Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Велислав Минеков: Мизерията е всеобхватна, целта е една - да я преборим

КУЛТУРА НА ФОКУС

Велислав Минеков: Мизерията е всеобхватна, целта е една - да я преборим

"Трябва да ни управляват почтени, интелигентни, можещи, способни и културни хора"

Разговор със служебния министър на културата за стратегията му, битките и големите препъни камъни в законите за култура.

През последния месец Велислав Минеков огласи разкрития за злоупотреби на предишното правителство. Преди два дни той даде поредния брифинг, на който дръпна завесата за изчезнали 4,5 милиона по проекта за Ларгото, отдадени помещения под наем на занижени цени в пространството на Музея на социализма, това че Васил Божков и Лукойл са пазарували произведения на Вежди Рашидов и евентуална готвена приватизация на НДК поради тежки дългове.

Снимка: Tedd Georgiev/ Dir.bg

Започваме разговора с тактиката му като министър на културата - доколко тази стратегия е печеливша и дали в патоса на яростните разобличения в реваншистки стил някои няма да се разграничат, макар да знаят за дългогодишните проблеми с корупцията.

"Още първия ден казах, че започваме с добрите новини и мисля, че свършихме достатъчно в това отношение. При мен е непрекъснат оборот от хора и проблеми, които ги изслушвам, някои са с добри намерения, други се връщат към едно нещастно минало... Длъжен съм да обърна внимание на всеки, водя си бележки."

"Това, което разкривам е една много малка част от това, което се е случвало. Аз съм следял дълго време каква е ситуацията в българската култура. Отдавна живеем в този мрак. Няма нищо учудващо, но ми е приятно, че на въпроси, които съм задавал многократно през времето, вече имам отговор. Не е нужно да моля някого."

"Аз лично познавам тези, които ще бъдат отблъснати от фактите, които изнасям. Те не са чак толкова много"

Разговор на Юлия Владимирова с проф. Велислав Минеков за неговите битки в културното министерство и това, което би искал да остави за следващите правителства

Още

Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, сезирам европрокуратурата

Минеков: Изчезнали са 4,5 млн. евро за ремонта на Ларгото, сезирам европрокуратурата

На въпрос дали предварително е решил да разследва злоупотребите и да ги представя публично или това се е случило след като в влязъл в кабинета си, проф. Минеков отговори:

"И двете едновременно. Аз самият участвах в протестите за Ларгото още докато го изграждаха. Тези протести бяха набързо потушени. Госпожа кметът Фандъкова каза, че ще направи комисия по този повод, но нищо не направи и останаха само въпросите."

Според проф. Минеков, Министерството на културата е пълен хаос, място, доведено от абсурдна ситуация, в което предстоят много битки.

"Целта трябва да е една единствена. Да се преборим с мизерията. Мизерията е всеобхватна"

Според Минеков това може да се промени с Народно събрание, в което има хора, които разбират ясно този проблем и оценяват значимостта на националната култура. Вярата, образованието и културата е възрожденският принцип, върху който се крепи държавата, споделя той.

Снимка: Tedd Georgiev/ Dir.bg

Ако никой не обърне внимание на образователната система, според служебния министър, сме обречени на същата тази мизерия. Ако бъдат пренебрегнати тези важни фактори за развитие и все още позволяваме във властта да има хора с ниска култура и ниско образование, нещата ще се повтарят както последните десет години.

"Трябва да ни управляват почтени, интелигентни, можещи, способни и културни хора"

Преди няколко месеца кино общността беше разделена заради приемането на закон, който според експерти не беше изработен достатъчно прецизно и подлагаше на риск съществуването на българско кино, доколкото го има в настоящата ситуация. Законът за филмовата индустрия в крайна сметка беше променен.

С проф. Минеков продължаваме разговора за пазарните принципи в културата и могат ли те да произвеждат нещо качествено, ако произведението е просто стока?

"Тогава превръщаме всичко в забава и в един непрекъснат Дисниленд и слагаме край на всякаква форма на висока култура"

Театърът също страда от тази реформа, която залага бюджета и заплатите на работещите в него да бъдат подвластни на броя на купените билети. Проф. Минеков е част е в средите на визуалните и пластични изкуства, как стои въпросът там?

"Те са недокоснати. Забравете за тях, напълно са забравени. Такива не съществуват повече от 30 години. Всеки се оправя сам за себе си"

Според него печалбата не е най-важна. Тя има значение, но за културата винаги е била важна държавата.

"Ще кажат, че това е лява политика - да. Във всяко едно министерство на културата в Европа се води лява политика по отношенние на културата."

Още

Велислав Минеков: Случилото се в Министерството на културата е ужасяващо

Велислав Минеков: Случилото се в Министерството на културата е ужасяващо

Държава не може да не подпомага и да насърчава развитието на културата и няма как културните индустрии да бъдат оставени единствено на произвола на пазара. Според проф. Минеков Законът за закрила и развитие на културата е комичен, защото нито я закриля, нито я развива.

"Подходите за финансирането постоянно се сменят. Не ще и дума, че отчасти трябва да има и някакъв финансов успех в това, което се прави. Но само отчасти. Иначе отиваме в кич във всяка една област. И от култура, това ще се превърне в малокултурие."

Проф. Минеков обяви преди седмици, че подготвя промени в няколко ключови закона. По думите му вече са създадени инициативни групи като ще бъдат засегнати Законът за културното наследство, Законът за филмовата индустрия и Законът за закрила и развитие - нормативни актове, които са критикувани отдавна. При липса на парламент, те няма как да бъдат реализирани, но надеждата е, че следващия парламент може да приеме тези промени незабавно.

Снимка: Tedd Georgiev/ Dir.bg

"Многократно съм говорил за Закона за културното наследство, който всъщност не опазва културното наследство, той сякаш способства за разрухата на тези обекти."

Още

Минеков заговори за оставка на Кошлуков: Сравним ли е брифинг на партия със земетресение?

Минеков заговори за оставка на Кошлуков: Сравним ли е партиен брифинг със земетресение?

Въпросът ми е дали проблемът е в самия закон или това, че много лесно и "под масата" той може да не се спазва?

"Първо се нарушава законът без никой да бъде преследван за тези нарушения. Законът сам по себе си обаче е изключително несъвършен. Той е писан в името на частните интереси. И конкретно частните интереси са за притежатели на особени обекти - недвижимо културно наследство и движимо културно наследство."

"Голяма част от този закон беше посветена на господин Васил Божков"

"2018 година няколко партии, включително ГЕРБ, направиха промяна в закона, с което улесниха колекцията на Божков и затрудниха всички останали дребни колекционери като ги принудиха те да предават по-ценното в ръцете на едрите колекционери, а който не можеше да намери добър пазар тук изнасяше нелегално"

Самият Васил Божков се изказа относно разкритата информация от Минеков като написа в социалната мрежа Фейсбук:

"Уважавам хората на изкуството. За съжаление, когато се закачат на държавната хранилка, те се променят коренно. Професор Минеков от протестър и борещ се против #хунтата и Гешев изведнъж реши, че е част от "управляващия елит". Започна да защитава тези, срещу които до вчера протестираше.

Десетки години върша работата на държавата - събирам и спасявам културно-историческото наследство на България. Тази дейност министър Минеков обяви за "престъпна". В другите държави за такава дейност дават медали. Моите уважения към скулптора Минеков, а към министър Минеков - да продължава да се навежда и да се наслаждава. Вижте историята на колекцията. #БъдетеЗдрави".

Още

СЕМ към Минеков: Намесата в програмната политика на медиите е забранена

СЕМ към Минеков: Намесата в програмната политика на медиите е забранена

Според Минеков, когато е имало в историята ни такива големи колекционери, те са създавали обществени институции като музеи и галерии. Институции на хората, където те даряват за общественото благо.

"Такива са Жан Пол Гети, така е Гугенхайм, така е Лувъра. Така са и музеите в Италия, така е и в Археологическия музей в Неапол. Когато обаче го правиш само за себе си е малко странно."

Освен, че тук няма национален културен интерес, Минеков вижда проблем в тезата, че тези няколко големи колекционери са едва ли не спасители. Какво означава това?

"Когато намерят от някого нещо за продан, те го купуват и така го спасяват от износ. Това е лъжа. Това, което е ценно и с висока стойност много трудно се продава извън границите на България. Може да се продаде в държава с тежък антидемократичен режим. В тоталитарна държава."

Наскоро министър Минеков се срещна и с хора от различни сфери на културата. Какви са основните задачи, които е обещал пред тях и какво ще опита да промени в техните условия? Изказването му за окаяното състояние на много културни институти из страната и състоянието им на реална загуба и фалит, предизвика несъгласие и разбуни духовете.

"Аз им споделих, че се опитах да ги обидя малко повече. Като им кажа, че ги затварям, успяха да се явят всички накуп. Наистина има проблеми с финансирането. В София има огромна публика, някои театри печелят повече, някои по-малко. Но ако излезете извън София нещата са много различни."

В момента, според Минеков, се допуска пълнене на места в малките градове, без значение какво се представя на сцената. Това е начинът, по който театърът е задължен да съществува - според приложената му театрална реформа.

Според Минеков обаче е важно и управлението, тъй като има неселени места, в които театрите са управлявани изключително добре и успешно, както и такива, където това по някаква причина не се получава.

Бихте ли останал министър на културата в следващо редовно правителство след изборите?

Запазете въпроса в тайна, защото ако съпругата ми Ви чуе, ще дойде и ще Ви избие до крак!

Юлия Владимирова и служебният министър на културата проф. Велислав Минеков

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Няма да се затварят театри: Минеков се разбра с директорите

Няма да се затварят театри: Минеков се разбра с директорите

Още

Емил Кошлуков 3 пъти към Велислав Минеков: Програмата на БНТ не е прекъсвана

Емил Кошлуков 3 пъти към Велислав Минеков: Програмата на БНТ не е прекъсвана

Още

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Явор Гърдев: Недостигът на витамин D в организма ще бъде политически фактор

Още

Явор Гърдев: Намираме се във фаза на краткосрочен политически и социален интуитивизъм

Явор Гърдев: Намираме се във фаза на краткосрочен политически и социален интуитивизъм

Още

Алек Попов на 55: Самоиронията е за предпочитане пред самоомразата

Алек Попов на 55: Самоиронията е за предпочитане пред самоомразата

Още

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

Писателят Илия Троянов: Тази система оставя истината да плува в блато от лъжи

Коментирай 48

1/1

Още ВИДЕО

В Помпей откриха фрески, вдъхновени от Троянската война

Изобразени са Елена и Парис, цар Менелай, пророчицата Касандра и бог Аполон

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

100 души строят сцената в НДК, пресъздаваща Парижката опера

Ралица Бежан с ново стилно видео към песента "ЕТО МЕ"

С ярък театрален привкус, кинаджийско, ретро-симпатично и в същото време, носещо усмивка, свежест и настроение, видеото носи неподправения почерк на чаровната актриса и певица

"Мария Монтесори: Новата жена" в разпространение от 12 април

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Виж всички

Календар