Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

Болярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица от екипа на археолога доц. Деян Рабовянов.

Аристократичните накити са с общо тегло около 50 грама и са изработени с изключителна прецизност, което означава, че вероятно са се ползвали от представители на висшата аристокрация в Средновековния Търновград през 14 век, каза пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново доц. Рабовянов.

Шефът на екипа доц. Деян Рабовянов (Снимка: БТА)

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа. Находката не е колективна.

Още

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Единият наушник е открит във фуга на зид между два камъка. Той е типичен за 14 век. Според данните с които историците разполагат от други находки, включително и от ктиторски портрети от Долна Каменица в Сърбия, се вижда, че жените от висшата аристокрация през 14 век, са носели такива накити, които са поставяли върху главата си за украса. Странно е как тези предмети са попаднали в жилища, обитавани през 15 век, посочи той.

Според него вероятно това малко скрито съкровище е било придобито от своя притежател при завладяването на Търново от османците през 1393 година като плячка.

Още

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Тази находка, освен високата художествена и ювелирна стойност има важно значение за историческата наука, защото чрез нея се поддържа хипотезата, че до Югозападната порта на крепостта е продължил да съществува малък квартал и след падането на крепостта след тримесечна обсада на средновековната столица.

"Нямаме преки данни все още, но предположенията са, че това е било население съставено от завоевателите на Търново", посочи Рабовянов.

Той уточни, че археолозите са разкрили площ от 250 кв. м., обхващаща четири жилищни сгради и част от некропола на църква номер 22, като са открили повече от 600 различни артефакти, от които над 430 средновековни и турски монети.

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

В хода на проучването е било открито и жилище от къснобронзовата епоха- добре запазено, което е сравнително рядко явление в Северна България и в обекти от подобен тип, посочи специалистът.

Имаше разнообразни археологически ситуации, включително открито малко керамично гърне с три яйца в него, поставено в пода на жилището по време на строителството му- пример за средвновековни магически ритуали, посочи Рабовянов и припомни, че подобен случай е имало при разкопките през минали години.

Той уточни, че това е дванайсетият поред археологически сезон, в който се проучва тази най-видима за посетителите част от втората по големина средновековна крепост в Търновград.

Финансирането от Министерството на културата за този сектор е било 35 хиляди лева, които са използвани и за полева консервация на обекта. Находките ще бъдат включени в традиционната годишна изложба на Националния археологически музей в края на годината.

Още

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Още

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Още

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм