Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Българският правописен речник вече е онлайн

ЕЗИК СВЕЩЕН

Българският правописен речник вече е онлайн

Езиковата платформа БЕРОН предоставя безплатно и без регистрация достъп до всички български книжовни норми

Снимка: БТА, Благой Кирилов

Първата дигитализирана версия на Официалния правописен речник на българския език вече е достъпна онлайн. Платформата за български езикови ресурси онлайн БЕРОН предоставя безплатно и без регистрация достъп до всички български книжовни норми.

Още

"Рибният буквар" или родолюбивите поучения на Берон

"Рибният буквар" или родолюбивите поучения на Берон

Името е почит към Петър Берон, който преди 200 години създава своя "Буквар с различни поучения", по-популярен като Рибния буквар.

"Част от правилата за книжовния български език са залегнали още в Рибния буквар", каза при представянето на дигиталния речник проф. д-р Руска Станчева от Института за български език на БАН, която е ръководител и инициатор на проекта.

В разработването на платформата е участвал изкуствен интелект, създаден от учени от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. Дигиталният речник, включващ 2.4 млн. форми, е достъпен на beron.mon.bg и е озвучен с гласа на актрисата Гергана Стоянова.  

Още

Да надникнем в словната съкровищница с езиковеда Ванина Сумрова

Да надникнем в словната съкровищница с езиковеда Ванина Сумрова

Всеки и по всяко време вече ще може да направи справка по книжовен български език без да е необходимо да търси в дебелите хартиени речници. 

Освен правопис, дигитализираният речник включва всички правила за пунктуация и граматика и е първият официален правоговорен речник, който предоставя аудио с правилно произнасяне на думите.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева. Снимка: БТА, Благой Кирилов

По думите на проф. Станчева 85% от младите хора правят езикови справки в интернет. В дигитализираната версия е включена и рубрика "Въпрос на деня", която представя отговори на въпроси, които се получават ежедневно в Службата за езикови справки и консултации на Института за български език.

Още

НИМ показва Рибния буквар на д-р Петър Берон за Деня на будителя

НИМ показва Рибния буквар на д-р Петър Берон за Деня на будителя

Следващата стъпка пред платформата е въвеждането на изкуствен интелект, който да помага на потребителите при езикови справки.

Заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева, която присъства на представянето на онлайн речника, заяви, че функционалната грамотност по български език е национален приоритет.

За нас е изключително важно да развиваме езиковите умения на учениците и младите хора. Трябва да намираме начин да инвестираме в иновативни ресурси, за да достигаме до сърцата на младите хора в България и да не забравяме, че вложенията за българския език са ключова част от нашата национална идентичност, и може би една от най-смислените инвестиции, които можем да направим за бъдещето си", заяви още Митева.

Чл.-кор. дтн Стефан Хаджитодоров, проф. Руска Станчева, директорът на Института за български език проф. д-р Лучия Антонова, заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева при представянето на речника. Снимка: БТА, Благой Кирилов

"За съвременните млади хора и ученици е изключително важно да имат достъп до ресурси, съдържание и инструменти, които са близки по начина, по който те учат и живеят. Ето защо е изключително важно да държим баланса между дигиталното, между екранното време и времето офлайн - времето извън дигиталното пространство", подчерта зам.-министърът.

"За да имаме достъп навсякъде, по всяко време до тези ресурси, за да може да развиваме и обогатяваме, не просто езика си, но и уменията на младите хора, за нас е важно да имаме инструмент като БЕРОН", допълни Митева. 

"Извън границите на страната има над 400 училища, в които се изучава български език и българска култура - т.нар. неделни училища'', добави министър Митева и отбеляза, че езиков инструмент като БЕРОН ще послужи на много семейства и млади хора по целия свят да поддържат огъня на българския език. 

Още

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

10 книги, с които да отдадем почит на великите българи

Още

Сред любимите вещи на поета Христо Фотев

Сред любимите вещи на поета Христо Фотев

Още

Денят на великите българи: Да си спомним с благоговение за хилядите погинали и призовем неспокойните им духове

Денят на великите българи: С благоговение за хилядите погинали и зов към неспокойните духове

Още

Български ученик се класира в топ 5 на световните млади STEM изследователи

Български ученик се класира в топ 5 на световните млади STEM изследователи

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Българският писател и драматург Йордан Славейков заминава на едномесечна авторска резиденция в Сараево

Там ще работи върху първата си пиеса за голяма сцена с работно заглавие "И Оскар се присъжда на…"

Крис Клийв и Магдалена Малеева участват в "Литературни срещи лято 2024"

„Литературни срещи“ на тема „Литература и спорт“ през юни в Борисова градина

"Дъщерята на Времето" ме избра

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер споделя, че новият ѝ роман, идва на бял свят по мистериозен начин

Сборник по повод 100 години от Септемврийското въстание има представяне на 29 май

Събитието е с участието на проф. Евгения Калинова, която е научен редактор на сборника, режисьорката Василена Радева, художника Калин Николов, доц. Христо Беров

Трима носители на специално отличие на Наградата за литература на ЕС за 2024 г. ще се срещнат с читатели в София

В разговора ще участват Тодор П. Тодоров, германският автор Дениз Утлу и исланската журналистка и писателка Мария Елизабет Брагадотир. Модератор на срещата ще е ръководителят на Националния център за книгата в НДК Светлозар Желев

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни