Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Великите любовни истории в киното

КИНЕМАТОГРАФИЧЕН РЕЗОНАНС

Великите любовни истории в киното

"Идеята за любовта е единствената възможна форма на святост" - Ингмар Бергман

"Казабланка", 1942 г., реж. Майкъл Къртис

Дори в най-тежките времена в историята ни, откакто същестува киното, има истории, които никога не можем да забравим. Оживелите на екрана животи на героите се запечатват в паметта ни така, че като ретроспективни моментни кадри те се завръщат отново и отново. 

Филмите, които сме гледали като деца, това, което ни е впечатлявало като подрастващи, може би и различните ни търсения, когато вече сме малко по-пораснали.

Всички любовни истории на екрана ни въздействат по начини, в които си даваме сметка, че клишето "любовта е вечна" има някакъв смисъл. И че наистина съществуват универсални истории, пресъздадени на големи екран, от които винаги можем да черпим вдъхновение и опит. 

Киното е изкуство, което ни впечатлява с визуалните предизвикателства, с които ни представя по един или друг начин живота.

"Киното е онова изкуство, което може да запълва празнините в животите на хората, както и самотата" казва Педро Алмодовар. 

Един от великите гении на киното и майстор на неореализма Федерико Фелини пък казва следното: 

"Да говорим за сънищата си е като да говорим за филми, тъй като киното използва езика на сънищата; годините могат да минат за секунда и можете да прескачате от едно място на друго. Това е език, направен от изображения. А в истинското кино всеки предмет и всяка светлина означават нещо, както в сънищата ни."

Още

10 класически филма, които да гледате отново и отново

10 класически филма, които да гледате отново и отново

В киното всеки зрител взема нещо различно от историята, която му се разказва на екрана. Защото всеки зрител има различна перцепция, различна емоционална ситуация, различен живот, различна тъга, различна радост, различно нещастие, различно щастие. Затова начините, по които виждаме любовта могат да варират много - от драматични до сладки, от възвишени до скандализиращи и разтърсващи. 

Предлагаме пътуване в киното, което ни е дало най-великите любовни истории. Този списък, разбира се, винаги може да бъде допълван и разширяван. Тук са най-класическите. 

1. "Казабланка", 1942, реж. Майкъл Къртис

"Казабланка", 1942, реж. Майкъл Къртис

Не можем да говорим за любов, без да споменем Рик на Хъмфри Богарт и Елза на Ингрид Бергман. "Казабланка" е вечен военен романс, който е сниман в Мароко, Казабланка. Действието се развива в края на 1941 г. по време на Втората световна война. Филмът задава морални дилеми, както и любовни изпитания, може би заради това той радва толкова със силно несладникавия си финал. 

Във филма главният герой Рик (Хъмфри Богарт) трябва да избере между любовта си към бивша негова любовница Елза (Ингрид Бергман) или да помогне на мъжа ѝ да избяга и продължи борбата против нацистите. 

2. "Римска ваканция", 1953 г., реж. Уилям Уайлър

"Римска ваканция", 1953 г., реж. Уилям Уайлър

Одри Хепбърн и Грегъри Пек участват в този романс за принцеса.

Филмът проследява историята на красивата принцеса Ан (Одри Хепбърн), която е на екскурзионна обиколка през няколко европейски столици. Пътуването ѝ е широко отразявано от медиите и следва стриктна програма за посещения и срещи. Една вечер отегчената принцеса решава да се измъкне от протокола и се впуска инкогнито из улиците на нощен Рим, където обстоятелствата я срещат с американския журналист Джо Брадли (Грегъри Пек). Историята е наистина романтична, а и можете да видите истинските дарби на Рим да превръща и най-обикновената разходка между двама почти непознати в класика. 

