Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ако не бяха монарси, може би щяха да са художници, архитекти, писатели, занаятчии, или артисти

В "КОНТЕКСТА" НА ИСТОРИЯТА

Ако не бяха монарси, може би щяха да са художници, архитекти, писатели, занаятчии, или артисти

Султан Абдул Хамид II "Кървавия" бил страстен почитател на Артър Конан Дойл - наградил го с орден

Абдул Хамид II

Наред с държавните си дела, много монарси са имали съвсем човешки слабости, хобита и увлечения. Вероятно ако не бяха монарси по наследство, тези хора щяха да бъдат професионални художници, архитекти, занаятчии, или артисти. Ето малко факти от историята:

Едуард II бил любител на архитектурата и строителството

Крал Едуард II

Едуард II остава запомнен в историята на Англия по един доста противоречив начин - едновременно на презиран и на обичан крал. Той бил красив, мускулест мъж, с дълга коса и осанката на мъжага, роден да бъде крал. Парадоксът е, че се прочува като хомосексуалист. Но е факт, че притежавал невероятна харизма, и на това мнение били и мъже и жени. Едуард обичал ветроходството, риболова, архитектурата и прокопаването на канали.

Още

Най-известните корони в света

Най-известните корони в света

Велможите му го укорявали, че във всеки един удобен момент зарязвал политиката и отивал да плава, или да лови риба със селяните. Случвало се и да копае канали наравно с тях. Благородниците често го критикували за това, заради което го обичал народът. Едуард II сам рисувал проекти за сгради така, както си ги представял и искал от строителите да ги реализират по рисунките му. Може би е бил роден за архитект, или инженер на пътища и водопроводи?

Едуард II е първият монарх, изградил колежи в университетите Оксфорд и Кембридж.  

Султан Абдул Хамид II - твърд управник, дърводелец и почитател на Артър Конан Дойл

Абдул Хамид II

Султан Абдул Хамид II управлявал Османската империя - една от последните мощни държави с наследствен монарх. Въпреки, че е свален от трона през 1909-а година с преврат, султанът оставя незаличим отпечатък в историята на Турция.

В първите години на управлението си той се придържал към прогресивна политика, а в по-късните записва в биографията си позора с арменското клане и тайната си полиция.

Още

Съединението в 3 картини за размисъл

Съединението в 3 картини за размисъл

Заради горното Абдул Хамид II става известен на Запад като "Кървавия султан".  През 1905-а година арменски революционери извършват неуспешен атентат срещу султана. Детрониран е през април 1909-а и заточен в Солун. Върнат е в Турция след Балканската война. В часа на смъртта си е изоставен от всички, до него е само сестра му. 

По-късно дъщеря му публикува книга, в която излага интересни факти за османския владетел. Става известно, че кървавият султан бил отличен дърводелец. Сам изработил повечето от семейните мебели и сантиментално ги кръщавал с имената на своите близки. Тази негова романтична страна остава скрита в мрачните сенки на политическата му роля на Балканите. 

Още

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Артър Конан Дойл научил от духове датата на смъртта си?

Освен това султанът обичал да чете преди да заспи. Поръчал да се преведе на турски език всичко, свързано с героя на Артър Конан Дойл - Шерлок Холмс, и поканил писателя и съпругата му на гости в Турция. Връчил на Артър Конан Дойл ордена Меджидий, за заслуги и постижения.

Фридрих Вилхелм I Пруски - мъдър военачалник и художник

Портрет на Фридрих Вилхелм I, неизвестен автор/ The Bridgeman Art Library

Фридрих Вилхелм I бил мъдър държавник, който знаел как да избегне конфликтите и войните, въпреки че по негово време пруската армия се считала за една от най-силните в света.

Фридрих реформира държавата, закрепва финансите й, въвежда нови правила за бюрокрацията, както и в устава на армията.

Още

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Мария Медичи - убийца, или фен на красотата?

