Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Проф. Овчаров обяви откритието на годината – български герб още от времето на Шишман

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва

Археологът проф. Николай Овчаров представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва (Снимка: БТА)

Като "откритието на годината" определи проф. Николай Овчаров случайна находка на бизнесмен, който се натъкнал в двора си доказателство, че вероятно България е имала герб по времето на цар Иван Шишман.

Още

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Последните находки от Перперикон показа проф. Николай Овчаров (снимки)

Случайно открита пластинка с дупка за окачване показва, че вероятно страната ни е имала герб по времето на Шишман. Проф. Овчаров уточни, че върху пластината, която е с приблизително триъгълна форма, е изобразен герб с три лъва, но все още не може да се нарече български, защото има и други варианти.

Според топ археолога находката е изключително ценна и ще помогне да погледнем към динамичен период от историята на страната ни, който е слабо осветен. "С много голяма степен на сигурност можем да кажем, че намерената пластинка е свързана с последните дни на Шишмановото царство", смята ученият.

На пластината, която е била обработена от специалисти от музея в Кърджали, са изобразени три лъва, подобни на английските. Те присъстват и на монети от времето на Шишман, както и като герб на царството в летопис на неизвестен арабски пътешественик, който по това време е посетил Търновград.

Археологът проф. Николай Овчаров представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва. Според него находката показва, че вероятно това е бил гербът на България по времето на цар Иван Шишман. Находката е открита от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев (Снимка: БТА)

Още

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

Мавзолеи-ротонди и каменен купел от 6 век са най-новите уникални находки на Перперикон

Находката е открита на около 30 километра южно от Варна между селата Равна гора и Близнаци. Тя е намерена при присаждане на дръвчета в частна овощна градина от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев.

Проф.Овчаров посочи, че историците не разполагат с данни, че през района, в който е открита пластината, са преминавали англичани.

"Бях потресен, когато я видях — каза пред БНР проф. Овчаров — Веднага разпознах държавния герб на България от времето на цар Шишман с трите лъва! Трите лъва, които до този момент бяха известни само от западноевропейските гербовници и рисунката на един арабин, минал през Търново във втората половина на ХIV век", заяви археологът. Той смята, че бронзовият накит с държавния герб е бил носен от воин, "високопоставен български благородник, царски човек" като знак за високия му ранг.

Археологът проф. Николай Овчаров (в средата) представи в Регионалния исторически музей във Варна новооткрита метална пластинка с триъгълна форма, върху която са изобразени три лъва. Според него находката показва, че вероятно това е бил гербът на България по времето на цар Иван Шишман. Находката е открита от председателя на Върховния управителен съвет на Асоциацията на българите по света Младен Станев (вдясно) (Снимка: БТА)

Тепърва предстоят още изследвания на историческата находка, но от днес, точно в навечерието на Деня на независимостта, тя вече е изложена в Регионалния исторически музей.

Още

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Още

Българският Индиана Джоунс тръгва по следите на кръстоносците

Българският Индиана Джоунс тръгва по следите на кръстоносците

Още

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Откриха оловен печат на Княз Борис-Михаил в Плиска

Още

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

 

Коментирай 40

Календар

Препоръчваме ви

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали

Унгарският град Веспрем даде начало на програмата си като Европейска столица на културата

Това няма да бъде годината само на един град, тази чест си поделят 116 градчета и села в района Бакони, в региона Балатон, посочват организаторите

Реликви в 23 оловни кутии са открити в катедрала в столицата на Мексико

Митрополитската катедрала е строена в продължение на векове - в периода между 1573 и 1813 г. и не за първи път експерти попадат на находки в стените на този храм

Френски съд нареди картина, заграбена от нацистите, да бъде върната на наследници на писателя Марсел Пруст

Магистратите обявяват за "нищожни последователните продажби" на произведението "Разкаялата се Магдалена" ("The Penitent Magdalene") на нидерландския художник Адриан ван дер Верф (1659-1722), след като е плячкосано на 23 октомври 1942 г. от нацистите в Париж

Потопен преди 351 години военен кораб може да разкрие тайната за холандското корабостроене

"Клайн Холандия", участвал във всички големи битки по време на Втората англо-холандска война от 1665-1677 г., потъва с товар от мраморни плочки