Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пред Новата година: Народни обичаи, честитки и пожелания

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Пред Новата година: Народни обичаи, честитки и пожелания

"Ако си весел на Нова година, ще бъдеш весел през цялата година"

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето.

Още

Коледа в далечен спомен от миналото (галерия)

Коледа в далечен спомен от миналото (галерия)

Известни празнични дни имат за нас особено значение, понеже възкръсват често в паметта ни ред събития, образи и факти, които в миналото са упражнили съдбоносно влияние върху живота ни. Денят на Нова година е един от тия празници. Той не е само църковен, а и народен празник, в който всеки по-културен гражданин може да се огледа в изминалия си житейски и обществен път, като същевременно си пожелае по-щастливо бъдеще. От блестящите палати до последните колиби на тоя ден се чуват честитки и благопожелания.

Малки сурвакари, 40-те години на ХХ век

Още

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

Новата година посрещат с радост всички - стари и млади, а особено децата, очакващи с нескривано нетърпение своите подаръци. Засмените им и червендалести лица, както и тяхното сурвакане с новогодишните пожелания внасят истинска радост в дома и нов подем на духа. За съжаление е този дом, в който на Нова година не са влизали деца със суровакници и дето не са чули детските благопожелания. Както прегърбеният старец, така и събудилото се от сън пеленаче трябва да почувстват на тоя ден допира на суровата дряновица. В селата не се забравя и добитъкът в обора, суровакат и него, за да е здрав. В крайдунавските градове и села старият домакин се събужда пръв, взима ръже́на и с него тупа всички в леглото с пожеланието: "Да сте здрави и читави, като това желязо!".

За Нова година са се запазили ред обреди и обичаи, въпреки силния стремеж на новото време да ги премахне, считайки ги за излишни. Ето някои от тях:

Още

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Вечерта срещу празника, на трапезата домакинята слага сухи плодове, както това става на Бъдни вечер. За тая вечер се точи и баница (млин, пита), в която турят сребърна пара́. В с. Руслар, Варненско, преселниците българи из Лозенградско, освен сребърната пара́, в баницата поставят и няколко дрянови пръчици с пъпките им. На всяка пръчица е показано по едно занятие, свързано с поминъка на домакинството: ниви, лозя, овце и пр. Пара́та, която се туря в средата на баницата, показва дома. Преди да почнат вечерята, децата, които се навъртат около трапезата, водят голяма препирня - всяко едно изказвайки и защитавайки желанието си.

"Аз ке намеря нивите!" - вика едното. "Аз ке намеря овцете!" - вика второто. "А пък аз - лозята!", подържа с висок глас третото. "Кой какъвто късмет има, него ке намери", се намесва кротко бащата.

Малки сурвакари, 40-те години на ХХ век

Още

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Преди да почнат вечерята, прикаждат с тамян, след което разчупват баницата и дават всекиму по част, в която той търси да види какъв ще е късметът му. Ако в пръчицата се показва нива, притежателят ще стане чифликчия (земевладелец). Който не намери нищо, показва му се, че е без късмет. Сребърната пара́, ако домакините са овцевъдци, окачват с червен конец на врата на първото агне, което се е обагнило през зимата.

Малки сурвакари, 40-те години на ХХ век

Още

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

В Софийско обичай е също, срещу Нова година и Васильовден, момите да си опитват щастието с пръстени или венци, както това правят на Еньовден. Момите станали вече за женене се събират вън от селото пеят, играят и пущат в едно котле с вода по един предмет - пръстен, гривна, гердан и др., после котлето се окача на едно дърво да нощува, за да замръзне водата в него. На сутринта преди да изгрее слънцето, момите и момците се събират пак на същото място. Всред песни - две момичета и едно момче вадят поставените предмети, наричат ги и ги окачат на дрянова пръчка. Наричанията са предсказания за женитба. На момата се гадае какъв ще бъде бъдещият ѝ съпруг според предмета, който е дала - с песни, игри и духовити закачки се раздават предметите.

Още

Рождество в Лондон през годините

Рождество в Лондон през годините

Сурвакането на Нова година става рано сутринта, срещу Васильовден, в тъмно. Деца или юноши момчета, със суровачки (суровакници) в ръце обикалят домовете и приветстват с Новата година. Суровакниците са дрянови пръчки, украсени с вълнена прежда, шарени конци, изкуствени цветя, пуканки, сушени плодове, на някои места и с дребни парички. Този който суровака, удря леко по гърба със суровакницата и пожелава щастие, здраве и изобилие в дома. Новогодишните приветствия са твърде разнообразни, но най-популярното е:

"Сурова, сурова година
Весела година
Пълен клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Пълна къща с коприна,
Живо здраво, до година,
До година, до Амина!"

Сурвачки се продават и в големия град, София, площад „Св. Неделя“, 40-те години на ХХ век

Още

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

В Софийско момчетата, които суровакат се наричат "василаре". Срещу пожеланията и наричанията те получават орехи, сухи плодове, краваи. На разсъмване се прибират по домовете си. В някои райони децата захвърлят суровакниците негде в гората или в реката от страх да няма в дома бълхи през лятото.

В някои села пак в нощта срещу Васильовден ходят и т.нар. "мечки" с "мечкари", придружени от "булка" и "младоженец". Тази група маскирани веселяци ходи из селото начело с гайдар или цигулар, обикаля къщите и събира брашно, колаци и др.

Деца с получените си подаръци играчки пред новогодишната елха, 20-те години на ХХ век

С такива и други подобни обичаи българинът е посрещал и продължава още да посреща Новата година. Тя му пълни гърдите с нови надежди, с упование и вяра в Бога, от когото се очаква всичко. Обичаят изисква в тоя ден всеки да облече нещо ново и да е весел. Защото, както гласи пословицата:

"Ако си весел на Нова година, ще бъдеш весел през цялата година".

А. Узунов,
в. "Мир", декември 1936 г.

Снимки: "Изгубената България"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Свети петък с вдъхновение за самопожертвувание в нашите помишления и действия

"Нека се надяваме, че скоро ще имат възможност народните водачи да проявят свободно своите грижи за окончателното излекуване на нашия народ от недъзите на партизанството и че ще проявят оная любов едни към други, каквато Исус е проявил дори към своите палачи в днешния ден, когато са го разпнали между двама разбойника."

Руско-турската освободителна война в снимки

Празнуваме 144 години от Освобождението на България

Децата я носят и очите им все по небето шарят

Недейте забравя да подарите мартеници на близките си. Но искрено, топло.

Народни поверия и обичаи около Божич

За българските обичаи, съпътстващи отбелязването на Рождество Христово разказва известният етнограф и фолклорист Христо Вакарелски през 1937 г.