Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

ПРИЗНАНИЕ

Присъдиха Нобеловата награда за литература 2017 на японеца Кадзуо Ишигуро

Няколко негови книги са филмирани

Кадзуо Ишигуро (Снимки: AP/БТА)

"Тазгодишната награда за литература - за 2017-а година, се присъжда на Кадзуо Ишигуро /другаде - Казуо Исигуро/, който разкри в романите си с голяма емоционална сила бездната на нашата илюзорна връзка с реалността", съобщиха от Нобеловия комитет.

Сара Даниус, постоянен секретар на Шведската академия, съобщава, че британският писател Казуо Ишигуро получава "Нобеловата награда за литература за 2017 г." на пресконференция в голямата зала на старата фондова борса в Стокхолм, Швеция (Снимки: AP/БТА)

При обявяването на името на нобелиста, постоянният секретар на Шведската академия Сара Даниус изтъкна, че Ишигуро е блестящ писател, който е развил собствена естетика на романа. "Той е велик художник на словото, който обединява Джейн Остин и Франц Кафка", каза Даниус.

Би Би Си се свърза с лауреата, който заяви пред медията:

"Това е голяма чест за мен, най-вече за това, че вървя по стъпките на най-великите автори преди мен. Едно невероятно признание!"

С Нобеловата награда, присъдена на Ишигуро, се потвърждава смазващата доминация на англоезичните автори, отбеляза агенция Франс прес. От тях 29 са англоезични, срещу само 14 франкофонски. Тази година паричната равностойност на наградата е 9 милиона крони (944 000 евро). 

Още

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Орхан Памук разкритикува Нобеловата награда на Боб Дилън

Писателят Кадзуо Ишигуро е роден на 8 ноември 1954 г. в Нагасаки, Япония. През 1960 г. семейството му се премества да живее в Лондон, където момчето израства, учи и завършва висшето си образование - английска филология и философия в Университета на Кент.

През 1980 г. защитава докторска дисертация в университета на Източна Англия.

Публикува за първи път през 1980 г. В момента живее в Лондон заедно с жена си и дъщеря си.

Снимки: AP/БТА

Още

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Любопитни факти за Нобеловата награда за литература

Ишигуро се нарежда сред единиците, удостоени с Ордена на Британската империя за особени заслуги към английската литература и Ордена за изкуство и литература на Министерството на културата на република Франция.

Нобеловият лауреат има 4 номинации за награда "Ман Букър", като печели отличието веднъж за "Остатъкът от деня". Също така той печели награда "Уитбред" за "Художник на изменчивия свят".

През 1994 г. романът му "Остатъкът от деня" е филмиран и се превръща в един от най-добрите филми на 90-те години. Главните роли във филма изпълняват Антъни Хопкинс и Ема Томпсън.

През 2008 година сп. "Тайм" го нарежда сред 50-те най-велики британски писатели след 1945 година. Романът "Никога не ме оставяй" е включен в списъка на стоте най-велики романи на английски език, написани след 1923 година, изготвен от сп. "Тайм".

Още

Българската завист попречва на Вазов да стане Нобелист преди 100 години

Българската завист попречва на Вазов да стане Нобелист преди 100 години

Израстването на Ишигуро като писател е в Англия. Това е и причината да бъде цитиран като "британски писател с японски произход".

Всъщност, книгата с която стана известен на света - "Още веднъж в Нагасаки" /1982 г./ - красноречиво говори, че писателят, макар и да не е израстнал в родината си, е дълбоко свързан с нейната съдба, и по-конкретно с жестоката трагедия с атомната бомба над родния му град Нагасаки.

Книгата получи наградата "Уинифрид Холтби". Последваха нови награди за книгата на Ишигуро "Художник на изменчивия свят" и нови впечатляващи негови произведения, част от които бяха издадени и в България: "Остатъкът от деня" /2001 г./, "Когато бяхме сираци" /2005 г./ "Никога не ме оставяй" /2015 г./

С част от екипа на филма "Никога не ме оставяй" /2010 г./

Още

Нобелова лауреатка "умря" и "възкръсна" в рамките на 2 часа

Нобелова лауреатка "умря" и "възкръсна" в рамките на 2 часа

Кадзуо Ишигуро е причисляван към творците на съвременния постмодернизъм. Жанровете, в които се изявява, са историческия роман, драмата и научната фантастика.

