Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всички му викахме Хачо

IN MEMORIAM

Всички му викахме Хачо

Спомени за телевизионната легенда от фото архива на Иван Григоров

7 декември 1993 г. Хачо Бояджиев с колегите си Весела Петрова и Радосвет Радев, който закачливо показва долари над главите им, в самолета от Тел Авив за София (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Хачо Бояджиев. Той си остана легендата на забавния телевизионен жанр у нас, и с право може да се каже, че до днес никой не е успял да го надмине.

Беше умен, симпатичен, малко "гаменски" нахакан, но винаги респектиращ с таланта си и с естествения си начин на общуване.

На 23-и април се навършват 10 години от смъртта на Хачо Бояджиев.

20 януари 2012 г. Академик Хачо Бояджиев на 80 години (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

13 септември 1993 г. Хачо с тон режисьора Петко Казанджиев и журналистите Ричард Груев и Бетина Жотева в едно от студиата на БНТ (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Малцина знаят истинското му име и го мислят за арменец, а истината е друга - роден е от майка унгарка и баща българин, и е записан с името Имре Соколов.

Като 6-месечно бебе е осиновен, и по документи става "арменеца" Хачадур Крикор Бояджиев, а за всички нас - Хачо. Така си отиде от този свят - всички, не само телевизионерите, а целият български народ го наричаше на малко и на галено - Хачо. Народът нарича така хора, които смята за близки, а на него гледаше така.

Хачо Бояджиев със световната музикална звезда Адамо на "Златният Орфей" през 1972 г. (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Официалното представяне на всеизвестна личност като него дори няма значение, защото по-ценен е фактът, че поколения българи помнят какво е направил. Но, за да спазим протокола, Хачо Бояджиев остава в историята на телевизията и културния ни живот като български телевизионен, театрален и кинорежисьор, за кратък период - генерален директор на Българската национална телевизия, академик от възстановената Българска академия на науките и изкуствата и пр.

На пресконференция през 1995 г. (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

(Снимка: Иван ГРИГОРОВ)Януари 2001 г. На рожден ден на Драгомир Драганов - Драго Чая

А кога стана "Хачо"? - Когато българите взеха да се питат, кой стои зад режисурата на забавните новогодишни програми, които съпътстваха празничната вечеря във всеки български дом; когато се смяхме до сълзи пред телевизорите на "Криворазбраната цивилизация" по Добри Войников; когато той пръв ни показа какво е мюзикхол - един жанр, който ни беше непознат в онези времена и именно той ни открехна прозорец през Желязната завеса, да видим какво гледат "на запад".

Така, благодарение на Хачо, много български изпълнители на забавна и популярна музика, вариетентни и циркови артисти, достигнаха до широката публика и станаха нейни любимци.

20 януари 2012 г. Режисьорката Адела Пеева поздравява рожденика (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

9 февруари 1995 г. С Велислава Дърева и Клара Маринова в кулоарите на Народното събрание (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

20 юли 1995 г. Две епохи в БНТ - Хачо Бояджиев и Иван Славков на 35-ия рожден ден на "По света и у нас" в Дипломатическия клуб в Горна Баня (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Март 1993 г. Заедно с Благовест Сендов в Парламента (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Съдбата му, от раждането до смъртта, беше пъстра и достойна за филм: на 12 научава че е осиновен; през 1967-а - след смъртта на баща си, намира документите на новата си самоличност, изготвени в Скопие; открива родната си майка; заминава в Западна Европа и Америка; учи математика в Софийския университет; завършва Театрална режисура в НАТФИЗ; защитава докторат по телевизионна и кинорежисура в Англия; преживява "позора", че е бил агент на бившата ДС и пр.

И между всичкото това, бе успял да се ожени два пъти и да стане баща на седем дъщери.

Декември 2009 г. Две легенди на телевизията - Хачо Бояджиев и Кеворк Кеворкян (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

5 май 1995 г. На 60-годишния юбилей на БНР в ресторант "Форум" в НДК заедно Желю Желев и Иван Обретенов (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

2009 г. Димитър Шумналиев, Хачо Бояджиев, Жени Живкова и Йорданка Христова на светско събитие (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

20 януари 2012 г. Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история - академик Хачо Бояджиев на 80 години. Навръх рождения си ден, режисьорът беше награден от министъра на културата Вежди Рашидов с отличието "Златен век" - за големия му принос в развитието на българската култура. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

20 януари 2012 г. Създателят на телевизионни стандарти, режисьорът-институция в БНТ и в българската телевизионна история - академик Хачо Бояджиев на 80 години. Навръх рождения си ден, режисьорът беше награден от министъра на културата Вежди Рашидов с отличието "Златен век" - за големия му принос в развитието на българската култура. Снимка: Иван ГРИГОРОВ

Екстравагантен, мъжкар, космополит и много талантлив човек - такъв беше Хачо.

Днес едно телевизионно студио носи неговото име, а всички българи го носим в сърцата си със спомена за онова, което той пръв направи за родната телевизия - новаторският му дух и артистичният му талант я превърнаха в желана.

1974 г. Хачо в Летния театър във Варна по време на репетиции на балета "Раймонда". Над него се виждат балетистите Вера Кирова и Атилио Лабис (Снимка: Иван ГРИГОРОВ)

Затова ни липсва Хачо!

Текст: Еми Мариянска
Снимки: Иван Григоров

Още

Телевизиите, преди и след Славков

Телевизиите, преди и след Славков

Още

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Кеворк Кеворкян: Дори соцът не успя да оскоти така българина, както Новата Свобода

Още

От 1984 до 2018  - всичко е театър!

От 1984 до 2018 - всичко е театър!

Още

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

 

Коментирай 15

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той