Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

ПОЛИТИКА И КУЛТУРА

Велислав Минеков: Отново започваме битката за бюджета за култура

Минеков ще иска увеличение на бюджета на министерството с 0.2 процента от БВП

Снимка: Цветомир Петров/ БТА

Пред медии проф. Минеков представи и екипа, с който ще работи през следващите месеци - заместник-министрите доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева.

Създадени са четири оперативни групи за работа върху промени в законите, свързани с културата.

За увеличение на бюджета на Министерство на културата с 0.2 процента от БВП ще настоява проф. Велислав Минеков.

Снимка: Цветомир Петров/ БТА

"Заделени са за капиталови разходи 55 милиона лева по отношение на 30 юли 2022 г. Процент на изпълнение - 0 процента. Числата са смущаващи. И това, което ме притеснява е, че голяма част от този бюджет - милиони, няма да бъдат използвани до края на годината. Ние отново ще настояваме за стъпката от 0.2 процента. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има огромни неизползвани средства, за да му поискам увеличение на бюджета", каза Минеков по време на пресконференция, на която обяви приоритетите на управлението и екипа си.

Още

Проф. Велислав Минеков връчи грамоти на български творци

Проф. Велислав Минеков връчи грамоти на български творци

"Сигурно знаете за нашата битка бюджетът на министерството да започнем да го качваме с 0.2 процента по отношение на съвременното състояние на БВП. Това се оказа, че е възможно. Миналата година пак имахме разговор с представители на всички политически партии. Имам предвид четирите партии, които влязоха в коалиция.

С много аргументи ги убедихме за тази стъпка в бюджета, за крайната необходимост, за дългия живот на министерството в мизерия. Имахме разговор със заместник-министрите, много тежки разговори със служебния министър на финансите Белчев.

Последно с министър Белчев стигнахме до покачване на бюджета, конкретно субсидията, със 164 милиона лева. Щеше да е чудесно, ако се беше сбъднало. За съжаление, нещата не се развиха по този начин. Всички, които обещаха това покачване на бюджета забравиха за какво става дума.

От медиите разбрах, че все пак субсидията ще скочи със 111 млн. лв. Но истината е друга. Всъщност, увеличението е само 98 млн. лв", коментира още служебният министър на културата. По думите му, увеличението на бюджета на министерството е основен и най-важен приоритет.

Снимка: Цветомир Петров/ БТА

Проф. Минеков ще продължи работа и по съхраняването на сградата на бившето военноморско училище на остров Свети Кирик край Созопол.

Миналата година той обяви намерение там да бъде изграден световен културен център.

"Не е възможно да бъдат извършени спасителните работи там със средства от министерството. Това означава половината бюджет да бъде вложен в изграждането на световния център, и половин година министерството да не работи и никой, който е свързан с министерството, да не работи. Това беше нещо наистина основно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по регионално развитие. Досега трябваше да има проект, трябваше да има начало. За съжаление, няма. Напротив - разрухата се увеличава.

Пред медии проф. Минеков представи и екипа, с който ще работи през следващите месеци - заместник-министрите доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

Ще сложим аварийни средства за бързо оправяне на покривната част там, тъй като идва зима. Ще влезе вода, ще започне премръзване на бетон, ще започне премръзване на стените и разрухата ще се увеличи", казва Минеков.

Още

Проф. Велислав Минеков: Онова, което се наричаше театрална реформа, беше щета

Проф. Велислав Минеков: Онова, което се наричаше театрална реформа, беше щета

Сред приоритетите на министерството на културата под неговото ръководство ще бъде и отваряне на български културен институт в Тирана, както и албански културен институт в София.

"Незабавно трябва да се извършат аварийни дейности на сградата на бул. "Патриарх Евтимий", бившия Нотариат. Там също има проблеми в стени, в покриви. Поне да я закрепим. Ние бяхме определили миналата година сумата от пет милиона и 200 000 лева", казва министърът.

Според него, нищо не е направено по сградата, от която ведомството има нужда. "Все пак това министерство се оказа безкрайно тясно. Тук е и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН)", допълни той. Ремонт е необходим и на други сгради, които са под стопанството на МК. "Пак миналата година ние решихме в бюджета да бъдат заделени 13 милиона и 200 000 лв. за основен ремонт на концертната зала в Пловдив. Не е имало обществена поръчка до този момент, заради което предстои нейното обявяване. Наистина пак много късно. Но ще настоявам това да се случи", коментира Минеков.

Проф. Борислава Танева става част от екипа на културния министър (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

Още

Минеков очаква план за консервация и реставрация на о-в "Св.св. Кирик и Юлита"

Минеков очаква план за консервация и реставрация на о-в "Св.св. Кирик и Юлита"

Въвеждането на единен разходен стандарт за културните институти в областта на сценичните изкуства и музеите ще е друг акцент в управленската програма на служебния министър. "Трябва да се съобразим с това, което се случва, защото ще имаме затворени врати в най-скоро време.