Извън политическата си дейност, обаче, бил доста странен човек. Негов е проектът Potsdam Giants, за който сам избира най-снажните момчета и мъже в кралството, да служат в армията със специални привилегии, униформи и заплащане, и често сам рисувал портрети на тези военни. Влагал усърдие в зографисването им и се гордеел с картините си. Вероятно е щял да бъде художник, ако съдбата не го бе посочила за военачалник?

Олаф Трюгвасон - непобедим викинг, алпинист и... циркаджия

Избирането на Олаф Трюгвасон за крал – картина от 1860 г. / неизвестен автор

Олаф Трюгвасон, като военачалник на един признат за милитаристичен народ като викингите, естествено обичал битките, игрите и спорта.

Олаф израства в чужбина - бил роб в Естония, после воин в Киевска Рус, а по-късно си спечелва славата на ужасяващ викинг в Балтийско море. След това воюва на Британските острови и участва в нападението над Лондон през 994 г. През същата година приема християнството и се отказва от пиратството.

Още

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

На викингите дължим жанра фентъзи, ските и още много други придобивки

Станал известен като един от най-добрите катерачи - изкачил връх Смалсархорн и забил щита си там.

Другите му страстни увлечения били гребането и жонглирането. Имал любим номер - трик с ножове, за който можел да му завиди всеки опитен цирков артист. Хвърлял три ножа във въздуха, след което двата хващал по един в двете си ръце, а третия оставял да полети свободно към набелязана цел. Всички зрители на това зрелище оставали изумени от уменията му. Олаф остава в паметта на народа си като непобедим воин и... артист.

Луи XVI - крал и ковач

Портрет на Луи XVI в двореца "Версай"

Още

Как е построен "Версай"

Как е построен "Версай"

Луи XVI е не само последният френски монарх преди Френската революция, но и единственият крал във Франция, екзекутиран с отсичане на главата. Той и съпругата му Мария Антоанета често са представяни като егоцентрични аристократи, които безчувствено са тероризирали френския народ.

Всъщност, според много историци Луи бил мек и образован човек, любител на науките, и по-специално на инженерните науки и механиката.

Луи XVI в Тампл, худ. Jean Francois Garneray (1755 - 1837)

Още

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

Елизабет Лебрен - придворната портретистка на Мария Антоанета

Той лично помогнал за възстановяването на френския флот и за разлика от други крале на Франция, не си позволил любовни интриги - останал верен на съпругата си.

Именно Луи XVI премахнал ограниченията на цените на хляба, в опит да направи храната по-евтина за обикновените хора. Обичал да експериментира с различни устройства, разучавал тайните на водопровода и архитектурата на замъците.

Портрети на крал Луи XVI и съпругата му Мария Антоанета в двореца "Версай"

Уважавал ръчния труд и сам се затварял с часове в ковачницата си, изпълнена с различни видове наковални. След библиотеката, ковачницата била любимото му място. Неслучайно двете помещения се намирали едно под друго.

Още

Замъци сред водата

Замъци сред водата

Още

 Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Вижте най-красивите дворци и замъци на Испания

Още

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Още

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

Прозвището "художникът на Сталин" съсипва живота на Александър Герасимов

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Във Франция разкриха праисторически гравюри от времето на пещерата Ласко

Изображенията на коне и вулва "са сред най-старите познати произведения на палеолитната култура"

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Мартенички, Mărţişor и Martis

Или с какво още Балканският полуостров е известен на света

Гробници на висши древноегипетски сановници в Луксор са отворени за посетители 20 години след откриването им

Откритите през 2003 година археологически паметници се намират в некропола Драа Абу ел-Нага в близост до Долината на царете в Луксор

"Говорещ барабан" от Кот д'Ивоар се завръща в родината си след близо стогодишно изгнание във Франция

Наречен "говорещ барабан", с дължина три метра и тегло 430 килограма, дървеният инструмент със символични и мистични свойства е бил използван за предупреждение за опасности, мобилизация за война или свикване на селища на церемонии или фестивали