Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

ПРИЗНАНИЕ

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

Няколко негови книги са филмирани

Кадзуо Ишигуро (Снимки: AP/БТА)

"Тазгодишната награда за литература - за 2017-а година, се присъжда на Кадзуо Ишигуро /другаде - Казуо Исигуро/, който разкри в романите си с голяма емоционална сила бездната на нашата илюзорна връзка с реалността", съобщиха от Нобеловия комитет.

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия, съобщава, че британският писател Казуо Ишигуро получава "Нобеловата награда за литература за 2017 г." на пресконференция в голямата зала на старата фондова борса в Стокхолм, Швеция (Снимки: AP/БТА)

При обявяването на името на нобелиста, постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус изтъкна, че Ишигуро е блестящ писател, който е развил собствена естетика на романа. "Той е велик художник на словото, който обединява Джейн Остин и Франц Кафка", каза Даниус.

Би Би Си се свърза с лауреата, който заяви пред медията:

"Това е голяма чест за мен, най-вече за това, че вървя по стъпките на най-великите автори преди мен. Едно невероятно признание!"

С Нобеловата награда, присъдена на Ишигуро, се потвърждава смазващата доминация на англоезичните автори, отбеляза агенция Франс прес. От тях 29 са англоезични, срещу само 14 франкофонски. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро). 

Още

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Писателят Кадзуо Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. През 1960 г. семейството му се премества да живее в Лондон, където момчето израства, учи и завършва висшето си образование - английска филология и философия в Университета на Кент.

През 1980 г. защитава докторска дисертация в университета на Източна Англия.

Публикува за първи път през 1980 г. В момента живее в Лондон заедно с жена си и дъщеря си.

Снимки: AP/БТА

Още

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Ишигуро се нарежда сред единиците, удостоени с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература и Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата на република Франция.

Нобеловият лауреат има 4 номинации за награда "Ман Букър", като печели отличието веднъж за "Остатъкът от деня". Също така той печели награда "Уитбред" за "Художник на изменчивия свят".

През 1994 г. романът му "Остатъкът от деня" е филмиран и се превръща в един от най-добрите филми на 90-те години. Главните роли във филма изпълняват Антъни Хопкинс и Ема Томпсън.

През 2008 година сп. "Тайм" го нарежда сред 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Романът "Никога не ме оставяй" е включен в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 година, изготвен от сп. "Тайм".

Още

Българската завист попречва на Вазов да стане Нобелист преди 100 години

Българската завист попречва на Вазов да стане Нобелист преди 100 години

Израстването на Ишигуро като писател е в Англия. Това е и причината да бъде цитиран като "британски писател с японски произход".

Всъщност, книгата с която стана известен на света - "Още веднъж в Нагасаки" /1982 г./ - красноречиво говори, че писателят, макар и да не е израстнал в родината си, е дълбоко свързан с нейната съдба, и по-конкретно с жестоката трагедия с атомната бомба над родния му град Нагасаки.

Книгата получи наградата "Уинифрид Холтби". Последваха нови награди за книгата на Ишигуро "Художник на изменчивия свят" и нови впечатляващи негови произведения, част от които бяха издадени и в България: "Остатъкът от деня" /2001 г./, "Когато бяхме сираци" /2005 г./ "Никога не ме оставяй" /2015 г./

С част от екипа на филма "Никога не ме оставяй" /2010 г./

Още

Нобелова лауреатка "умря" и "възкръсна" в рамките на 2 часа

Нобелова лауреатка "умря" и "възкръсна" в рамките на 2 часа

Кадзуо Ишигуро е причисляван към творците на съвременния постмодернизъм. Жанровете, в които се изявява, са историческия роман, драмата и научната фантастика.

Част от произведенията му са филмирани: "Остатъкът от деня" и "Бялата графиня" от режисьора Джеймс Айвъри, и "Никога не ме оставяй" - от Марк Романек /2010/.

В анотацията към книгата и филма "Никога не ме оставяй" от Кадзуо Ишигуро четем:

"Това е модерна притча, фантастична история с абсолютно реалистичен сюжет, от която ще ви побият тръпки. Това са хора, чиято трагична съдба е предопределена и те го знаят. Те знаят целта на живота им. Те зная целта на смъртта им и въпреки това не се отказват. Това е една от най-трогателните истории за състрадание и безчовечност".

Всъщност, написаното е много точна характеристика на цялото творчество на писателя. В него винаги има един много дълбок поглед към невидимото в човешката душа, което не желае да се примири с предопределеното, а се стреми да го изследва, облагороди и победи.


Британският писател Салман Рушди поздрави своя приятел, колега и сънародник Кадзуо Ишигуро за удостояването му с Нобеловата награда за литература за 2017 година, съобщи в. "Гардиън", цитиран от ТАСС.

Салман Рушди (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Поздравления за моя стар приятел Иш, чиито творби аз обичам и от които се възхищавам от първия миг, в който ги прочетох", заяви Рушди.

Рушди изтъкна, че новият Нобелов лауреат също свири на китара и пише песни. "Отстъпи, Боб Дилън!", шеговито призова авторът на "Сатанински строфи" миналогодишния носител на Нобеловата награда.

Снимка: Shutterstock

Списък на спечелилите Нобелова награда за литература от 2000 г., съставен от сайта Nobelprize.org.

2017 г. - Кадзуо Ишигуро

2016 г. - Боб Дилън, САЩ

2015 г. - Светлана Алексиевич, Беларус

2014 г. - Патрик Модиано, Франция

2013 г. - Алис Мънро, Канада

2012 г. - Мо Ян, Китай

2011 г. - Томас Транстрьомер, Швеция

2010 г. - Марио Варгас Льоса, Перу

2009 г. - Херта Мюлер, Германия

2008 г. - Жан-Мари Гюстав льо Клезио, Франция

2007 г. - Дорис Лесинг, Великобритания

2006 г. - Орхан Памук, Турция

2005 г. - Харолд Пинтър, Великобритания

2004 г. - Елфриде Йелинек, Австрия

2003 г. - Джон М. Кутциа, РЮА

2002 г. - Имре Кертис, Унгария

2001 г.- В.С. Найпол, Тринидад/Великобритания

2000 г. - Гао Синцзян, Китай/Франция

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

1/1

Кадзуо Ишигуро (Снимки: AP/БТА)

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия, съобщава, че британският писател Казуо Ишигуро получава "Нобеловата награда за литература за 2017 г." на пресконференция в голямата зала на старата фондова борса в Стокхолм, Швеция (Снимки: AP/БТА)

Снимки: AP/БТА

С част от екипа на филма "Никога не ме оставяй" /2010 г./

Салман Рушди (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Shutterstock

Календар

Препоръчваме ви

Джоан К. Роулинг твърди, че има прототип на героя, който я скара отново с транссексуалните

В разгорещен онлайн спор защитници и критици на писателката си разменяха реплики с тагове в Туитър след публикуването на романа "Troubled Blood" във вторник

Млад поет изписа платната на Яхнаджиев със стихове

Явор Янесовски и художникът провокират със среща между поезията, живописта и поколенията

Джоан К. Роулинг разгневи транссексуалните с герой травестит в новия си роман

"Наистина е тъжно да видим, че Джоан К. Роулинг е поела по този път", коментира писателката и защитник на трансджендърите Угла Стефания Кристьонудотир Йонстдотир

Литературен клуб "Перото" стана на 5 години

"НДК създаде това обиталище на книгата, място, от което имахме огромна нужда от толкова много години. НДК е неговият дом и той винаги ще остане такъв", сподели Светлозар Желев - ръководител на сектор "Национален център на книгата"

"Любовният заек" на Георги Господинов влезе в световна антология на любовната поезия

Преводът на немски език е на Уве Колбе и е направен за немското издание на "Писма до Гаустин"

Иван Кръстев ще получи награда за есе на Международния литературен фестивал в Берлин

Кръстев, който е постоянен сътрудник в Института за човешки науки във Виена, е отличен за "чистотата в мисленето" на фона на злободневните теми