Ще имаме и безработни", каза той. Внимание ще бъде обърнато и върху финализирането на регистъра на независимите артисти. Средства ще бъдат насочени и за проучванията областта на археологията и реставрацията на недвижими културни ценности.

По думите на проф. Велислав Минеков, необходима е инициатива за законодателни промени.

"В Закона за радио и телевизия (ЗРТ) ще създадем по някакъв начин една дискусия, тъй като там има много противоречия. Има запознати със закона, които дори искат да се направи нов закон. Възможно е и това да се случи, но изисква много време. И естествено, трябва да се извършат промени в Закона за филмовата индустрия (ЗФИ) и правилника за прилагане на закона. Доколкото разбрах, на 1 август е избрана комисия, която да започне промените.

Доктор Пламен Славов става част от кабинета на Министерство на културата (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

Още

Велислав Минеков: Мизерията е всеобхватна, целта е една - да я преборим

"Мизерията е всеобхватна": Велислав Минеков пред Dir.bg

Но тази комисия не среща одобрението на всички, които работят в индустрията. Какви са причините не ми е ясно, но следобед ще имам среща с директора на Националния филмов център (НФЦ) и ще имам подробности. Бедата там наистина е повече от тържествена.

Тъй като при тези разправии се очаква поредната нулева година. Миналата година заедно със служебния министър на финансите направихме един нечуван жест. И онези 18 милиона лева, които не бяха използвани, ги прехвърлихме към бюджета тази година. Този път и бюджетът, който струва ми се беше около 42 милиона лева, както и онези 18 милиона, е твърде възможно да останат неизползвани. Игралното кино ще пострада много", казва министърът.

За увеличение на бюджета на Министерство на културата с 0.2 процента от БВП ще настоява проф. Велислав Минеков (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

Необходимо е и тройно увеличение на щатния персонал в НИНКН, допълни Минеков.

"По отношение на музеите, не виждам прочутите 12 милиона, които трябваше да са тук и да подкрепят музейното ни дело. За съжаление, някои хора много криво разбират музейното дело. Те си мислят, че музей е някаква стая, в която има предмети, а музейните работници бършат прах. Музеите са научни институти. Това, което показват, е много малка част от това, което вършат", каза още министърът. Като проблем в сферата той представи ниското средно заплащане, което по думите му е 900 лв. Друго предизвикателство, според Минеков, е и застрашения статут на град Несебър като световен паметник на културата.

Пред медии проф. Минеков представи и екипа, с който ще работи през следващите месеци - заместник-министрите доц. д-р Пламен Славов и проф. Борислава Танева (Снимка: Цветомир Петров/ БТА)

"Ще направя така, че всички добри намерения ще се превърнат в задължения. Това не е трудно. Където е необходимо, ще пусна обществените поръчки. Вероятно следващият министър ще трябва да се справи, но ще бъде задължен да изпълни всичко това, което сме отбелязали като изключително важно. Миналата година беше много тежка и съм се съгласил се да дойда изключително заради тези точки, които останаха недовършени. Не е трудно всичко това, което имаме, да се реализира", коментира още министърът.

Министърът критикува трите национални телевизии, че са излъчили на живо брифинг на ГЕРБ в събота и каза, че може да поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Още

Последно сбогом с големия скулптор Величко Минеков (снимки)

Последно сбогом с големия скулптор Величко Минеков (снимки)

Още

Величко Минеков си отиде в деня, в който синът му стана отново министър

Величко Минеков си отиде в деня, в който синът му стана отново министър

Още

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

Още

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

 

 

Коментирай 14

Календар

Препоръчваме ви

След ИКАР-ите: Владимир Пенев, Маргита Гошева и Мария Бакалова пред Dir.bg (снимки)

Трябва да се научим да прощаваме на себе си, а след това на всички останали", каза Владимир Пенев, а Маргита Гошева допълни: "Нека зрителите ходят с удоволствие на театър, защото ще получат цял набор от емоции, които рядко присъстват толкова синтезирано в ежедневието ни"

Първият български бандонеонист Стоян Караиванов с номинация за Полет в изкуството

Ярък и впечатляващ, музикантът е победител в категория "Музика"

Три ИКАР-а за спектакъла "Орфей" на Йерней Лоренци, а кои са и останалите победители

Владимир Пенев и Светлана Янчева взеха театралните статуетки за водеща мъжка и женска роля

Самуел Финци оголен до кръв в Народния театър

Актьорът демонстрира безмилостна игра на сцената на Народния театър в спектакъла „Един кон влязъл в бар“

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Бившият директор на "Театъра на Таганка" Николай Дупак почина на 101 години

"Николай Лукянович Дупак почина тази сутрин на 101-годишна възраст. Церемонията по поклонението ще се състои на 29 март в сградата на "Театъра на Таганка", информираха от пресслужбата на театъра