Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Каин" - последният роман на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, за първи път излиза на български

САМОРОДНИ ТАЛАНТИ

"Каин" - последният роман на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, за първи път излиза на български

Бележитият португалски писател отново се обръща към Библията, а тълкуванията му са достатъчно иронични, хапливи и "непочтителни"

Жозе Сарамаго (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

"Каин" - последният роман на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго, публикуван година преди неговата смърт, за първи път излезе на български, съобщават издателите от "Колибри" пред БТА.

Преводът е на Даринка Кирчева.

"Каин" е смущаваща книга, венец на литературната кариера на един самороден талант. В Португалия само за 10 дни от романа са продадени над 70 хиляди екземпляра. У нас излиза с подкрепата на програмата "Творческа Европа" на ЕК.

След "Евангелие по Исуса Христа" бележитият португалски писател отново се обръща към Библията, а тълкуванията му са достатъчно иронични, хапливи и "непочтителни", за да предизвикат брожение в католическите среди. Историята обхваща периода от момента когато още в райската градина Бог осъзнава, че е забравил да даде на Адам и Ева дара на речта, до "акостирането" на Ноевия ковчег на планината Арарат.

Главният герой е презреният братоубиец Каин. Осъден да се скита завинаги, след като убива Авел, Каин обикаля света в компанията на своя осел и става свидетел и участник в множество библейски истории и епизоди. Люби се със злата царица Лилит, взема страната на Йов в облога между Бог и Сатаната, пътува с Ноевия ковчег. Каин смята, че действията на Бог са жестоки и несправедливи, спори с него и му се противопоставя.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Жозе Сарамаго е роден през 1922 г. в малко крайречно селце близо до Лисабон. Сам възпитава и развива вкуса си към четенето, работи като журналист, пише поезия, но талантът му се проявява ярко в романите му - блестящи алегории и антиутопии. През 1991 г. консервативното португалско правителство налага цензура върху "Евангелието по Исуса Христа" и го изтегля от конкурса за Европейска литературна награда.

През 1998 г. Сарамаго печели Нобеловата награда за литература заради това, че с "с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност". Сред най-влиятелните му творби са "Слепота", "Проглеждане", "Приумиците на смъртта", "Пътуването на слона", "Възпоминание за манастира", отбелязват издателите.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Международният фестивал на поезията "Орфей - Пловдив" 2020 - на живо и онлайн

Събитието се открива на 24 септември, четвъртък, от 18 часа в Малката базилика на Пловдив

Церемонията за връчване на Нобеловите награди за наука и литература също е отменена

Имената на лауреатите ще бъдат обявени на предвидените дати от 5 до 12 октомври

"Хроники на едно течно общество" от Умберто Еко - удоволствие за ума (ОТКЪС)

Върху злободневието и актуалността той гради своите размисли, понякога странни и стряскащи, друг път иронични и забавни, но неизменно нестандартни и оригинални

Теодора Димова: Ти не можеш да обслужиш всички, които искат да си като тях

През септември клуб "Перото" и "Литературните понеделници" ще ви срещнат още с Алек Попов /на 21 септември/ и Мария Лалева /28 септември/

Руси Чанев и Стефка Янорова в "Убийство в експреса"

Премиерата на сборника с 8 пиеси на Габор Гьоргеи ще бъде в Унгарския културен институт в София