Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нобеловият лауреат за литература 2019-а е Петер Хандке

СЛАВА

Нобеловият лауреат за литература 2019-а е Петер Хандке

Филмът му "Левачката" е бил номиниран на кинофестивала в Кан

Петер Хандке (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Още

Трима са претендентите за Нобелова награда за литература - две жени и един мъж

Трима са претендентите за Нобелова награда за литература - две жени и един мъж

Противно на прогнозите на букмейкърите, победителите за Нобеловите награди за литература са две съвсем различни от спряганите имена - носител на наградата за 2018-а е полякинята Олга Токарчук, а за 2019-а - австриецът Петер Хандке.

Според обявеното наградите им се връчват, както следва: на Олга Токарчук - "За разказвателно въображение, което с енциклопедична страст представлява преминаването на границите като форма на живот", а на Петер Хандке - "За влиятелна работа, която с езикова изобретателност е изследвала периферията и спецификата на човешкия опит".

Нобелови награди за литература тази година бяха дадени на Олга Токарчук, Полша за 2018 г. и Петер Хандке, Австрия за 2019 (Илюстрация: Ill. Niklas Elmehed. © Nobel Media)

Отличията тази година бяха две, тъй като миналата година не беше присъдена награда заради скандал. Шведската академия взе такова решение, защото броят на членовете й намаля, както и доверието в нея, след разкрития за сексуални посегателства и финансови злоупотреби.

Петер Хандке (Снимка: AP/БТА)

Кой е Петер Хандке? 

Роден е на 16 декември 1942 г. в Грифен, в южната австрийска провинция Каринтия, по онова време част от германския Трети райх. Хандке завършва католическата хуманитарна гимназия в Танценберг и именно там публикува първите си литературни текстове. После учи право в университета в Грац. По време на следването си Хандке се утвърждава като писател, свързва се с новосъздадената "Грацка група" - сдружение на млади австрийски автори, основано от Алфред Колерич. Групата публикува в литературното списание "Манускрипте".

Когато през 1965 г. издателската къща "Зуркамп" приема за публикуване романа му "Стършелите", Хандке изоставя следването си, за да се отдаде изцяло на литературна дейност. Добива известност с участието си през 1966 г. в заседанието на авангардните творци от Група 47 в Принстън, Ню Джърси, където представя пиесата си "Обругаване на публиката".

Петер Хандке (Снимка: AP/БТА)

Петер Хандке е автор на много сценарии за филми. Самият той режисира филма по повестта си "Левачката" /1978 г./. Филмът е номиниран за наградата "Златна палма" на Международния филмов фестивал в Кан. От 1975 г. Хандке е член на журито на Европейската литературна награда "Петрарка".

След като напуска Грац, Хандке пребивава в Дюселдорф, Берлин, Кронберг, Париж, в САЩ (1978 - 1979) и в Залцбург (1979 - 1988). От 1991 г. живее в град Шавил близо до Париж.

Петер Хандке е смятан за един от най-ярките представители на съвременната австрийска литература. Той е едва на 24, когато издават романа му "Стършелите", възприет като явление и от читатели, и от критика. Следват повестите и романите "Страхът на вратаря при дузпа" (1970), "Кратко писмо за дълга раздяла" (1972), "Нещастие без ропот", "Когато желанието още помагаше", "Часът на истинското усещане", и сред тях особено значимата повест "Левачката"/1976/, по която е заснет и филма, номиниран за наградите на кинофестивала в Кан.

10 октомври 2019 г. Журналистите се подготвят преди обявяването на носителите на Нобеловата награда за литература 2019, в Стокхолм, Швеция. Две Нобелови награди за литература бяха обявени днес, след като наградата за литература за 2018 г. беше отложена след твърдения за сексуално насилие, което разтърси Шведската академия преди година (Снимка: AP/БТА)

Хандке е носител на още много награди: "Награда Герхарт Хауптман", "Награда Шилер" на град Манхайм, "Награда Георг Бюхнер", "Възпоменателна награда Шилер", на Голямата литературна награда на Баварската академия за изящни изкуства, "Награда Франц Кафка" на град Прага, "Голяма художествена награда на провинция Залцбург", Международна награда "Хенрик Ибсен" и мн. др.

