Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Движение за култура" настоява за адекватно законодателство за творческите институции

КУЛТУРНА ПОЛИТИКА

"Движение за култура" настоява за адекватно законодателство за творческите институции

"Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура", каза проф. Каприев

"Движение за култура" бе представено от проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Валери Йорданов, Никола Додов (Снимка: БТА)

"Движение за култура" настоява за адекватно законодателство за творческите институции, това обяви проф. Георги Каприев на пресконференция днес в БТА.

"Движение за култура" бе представено от проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Валери Йорданов, Никола Додов (Снимка: БТА)

По думите му липсата на адекватно законодателство отваря възможност за една кризисна ситуация, която руши една национална институция, каквато е Народния театър, но това се отнася и за всички останали институции. Затова искаме да инициираме законодателни промени, каза той.

Камен Донев и проф. Георги Каприев (Снимка: БТА)

"Нямаме никакво намерение да се отказваме и да отстъпваме, докато нормативните актове за нашата култура заприличат на актове за култура", каза проф. Каприев. По думите му промени се необходими в комисиите, с които се избират ръководствата на тези институции , вътрешните правилници, липсата на контрол и възможността за адекватно представяне на качеството на продукцията.

Лилия Абаджиева и Валери Йорданов (Снимка: БТА)

Режисьорката Лилия Абаджиева обясни, че "Движение за култура" си поставя една по-голяма цел в перспектива да участва в изработването на стратегия за българската култура - за стратегия, която по думите й, по някакъв начин предполага устойчивост и развитие на целия културен сектор. "Това, че ние сме единствената страна, която не е подписала Пакта за култура на Европейския съюз, също ни тревожи", каза тя.

"Крайно време е да бъдат спрени процесите, които влекат българската култура към някакъв разпад. Обществото не се нуждае от личността, духовното е поставено на заден план и е саморазрушителен този процес на лишаване на личността от емоционалност, и правата на личността в изкуството да съществува. Това за мен е симптом за обезличаване на нацията", смята Абаджиева.

"Готови сме да работим с държавните структури - Министерство на културата, Министерски съвет, парламент, комисия в парламента. Нямаме афинитет към конкретна политическа формация. Пази Боже, да прераснем в политическа формация. Ние се занимаваме с култура", заяви проф. Каприев.

Валери Йорданов и Костадин Бонев (Снимка: БТА)

"Движение за култура" бе представено от Лилия Абаджиева, Албена Колева, Камен Донев, Костадин Бонев, Валери Йорданов, Никола Додов.

Актьорът Камен Донев се обърна към колегите си от цяла България - актьори и режисьори, пряко ангажирани в театралната сфера:

"Уважаеми колеги, животът е една борба и в тази борба няма място за мълчание. Моят призив към всички е да вземат отношение, да се включат активно, когато му дойде времето за промени, за решаване на съществени въпроси, свързани с театралното изкуство. С болка констатирам колко много хора искат да кажат нещо, но не го казват".

"Да, законът е нещо много хубаво и е трегер на едно общество. Но идва момент, в който виждаме, че законът не решава проблема, когато той преминава в морално измерение. Какво значи една буква или една алинея, какво означава един юридически виртуозитет, една правна, окопана територия, брилянтно менажирана и дирижирана от някакъв си човек, когато виждаме с кални ботуши да се потъпква светинята на театъра", каза Камен Донев.

Актьорът Камен Донев на представянето на "Движение за култура" (Снимка: БТА)

Още

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Александър Морфов е уволнен, а Велислава Кръстева напуска Народния театър

Според актьора Никола Додов проблемът с Народния театър е заложен още в нормативна уредба на МК относно конкурсите за директори и, по-точно - състава на комисиите. "Не е логично повече от половината от членовете на комисиите да са чиновници. След като не реагирахме миналата година на прецедента "просто Наско", получихме "просто Васко". Но докато първият беше оперетен персонаж, то вторият напомня едни времена, които отдавна би трябвало да сме забравили", коментира той.

Лилия Абадежиева и Валери Йорданов (Снимка: БТА)

Те обявиха, че на 16 март организират шествие, което ще започне от Министерството на културата.

