Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65

IN MEMORIAM

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65

Причината за смъртта й не се съобщава, посочва се само, че от известно време е имала здравословни проблеми

Мира Фурлан (Снимка: Getty Images)

Известната актриса Мира Фурлан почина на 65-годишна възраст, съобщават балканските медии, като се позовават на официалния й профил в Туитър, цитирани от БТА.

Причината за смъртта й не се съобщава, посочва се само, че от известно време е имала здравословни проблеми.

Embed from Getty Images

Мира Фурлан е хърватска телевизионна, филмова и театрална актриса, родена на 7 септември 1955 г. в Загреб, Югославия, днешна Хърватия. Тя е член на Югославския национален театър и взима участие в редица местни телевизионни и филмови продукции, като спечелилият награда в Кан през 1985 г. филм на Емир Кустурица "Баща в командировка".

Мира Фурлан бе принудена да емигрира в САЩ след началото на войните в бивша Югославия. Тъй като е омъжена за сърбин, режисьора Горан Гаич, хърватските медии я обявяват за предателка, уволнена е от Хърватския народен театър, отнемат апартамента й и постоянно получава смъртни заплахи.

В Съединените щати Мира Фурлан продължава телевизионната си кариера и в продължение на пет години изпълняваше ролята на Делен в научнофантастичния сериал "Вавилон 5". Фурлан е известна и с ролята си на французойката Даниел Русо в популярния телевизионен сериал "Изгубени".

Embed from Getty Images

Беше една от най-популярните, красиви и награждавани филмови и театрални актриси.

Мира Фурлан си спечелва авторитет и в САЩ и през 2014 г. получава покана да преподава във филмовата академия в Лос Анджелис, а след това и във филмовата академия в Ню Йорк.

Embed from Getty Images

Поклон!

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

ПЕН центърът предложи Георги Господинов за Нобелова награда

Председателят Здравка Евтимова уточни, че кандидатурата на България е изпратена още преди няколко месеца, но до момента няма отговор от Шведския нобелов комитет

Петър Величков: Яна Язова е хулена жестоко, както се хули мъж, а не крехка жена

"Тя преобърна живота ми с главата надолу през 1985 г. Спечелих си овластен враг, какъвто не пожелавам на никого", разкрива литературният историк

В навечерието на 24 май президентът Румен Радев удостои с държавни отличия шестима български учени

Президентът изтъкна, че приносът на отличените учени към науката, към утвърждаването на българското културно и духовно пространство са високо ценени и извън България, от световната научна общност

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Две актриси и един режисьор разкриват "Мечтата на идиотката"

Стефка Янорова, Василена Винченцо и Явор Намлиев представят "Мечтата на идиотката" от Анатолий Дяченко на сцената на театър "Българска армия"

Обречен на номинации за "Оскар"

110 години от рождението на Ричард Брукс