Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Агент Тенев: През 78-а Лили Иванова смени късата прическа и заложи на бялото в тоалета си

Още е рано за автобиографията на Кристина Димитрова, казва той

Снимка: Личен архив

Иван Тенев, известен в арт средите като Агент Тенев, е една от най-колоритните личности в родния хайлайф. Журналист, художник-карикатурист, текстописец и фотограф.
Роден е в София на 2 септември 1955 г. Зодия Дева.

Иван Тенев от серията "Детство мое" (Снимка: Личен архив)

Той е създател на легендарната Агенция "Тенев", стартирала като светска емисия в неделното магазинно предаване "Хоризонт за Вас" на БНР; на дуета Кристина Димитрова - Орлин Горанов и на единствената по рода си двулична фирма за бутикови текстове и PR на мащабни музикални проекти "Ивъ & Петровъ" заедно с Александър Петров.

Автор е на текстовете на над 400 български песни.

Носител е на Голямата награда от "Златният Орфей" през 1986 г., както и на над 30 първи отличия от конкурсите "Златният Орфей","Бургас и морето", Младежки конкурс за забавна песен, "Ален Мак", Пролетен конкурс на БНР,"Мелодия на годината" -БНТ, "Пирин фолк", "Златна Месемврия , "Златният Арлекин","Сладкопойна чучулига", Международните фестивали в Сопот, Ялта, Тбилиси, Манагуа.

Притежава множество международни награди за плакат и карикатура.

Отразявал е Олимпиадите в Атланта-САЩ , Сидни-Австралия и Пекин-Китай, Световните първенства по футбол 1994-САЩ, 1998-Франция, 2006-Германия, 2010-Южна Африка,  и др.

През 2011 г. е сред будителите, удостоени с орден "Св. Св. Кирил и Методий".

С Президента Георги Първанов при удостояването му с орден "Кирил и Методий" (Снимка: Личен архив)

Представяме ви Иван Тенев в едно ексклузивно интервю за Dir.bg:

- Преди Рождество откри съвместна изложба - Чапкъниада § Теневижън" с Георги Чапкънов-Чапа, с когото Ви свързва дългогодишно приятелство. Тя е разположена в столичната галерия "Класика", а този път ти излагаш фотографии?
- Да! Открихме се! (смее се) Юбилейната изложба на галерия-музей "Класика" - "28 години класика в галерия Класика" е с неограничен във времето срок и тръгва с два основни акцента - експозиции на големия български скулптор Георги Чапкънов - пластика, рисунки, масло и акварел, със съмишлието, и фото-съучастието на моя милост и ще продължи повече от месец.

- Малко хора знаят, че освен българска филология, ти си специализирал и приложна графика. Участвал си в над 60 изложби и множество национални и международни конкурси. Имаш и три международни награди. Карикатурата, като че ли кореспондира перфектно с уникалното ти чувство за хумор...  Ще видим ли твоя изложба с карикатури? Или това е затворена страница за теб?

- Кой знае?...Никога, не казвай никога!

Иван Тенев срещу Иван Тенев - портрет на Георги Чапкънов (Снимка: Личен архив)

- Работата ти на художник те среща с Лили Иванова.  Как се случи това?
- Всичко започна в една зимна вечер на 1978 г., когато известният журналист и поет Димитър Керелезов ме заведе в дома на Лили Иванова в качеството ми на художник, който да оформи новата серия рекламни материали (литоси,календари, картички за автограф, обложки на плочи и пр.), свързани с новия външен вид на голямата певица. Точно в този период на кратко затишие пред буря-подготвяният нов концертен бум и звукозаписна дейност, Лили смени познатата къса прическа с дълга до кръста коса. Заложи на бялото и екрюто в екстравагантните си тоалети, подчинени на ръчно плетените дантели и истинския копринен и памучен кенар. Подготви цялостен нов репертоар с водещите песни "Детелини" на Асен Гаргов и Асен Ошанов и "Прозрение" на Найден Андреев и Дамян Дамянов...

Лили Иванова дава автограф на Агент Тенев (Снимка: Личен архив)

- "Cherchez la femme!" (б.р.: "Търсете жената!"), казват французите. Разкажи за тази твоя среща с Лили Иванова, която обръща посоката на професионалната ти кариера?
- Предстоеше откриването на поредния фестивал "Златен Орфей", на който именитата изпълнителка бе поканена като специален гост и след старинните икони, бистрите и пенливи рилски потоци и мъдростта на пясъчниците, ние решихме да продължим фотосесията със слънце, пясък и море.

