Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Сред любимите вещи на поета Христо Фотев

МОРЕТО САМО ЖИВИТЕ ОБИЧА

Сред любимите вещи на поета Христо Фотев

Любимите му стол, пепелник и пишеща машина ще бъдат показани в Бургас в рамките на инициативата "20 години без Христо", с която се почита годишнината от смъртта му

Паметта на поета Христо Фотев ще бъде почетена в Бургас на 27 юли с поредица от събития. Инициативата е наречена "20 години без Христо, но с поезията му завинаги" (Източник: Liternet)

Паметта на поета Христо Фотев ще бъде почетена в Бургас на 27 юли с поредица от събития. Инициативата е наречена "20 години без Христо, но с поезията му завинаги", съобщиха от местната община, предава БТА. 

Още

Бохемът Христо Фотев правеше стихове дори от стъпка на плажа

Бохемът Христо Фотев правеше стихове дори от стъпка на плажа

На тази дата са предвидени личен кът "Насаме с Христо", фотографска изложба, рецитал пред паметника на поета в Морската градина и филми с участието на Фотев. Лични вещи на Фотев, сред които любимите му стол, пепелник, пишещата машина от времето, когато е бил главен редактор на списание "Море", интересни ръкописи от сценарии, рецензии на книги и любопитни фотографии ще бъдат достъпни за бургазлии и гости на града.

В Дружеството на бургаските писатели от 10:00 до 17:00 часа ще бъде подредена фотографска изложба на Вяра Стефанова. Тя е снимала поета на лични и обществени събития.

Акцент в програмата са и четири филма с участието на Христо Фотев. Те ще бъдат излъчени в Центъра за съвременно изкуство и библиотека.

Любимите му стол, пепелник и пишеща машина на Христо Фотев ще бъдат показани в Бургас в рамките на инициативата "20 години без Христо", с която се почита годишнината от смъртта му

От 18:30 часа бургаските писатели ще почетат паметта на Фотев пред паметника му в Морската градина. Тогава ще прозвучат любими стихове и посвещения към поета.

Христо Фотев е роден е на 25 март 1934 г. в Истанбул. През 1940 г. семейството му се премества в Бургас. Началното си образование получава в училище "Д-р Петър Берон" в Бургас, а след това постъпва във фабрично-заводско училище в Сливен.

От 1957 г. е художник в стенописното ателие на дом "Украса" в Ямбол.

Христо Фотев е роден е на 25 март 1934 г. в Истанбул. През 1940 г. семейството му се премества в Бургас. Началното си образование получава в училище "Д-р Петър Берон" в Бургас, а след това постъпва във фабрично-заводско училище в Сливен (Снимка: БТА)

Още

Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Поетът Румен Леонидов: Христо Фотев сияеше като димяща цигара в здрача

Първата си стихосбирка "Баладично пътуване" издава през 1961 г. Още дебютната му книга получава признание и на следващата година вече е член на Съюза на българските писатели. Година след това става драматург на бургаския театър "Адриана Будевска". От 1964 г. повече от четвърт век Христо Фотев е творчески секретар на Дружеството на българските писатели.

През 1978 г. поетът издава "Обещание за поезия", след което две стихосбирки: "Литургия за делфините" и "Спомен за един жив". Три години по-късно събира своите избрани стихове в "Словесен пейзаж". През 1989 г. излиза сборникът му с поеми "Венецианска нощ".

От 1990 г. е главен редактор на бургаския алманах "Море". На тази длъжност е до края на 1992 г. През 1994 г. Фотев става повторно драматург на бургаския театър "Адриана Будевска".

Умира на 27 юли 2002 година.

Още

"Морето съвсем близо" - живопис от Стефан Кулев

"Морето съвсем близо" - живопис от Стефан Кулев

Още

30 платна от бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и лауреати на поетичния конкурс "Христо Фотев" - в НДК

30 платна от бургаската художествена галерия "Петко Задгорски" и лауреати на поетичния конкурс "Христо Фотев" - в НДК

Още

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

BLUE на Станислава Стоянова - портрет на морето

Още

Антъни Куин: Щастието е просто нещо - чаша вино, печени кестени, звукът на морето...

Антъни Куин: Щастието е просто нещо - чаша вино, печени кестени, звукът на морето...

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература

Коя е Джейн Ан Филипс, спечелила литературната награда "Пулицър"?

Романът "Нощна стража" e за майка и дъщеря, които търсят убежище след войната в приют за душевно болни и постепенно се възстановяват от травмите.

Пролетният панаир на книгата стартира на 24 май в София

Събитието ще продължи до 2 юни, а гостите му могат да се насладят на повече от 110 културни събития, включително 40 на специално обособената сцена на Културната програма на Панаира