Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Отиде си доайенът на българската реторика проф. Йордан Ведър

IN MEMORIAM

Отиде си доайенът на българската реторика проф. Йордан Ведър

Той бе първият професор по реторика в българската академична среда

Снимка: Личен архив

Напуснал ни е доайенът на българската реторика проф. Йордан Ведър, съобщиха от софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Софийският университет "Св. Климент Охридски" дълбоко прискърбие съобщава, че ни напусна проф. д-р Йордан Ведър, дългогодишен преподавател в Алма матер. Той остави трайна следа в университетското образование, следвайки високите стандарти на академизма, работи с отдаденост в няколко факултета", отбелязват от пресцентъра на висшето училище.

Проф. Йордан Ведър ръководи катедрата "Реторика", припомня БТА. Той създаде Центъра за образователни услуги, който функционира като звено за придобиване на квалификация по различни направления: медии, управление, дипломация, информатика и др.

"Проф. Йордан Ведър бе уникална личност, която умее да обединява, да създава екипи, да мотивира, да направлява, да е опора и да съветва професионално. Той е първият професор по реторика в българската академична среда.

Проф. Йордан Ведър е реторикът, който изгради фундамента на преподаването на ораторството в няколко университета в България. Той е автор на книги по реторика и ораторско изкуство, които представят основните принципи на това как трябва да се подготвя една реч, как да се произнася тя, каква е силата на аргументацията, какво е етиката при водене на спорове.

Проф. Йордан Ведър остава в паметта на поколения студенти и колеги от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Поклон пред светлата му памет!", се казва в съболезнованието от от академичната общност на висшето училище.

"Сбогом, учителю! Отиде си от нас завинаги проф. Йордан Ведър, любим колега и преподавател в Международно Висше Бизнес Училище. Небитието го приюти, но остана в сърцата ни! Поклон! Съболезнования на семейството за тежката загуба!", написа Лалка Борисова във Фейсбук.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Радослав Спасов с Наградата на София на 27-ия София Филм Фест

Операторът, режисьор и сценарист ще отпразнува през 2023 година своята 80-а годишнина

Ерос Рамацоти пред Dir.bg: Изключително срамежлив съм, но на сцената бариерите падат

Надявам се да дам своя мъничък принос, за да мога да оставя на децата си по-добър свят от този, в който днес живеем, изповяда голямата световна звезда

"Бащата" на Форсайтови: Ако не мислите за бъдещето, няма да имате бъдеще

90 години от смъртта на Нобеловия лауреат Джон Голсуърти

Да си Рьорих е божествен печат

30 години от смъртта на големия художник и мислител

Повече корици, повече плакати

Салон на "отхвърлените произведения" или по-скоро колекция от невиждани бисери? Художничките Анна Симеонова, Десислава Васова и Люба Халева за най-новата си изложба от корици, плакати и илюстрации

Испанската режисьорка Авелина Прат: Иван Бърнев направи "Васил" по-човечен

Първата испанско-българска копродукция "Васил" е по кината в цялата страна от 27 януари