Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

IN MEMORIAM

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

Писателят и илюстратор си отиде на 91 години от бъбречна недостатъчност

Ерик Карл (Снимка: Getty Images)

Писателят и илюстратор Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница", почина на 91 години от бъбречна недостатъчност, съобщиха световните информационни агенции.

Ерик Карл е написал повече от 70 книги, от които са продадени над 152 милиона броя по целия свят, преведени на десетки езици. Сред тях са "Нацупената калинка", "Много самотната светулка", "Много тихият щурец", "Тате, ще ми уловиш ли Луната".

Най-известна е "Много гладната гъсеница", публикувана през 1969 г. Книжката е преведена на 66 езика и от нея са продадени повече от 50 милиона копия. Тя е любима на поколения родители и деца.

Embed from Getty Images

Ерик Карл е роден в Сиракюз, щата Ню Йорк, в семейство на германски имигранти, които се връщат в родината си, когато е на шест години. По време на нацизма изкуството на модернизма, експресионизма и абстракционизма там е забранено. Когато Ерик Карл е на 12 или 13 години негов учител променя живота му, като му показва тайно произведения на експресионисти, включително и "Син кон" от Франц Марк.

По-късно като илюстратор Карл често рисува животни в нетрадиционни цветове, за да покаже на децата, че няма грешна окраска.

Баща му го въвежда в света на живите същества, които Ерик Карл пресътворява в книгите си. Той му показва червеи, насекоми, растения и му обяснява как живеят.

Embed from Getty Images

След като завършва водеща германска художествена академия, Ерик Карл се връща в САЩ през 1952 г. Работи като графичен дизайнер в "Ню Йорк таймс", след което започва да се занимава с реклама. Таланта му открива писателят Бил Мартин младши, който го привлича за илюстратор.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Отиде си Мерсия Макдермот - биографката на Васил Левски

Голяма приятелка на България, тя написа няколко чудесни биографични книги за Гоце Делчев, Яне Сандански, Димитър Благоев, а книгата й "Апостолът на Свободата" е една от най-хубавите книги, писани за Васил Левски

Преди сто години: Сава Огнянов получил инфаркт от напрежението в... Народния театър

Големият актьор рецитирал пламенно стиховете на влюбеня в майка му 100 години от смъртта на големия български актьор и режисьор

Спомен за Нери - книгата си за телевизионната легенда представи съпругът й Евгений Тодоров в СГХГ

Това е втора премиера на "Книга за Нери", имахме и премиера в Пловдив, каза редакторът Валентин Георгиев

Формулата за успешна кариера на Зорница Иларионова

Сами сме много ограничени, силни сме, когато сме заедно!

Холандският съд реши: Ще гледаме Мишел Уелбек в порнофилм

Френският писател загуби и двете дела, с които се опита да спре излизането на записите

Праправнучка на Рахманинов не позволила да върнат праха му в Русия

80 години от смъртта и 150 години от рождението на големия композитор