3. "Отнесени от вихъра", 1939 г., реж. Виктор Флеминг

"Отнесени от вихъра", 1939 г., реж. Виктор Флеминг

Филмът е направен по едноименния роман на Маргарет Мичъл от 1936 година. В главните роли участват Кларк Гейбъл и Вивиан Лий. Този филм държи рекорда по най-много продадени билети. Филмът получава 10 награди "Оскар" като рекордът се задържа след това в продължение на 20 години. 

Това е американска класика, в която разглезена жена и склонен към лъжи мъж поддържат бурна любовна афера в американския Юг по време на Гражданската война. Ако търсите истинска историческа драма, която да ви разтърси и да ви накара да осъзнаете, че колкото по-стари са филмите, толкова по-велики и актуални са - то това е Филмът! 

4. "Гордост и предрасъдъци", 2005 г., реж. Джо Райт

"Гордост и предрасъдъци", 2005 г., реж. Джо Райт

Това е най-известният роман на Джейн Остин и по него са правени поне десет филма и телевизионни сериали. 

Петте сестри Бенет са отгледани от майка си с една-единствена цел в живота: да си намерят съпруг. Въпреки това, втората по възраст Лизи (Кийра Найтли) може да изтъкне поне 100 причини, за да не се омъжи. Приказка за британски сноби, ухажори и търсене на съпрузи за три сестри, една от които е по-непокорна. Гордостта и предрасъдъците ли пречат на любовта? 

5. "Сладък живот", 1960 г. , реж. Федерико Фелини

"Сладък живот", 1960 г. , реж. Федерико Фелини (Източник: София Филм Фест)

"Сладък живот" е един от най-касовите успехи на италианското кино, който изстрелва страната до световните кино екрани и фестивали. Една история за влюбването, Рим, Фонтана Ди Треви, папараците и влюбчивите италианци. Марчело Рубини (Марчело Мастрояни) е светски журналист, който е ангажиран с посрещането на световна шведска кино звезда - Силвия (Анита Екберг). Освен, че филмът е едно от най-големите постижения в изкуството на кинематографията, това е и филм за непрестанното търсене на любовта, която никога не идва. 

6. "В настроение за любов", 2000 г., Уонг Карвай

"В настроение за любов", 2000 г., Уонг Карвай

Хонгконгският режисьор Уонг Карвай определено умее да разказва любовта по начин, който ни носи усещане за нея. Можем да помиришем любовта, трагичността, самотата, да потънем дълбоко в дълбоката образност на цветовете и невероятната игра на актьорите. 

Действието се развива през 60-те години на 20 век, като основа на сюжета е развитието на любовна връзка между мъж и жена, които са съседи и са женени, но съпрузите им често отсъстват. Главните роли се изпълняват от Тони Леунг и Маги Чонг.

7. "Желание", 1936 г., реж. Франк Борзейги

"Желание", 1936 г., реж. Франк Борзейги

Легендите Марлене Дитрих и Гари Купър участват в тази комедийна драма "Желание", където преживяват грандиозно престъпление, което обаче води до ... любов. В най-сложния обир на скъпоценности в европейската история, красивата и коварна "графиня" Маделин (Дитрих) присвоява малко състояние от перли. Докато тя бяга в Испания, за да достави "горещите" и доста скъпи стоки, бягството й е осуетено, тъй като се появяват проблеми с колата, докато красив и симпатичен млад турист (Купър) не й помага. 

8. "Закуска в Тифани", 1961 г., реж. "Блейк Едуардс

"Закуска в Тифани", 1961 г., реж. "Блейк Едуардс

В този филм се счита, че Одри Хепбърн прави най-впечатляващата си и незабравима роля. 

Холи Голайтли е млада, наивна, лекомислена и ексцентрична жена, която обича събиранията и се опитва да се впише в живота на богатото общество в Ню Йорк. Тя мечтае да се омъжи за богат мъж и да има спокоен живот, както тя се изразява, като в бижутерийния магазин Тифани.

Понякога тя закусва замечтана пред неговата витрина. В сградата, където тя живее се нанася млад писател, с който по стечение на обстоятелствата те завързват странно приятелство.

