Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

"Тя разкрива последните мигове на крепостта при османското нашествие в края на 14 век", разказва проф. Николай Овчаров

Търговище (20 юли 2021) Напълно разкрита е епископската резиденция в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. От началото на сезона до момента са открити останки от нови 4 сгради и 3 улици (Снимка: БТА)

Сребърна монета на цар Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта при османското нашествие в края на 14-ти век. Това разказа пред БТА проф. Николай Овчаров, който заедно с археолога Стефан Иванов води разкопките на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.

Този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекохме "Северният Перперикон", а тази година, заедно с класическия Перперикон край Кърджали, той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм, допълва Овчаров.

проф. Николай Овчаров на разкопки в Мисионис (Снимка: БТА)

Археологическите проучвания показват, че в местността Крумово кале през 5-6-ти век се развива цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита.

Досега са разкрити останките на запазените до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена, жилищни и обществени сгради от 5-ти до 14-ти век.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания е завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от същото време. Това е класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла.

Още

Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас

Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас

Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение, към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

"Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани", коментира Овчаров.

Документално е известно, че тези земи през първи век са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител. Живелият през трети век историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи Варненски християнски архиерей.

Още

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

При тазгодишните разкопки вече са намерени стотици находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14-ти век. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чийто командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар - т. е. на цар Иван Шишман.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до октомври.

Още

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

Още

Археолозите в Русокастро с нова златна находка

Археолозите в Русокастро с нова златна находка

Още

Археолози открили зазидани човешки кости в стената на Голшанския замък

Археолози открили зазидани човешки кости в стената на Голшанския замък

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите

Германският философ Ернст Тугендхат почина на 93-годишна възраст

Тугендхат е смятан за един от най-важните съвременни философи

Играй и спечели двойна покана за церемонията по откриването на София Филм Фест в Зала 1 на НДК

27-ото издание на международния фестивал ще бъде открито на 16 март с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на "Оскар" и "Златна палма"