Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Болярски златни наушници с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

Болярски златни наушници, инкрустрирани с перли и скъпоценни камъни са открити в Южния сектор на Трапезица от екипа на археолога доц. Деян Рабовянов.

Аристократичните накити са с общо тегло около 50 грама и са изработени с изключителна прецизност, което означава, че вероятно са се ползвали от представители на висшата аристокрация в Средновековния Търновград през 14 век, каза пред журналистите в пресклуба на БТА във Велико Търново доц. Рабовянов.

Шефът на екипа доц. Деян Рабовянов (Снимка: БТА)

Интересното е, че те, заедно със златен пръстен от същия период, са били открити в тайници на жилища, обитавани през 15 век, което е било изненадващо за екипа. Находката не е колективна.

Още

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Археолози и иманяри се сблъскват в нова игра

Единият наушник е открит във фуга на зид между два камъка. Той е типичен за 14 век. Според данните с които историците разполагат от други находки, включително и от ктиторски портрети от Долна Каменица в Сърбия, се вижда, че жените от висшата аристокрация през 14 век, са носели такива накити, които са поставяли върху главата си за украса. Странно е как тези предмети са попаднали в жилища, обитавани през 15 век, посочи той.

Според него вероятно това малко скрито съкровище е било придобито от своя притежател при завладяването на Търново от османците през 1393 година като плячка.

Още

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Откриха рядка монета на Перперикон, подкрепяща тезата, че там е бил храмът на Дионис (снимки)

Тази находка, освен високата художествена и ювелирна стойност има важно значение за историческата наука, защото чрез нея се поддържа хипотезата, че до Югозападната порта на крепостта е продължил да съществува малък квартал и след падането на крепостта след тримесечна обсада на средновековната столица.

"Нямаме преки данни все още, но предположенията са, че това е било население съставено от завоевателите на Търново", посочи Рабовянов.

Той уточни, че археолозите са разкрили площ от 250 кв. м., обхващаща четири жилищни сгради и част от некропола на църква номер 22, като са открили повече от 600 различни артефакти, от които над 430 средновековни и турски монети.

Трапезица (Снимка: iStock by Getty Images)

В хода на проучването е било открито и жилище от къснобронзовата епоха- добре запазено, което е сравнително рядко явление в Северна България и в обекти от подобен тип, посочи специалистът.

Имаше разнообразни археологически ситуации, включително открито малко керамично гърне с три яйца в него, поставено в пода на жилището по време на строителството му- пример за средвновековни магически ритуали, посочи Рабовянов и припомни, че подобен случай е имало при разкопките през минали години.

Той уточни, че това е дванайсетият поред археологически сезон, в който се проучва тази най-видима за посетителите част от втората по големина средновековна крепост в Търновград.

Финансирането от Министерството на културата за този сектор е било 35 хиляди лева, които са използвани и за полева консервация на обекта. Находките ще бъдат включени в традиционната годишна изложба на Националния археологически музей в края на годината.

Още

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Археолози откриха древен снек бар в Помпей (снимки и видео)

Още

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Археолози откриха най-голямата сграда от иберийска епоха, известна до момента

Още

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Красотата и блясъка на накитите през вековете показват в Археологическия музей в Бургас

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

С церемония САЩ ще върне на Ирак клинопис от "Гилгамеш" на 3500 години

Ценнната глинена плочка съдържа фрагменти от Епоса за Гилгамеш, считан за едно от най-старите литературни произведения на човечеството

Антична Рациария разкрива своя блясък

При най-мащабните археологически разкопки от четири десетилетия, на площ от около 2,5 дка, археолозите разкриват напълно запазени архитектурни пластове на най-големите римски императорски терми в България

Палеонтолози възстановиха облика на "месояден бик" от епохата на динозаврите

"Странникът" карнотавър е открит в Патагония през 1984 г. и до ден днешен е обект на редица изследвания

Италианската полиция конфискува 500 фалшификата на творби на Франсис Бейкън

Основният заподозрян сред петимата е колекционер от Болоня

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Приключиха две трети от разкопките на археологическия комплекс

Реплика на шведски търговски кораб от 18 век се готви за плаване към Азия

Останките от потъналия кораб са открити през 1984 г. и тогава се заражда идеята да се построи негова реплика