Полската писателка Олга Токарчук спечели Нобелова награда за литература за 2018 г. (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Коя е Олга Токарчук?

Олга Токарчук е родена през 1962 г. в Сулехов, Полша. Пише романи, разкази, новели, есета, стихове. Тя е сред най-почитаните творци на съвременната полска белетристика. Издала е романите "Пътешествието на хората на книгата" (1993), "Е. Е." (1995), "Дом дневен, дом нощен" (1998), за който е удостоена с престижната литературна награда НИКЕ (на читателите), сборника разкази "Музика от много барабани" (2002), сборника новели "Последни истории" (2005). Пробва се и в литературно-критическите размисли - "Кукла и перла" (2001) - за романа "Кукла" от Болеслав Прус.

Върховото й постижение е един от най-амбициозните романи през последните години - "Правек и други времена" (1996), с четири издания и награди още следващата година - на Фондация "Кошчелски", на читателите за наградата НИКЕ, Паспорт на сп. "Политика". За първи път е представена на български език в полския брой на сп. "Панорама" от 2002 г. с откъс от романа "Правек и други времена". През 2018 английският превод на романа ѝ Бегуни получава престижната наградата "Букър". В своите произведения Токарчук изследва митичните и метафизичните черти на ежедневието.

Със световноизвестния полски режисьор Кшищоф Зануси (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (832 459 евро).

Списък на спечелилите Нобелова награда за литература от 2000 г., съставен от сайта Nobelprize.org.

2019 г. - Петер Хандке, Австрия
2018 г. - Олга Токарчук, Полша
2017 г. - Казуо Ишигуро, Великобритания
2016 г. - Боб Дилън, САЩ
2015 г. - Светлана Алексиевич, Беларус
2014 г. - Патрик Модиано, Франция
2013 г. - Алис Мънро, Канада
2012 г. - Мо Ян, Китай
2011 г. - Томас Транстрьомер, Швеция
2010 г. - Марио Варгас Льоса, Перу
2009 г. - Херта Мюлер, Германия
2008 г. - Жан-Мари Гюстав льо Клезио, Франция
2007 г. - Дорис Лесинг, Великобритания
2006 г. - Орхан Памук, Турция
2005 г. - Харолд Пинтър, Великобритания
2004 г. - Елфриде Йелинек, Австрия
2003 г. - Джон М. Кутциа, РЮА
2002 г. - Имре Кертис, Унгария
2001 г.- В.С. Найпол, Тринидад/Великобритания
2000 г. - Гао Синцзян, Китай/Франция

Още

Догодина ще бъдат връчени две Нобелови награди за литература

Догодина ще бъдат връчени две Нобелови награди за литература

Още

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Още

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

Още

Нобеловият лауреат за литература Казуо Ишигуро е изкушен от комикса

Нобеловият лауреат за литература Казуо Ишигуро е изкушен от комикса

Още

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Почина първата чернокожа носителка на Нобелова награда за литература Тони Морисън

Още

"Каин" - последният роман на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, за първи път излиза на български

"Каин" - последният роман на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, за първи път излиза на български

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Стефан Стоянов - малкият син на Радой Ралин: Баща ми отстояваше "човешката пропорция"

Радой е първият българин, на когото вестник “Таймс” отделя цяла страница през август 2004 г.

Предполагаемият нападател на Салман Рушди не може да види бележките на писателя преди процеса

Хади Матар пледира, че не е виновен за нападение и опит за убийство на писателя

Американският комик, носител на "Грами", Боб Нюхарт почина на 94-годишна възраст

Счетоводителят, превърнал се в актьор, почина в дома си в Лос Анджелис една година след 60-годишната си съпруга Вирджиния "Джини" Нюхарт, чиято кончина настъпи през април 2023 г.

Франсис Форд Копола и групата "Грейтфул дед" са сред отличените от центъра "Кенеди"

Отличията ще бъдат връчени на специална церемония на 8 декември в Центъра за сценични изкуства "Джон Ф. Кенеди" във Вашингтон