Та, в един от поредните палави купони на безкрайния фестивален празник във вариетето на Слънчев бряг, седейки на запазената и` централна маса, Лили ме представи на своите гости - Дамян Дамянов и съпругата му поетесата и настоящ зам.-министър на културата Надежда Захариева. Предния ден, на гърба на ресторантска сметка бях драснал няколко закачливи стиха, посветени на "звездата" и тя реши да ги покаже на големия майстор на любовната лирика, въпреки срамежливите ми протести. Дамян се засмя и ме попита дали освен рисуването не пиша и лирика, която да обсъдим в София. С изключение на присъщите на всинца ни ученически опити и няколкото публикувани, заедно  с карикатурите ми, епиграми във в-к "Средношколско знаме", не се бях занимавал с подобни словоизлияния, но кимнах утвърдително. Завръщайки се вкъщи седнах пред машината и натраках три-четири текста, според представата ми за естрадна песен -то, не беше "сърпът остър на луната", то не бяха ранени сърца, море, звезди, любов... Нейсе, отидохме на гости у Надето и Дамян и му показах своите "творения".

Големият майстор на перото, моментално разбра, че те са сътворени "на коляно", но думите му бяха: "Тези не стават, но имаш страхотна техника на писане (каквото и да означава това), и трябва да продължиш.

- Последната песен, която написа за нея - "Главна роля", беше представена на трите й концерта в зала 1 на НДК тази есен. Как се създава една песен за Лили?

- Трудно. В началото бе словото... (1-ва глава от Евангелието на Йоана)..Е, именно думите, стиховете са първото нещо, не харесва или харесва Лили и едва тогава поръчва музиката.

С големия български композитор Тончо Русев (Снимка: Личен архив)

Всъщност сериозните изпълнители и композитори разчитат на текста... Вдъхновяват се от думите... "Обличат" стиховете с музика, а не обратното...Кроят песента по певеца...

- Публиката обожава твоите песни, но ги свързва с техните изпълнители. Ти си авторът на много от вечните хитове на Кристина Димитрова и Орлин Горанов и на тяхната визитна картичка като дует "Детски спомен". Колко песни си написал за тях?
- Песенните словоизлияния ме срещнаха със студентката от консерваторията Кристина Димитрова. Създадох дуета и` с Орлин Горанов. Той ни стана кум и кръсти нашия син.

На сватбата си с певицата Кристина Димитрова в компанията на Михаил Белчев (Снимка: Личен архив)

Полетяхме с хвърчилото на детския спомен в "черно-белия" живот .Спечелихме нееднократно  Голямата награда на Бургас, "Мелодия на годината", "Пролетният конкурс на БНР", Голямата награда на фестивала "Гастон" в Никарагуа...

Имаме над 150 съвместни песни!

- Ти менажираш и гастролите им по света. Най-невероятната публика, най-атрактивните места, най-запомнящите се концерти къде бяха? Наскоро, на премиерата на автобиографичната книга на Орлин Горанов, ти оповести новината, че през 2019-а те ще пеят на Антарктида?

- Обиколили сме света. Надявам се да продължим!

Ред е на Антарктида, все пак и пингвините и тюлените заслужават песните на Кристина и Орлин.

- Ако позволиш, още един въпрос за Кристина Димитрова. Ти ли ще напишеш в съавторство с нея нейната автобиография?

- Festina lente ! (в буквален превод: Бързай бавно !) Още и е рано...Още НИ е рано...

- Всяка година на Ивановден заедно с Иван Гарелов, преди и с Иван Славков правиш най-паметните имени дни. Какво е да си Иван?

- Пореден купон от 08.00 сутринта. За пореден път бохемска комбинация "3 в 1" - Иван Славков Иван Гарелов, Иван Тенев. БНТ и бТВ с репортажи,Нова ТВ и Канал 3 - двучасов ефир. Агенции, вестници, списания с най-висок тираж...

С Иван Гарелов на Ивановден (Снимка: Личен архив)

Тръшване на 150 килограмово "прасенце" в двора на специално избраната кръчма... Казан с греяна ракия. Начало на наздравиците с първите, от очакваните обичайно над 300 хай-гости...

Вежди Рашидов - сред гостите на Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Не е ли малко рано? - питате вие....

- Късно всеки може! - отговаряме ние.

Последна проверка, преди да пристигнат гостите на поредния Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Драги другари, вчера (Йордановден) се борихме за Кръста - днес, за под кръста!!! Абе,къде са девойките?!... Къде го виното? ... - казва Батето...

- Така де, аслъ-къде го?! Давайте го!.. То, виното-кръвта Христова е единствената кръв,която може да се прелива на всяка кръвна група - остроумнича аз...

- Е, затова да си пожелаем червено вино и бели кахъри! - добавя Гарелов...-Кеф цена няма!...

С Иван Гарелов на Ивановден (Снимка: Личен архив)

- Така е!...Наздраве...! ХУБАВ ЖИВОТ НЕ ДОТЯГА! - завършваме, в един глас, ние...

С Президента Желю Желев и съпругата му (Снимка: Личен архив)

- Имал си привилегията да си близък с Иван Славков. Какъв човек беше той? Какво Ви свързваше?

- Господ ни дава роднините.

Благодарение на Бога ние можем сами да избираме приятелите си! Аз го бях избрал. По-суперинтересно нещо, от самия факт на другаруване с Батето - здраве му кажи!!!

С композиторката Мария Ганева и Маргарита Хранова при получаването на Голямата награда на "Златният Орфей", 1986 г. (Снимка: Личен архив)

- Песента "Дори и насън", изпълнена от Маргарита Хранова по твой текст и музика на Мария Ганева печели Голямата награда на "Златният Орфей" през 1986 г. И това е само началото...Какво беше усещането тогава?

- Безкраен празник!... Луд купон!.. .А, бяхме млади...

С Орлин Горанов и Йорданка Христова (Снимка: Личен архив)

- Няма как да не те питам и за твоята светска рубрика, превърнала се в радиопредаване по БНР, а по-късно запазена марка в различни печатни издания за светски новини, а също и в Дарик,и в FM + - "Агенция Тенев". Затова и днес, за всички ти си - агент Тенев...

- Агенция "Тенев" бе основана през 1989 г. като първата самостоятелна информационна радиоемисия за светска хроника. Създадох я, и то ЗАБЕЛЕЖЕТЕ, в навечерието на промените, с помощта на Радослав Янкулов, Калин Катев, програма "Хоризонт", "Хоризонт за вас" - в крайна сметка с БНР (1989, в  Националното радио... Просто не беше за вярване!)... Бях колумнист в най-тиражираните и модни печатни издания.. .Водех рубрика в спортните емисии на БНТ...

Станах: първо-Агент Тенев, после Агент на всички българи... А, вече и Вселенски Агент!...(смее се)

С Кристина Димитрова на премиерата на книгата на Богдана Карадочева (Снимка: Личен архив)

Освен информационна, дейността на компанията обхваща Public & Media Relations, управление на събития, маркетингови комуникации и реклама, бизнес конференции и срещи, пресмониторинг...

Иван Тенев празнува рожден ден (Снимка: Личен архив)

- Какво е да си Агент? От къде дойде прозвището ти Агент Тенев?

- От рубриката ми в радиоемисията Агенция "Тенев"- "Агент Тенев докладва!" Сега съм най-отгоре в телефоните контакти на приятелите - започвам с "А"!!!

С актрисата Аня Пенчева (Снимка: Личен архив)

- Ти си човекът, който е поставил основите на светската журналистика. Съществува ли конкуренция между теб и Евгени Минчев? Смяташ ли, че си съперничите по светските клюки?

- Повечето хора се стремят към онова, което не притежават и по този начин се превръщат в роби - именно на нещата, които искат да придобият.

С Президента Петър Стоянов (Снимка: Личен архив)

Общо взето, на света няма нито един паралел, който да не е убеден, че може да стане екватор, стига да му дадат право на това...

С футболната легенда Христо Стоичков (Снимка: Личен архив)

- А как се стигна до това да отразяваш новини от Олимпиади, Световни и европейски първенства и купи по футбол, волейбол, фехтовка и ръгби ?

- Поради естеството на агентурната ми работа, а знайно е, че:

Агентите са вездесъщи. Както е казал Збигнев Бжежински: "Една власт не се е предала, докато не е предала своята агентура."

С холивудския актьор Антонио Бандерас (Снимка: Личен архив)

- Има още един човек, с който си свързан в твоите разностранни творчески търсения и това е Александър Петров - автор на много от най-красивите текстове на песни у нас. Заедно с него сте създатели на легендарната "Ивъ & Петровъ". Ще разшифроваш ли, какво всъщност се крие зад това, бих казала претенциозно име?

- "Ивъ & Петровъ"- единствената по света и у нас, двулична фирма за бутикови текстове и PR на мащабни музикални проекти, създадена в съдружие с Александър Петров.

С Филип Киркоров (Снимка: Личен архив)

- Разговаряме в навечерието на Новата 2019-а година. Каква би искал да бъде тя -  за теб, за близките ти и за България?

- Нова година - нов късмет!

Мисъл на деня:

"Живеем в исторически момент, в който промените са толкова динамични, че започваме да виждаме настоящето, едва, когато то вече ни е отминало." - Арди Ленинг, шотландски философ.

Снимка: Личен архив

*Уж е зима, а пък е някак си подозрително топличко. Въпреки това, съвсем по новогодишному, виното се избистри. Прасетата, пуйките и гъските са полегнали в тавите и гювечите в очакване на подредената празнична софра - атака. И не ни остава нищо друго, освен да го ударим на богоугоден трапезен лайф!...

Отброяваме последните дни на 2018-та. "И през изминалата година, дните начело с неделите се строяваха в седмични взводове; седмиците под командата на пълнолунието сплотяваха редици в месечни роти, носейки знамената си "Tempus fugit" (Времето лети), а месеците биеха крак към необятния лагер на годините...

Информация на ухо: изобщо, живеем в исторически момент, в който промените са толкова динамични, че започваме да виждаме настоящето, едва, когато то вече ни е отминало.

В една от днешните мъдрости за утре, с които ви запознавах през изминалата година, американският журналист Бил Воугън казва: "Оптимистът остава до полунощ, за да посрещне Новата година. Песимистът остава, за да се увери, че старата си е заминала."

Снимка: Личен архив

Нека бъдем оптимисти! И вярвайте, че ако си така зле сега, не винаги така ще бъде!...

Нова година - нов късмет!

Снимка: Личен архив

Ваш,

Иван Тенев - Всевселенски Агент

Интервю на Мая Филипова     

Още

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Деница Гергова: Силно вярвам, че съществува нещо извън петте сетива, с които ние се свързваме

Още

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Юлиан Константинов: Най-големите гласове на XX век са българи – Гена Димитрова и Николай Гяуров

Още

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Дейвид Гарет: Чувствам се благословен да имам такива мотивиращи моменти в моя живот

Още

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Виртуозът Минчо Минчев: Не свирих с Караян заради условие да остана в Лондон

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Маестро Саша Гьотцел: Нищо не може да спре изкуството

То е човешка необходимост, тъй като е езикът на душата на човечеството, казва главният гост-диригент на Софийската филхармония

Режисьорът Леван Когуашвили: Грузинското кино говори за тъжни неща с жизнерадост

Филмът "Брайтън 4" откри юбилейното издание на София Филм Фест в присъствието на режисьора

Блаж Кемперле от квартет "Сигнум": Саксофонът е хамелеон и излъчва много музикални цветове

Световна премиера с новия проект на виртуозните саксофонисти от квартет „Сигнум” в България

Режисьорът Петър Денчев: Положението на артистите у нас е класов проблем

"Липсата на класово съзнание как се самоопределяш в подобна система е проблем и за това каква цена можеш да изискаш за своя труд и кой трябва да я плати" споделя още Денчев

Маестра Кери-Лин Уилсън: Вълнувам се, че отново ще дирижирам Софийската филхармония

На своята нова среща със софийската публика на 23 септември, талантливата канадка се представя със симфоничен концерт, включващ творби от Бѐдржих Сметана, Макс Брух и Дмитрий Шостакович

Цигуларят Йосиф Радионов: Възвишената музика е била винаги на почит в моето семейство

Музиката, която изпълнявахме със съпругата ми по време на пандемията, трябваше да е обнадеждаваща, казва големият музикант