Част от произведенията му са филмирани: "Остатъкът от деня" и "Бялата графиня" от режисьора Джеймс Айвъри, и "Никога не ме оставяй" - от Марк Романек /2010/.

В анотацията към книгата и филма "Никога не ме оставяй" от Кадзуо Ишигуро четем:

"Това е модерна притча, фантастична история с абсолютно реалистичен сюжет, от която ще ви побият тръпки. Това са хора, чиято трагична съдба е предопределена и те го знаят. Те знаят целта на живота им. Те зная целта на смъртта им и въпреки това не се отказват. Това е една от най-трогателните истории за състрадание и безчовечност".

Всъщност, написаното е много точна характеристика на цялото творчество на писателя. В него винаги има един много дълбок поглед към невидимото в човешката душа, което не желае да се примири с предопределеното, а се стреми да го изследва, облагороди и победи.


Британският писател Салман Рушди поздрави своя приятел, колега и сънародник Кадзуо Ишигуро за удостояването му с Нобеловата награда за литература за 2017 година, съобщи в. "Гардиън", цитиран от ТАСС.

Салман Рушди (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Поздравления за моя стар приятел Иш, чиито творби аз обичам и от които се възхищавам от първия миг, в който ги прочетох", заяви Рушди.

Рушди изтъкна, че новият Нобелов лауреат също свири на китара и пише песни. "Отстъпи, Боб Дилън!", шеговито призова авторът на "Сатанински строфи" миналогодишния носител на Нобеловата награда.

Снимка: Shutterstock

Списък на спечелилите Нобелова награда за литература от 2000 г., съставен от сайта Nobelprize.org.

2017 г. - Кадзуо Ишигуро

2016 г. - Боб Дилън, САЩ

2015 г. - Светлана Алексиевич, Беларус

2014 г. - Патрик Модиано, Франция

2013 г. - Алис Мънро, Канада

2012 г. - Мо Ян, Китай

2011 г. - Томас Транстрьомер, Швеция

2010 г. - Марио Варгас Льоса, Перу

2009 г. - Херта Мюлер, Германия

2008 г. - Жан-Мари Гюстав льо Клезио, Франция

2007 г. - Дорис Лесинг, Великобритания

2006 г. - Орхан Памук, Турция

2005 г. - Харолд Пинтър, Великобритания

2004 г. - Елфриде Йелинек, Австрия

2003 г. - Джон М. Кутциа, РЮА

2002 г. - Имре Кертис, Унгария

2001 г.- В.С. Найпол, Тринидад/Великобритания

2000 г. - Гао Синцзян, Китай/Франция

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Еми и Крадецът на сенки" - шеметно приключение в света на мечтите (откъс)

Необичайният роман на Марин Трошанов ще ви направи част от история за смелост, свободолюбие и всеотдайност в духа на творбите на Урсула Ле Гуин и Роджър Зелазни

Българските книги пътешестват из Франция до хиляди нови читатели

Тази пролет, новата мащабна кампания на Българския културен институт в Париж популяризира съвременната ни литература в над 50 френски библиотеки

"Времеубежище" на Георги Господинов стана "роман на годината"

Той е първият автор в историята на конкурса, организиран от Националния дарителски фонд "13 века България", спечелил наградата два пъти

Физика на тъгата" на Георги Господинов ще се изучава във Варшавския университет

Тя застава редом с признати класики като "Името на розата" на Умберто Еко и "Сто години самота" на Габриел Гарсия Маркес

"Френското булчинско магазинче" от Дженифър Дюпий - разтърсващ роман за обичта между майка и дъщеря (откъс)

Горчиво-сладък разказ за бягствата от реалността, които никога не носят спасение