Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Фернандо Ботеро: Аз никога не съм мислил за последствията!

СВЕТОВНИТЕ МАЙСТОРИ

Фернандо Ботеро: Аз никога не съм мислил за последствията!

Колумбийският художник твърди, че никога не рисува "дебели хора", а стилът му е прослава на самия живот, витален отпор както срещу отричането на плътта, така и срещу насилието върху човешкото тяло

19 април 2012 г. Фернандо Ботеро се смее до торта по подобие на една от неговите скулптури на празника по повод 80-ия му рожден ден в Богота, Колумбия (Снимка: АР/БТА)

"Хората ми казваха, че това е професията, с която мога да умра от глад", каза преди години Фернандо Ботеро в интервю, припомнено от "Ню Йорк Таймс" по повод смъртта му на 15 септември тази година, информира БТА. "Но аз никога не съм мислил за последствията."

25 септември 2017 г. Фенове се тълпят за автогроф от колумбийския художник Фернандо Ботеро при откриването на неговата изложба от скулптури "Ботеро в Берлин" (Снимка: Getty Images)

Колумбийският художник, станал известен със закръглените наивистични фигури на домакини, селяни, тореадори и светци, постига разпознаваемост и известност още като съвсем млад творец. Почитатели го чакат на летища за автограф - нещо нетипично за живописец и скулптор.

Произведения на Фернандо Ботеро, изложени в музея Bowers в Санта Ана, Калифорния на 10 септември 2009 г. (Снимка: АР/БТА)

Роденият в Меделин Ботеро научава много за риска и оцеляването още от детските си години - след като губи баща си, бива изпратен в църковно училище, а чичо му го подкрепя финансово при условие, че стане матадор.

Това е "маестрото" бикоборец, който застава невъоръжен пред разгневения и наранен с пики бик. До края на живота си Ботеро ще рисува фигури на матадори като символ на принудата в жестокия свят.

Колумбийският художник дава интервю в Ню Йорк на 30 октомври 2013 г. (Снимка: АР/БТА)

Ботеро често сменя местожителството си - живее в Богота, Париж, Флоренция... Постепенно става известен с платната си, представящи закръглени фигури с лек ироничен привкус. Като истински колумбиец - макар да изживява живота си извън Колумбия - Ботеро обича да изобразява силните на деня с много ирония.

Скулптурата "Танцьори" от Ботеро в градините на Чатсуърт хаус в Англия (Снимка: Getty Images)

Скулптурата на легналата Венера от Фернандо Ботеро на Exchange Square в Лондон (Снимка: Getty Images)

Сред "силните" са и старите майстори в изкуството, затова той рисува портрети на Дьолакроа, Енгър, Джакомети, както и свои версии на прочути картини. Най-известна от тях е закръглената Мона Лиза.

Ботеро твърди, че никога не рисува "дебели хора". По думите му стилът му е прослава на самия живот, витален отпор както срещу отричането на плътта, така и срещу насилието върху човешкото тяло. През 2005 г. Ботеро рисува серия графики, провокирани от новините за насилие в затвор в Ирак.

Според критиците закръглените фигури на измъчваните хора възвръщат достойнството на човешките същества. В крайна сметка всяка форма на насилие се стреми да унищожи и унижи тялото, а всяко тяло е тържество на живота.

30 октомври 2013 г. Посетители на Time Warner Center в Ню Йорк около скулптурата "Ева" на Фернандо Ботеро (Снимка: АР/БТА)

Скулптурата "Седяща жена" от Ботеро в градините на Чатсуърт хаус в Англия (Снимка: Getty Images)

Пред една от 15-те големи скулптури на колумбийския художник Фернандо Ботеро при откриването на неговата изложба "Ботеро в Берлин" на 25 септември 2007 г. (Снимка: Getty Images)

Още

Колумбийците отдават последна почит на световноизвестния художник Фернандо Ботеро

Колумбийците отдават последна почит на световноизвестния художник Фернандо Ботеро

Фернандо Ботеро без съмнение беше най-разпознаваемият южноамерикански художник и скулптор, а терминът "ботеризъм" ("boterismo"), утвърди неговата естетическа концепция - всеки артист трябва да деформира реалността съгласно начина, по който вижда света.

През годините Ботеро настоява, че макар творбите му да изглеждат като плод на моментно вдъхновение, зад всяка една стоят много размисъл и дълги часове тежък труд. След като губи баща си на 4-годишна възраст, бъдещият художник е отгледан от майка си, която е шивачка. Години по-късно Ботеро споделя, че упоритият труд на майка му над шевната машина е първото му вдъхновение.

Посетители разглеждат някои от 15-те големи скулптури на колумбийския художник Фернандо Ботеро при откриването на неговата изложба "Ботеро в Берлин" на 25 септември 2007 г. (Снимка: Getty Images)

Скулптурата на легналата Венера от Фернандо Ботеро на Exchange Square в Лондон (Снимка: Getty Images)

Скулптура, озаглавена "Кон" от Фернандо Ботеро в градините на Чатсуърт хаус в Англия (Снимка: Getty Images)

Безспорно творчеството на Ботеро е повлияно от школата на мексикансия стенописец Диего Ривера. Освен че провокира желание за големи произведения, които да бъдат част от публичната среда, Ривера помага на художниците след него да намерят достатъчно самочувствие в трактовката на "местни" теми. Като следствие от това Фернандо Ботеро се извисява до един друг колумбийски гений - писателя Габриел Гарсия Маркес.

Етиката и естетиката, въплътени в интерпретацията на колумбийската история, се превръщат в универсални послания и дори упражняват влияние върху творци от Европа и САЩ.

Още

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Да си познавал "извънземно" като Ставри Калинов

Още

Масонът, който създаде за света шедьовъра с голата Диана

Масонът, който създаде за света шедьовъра с голата Диана

Още

Магьосникът на равнините Мориц Ешер

Магьосникът на равнините Мориц Ешер

Още

Фатална целувка отнема живота на Захарий Зограф

Фатална целувка отнема живота на Захарий Зограф

Още

Историческите приказки на Валерий Якоби

Историческите приказки на Валерий Якоби

Още

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Магьосникът на нощите и светлината на свещта

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Идейното наследство на Кант учи, че е възможен свободен, справедлив и морален живот

Светът отбелязва 300 години от рождението на философа Имануел Кант

Николета Мани - първата с титла "звезда" на балетната трупа на "Ла Скала"

В кариерата си Мани вече е танцувала на сцени от Токио до Мексико, от Москва до Торонто

Алея на Дановия хълм в Пловдив носи името на световноизвестния музикант Милчо Левиев

"Милчо беше изключително свободен човек, който винаги казваше, че свободата е вътрешно състояние и никой не ти я дава или взима...", каза при официалното откриване на алеята съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду

Герасим Георгиев-Геро: Без мечти няма смисъл

Актьорът днес празнува 50 годишен юбилей

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят