридж

От университета съобщиха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка заедно с бележка с честитка за Великден

Златната маска от Съчуан - едно най-значимите открития на китайските археолози за 2021 г.

Маската е част от откритите 500 предмета в комплекса Сансиндуей, признат за една от най-великите археологически находки през 20-и век

Деца ли са авторите на четвърт от праисторическите рисунки?

Изследваните 180 образци на скални рисунки на 20 000 години - очертания на ръце, са направени с духане на пигмента през кухи кости или тръстика

Откриха пет гробници на над 4000 години в некропола Сакара до Кайро

"Гробниците, които са принадлежали на висши сановници, са добре запазени", заяви генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири