Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ НАХОДКИ

Сребърна монета на цар Иван Шишман откриха при разкопките на крепостта Мисионис

"Тя разкрива последните мигове на крепостта при османското нашествие в края на 14 век", разказва проф. Николай Овчаров

Търговище (20 юли 2021) Напълно разкрита е епископската резиденция в античния и средновековен град Мисионис край Търговище. От началото на сезона до момента са открити останки от нови 4 сгради и 3 улици (Снимка: БТА)

Сребърна монета на цар Иван Шишман разкрива последните мигове на крепостта при османското нашествие в края на 14-ти век. Това разказа пред БТА проф. Николай Овчаров, който заедно с археолога Стефан Иванов води разкопките на античния и средновековен град Мисионис край Търговище.

Този обект е много перспективен и затова още преди време образно го нарекохме "Северният Перперикон", а тази година, заедно с класическия Перперикон край Кърджали, той е сред шестте приоритетни археологически комплекси, финансирани специално от българското правителство с оглед на развитието на културно-историческия туризъм, допълва Овчаров.

проф. Николай Овчаров на разкопки в Мисионис (Снимка: БТА)

Археологическите проучвания показват, че в местността Крумово кале през 5-6-ти век се развива цветущ в икономическо отношение град, за което свидетелстват находките от монети и материали на бита.

Досега са разкрити останките на запазените до 4-5 м крепостни стени, три църкви от базиликален тип, свидетелстващи за мощно християнско присъствие в тези времена, жилищни и обществени сгради от 5-ти до 14-ти век.

Още в първите две седмици на тазгодишните проучвания е завършено разкриването на изключително интересната епископска резиденция от същото време. Това е класически домус - разпространена форма на римските дворци още от античния период. Комплексът е с правоъгълен план и размери 20/15 м. В центъра има малък правоъгълен двор, покрит с каменни плочи, който е бил открит към небето, за да бъде осветявана вътрешността на ансамбъла.

Още

Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас

Археолози откриха наблюдателна кула и древно светилище от Елинистическата епоха край Бургас

Около двора са разположени верижни помещения, покрити с керемиден покрив. Разпознати се останките на епископските апартаменти, трапезарията и вероятно - малък параклис за архиерея. В двореца се е влизало през двукрила врата, водеща към една от улиците на Мисионис. Без съмнение, към епископския ансамбъл се отнася великолепната кръщелня-баптистерий, открита през предишните години.

"Откритата монументална раннохристиянска архитектура е напълно в унисон с изказаната от нас още преди няколко години хипотеза, че по тези места в Североизточна България са проповядвали последователите на апостол Андрей Първозвани", коментира Овчаров.

Документално е известно, че тези земи през първи век са покръстени именно от този следовател на Иисус Христос и брат на апостол Петър. Съществува хипотеза, че той е бил ученик на самия св. Йоан Кръстител. Живелият през трети век историк Иполит и по-късният византийски автор Епифаний Монах обаче отбелязват, че по време на мисията си в Североизточна България апостол Андрей ръкоположил за епископ на Одесос (Варна) римлянина Амплий. Така той станал първи Варненски християнски архиерей.

Още

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

Археолози откриха липсващо звено в историята на азбуката

При тазгодишните разкопки вече са намерени стотици находки - позлатени апликации, стъклени чаши за пирове, сребърни обеци и копчета, многобройни бронзови и сребърни монети и други предмети. Сред тях е особено интересна великолепно запазената сребърна монета на последния български цар Иван Шишман. Тя е пряко свидетелство за героичната защита на града срещу османските турци в края на 14-ти век. Османският хронист Мехмед Нешри е възхитен от храбростта на българските воини, чийто командир е казал, че няма да се отрече от вярата на своя господар - т. е. на цар Иван Шишман.

Мащабната кампания по разкриването на древния Мисионис през 2021 г. ще продължи до октомври.

Още

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Проф. Николай Овчаров показа нови находки от Перперикон

Още

 Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит  в "Провадия-Солницата"

Археолози откриха фрагмент от флейта от късния халколит в "Провадия-Солницата"

Още

Археолозите в Русокастро с нова златна находка

Археолозите в Русокастро с нова златна находка

Още

Археолози открили зазидани човешки кости в стената на Голшанския замък

Археолози открили зазидани човешки кости в стената на Голшанския замък

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Най-известният украински скулптор Михаил Рева превръща отломки от войната в изкуство

В колекцията се откроява "Паметта на разпнатия" - кръст, съставен от гвоздеи, намерени в църкви, разрушени от руските нападения

Спечели билети за празничния хеттрик на трио VIVA

Талантливите момичета след броени дни - на 8 март, ще представят дебютния си албум Supernova в клуб "Gramophone"

Британският музей е обект на кампания за връщане на статуя от Великденския остров

Музеят притежава две статуи моаи, които са взети от чилийската територия Рапа Нуи или Великденския остров през 1868 г.

Историческият музей в Плевен ще е домакин на "Академия Муза"

Лекторите са трима американци - Пол Орсели, Джейми Лойър и Кристина Феруерда, които са признати международни експерти в сферата на музейното дело

Научна комисия отхвърли проекта за фасадата на пирамидата на Микерин в Гиза

Новината за амбициозния план пирамидата да бъде възстановена в оригиналния й вид предизвика вълна от критики и недоволство

Авторските права на "Болеро" на Равел отново отиват на съд във Франция

"Болеро", твърдят наследниците на Александър Беноа, сътрудник на композитора, цитирайки няколко исторически източника, е "съвместна работа". Решението се очаква на 24 юни