Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кончината на един от най-уважаваните български режисьори - Иван Черкелов, разтърси света на българското кино

IN MEMORIAM

Кончината на един от най-уважаваните български режисьори - Иван Черкелов, разтърси света на българското кино

Режисьорите Иглика Трифонова, Людмил Тодоров и кинокритикът Геновева Димитрова говорят за своя приятел и колега

Иван Черкелов (вдясно) по време на снимките на последния му филм "Не влизай в пререкания с персонала на банята" (Снимка: София Филм фест)

Още

На 65 години си отиде режисьорът Иван Черкелов

На 65 години си отиде режисьорът Иван Черкелов

Кончината на един от най-уважаваните български режисьори - Иван Черкелов, разтърси света на българското кино.

Ето какво споделиха режисьорите Иглика Трифонова, Людмил Тодоров и кинокритикът Геновева Димитрова за своя приятел и колега пред БТА:

Иглика Трифонова, режисьор:

Адски тежко е. За мен той беше един от най-близките ми приятели и има огромно значение в живота ми. Иван вдигна летвата и като отношение към изкуството, към нравственото, с изключително присъствие. Малцина са хората като него.

Знаехме, че трябва да се приготвим за най-лошото, но никога не е възможно.

Страхотна загуба, от тези, след които животът никога няма да е същият. Имахме изключителна близост. Ние живеехме в един кръг, който ни съхрани в това безвремие.

Много е трудно той да бъде описан с думи. Каквото и да кажа, то ще звучи като познато, като клише, а той беше извънредно различен.

Иван Черкелов (вляво) по време на снимките на последния му филм "Не влизай в пререкания с персонала на банята" (Снимка: София Филм фест)

Геновева Димитрова, кинокритик:

Тази сутрин ни напусна любимият ми български режисьор Иван Черкелов, на 65 години. Някак нереално изглеждаше възрастта за този духовен човек, с изглед на хипар.

И все пак, както е верен на любовта си към рока, през всичките години от излизането на славния му дебют "Парчета любов", променил лицето на българското кино, той изглеждаше непоклатимо консервативен и последователен със заниманията с една тема в авторското си кино - хаосът в душата на човек.

"Парчета любов", Търкалящи се камъни", "Стъклени топчета" , "Обърната елха", "Раци", "Семейни реликви"..., той се интересуваше от търсене на смисъла, и едро, и детайлно и тревожно, и мъдро, и красиво.

Взрян надълбко в света наоколо, във филмите си Черкелов сякаш въплъщава тезата на Камю, за живота като нечовешка игра между абсурда, смъртта и надеждата, които си разменят реплики.

Автобиографичност, биографичност, до степен на изповедалност, един от най-ярките кинематографични кодове във филмите му.

Той чегърта времето с антропологична прецизност и създава своя реалност, магична и вибрираща, която не можеш да сбъркаш с никоя друга.

Преди няколко години, мисля че още излизаше вестник "Култура" или вестник "К", ми каза в разговор следното:

"Ако някой ми каже, че филмите ми са подобни един на друг, монотонни, говорещи за едно и също, подобно на старата група "Блек Сабат", бих казал, че тези филми, и аз между тях, приличаме на църква на гробище. Този църква не е като другите църкви, там няма сватби, кръщенета, няма празници, няма разнообразие, поводът винаги е един и същ, но не може и без такава църква.

Поклон пред великия Иван Черкелов!

Иван Черкелов (вдясно) по време на снимките на последния му филм "Не влизай в пререкания с персонала на банята" (Снимка: София Филм фест)

Людмил Тодоров, режисьор:

Още

Новият филм на режисьора Иван Черкелов с премиера на 24 София Филм Фест

Новият филм на режисьора Иван Черкелов с премиера на 24 София Филм Фест

Преди два месеца, при едно наше чуване с Иван, той каза, че се чувства достатъчно добре да пазарува, да готви, да излезе на разходка, и даже да шофира току-що ремонтираната си кола. Като знам колко слаб и немощен се чувстваше напоследък, се учудих, че състоянието му се е подобрило така рязко.

На другия ден Иван ми се обади по телефона. Попита ме къде се намирам в момента. Аз си бях вкъщи.

Излез, моля те, на балкона и погледни надолу, каза той.

Излязох на балкона, погледнах надолу и видях Иван до паркираната пред блока кола. Беше излязъл от нея и ми помахваше. Помахах му и аз, поканих го да се качи, той отказа и понеже се бяхме разбрали да се видим, попитах дали това тук го броим за виждане. Не, каза той, това тук го броим за помахване.

Отново го поканих да се качи, но той обясни, че не може, защото е зает - днес трябвало да помаха на още доста хора и нямал време за гости.

После седна в колата си и потегли. Няколко дни по-късно се видяхме у тях, говорихме дълго, говорихме хубаво, смяхме се, но кой знае защо моят последен спомен с Иван не е от тази наша двучасова среща, а от помахването пред дома ми. По-късно нашият общ приятел, операторът Стефан Иванов, каза, че той също си е махал с Иван от своя балкон.

Иван харесваше песента на Щурците "Среща". Който се сеща за нея, ще разбере какъв човек беше той. Да си махаш с Иван беше уникално, незабравимо преживяване.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Акварелистът Атанас Мацурев спечели златна награда от международен конкурс в Канада

"Художниците в България са в дълбоките сенки", смята художникът

Херман Хесе: Всичко се повтаря, всичко, което не е било изстрадано до край и изкупено

"Задължение на духовните типове е да стоят до духа и да не пеят, когато хората започнат да пеят патриотичните песни, които техните лидери са им наредили да пеят.", пише Хесе, ужасен от настъпването на нацизма

Оперната прима Красимира Стоянова: Да имаш нужда от красотата

Виолета Тончева разговаря с българските певци от световния оперен елит Красимира Стоянова, Владимир Стоянов, Милен Божков и с диригента маестро Павел Балев, които в ММФ "Варненско лято" 2022 ще поднесат на 17 август концертно изпълнение на "Отело" от Джузепе Верди.

Рене Магрит - илюзионистът на изображенията

55 години от смъртта на художника-сюрреалист

Почина авторът на "Повелителят на конете" Никълъс Еванс

Литературната агенция на писателя, сценарист и журналист уточни, че той е починал на 9 август, след инфаркт