Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва

Археологът проф. Николай Овчаров представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва (Снимка: БТА)

Като "откритието на годината" определи проф. Николай Овчаров случайна находка на бизнесмен, който се натъкнал в двора си доказателство, че вероятно България е имала герб по времето на цар Иван Шишман.

Още

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Случайно открита пластинка с дупка за окачване показва, че вероятно страната ни е имала герб по времето на Шишман. Проф. Овчаров уточни, че върху пластината, която е с приблизително триъгълна форма, е изобразен герб с три лъва, но все още не може да се нарече български, защото има и други варианти.

Според топ археолога находката е изключително ценна и ще помогне да погледнем към динамичен период от историята на страната ни, който е слабо осветен. "С много голяма степен на сигурност можем да кажем, че намерената пластинка е свързана с последните дни на Шишмановото царство", смята ученият.

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва, подобни на английските. Те присъстват и на монети от времето на Шишман, както и като герб на царството в летопис на неизвестен арабски пътешественик, който по това време е посетил Търновград.

Археологът проф. Николай Овчаров представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва. Според него находката показва, че вероятно това е бил гербът на България по времето на цар Иван Шишман. Находката е открита от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев (Снимка: БТА)

Още

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

Находката е открита на около 30 километра южно от Варна между селата Равна гора и Близнаци. Тя е намерена при присаждане на дръвчета в частна овощна градина от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Проф.Овчаров посочи, че историците не разполагат с данни, че през района, в който е открита пластината, са преминавали англичани.

"Бях потресен, когато я видях — каза пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този момент бяха известни само от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век", заяви археологът. Той смята, че бронзовият накит с държавния герб е бил носен от воин, "високопоставен български благородник, царски човек" като знак за високия му ранг.

Археологът проф. Николай Овчаров (в средата) представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва. Според него находката показва, че вероятно това е бил гербът на България по времето на цар Иван Шишман. Находката е открита от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев (вдясно) (Снимка: БТА)

Тепърва предстоят още изследвания на историческата находка, но от днес, точно в навечерието на Деня на независимостта, тя вече е изложена в Регионалния исторически музей.

Още

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Още

Българският Индиана Джоунс тръгва по следите на кръстоносците

Българският Индиана Джоунс тръгва по следите на кръстоносците

Още

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Още

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

 

Коментирай 40

Календар

Препоръчваме ви

Над 50 рисунки-графити отпреди 700 години откриха в замъка на град Русокастро

Безценното откритие в средновековния град отново остави без дъх археолозите

Древните египтяни владеели мумифицирането 1000 години по-рано от смятаното досега

Запазеното тяло на високопоставен благородник, открито през 2019 г., се оказва на доста повече години от смятаното предварително, което може да доведе до пренаписване на учебниците по история

Наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата получи писателката Цици Дангарембга

Според журито 62-годишната авторка е "не само един от най-значимите артисти в страната си, но и глас на Африка в съвременната литература"

Творби на Пикасо бяха продадени на търг за над 100 милиона долара

Най-висока цена постигна "Жена с червено-оранжева барета" от 1938 г., на която е изобразена любимата на твореца Мари-Терез Валтер

Продължават проучванията на Букелон - ловната крепост на императори и султани

Националният исторически музей предвижда да се установи стратиграфията, хронологията на обекта, трасето на късноантичната крепостна стена и средновековната кула

Наш учен разкрива "секретния език" на мозайките в книга с 430 изображения от 24 страни

В "Символи на християнските мозайки" проф. Табаков изтъква не само ролята на трако-римското изкуство, но и влиянието на римските императори с произход от Тракия и Илария за узаконяването на религията