Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

IN MEMORIAM

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

Писателят и илюстратор си отиде на 91 години от бъбречна недостатъчност

Ерик Карл (Снимка: Getty Images)

Писателят и илюстратор Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница", почина на 91 години от бъбречна недостатъчност, съобщиха световните информационни агенции.

Ерик Карл е написал повече от 70 книги, от които са продадени над 152 милиона броя по целия свят, преведени на десетки езици. Сред тях са "Нацупената калинка", "Много самотната светулка", "Много тихият щурец", "Тате, ще ми уловиш ли Луната".

Най-известна е "Много гладната гъсеница", публикувана през 1969 г. Книжката е преведена на 66 езика и от нея са продадени повече от 50 милиона копия. Тя е любима на поколения родители и деца.

Embed from Getty Images

Ерик Карл е роден в Сиракюз, щата Ню Йорк, в семейство на германски имигранти, които се връщат в родината си, когато е на шест години. По време на нацизма изкуството на модернизма, експресионизма и абстракционизма там е забранено. Когато Ерик Карл е на 12 или 13 години негов учител променя живота му, като му показва тайно произведения на експресионисти, включително и "Син кон" от Франц Марк.

По-късно като илюстратор Карл често рисува животни в нетрадиционни цветове, за да покаже на децата, че няма грешна окраска.

Баща му го въвежда в света на живите същества, които Ерик Карл пресътворява в книгите си. Той му показва червеи, насекоми, растения и му обяснява как живеят.

Embed from Getty Images

След като завършва водеща германска художествена академия, Ерик Карл се връща в САЩ през 1952 г. Работи като графичен дизайнер в "Ню Йорк таймс", след което започва да се занимава с реклама. Таланта му открива писателят Бил Мартин младши, който го привлича за илюстратор.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Картина на Дейвид Боуи, купена за 5 долара, се продава на търг в интернет

Няколко часа след началото на наддаването цената на D Head XLVI достигна 17 000 канадски долара

Николай Урумов: Да се изповядаш и да се разголиш, трябва смелост

"Българите сме мнителни, но и изключително доверчиви - всеки може да дойде да ни лъже и да ни подкокоросва, и ние скачаме и се юркаме..."

Американската артистка Трейси Снелинг: София ми напомня Ню Орлиънс

С нея разговаряме за воайорството като удоволствие, подхранване на фантазиите и обсебване, както и за поп културата, която индустриализира личния живот и го прави печеливш бизнес. В крайна сметка защо искаме личното да е публично?

Проф. Минеков: Щетите в министерството са толкова много, че не могат да бъдат обработени

"Бюджетът на министерството "скоро ще приключи", а има опасност през него да трябва да се плаща заради злоупотреби с европейски средства" каза още министърът пред БНР

Ритъм, хармония, фолклор: Иван Шопов, който отлепва от земята

"Самосъзнанието, че българският фолклор има място в световните тенденции ни дава сили да стъпим още по-смело на него и да го обикваме все повече", казва многоликият артист за най-новия си проект TRIGAIDA и дебютния им албум ELATE