Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65

IN MEMORIAM

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65

Причината за смъртта й не се съобщава, посочва се само, че от известно време е имала здравословни проблеми

Мира Фурлан (Снимка: Getty Images)

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65-годишна възраст, съобщават балканските медии, като се позовават на официалния й профил в Туитър, цитирани от БТА.

Причината за смъртта й не се съобщава, посочва се само, че от известно време е имала здравословни проблеми.

Embed from Getty Images

Мира Фурлан е хърватска телевизионна, филмова и театрална актриса, родена на 7 септември 1955 г. в Загреб, Югославия, днешна Хърватия. Тя е член на Югославския национален театър и взима участие в редица местни телевизионни и филмови продукции, като спечелилият награда в Кан през 1985 г. филм на Емир Кустурица "Баща в командировка".

Мира Фурлан бе принудена да емигрира в САЩ след началото на войните в бивша Югославия. Тъй като е омъжена за сърбин, режисьора Горан Гаич, хърватските медии я обявяват за предателка, уволнена е от Хърватския народен театър, отнемат апартамента й и постоянно получава смъртни заплахи.

В Съединените щати Мира Фурлан продължава телевизионната си кариера и в продължение на пет години изпълняваше ролята на Делен в научнофантастичния сериал "Вавилон 5". Фурлан е известна и с ролята си на французойката Даниел Русо в популярния телевизионен сериал "Изгубени".

Embed from Getty Images

Беше една от най-популярните, красиви и награждавани филмови и театрални актриси.

Мира Фурлан си спечелва авторитет и в САЩ и през 2014 г. получава покана да преподава във филмовата академия в Лос Анджелис, а след това и във филмовата академия в Ню Йорк.

Embed from Getty Images

Поклон!

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Почина създателят на Шекспировия театър в Гданск Йежи Лимон

Проф.Лимон бе преподавател и преводач, специалист по шекспиров и английски ренесансов театър

Стълбище, балкон и празен апартамент: Три пространства музика с Цветелина Чендова

"Искам да съм по-близо до хората и да им покажа, че изкуство може да се случва навсякъде, стига да има артисти и публика", споделя певицата, която ви очаква на 8-ми март десния тротоар на "Денкоглу" 26 по посока на бул. "Христо Ботев" в София

4 вдъхновяващи дами + 4 флейти = Флаутисимо

Първата флейтова формация у нас ни кани на Пролетен концерт на 8 март в камерна зала "България"

Кои са изумителните пет млади творци, номинирани за Награда за Полет в Изкуството "Стоян Камбарев" 2021

Някои от техните успехи могат да се опишат просто като: снимал Наоми Кембъл, състудент на Мария Бакалова, титулуван хореограф-кинаджия, най-младия концертмайстор в България и дързък визуален артист

Проф. Надежда Сейкова става на 90

Неподражаем творец, любим режисьор и всеотдаен педагог, проф. Сейкова оставя ярка следа в националната култура и академичното образование за театър