Камен Донев, проф. Георги Каприев, Лилия Абаджиева на представянето на "Движение за култура" в БТА (Снимка: БТА)

"Оказва се, че когато един директор спечели конкурс, той, като че ли, е едноличен собственик на този театър. Говоря за всички театри. Няма никаква санкция, никаква отговорност. Той може да реши да направи с един театър каквото си иска. Може, ако е добър директор, да го изведе напред, но в повечето случаи виждаме, че театрите не са в чудно състояние", каза актрисата от Народния театър Албена Колева.

"Не може да няма коректив. Не може да няма творческа личност, която, по някакъв начин, да има отношение към репертоара - кой режисьор какво точно ще постави и какви артисти се назначават", каза още тя. "Театърът се случва в свободата на духа на едни хора. Не може ти, маршарувайки, да правиш театър. В театъра трябва да влезеш с настроение, да има атмосфера. Затова толкова говорим за атмосферата в Народния театър. Атмосферата е важна", добави Албена Колева.

Албена Колева и зад нея Камен Донев в БТА, където представят "Движение за култура" (Снимка: БТА)

Още

Камен Донев: Обръщам се към премиера Гълъб Донев да вземе отношение по казуса Морфов

Камен Донев: Обръщам се към премиера Гълъб Донев да вземе отношение по казуса Морфов

"Културата и изкуството са неразривно свързани с нравствеността на едно общество, а нравственото здраве на едно общество е непрекъсваем процес. Всяко прекъсване на културните процеси води до сътресения в нравствеността на обществото. Това сме го виждали много пъти в България през 20-и век.

Решението е посочено от Гео Милев още през 20-те години в неговия памфлет "Народният театър", където той казва, че изкуството и хората, занимаващи се с изкуство, трябва да бъдат автономни и непълно независими от администрацията", каза режисьорът и сценарист Костадин Бонев.

"В началото на 90-те години се говореше много за деполитизация на институциите, което така и не се случи. В момента ние имаме министерства, които се бастиони на управляващата партия. Министърът е партийно назначен и той назначава цялата си камарила от партията, която е дошла на власт. Съответно, те започват да назначават партийни чиновници по културните институти. За тези партийни чиновници артистите са прости служители и те трябва да изпълняват техните прищевки. Това е основният проблем. Ако искаме да излезем от това блато, трябва да се борим за тотална деполитизация на министерствата и на всички институции на културата", каза още Бонев.

"Тридесет души се напуснали Народния театър от идването на новия директор. Пълният щат на Народния театър е бил 231 души, в момента в Народния театър има 312", каза актьорът Валери Йорданов. "Един от основните проблеми е отказът на Васил Василев да даде отчет на министъра, който беше поискан от депутат - отчет за заплатите, информация за напуснали и назначени и за договорите с фирми", каза той.

Още

Напрежението в Народния театър роди Движение за култура

Напрежението в Народния театър роди Движение за култура

Още

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

Руси Чанев пред Dir.bg: Директорът на Народния театър трябва да си ходи

Още

Найден Тодоров: Нямам правни основания да освободя директора на Народния театър

Найден Тодоров: Нямам правни основания да освободя директора на Народния театър

Още

Директорът на Народния театър: Четири месеца пазих достойнството на хората в екипа

Директорът на Народния театър: Четири месеца пазих достойнството на хората в екипа

Още

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Георги Мамалев: В момента в Народния театър се прави опит за преврат

Още

Александър Морфов след уволнението: Един самопровъзгласил се диктатор унижава хората

Александър Морфов след уволнението: Един самопровъзгласил се диктатор унижава хората

Коментирай 26

Календар

Препоръчваме ви

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни бе се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Тема на разговора бе предстоящото Председателство на Испания на Съвета на Европейския съюз и съпътстващата го културна програма в България

Скандалът в Народния театър се пренесе в съда – актьор срещу директор, директор срещу актьор

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, съобщава "Лекс"

Президентът на САЩ Джо Байдън ще отличи изявени личности в сферата на изкуствата и хуманитарните науки

Певците Хосе Фелисиано и Брус Спрингстийн, актрисата Минди Кeйлинг, модната дизайнерка Вера Уанг са сред известните личности, които ще бъдат удостоени от президента на САЩ Джо Байдън с Националния медал на изкуствата

Адам Сандлър получи наградата "Марк Твен"

Сред присъстващите на церемонията в центъра "Кенеди" във Вашингтон в неделя бяха Дженифър Анистън, Дрю Баримор, Стив Бушеми, Крис Рок, Бен Стилър