9. "Hiroshima Mon Amour", 1959 г., реж. Ален Рене

"Hiroshima Mon Amour", 1959 г., реж. Ален Рене

Този филм е ярък представител на първите филми, които по-късно ще познаваме като Френска нова вълна в киното. 

Френска актриса (Еманюел Рива), пристигнала в Япония за снимките на нов филм, завързва връзка е японски архитект (Ейджи Окада). През 36-те часа, в които са заедно, те разговарят помежду си за миналото и настоящето. Всеки от тях разкрива най-съкровените си тайни пред другия.

10. "До последен дъх", 1960 г., реж. Жан-Люк Годар 

"До последен дъх", 1960 г., реж. Жан-Люк Годар

Жан-Пол Белмондо и Джийн Сибърг играят заедно в този наистина вдъхновяващ, изключително революционен филм на Новата вълна, заедно с горния. Годар разказва зешеметително историята на Мишел (Жан-Пол Белмондо), който е циничен, дребен престъпник. След като краде автомобил в Марсилия, Мишел стреля и убива преследващия го полицай по един междуградски път.

Останал без пари и бягащ от закона, той търси помощ от приятелката си Патриша (Джийн Сибърг), американска студентка по журналистика, продаваща вестници по улиците на Париж.

Тя го приютява в апартамента си, където заживяват заедно и ... се влюбват. Един от двамата накрая наистина остава без дъх. 

11. "Синьото е най-топлият цвят", 2013 г., реж. Абделатиф Кешиш

"Синьото е най-топлият цвят", 2013 г., реж. Абделатиф Кешиш

Този филм бе сензацията на фестивала в Кан през 2013 г. дори преди да бъде отличен със "Златната палма".

Свободно вдъхновен от графичния роман "Синьото е най-топлият цвят" на Жюли Маро, този филм разказва впечатляващо и наелектризиращо историята на страстната връзка между две млади момичета.

Адел е млада жена, чиито копнежи, екстази и любовни терзания са показание в продължение на няколко години, започвайки още от късния й пубертет. Ема е по-зрялата партньорка на Адел, която възбужда желанията й и разпалва любовта й. Синият е най-топлият цвят е същински емоционален епос, вибриращ от чувствен екстаз.

Още

9 красиви филмови места в Париж

9 красиви филмови места в Париж

Още

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Още

Роман Полански: Преследван и желан

Роман Полански: Преследван и желан

Още

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Красива и отчуждена: Катрин Деньов на 77

Още

Жан-Люк Годар: Перманентният революционер на 90

Жан-Люк Годар: Перманентният революционер на 90

Още

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

11 филма на Хичкок, които всеки трябва да гледа през живота си

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Вижте кой взе наградите на 27-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Знаменитата актриса Джералдин Чаплин получи "Наградата на София" за приноса си към киноизкуството, а филмът "Червените обувки" на режисьора и сценарист Карлос Айхелман Кайзер спечели Голямата награда на 27-ото издание на кинофестивала

Мария Бакалова се снима в българския късометражен филм "Това, което остава"

Освен Бакалова в актьорския състав са още Захари Бахаров, Елена Телбис и Маргита Гошева. Главната роля изпълнява Ян Лозов

Джералдин Чаплин пристигна в България за 27-ото издание на "София филм фест"

Това е първото посещение на актрисата у нас, а в рамките на кинофорума, тя ще получи "Наградата на София" на Столичната община

"БНТ Представя" Тодор Колев с портретния документален филм "Там, дето поисках – бях. Взех, колкото пожелах"

За ролите на големия артист, харизмата му и неподражаемото чувство за хумор – гледайте на 22 март, сряда, от 21:00 ч. по БНТ 1

Алексей Навални след Оскара: Посвещавам приноса си на хората, които се борят срещу чудовището на диктатурата и войната

Руският опозиционер отправи похвали към режисьора Роър, близката си сподвижничка Мария Певчих и българския разследващи журналист Христо Грозев - "истинската звезда на този филм"