Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

Още е рано за автобиографията на Кристина Димитрова, казва той

Снимка: Личен архив

Иван Тенев, известен в арт средите като Агент Тенев, е една от най-колоритните личности в родния хайлайф. Журналист, художник-карикатурист, текстописец и фотограф.
Роден е в София на 2 септември 1955 г. Зодия Дева.

Иван Тенев от серията "Детство мое" (Снимка: Личен архив)

Той е създател на легендарната Агенция "Тенев", стартирала като светска емисия в неделното магазинно предаване "Хоризонт за Вас" на БНР; на дуета Кристина Димитрова - Орлин Горанов и на единствената по рода си двулична фирма за бутикови текстове и PR на мащабни музикални проекти "Ивъ & Петровъ" заедно с Александър Петров.

Автор е на текстовете на над 400 български песни.

Носител е на Голямата награда от "Златният Орфей" през 1986 г., както и на над 30 първи отличия от конкурсите "Златният Орфей","Бургас и морето", Младежки конкурс за забавна песен, "Ален Мак", Пролетен конкурс на БНР,"Мелодия на годината" -БНТ, "Пирин фолк", "Златна Месемврия , "Златният Арлекин","Сладкопойна чучулига", Международните фестивали в Сопот, Ялта, Тбилиси, Манагуа.

Притежава множество международни награди за плакат и карикатура.

Отразявал е Олимпиадите в Атланта-САЩ , Сидни-Австралия и Пекин-Китай, Световните първенства по футбол 1994-САЩ, 1998-Франция, 2006-Германия, 2010-Южна Африка,  и др.

През 2011 г. е сред будителите, удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий".

С Президента Георги Първанов при удостояването му с орден "Кирил и Методий" (Снимка: Личен архив)

Представяме ви Иван Тенев в едно ексклузивно интервю за Dir.bg:

- Преди Рождество откри съвместна изложба - Чапкъниада § Теневижън" с Георги Чапкънов-Чапа, с когото Ви свързва дългогодишно приятелство. Тя е разположена в столичната галерия "Класика", а този път ти излагаш фотографии?
- Да! Открихме се! (смее се) Юбилейната изложба на галерия-музей "Класика" - "28 години класика в галерия Класика" е с неограничен във времето срок и тръгва с два основни акцента - експозиции на големия български скулптор Георги Чапкънов - пластика, рисунки, масло и акварел, със съмишлието, и фото-съучастието на моя милост и ще продължи повече от месец.

- Малко хора знаят, че освен българска филология, ти си специализирал и приложна графика. Участвал си в над 60 изложби и множество национални и международни конкурси. Имаш и три международни награди. Карикатурата, като че ли кореспондира перфектно с уникалното ти чувство за хумор...  Ще видим ли твоя изложба с карикатури? Или това е затворена страница за теб?

- Кой знае?...Никога, не казвай никога!

Иван Тенев срещу Иван Тенев - портрет на Георги Чапкънов (Снимка: Личен архив)

- Работата ти на художник те среща с Лили Иванова.  Как се случи това?
- Всичко започна в една зимна вечер на 1978 г., когато известният журналист и поет Димитър Керелезов ме заведе в дома на Лили Иванова в качеството ми на художник, който да оформи новата серия рекламни материали (литоси,календари, картички за автограф, обложки на плочи и пр.), свързани с новия външен вид на голямата певица. Точно в този период на кратко затишие пред буря-подготвяният нов концертен бум и звукозаписна дейност, Лили смени познатата къса прическа с дълга до кръста коса. Заложи на бялото и екрюто в екстравагантните си тоалети, подчинени на ръчно плетените дантели и истинския копринен и памучен кенар. Подготви цялостен нов репертоар с водещите песни "Детелини" на Асен Гаргов и Асен Ошанов и "Прозрение" на Найден Андреев и Дамян Дамянов...

Лили Иванова дава автограф на Агент Тенев (Снимка: Личен архив)

- "Cherchez la femme!" (б.р.: "Търсете жената!"), казват французите. Разкажи за тази твоя среща с Лили Иванова, която обръща посоката на професионалната ти кариера?
- Предстоеше откриването на поредния фестивал "Златен Орфей", на който именитата изпълнителка бе поканена като специален гост и след старинните икони, бистрите и пенливи рилски потоци и мъдростта на пясъчниците, ние решихме да продължим фотосесията със слънце, пясък и море.

Та, в един от поредните палави купони на безкрайния фестивален празник във вариетето на Слънчев бряг, седейки на запазената и` централна маса, Лили ме представи на своите гости - Дамян Дамянов и съпругата му поетесата и настоящ зам.-министър на културата Надежда Захариева. Предния ден, на гърба на ресторантска сметка бях драснал няколко закачливи стиха, посветени на "звездата" и тя реши да ги покаже на големия майстор на любовната лирика, въпреки срамежливите ми протести. Дамян се засмя и ме попита дали освен рисуването не пиша и лирика, която да обсъдим в София. С изключение на присъщите на всинца ни ученически опити и няколкото публикувани, заедно  с карикатурите ми, епиграми във в-к "Средношколско знаме", не се бях занимавал с подобни словоизлияния, но кимнах утвърдително. Завръщайки се вкъщи седнах пред машината и натраках три-четири текста, според представата ми за естрадна песен -то, не беше "сърпът остър на луната", то не бяха ранени сърца, море, звезди, любов... Нейсе, отидохме на гости у Надето и Дамян и му показах своите "творения".

Големият майстор на перото, моментално разбра, че те са сътворени "на коляно", но думите му бяха: "Тези не стават, но имаш страхотна техника на писане (каквото и да означава това), и трябва да продължиш.

- Последната песен, която написа за нея - "Главна роля", беше представена на трите й концерта в зала 1 на НДК тази есен. Как се създава една песен за Лили?

- Трудно. В началото бе словото... (1-ва глава от Евангелието на Йоана)..Е, именно думите, стиховете са първото нещо, не харесва или харесва Лили и едва тогава поръчва музиката.

С големия български композитор Тончо Русев (Снимка: Личен архив)

Всъщност сериозните изпълнители и композитори разчитат на текста... Вдъхновяват се от думите... "Обличат" стиховете с музика, а не обратното...Кроят песента по певеца...

- Публиката обожава твоите песни, но ги свързва с техните изпълнители. Ти си авторът на много от вечните хитове на Кристина Димитрова и Орлин Горанов и на тяхната визитна картичка като дует "Детски спомен". Колко песни си написал за тях?
- Песенните словоизлияния ме срещнаха със студентката от консерваторията Кристина Димитрова. Създадох дуета и` с Орлин Горанов. Той ни стана кум и кръсти нашия син.

На сватбата си с певицата Кристина Димитрова в компанията на Михаил Белчев (Снимка: Личен архив)

Полетяхме с хвърчилото на детския спомен в "черно-белия" живот .Спечелихме нееднократно  Голямата награда на Бургас, "Мелодия на годината", "Пролетният конкурс на БНР", Голямата награда на фестивала "Гастон" в Никарагуа...

Имаме над 150 съвместни песни!

- Ти менажираш и гастролите им по света. Най-невероятната публика, най-атрактивните места, най-запомнящите се концерти къде бяха? Наскоро, на премиерата на автобиографичната книга на Орлин Горанов, ти оповести новината, че през 2019-а те ще пеят на Антарктида?

- Обиколили сме света. Надявам се да продължим!

Ред е на Антарктида, все пак и пингвините и тюлените заслужават песните на Кристина и Орлин.

- Ако позволиш, още един въпрос за Кристина Димитрова. Ти ли ще напишеш в съавторство с нея нейната автобиография?

- Festina lente ! (в буквален превод: Бързай бавно !) Още и е рано...Още НИ е рано...

- Всяка година на Ивановден заедно с Иван Гарелов, преди и с Иван Славков правиш най-паметните имени дни. Какво е да си Иван?

- Пореден купон от 08.00 сутринта. За пореден път бохемска комбинация "3 в 1" - Иван Славков Иван Гарелов, Иван Тенев. БНТ и бТВ с репортажи,Нова ТВ и Канал 3 - двучасов ефир. Агенции, вестници, списания с най-висок тираж...

С Иван Гарелов на Ивановден (Снимка: Личен архив)

Тръшване на 150 килограмово "прасенце" в двора на специално избраната кръчма... Казан с греяна ракия. Начало на наздравиците с първите, от очакваните обичайно над 300 хай-гости...

Вежди Рашидов - сред гостите на Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Не е ли малко рано? - питате вие....

- Късно всеки може! - отговаряме ние.

Последна проверка, преди да пристигнат гостите на поредния Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Драги другари, вчера (Йордановден) се борихме за Кръста - днес, за под кръста!!! Абе,къде са девойките?!... Къде го виното? ... - казва Батето...

- Така де, аслъ-къде го?! Давайте го!.. То, виното-кръвта Христова е единствената кръв,която може да се прелива на всяка кръвна група - остроумнича аз...

- Е, затова да си пожелаем червено вино и бели кахъри! - добавя Гарелов...-Кеф цена няма!...

С Иван Гарелов на Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Така е!...Наздраве...! ХУБАВ ЖИВОТ НЕ ДОТЯГА! - завършваме, в един глас, ние...

С Президента Желю Желев и съпругата му (Снимка: Личен архив)

- Имал си привилегията да си близък с Иван Славков. Какъв човек беше той? Какво Ви свързваше?

- Господ ни дава роднините.

Благодарение на Бога ние можем сами да избираме приятелите си! Аз го бях избрал. По-суперинтересно нещо, от самия факт на другаруване с Батето - здраве му кажи!!!

С композиторката Мария Ганева и Маргарита Хранова при получаването на Голямата награда на "Златният Орфей", 1986 г. (Снимка: Личен архив)

- Песента "Дори и насън", изпълнена от Маргарита Хранова по твой текст и музика на Мария Ганева печели Голямата награда на "Златният Орфей" през 1986 г. И това е само началото...Какво беше усещането тогава?

- Безкраен празник!... Луд купон!.. .А, бяхме млади...

С Орлин Горанов и Йорданка Христова (Снимка: Личен архив)

- Няма как да не те питам и за твоята светска рубрика, превърнала се в радиопредаване по БНР, а по-късно запазена марка в различни печатни издания за светски новини, а също и в Дарик,и в FM + - "Агенция Тенев". Затова и днес, за всички ти си - агент Тенев...

- Агенция "Тенев" бе основана през 1989 г. като първата самостоятелна информационна радиоемисия за светска хроника. Създадох я, и то ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, в навечерието на промените, с помощта на Радослав Янкулов, Калин Катев, програма "Хоризонт", "Хоризонт за вас" - в крайна сметка с БНР (1989, в  Националното радио... Просто не беше за вярване!)... Бях колумнист в най-тиражираните и модни печатни издания.. .Водех рубрика в спортните емисии на БНТ...

Станах: първо-Агент Тенев, после Агент на всички българи... А, вече и Вселенски Агент!...(смее се)

С Кристина Димитрова на премиерата на книгата на Богдана Карадочева (Снимка: Личен архив)

Освен информационна, дейността на компанията обхваща Public & Media Relations, управление на събития, маркетингови комуникации и реклама, бизнес конференции и срещи, пресмониторинг...

Иван Тенев празнува рожден ден (Снимка: Личен архив)

- Какво е да си Агент? От къде дойде прозвището ти Агент Тенев?

- От рубриката ми в радиоемисията Агенция "Тенев"- "Агент Тенев докладва!" Сега съм най-отгоре в телефоните контакти на приятелите - започвам с "А"!!!

С актрисата Аня Пенчева (Снимка: Личен архив)

- Ти си човекът, който е поставил основите на светската журналистика. Съществува ли конкуренция между теб и Евгени Минчев? Смяташ ли, че си съперничите по светските клюки?

- Повечето хора се стремят към онова, което не притежават и по този начин се превръщат в роби - именно на нещата, които искат да придобият.

С Президента Петър Стоянов (Снимка: Личен архив)

Общо взето, на света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това...

С футболната легенда Христо Стоичков (Снимка: Личен архив)

- А как се стигна до това да отразяваш новини от Олимпиади, Световни и европейски първенства и купи по футбол, волейбол, фехтовка и ръгби ?

- Поради естеството на агентурната ми работа, а знайно е, че:

Агентите са вездесъщи. Както е казал Збигнев Бжежински: "Една власт не се е предала, докато не е предала своята агентура."

С холивудския актьор Антонио Бандерас (Снимка: Личен архив)

- Има още един човек, с който си свързан в твоите разностранни творчески търсения и това е Александър Петров - автор на много от най-красивите текстове на песни у нас. Заедно с него сте създатели на легендарната "Ивъ & Петровъ". Ще разшифроваш ли, какво всъщност се крие зад това, бих казала претенциозно име?

- "Ивъ & Петровъ"- единствената по света и у нас, двулична фирма за бутикови текстове и PR на мащабни музикални проекти, създадена в съдружие с Александър Петров.

С Филип Киркоров (Снимка: Личен архив)

- Разговаряме в навечерието на Новата 2019-а година. Каква би искал да бъде тя -  за теб, за близките ти и за България?

- Нова година - нов късмет!

Мисъл на деня:

"Живеем в исторически момент, в който промените са толкова динамични, че започваме да виждаме настоящето, едва, когато то вече ни е отминало." - Арди Ленинг, шотландски философ.

Снимка: Личен архив

*Уж е зима, а пък е някак си подозрително топличко. Въпреки това, съвсем по новогодишному, виното се избистри. Прасетата, пуйките и гъските са полегнали в тавите и гювечите в очакване на подредената празнична софра - атака. И не ни остава нищо друго, освен да го ударим на богоугоден трапезен лайф!...

Отброяваме последните дни на 2018-та. "И през изминалата година, дните начело с неделите се строяваха в седмични взводове; седмиците под командата на пълнолунието сплотяваха редици в месечни роти, носейки знамената си "Tempus fugit" (Времето лети), а месеците биеха крак към необятния лагер на годините...

Информация на ухо: изобщо, живеем в исторически момент, в който промените са толкова динамични, че започваме да виждаме настоящето, едва, когато то вече ни е отминало.

В една от днешните мъдрости за утре, с които ви запознавах през изминалата година, американският журналист Бил Воугън казва: "Оптимистът остава до полунощ, за да посрещне Новата година. Песимистът остава, за да се увери, че старата си е заминала."

Снимка: Личен архив

Нека бъдем оптимисти! И вярвайте, че ако си така зле сега, не винаги така ще бъде!...

Нова година - нов късмет!

Снимка: Личен архив

Ваш,

Иван Тенев - Всевселенски Агент

Интервю на Мая Филипова     

Още

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Крис Шарков: Истински съвременен може да бъде човек, който не принадлежи на това време

Театралният режисьор постави на българска сцена пиесата "Заклеваш ли се в децата" по Саломе Льолуш с участието на Весела Бабинова и Владимир Зомбори. Той сподели пред екипа ни, че започва репетиции и по "Елементарните частици" на Уелбек

"Формата на нещата" между необходимостта да обичаме и страха да обичаме

Режисьорката Максима Боева за своята постановка във Варненския театър

Дейвид Гарет: ICONIC е пътуване през времето и историята на музиката

Прочутият цигулар идва за два концерта у нас

Министърът на културата пред Dir.bg: С моя екип направихме първите, но много важни стъпки

Кръстю Кръстев разкрива направеното през мандата му като културен министър и назовава дългосрочните цели на министерството

Режисьорът Никола Бошнаков: "Моят чичо Любен" е доказателство, че за духа окови няма!

"Любо винаги се обличаше в дрехи, така че да е част от експозицията, канеше клошари за по една-две бири, които да са живата част от изложбата заедно с инсталациите с триизмерни фигури и картините", разказва режисьорът за финисажите на художника Любен Стоев

Нина Николина Haute couture: Фолклорът и любовта като от музикален бутик

"Важно е да познаваме корените си, за да можем да гледаме напред в бъдещето. Това те прави уверен, здраво стъпил на земята човек, знаещ, оттам нататък можеш да превземеш света", казва певицата