Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всички му викахме Хачо

IN MEMORIAM

Всички му викахме Хачо

Спомени за телевизионната легенда от фото архива на Иван Григоров

7 декември 1993 г. Хачо Бояджиев с колегите си Весела Петрова и Радосвет Радев, който закачливо показва долари над главите им, в самолета от Тел Авив за София (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Хачо Бояджиев. Той си остана легендата на забавния телевизионен жанр у нас, и с право може да се каже, че до днес никой не е успял да го надмине.

Беше умен, симпатичен, малко "гаменски" нахакан, но винаги респектиращ с таланта си и с естествения си начин на общуване.

На 23-и април се навършват 10 години от смъртта на Хачо Бояджиев.

20 януари 2012 г. Академик Хачо Бояджиев на 80 години (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

13 септември 1993 г. Хачо с тон режисьора Петко Казанджиев и журналистите Ричард Груев и Бетина Жотева в едно от студиата на БНТ (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Малцина знаят истинското му име и го мислят за арменец, а истината е друга - роден е от майка унгарка и баща българин, и е записан с името Имре Соколов.

Като 6-месечно бебе е осиновен, и по документи става "арменеца" Хачадур Крикор Бояджиев, а за всички нас - Хачо. Така си отиде от този свят - всички, не само телевизионерите, а целият български народ го наричаше на малко и на галено - Хачо. Народът нарича така хора, които смята за близки, а на него гледаше така.

Хачо Бояджиев със световната музикална звезда Адамо на "Златният Орфей" през 1972 г. (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Официалното представяне на всеизвестна личност като него дори няма значение, защото по-ценен е фактът, че поколения българи помнят какво е направил. Но, за да спазим протокола, Хачо Бояджиев остава в историята на телевизията и културния ни живот като български телевизионен, театрален и кинорежисьор, за кратък период - генерален директор на Българската национална телевизия, академик от възстановената Българска академия на науките и изкуствата и пр.

На пресконференция през 1995 г. (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

(Снимка: Иван ГРИГОРОВ)Януари 2001 г. На рожден ден на Драгомир Драганов - Драго Чая

А кога стана "Хачо"? - Когато българите взеха да се питат, кой стои зад режисурата на забавните новогодишни програми, които съпътстваха празничната вечеря във всеки български дом; когато се смяхме до сълзи пред телевизорите на "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников; когато той пръв ни показа какво е мюзикхол - един жанр, който ни беше непознат в онези времена и именно той ни открехна прозорец през Желязната завеса, да видим какво гледат "на запад".

Така, благодарение на Хачо, много български изпълнители на забавна и популярна музика, вариетентни и циркови артисти, достигнаха до широката публика и станаха нейни любимци.

20 януари 2012 г. Режисьорката Адела Пеева поздравява рожденика (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

9 февруари 1995 г. С Велислава Дърева и Клара Маринова в кулоарите на Народното събрание (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

20 юли 1995 г. Две епохи в БНТ - Хачо Бояджиев и Иван Славков на 35-ия рожден ден на "По света и у нас" в Дипломатическия клуб в Горна Баня (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Март 1993 г. Заедно с Благовест Сендов в Парламента (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Съдбата му, от раждането до смъртта, беше пъстра и достойна за филм: на 12 научава че е осиновен; през 1967-а - след смъртта на баща си, намира документите на новата си самоличност, изготвени в Скопие; открива родната си майка; заминава в Западна Европа и Америка; учи математика в Софийския университет; завършва Театрална режисура в НАТФИЗ; защитава докторат по телевизионна и кинорежисура в Англия; преживява "позора", че е бил агент на бившата ДС и пр.

И между всичкото това, бе успял да се ожени два пъти и да стане баща на седем дъщери.

Декември 2009 г. Две легенди на телевизията - Хачо Бояджиев и Кеворк Кеворкян (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

5 май 1995 г. На 60-годишния юбилей на БНР в ресторант "Форум" в НДК заедно Желю Желев и Иван Обретенов (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

2009 г. Димитър Шумналиев, Хачо Бояджиев, Жени Живкова и Йорданка Христова на светско събитие (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

20 януари 2012 г. Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история - академик Хачо Бояджиев на 80 години. Навръх рождения си ден, режисьорът беше награден от министъра на културата Вежди Рашидов с отличието "Златен век" - за големия му принос в развитието на българската култура. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

20 януари 2012 г. Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история - академик Хачо Бояджиев на 80 години. Навръх рождения си ден, режисьорът беше награден от министъра на културата Вежди Рашидов с отличието "Златен век" - за големия му принос в развитието на българската култура. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Екстравагантен, мъжкар, космополит и много талантлив човек - такъв беше Хачо.

Днес едно телевизионно студио носи неговото име, а всички българи го носим в сърцата си със спомена за онова, което той пръв направи за родната телевизия - новаторският му дух и артистичният му талант я превърнаха в желана.

1974 г. Хачо в Летния театър във Варна по време на репетиции на балета "Раймонда". Над него се виждат балетистите Вера Кирова и Атилио Лабис (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Затова ни липсва Хачо!

Текст: Еми Мариянска
Снимки: Иван Григоров

Още

Телевизиите, преди и след Славков

Телевизиите, преди и след Славков

Още

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Още

От 1984 до 2018  - всичко е театър!

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Още

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

 

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Джералдин Чаплин: В Холивуд е важно да си зелен – това е цветът на парите

Легендарната актриса представя в София филма на Джесика Удуърт „Лука“ и отговори на няколко въпроса на Impressio

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Джаксън Полък капсулира американския културен контекст след Втората световна война

По думите на художника и изкуствовед Лъчезар Бояджиев Полък е нещо като шаман, той е парадигмалният художник на втората част на 20 век

ДНК от косата на Бетовен дава улики за здравословните проблеми на композитора

Изследователите открили генетичен риск за чернодробно заболяване, плюс увреждаща черния дроб инфекция с хепатит В през последните месеци от живота му

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България