Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нобеловият лауреат Юн Фосе за Световния ден на театъра: Изкуството е мир

ЦЕЛИЯТ СВЯТ Е СЦЕНА И ВСИЧКИ НИЕ СМЕ АКТЬОРИ

Нобеловият лауреат Юн Фосе за Световния ден на театъра: Изкуството е мир

Носителят на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 романи, разкази, поезия, есета, детски истории, както и на 28 театрални пиеси е авторът на посланието тази година

Юн Фосе (Снимка: Samlaget/Източник: САБ)

Всяка година на Световния ден на театъра - 27 март, световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто.

Още

Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият жест към малките езици

Нобеловата награда за литература на Юн Фосе е най-големият жест към малките езици

Тази година посланието е от Юн Фосе - Носител на Нобелова награда за литература, драматург, автор на над 30 книги (романи, разкази, поезия, есета, детски истории) и на 28 театрални пиеси, съобщават от Съюза на артистите в България (САБ).

Произведенията му са преведени на над 40 езика. През 2007 г. става кавалер на "Националния орден за заслуги" на Франция, а през 2010 г. - лауреат на Международната Ибсенова награда.

Печели Европейската награда за литература през 2014 г. За "Трилогия" именитият норвежки писател и драматург получава голямата литературна награда на Северния съвет за 2015 г.

Изкуството е мир

Всеки човек е уникален и същевременно е като всеки друг човек. Нашият видим, външен вид е различен от този на всички останали, разбира се, и всичко това е супер, но във всеки един от нас има и нещо, което принадлежи само на конкретния човек - което е самият той. Можем да наречем това нещо негов дух или душа. Или друго, можем да решим изобщо да не го обозначаваме с думи, просто да го оставим на мира.

Но докато всички сме различни един от друг, ние всички също така си приличаме. Хората от всяка част на света са фундаментално подобни, без значение какъв език говорим, какъв цвят на кожата имаме, какъв е цветът на косата ни. Това може да е нещо като парадокс: че сме напълно еднакви и в същото време съвършено различни.

Още

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

Хелън Мирън: Прекрасното ни единение чрез театъра ще продължава, докато ни има

Може би човек е вътрешно парадоксален, в нашето свързване на тялото и душата - ние обхващаме и двете - най-земното, осезаемо съществуване и заедни с това - нещо, което надхвърля този материал, което надхвърля земните граници.

Изкуството, доброто изкуство, успява по своя чудесен начин да съчетае напълно уникално с универсалното. Позволява ни да възприемем различното, може да се каже - чуждото, като универсален. По този начин изкуството прекрачва границите между езици, географски региони, държави.

Още

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

Театърът има потенциала да бъде храм, а храмът - да бъде място за игра

Обединява не само индивидуалните качества на всеки, но също така, в друг смисъл, индивидуалните характеристики на всяка група хора, например на всяка нация. Изкуството прави това не чрез изравняване на различията и подравняване на всичко, а напротив, показвайки ни какво е различно от нас, какво е чуждо или чуждоземно.

Всяко добро изкуство съдържа точно това: нещо чуждо, нещо, което не можем да разберем напълно и все пак в същото време разбираме по някакъв начин. Той съдържа мистерия, така да се каже. Нещо, което ни очарова и по този начин ни тласка отвъд нашите граници така създавайки трансцендентността, която всяко изкуство трябва едновременно да съдържа в себе си и към която да ни води.

Аз не познавам по-добър начин за обединяване на противоположностите. Това е точно обратният подход от този на насилствените конфликти, които виждаме твърде често в света, които се отдават на разрушителното изкушение да се унищожи всичко чуждо, всичко уникално и различно, често чрез използване на най-нечовешките изобретения, които технологията ни е предоставила.

Още

Театърът създава мигове на истина, на многозначност, на мощ и свобода в несигурността

Театърът създава мигове на истина, на многозначност, на мощ и свобода в несигурността

В света има тероризъм. Има война. Защото хората имат животински страна, водена от инстинкта да се изживее другото, чуждото, като заплаха за собственото съществуване, а не като завладяваща мистерия. Ето как уникалността - разликите, които всички можем да видим - изчезват, оставяйки след себе си еднаквост, където всичко различно е заплаха, която трябва да бъде изкоренена. Каквото е разглеждано отвън като разлика, например в религията или политическата идеология, се превръща в нещо, което трябва да бъде победено и унищожено.

Войната е битката срещу това, което се крие дълбоко във всички нас: уникалността. И това също е битка срещу изкуството, срещу това, което се крие дълбоко във всяко изкуство.

Още

Театърът винаги е бил изкуството на прокудените, каквито, заради разглобяването на света сме всички ние!

Театърът винаги е бил изкуството на прокудените, каквито, заради разглобяването на света сме всички ние!

Тук говоря за изкуството като цяло, не за театъра или за писането на пиеси в частност, но това е така, както вече споменах, защото цялото добро изкуство, дълбоко в себе си, се върти около едно и също нещо: вземане на всичко уникално и напълно специфичен и превръщането му в нещо универсално.

Обединяване на конкретното с универсален, като то бива изразено художествено: без да елиминира спецификата му, но напротив -подчертавайки тази специфика, оставяйки чуждото и непознатото да блесне ясно през нея. Войната и изкуството са противоположности, точно както войната и мирът са противоположности - толкова е просто.

Изкуството е мир.

Източник: Съюз на артистите в България

Още

Дайте път на театъра!

Дайте път на театъра!

Още

"Икар" 2024 - Мария Каварджикова  получава отличието за изключителен принос

"Икар" 2024 - Мария Каварджикова получава отличието за изключителен принос

Още

Националните награди ИКАР 2024 по традиция ще бъдат връчени в Деня на театъра – 27 март

Националните награди ИКАР 2024 по традиция ще бъдат връчени в Деня на театъра – 27 март

Още

В Световния ден на театъра, Народният театър показва юбилейната фотоизложба "Артистични спомени" на Божидар Марков

В Световния ден на театъра гледаме фотоизложбата "Артистични спомени" на Божидар Марков

Още

Христо Мутафчиев: Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими!

Христо Мутафчиев: Да бъдем будни, да бъдем заедно, да бъдем твърди и непримирими!

Още

Христо Мутафчиев: Кирил Господинов има незабравими филмови роли, които са белег на времето, в което е живял

Христо Мутафчиев: Кирил Господинов има незабравими филмови роли, които са белег на времето, в което е живял

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Звездата от "Фантомът на операта" Надим Нааман: Тази роля беше голямата ми мечта

Британският актьор е в София за една от най-зрелищните постановки на Бродуей

С парите от Нобеловата си награда той създава музей

Шарл Гуно написва опера по творба на Фредерик Мистрал

Почина известният ритъм енд блус певец Кларънс "Фрогман" Хенри

Фондацията за джаз и културно наследство на Ню Орлиънс съобщи, че Хенри е починал в неделя вечерта, без да посочва причината за кончината му

Новият министър на културата Найден Тодоров официално встъпи в длъжност

"С министър Кръстев вече имаме опит в приемането и предаването. Аз съм спокоен за това, което намирам, защото и двамата сме от една сфера и няма как да нямаме близко виждане за това, че културата трябва да върви напред, каквото и да става", сподели министър Тодоров

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Уди Алън: Цялата романтика на правене на филми изчезна

Уди Алън отново намекна за оттегляне от киното, докато сестра му твърди пред New York Times, че американският режисьор пише сценарий за нов проект