Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коледа в далечен спомен от миналото (галерия)

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО

Коледа в далечен спомен от миналото (галерия)

За много от нас коледните обичаи са старинна останка, отживяла времето си и изгубила всякакво значение

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

В своята поредица "Минало несвършено" Impressio продължава да ви поднася китки от неувяхващи публикации, писани отдавна, но звучащи актуално и днес. Ще изтупаме заедно повехналите страници, за да открием сред тях букети от думи, съхранени в хербария на времето.

Още

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

Пред Коледа: Празник на душата, празник на човещината

Не може да се отрече, че голяма част от сегашното поколение се отнася с видимо пренебрежение към народните ни обреди и обичаи. За него те не са друго освен далечен спомен, старинна останка, отживяла времето си и изгубила всякакво реално значение за днешните материалистични времена. Пред настъпващите Рождественски празници позволяваме си да дадем тук в общи черти една представа за коледните обичаи: какво всъщност представляват те и с какви чувства са били посрещани, па и днес още се посрещат от народа по села и градове.

Коледарче с получените коледни кравайчета, 30-те години на ХХ в.

Още

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Какво крие под брадата си Дядо Коледа? Коледно намигване в 55 снимки

Коледните обреди и обичаи крият началото си от езическите времена. Християнството е възприело известна част от тях и установило празнуването деня на Рождество Христово на 25 декември ст. ст., дата съвпадаща с деня на римския празник на Слънчевото Рождество. От тая дата се смята, че слънцето засилва топлината си, за което и римляните са считали началото на новата си година. Названието Коледа ние сме възприели от латинското Календе, чиято дата показва връзката между празниците на слънчевия поврат към затопляне и бъдещо плодородие. Ознаменуването на коледните празници с обредите им подчертава от една страна задушницата, целяща да изтъкне култа към мъртвите, и от друга - радостта и тържеството за рождението на Христа.

Коледари, 1931 г.

Коледуването си нашият народ започва от Игнажден, 20 декември ст. ст., от който ден се счита почването болките на Св. Богородица, както гласи познатата народна песен:

"Замъчи се Божа майка

От Игнажден до Коледа."

Денят преди Коледа - 24 декември, се счита от народа за Малка Коледа. Децата тоя ден (в северозападна България) с дрянови тояжки, наречени коледарски, ходят по къщите и, тупайки с тях земята, възвестяват с висок глас:

"Бог се роди, Коледа!" или "Да се роди дека рало ходи и дека не ходи".

Малки коледари, 30-те години на ХХ в.

Още

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

5 книги, с които да събудим празничния си дух преди Коледа

Тоя ден домакинята меси няколко хляба за Бъдния вечер: вечерник, погача и кравайчета, хлябове за орача и др. Вечерта запалват на огнището голям пън, който гори през цялата нощ, за да е видело на Св. Богородица. Той е бъдникът, олицетворяващ небесния огън, който пази в себе си животворната топлина и благодат. Вечерта слагат трапеза на земята, покрита със слама, която напомня яслите, в които се е родил Христос. На тая слама през нощта, натъркаляни, спят децата, за да бъдат здрави. На трапезата слагат замесените през деня хлябове, на които се виждат изображенията на орало, нива, пчели, овце и др. Сложени са също разни сушени плодове, паница с ошаф от сливи, паница с чеснов лук, варена пшеница, приготвена както за задушница, и някои земеделски сечива. Преди почването на вечерята домакинът кади с тамян и прави поклони като казва: "Ела, Св. Богородице да вечеряме".

Коледари от Софийско, 30-те години на ХХ век

Още

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

Рождество във Витлеем: Поглед към миналото

През туй време всички присъстващи стоят прави смирено и се кръстят. След каденето почва вечерята, като първият залък се запазва за добитъка. Момите също пазят първия си залък и лягат с него, с надежда да видят през нощта бъдещето си в желани за тях сънища. През време на вечерята се изказват благопожелания и благословии за млади и стари, като при всеки случай се изпълнява някой обичай.

Коледари в добруджански носии, село Брадвари, Силистренско, 1939 г.

Още

Рождество в Лондон през годините

Рождество в Лондон през годините

Същата вечер се явяват и коледарите. Те обхождат на чети къщите и пеят песни предварително подготвени. Коледарите представят от себе си Младия Бог, затова домакинът ги посреща най-радушно. След песента за домакина, коледарите последователно изпяват поотделно песен за всеки член от домакинството. Накрая, посещението се свършва с благословия (слово) от водача на дружината за челядта и благосъстоянието на дома. Всички коледни песни се изпяват в хор. В тях освен славословието към Бога и Христовото рождение се възпява имотността и напредъкът на стопанството, което се дължи на Божията благодат, на помощта на Св. Богородица и на съдействието на светиите (Св. Георги, Св. Никола и др.). В същите тия песни се забелязва и грижата на народа да се съгради и да има хубави църкви. Но неговият поглед е отправен към Бога, главно за запазване челядта, плодородието и имота. Оттам и заключението, че коледуването за българина има двоен характер: религиозен и практичен. Един пример: вечерта на Бъдни вечер, когато домакинът, след каденето вдига високо питата, неговото пожелание е, че "както тъй високо се е издигнала питата, тъй високо да стигнат класовете на нивата".

Още

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Историята на семейство, което се снима пред елхата точно на Коледа от 1900 до 1942 година

Като разгледа човек многобройните страници на нашите коледни обичаи и песни, дохожда до убеждението за трезвостта, здравия разсъдък и непринудената радост, с която нашият народ е посрещал най-великите си празници през годината. Преживял векове в политическо и духовно робство, той си е създал такива художествени творби и забави, които напълно са отговаряли на насъщните му нужди, грижи и желания. Те му служат и днес за утеха и почивка в суровия и тежко обременен живот. И ония, които не намират в тях интерес и ги отминават с пренебрежение, ни доказват напълно липсата у тях на всякакво чувство и усет към родното. Нека вярваме обаче, че в бъдните поколения това свето чувство ще бъде развито и сгряно с повече топлина и привързаност, отколкото днес.

А. Узунов,
в. "Мир", януари 1937 г.

Снимки: "Изгубената България"

Снимки: "Изгубената България"/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Коментирай 9

Календар

Препоръчваме ви

Навръх Илинден: Най-сетне многоочакваният ден за разправа с вековния душманин дойде!

На 2 август (нов стил) се навършват 120 години от Илинденско-Преображенското въстание

24 май - единственият празник, който обедини българите

В центъра на столицата са организирани тържества с шествия, които отбелязват единствения български празник, който запазва своето място в сърцата ни въпреки различните времена и нрави

Вестник "Таймс" от 1912-а: В Източна Европа се роди нова военна сила

На 6-и май в деня на Св. Георги Победоносец България почита положилите костите си пред олтара на Отечеството

Наше лошо не бива!

"В някои партии туловището на този принцип на безкрайно самолюбие е много голямо, в някои е по-малко. Големината му се мени според това какви хора стоят начело на партията. Но партия, която да няма в съкровените си скрижали написан този принцип няма" - политически размисли от 1927 г.

Първият председател на НС Антим I: Трупът на пастира трябва да падне там, дето пада народ и войска

Преди 144 години по време на Учредителното събрание в Търново, когато с мнозинство за председател и "пръв сред равни" е избран дълбоко уважаваният от всички екзарх Антим I