Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

IN MEMORIAM

Почина Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница"

Писателят и илюстратор си отиде на 91 години от бъбречна недостатъчност

Ерик Карл (Снимка: Getty Images)

Писателят и илюстратор Ерик Карл, автор на популярната в цял свят детска книжка "Много гладната гъсеница", почина на 91 години от бъбречна недостатъчност, съобщиха световните информационни агенции.

Ерик Карл е написал повече от 70 книги, от които са продадени над 152 милиона броя по целия свят, преведени на десетки езици. Сред тях са "Нацупената калинка", "Много самотната светулка", "Много тихият щурец", "Тате, ще ми уловиш ли Луната".

Най-известна е "Много гладната гъсеница", публикувана през 1969 г. Книжката е преведена на 66 езика и от нея са продадени повече от 50 милиона копия. Тя е любима на поколения родители и деца.

Embed from Getty Images

Ерик Карл е роден в Сиракюз, щата Ню Йорк, в семейство на германски имигранти, които се връщат в родината си, когато е на шест години. По време на нацизма изкуството на модернизма, експресионизма и абстракционизма там е забранено. Когато Ерик Карл е на 12 или 13 години негов учител променя живота му, като му показва тайно произведения на експресионисти, включително и "Син кон" от Франц Марк.

По-късно като илюстратор Карл често рисува животни в нетрадиционни цветове, за да покаже на децата, че няма грешна окраска.

Баща му го въвежда в света на живите същества, които Ерик Карл пресътворява в книгите си. Той му показва червеи, насекоми, растения и му обяснява как живеят.

Embed from Getty Images

След като завършва водеща германска художествена академия, Ерик Карл се връща в САЩ през 1952 г. Работи като графичен дизайнер в "Ню Йорк таймс", след което започва да се занимава с реклама. Таланта му открива писателят Бил Мартин младши, който го привлича за илюстратор.

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Веселин Плачков е временно изпълняващ длъжността директор на Общинския театър в Казанлък

Актьорът каза, че заема предложената му позиция в Казанлък с желанието да надгражда постигнатото, че актьорската професия трябва да се упражнява с достойнство, с мисъл и с публика, която има желанието да гледа

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор