Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Карабашлиев: Стиховете на Виктор Пасков са явление в българската литература

ЛИТЕРАТУРНИ НАХОДКИ

Захари Карабашлиев: Стиховете на Виктор Пасков са явление в българската литература

Премиерата на "Стихотворения" ще бъде на 7 ноември в Литературен клуб "Перото"

Една от последните снимки на Виктор Пасков, дело на Иво Хаджимишев

Пазени десетилетия в тайна от света, през септември за първи път събрани в книга се появиха "Стихотворения" от автора, превърнал се в жива легенда на българската проза - Виктор Пасков.

Въплъщение на невероятна творческа същност, останала завинаги скрита приживе, истински тайник на друга чувствителност - "Стихотворения" побира в себе си баладите, "заченати в самота и съмнения", които се превръщат в най-съкровеното наследство, което Виктор Пасков завещава на световната литература.

На 7 ноември от 18:30 ч. в Литературен клуб "Перото" книгата ще бъде представена официално като модератор на вечерта ще бъде Захари Карабашлиев, а в събитието ще се включат двамата съставители на сборника заедно с Карабашлиев -писателят Георги Господинов и поетът Иван Ланджев, както и френската българистка и преводач, професор по българска литература във Франция и основател на първата бакалавърска програма по български език в Париж проф. Мари Врина - Николов.

Източник: Издателство "Сиела"

Със Захари Карабашлиев разговаряме за големия артист Виктор Пасков, поезията като джаз и преоткриването отново на малко позабравения, този път като поет. 

Още

Захари Карабашлиев: И в политиката, и в изкуството най-важна е истината

Захари Карабашлиев: И в политиката, и в изкуството най-важна е истината

- Как стана възможно тези неиздавани и непубликувани стихотворения на Виктор Пасков да видят бял свят?
- Издателство "Сиела" издава романите на Виктор Пасков вече години наред в твърди корици, а и аз имам личен сантимент към този автор - вярвам, че "Балада за Георг Хених" е най-кратката голяма българска книга в последните 30-40 години.

Беше логично да издадем и това, което е било скрито от всички ни - стихотворенията му.

Снимка: Ивайло Петров

- Каква беше вашата първа среща с тях? Знаехте ли, че Виктор Пасков е писал и поезия?
- С Мари Врина (бивш преводач и съпруга на покойния Виктор Пасков) имаме нещо повече от професионално сътрудничество - завързахме добро приятелство, което продължава дузина години.

Отдавна исках да се запозная с архива му и преди две-три лета на терасата на неговия и неин дом на улица "Искър" прекарах известно време с един кашон папки, тефтери, ученически тетрадки и хвърчащи листи, които тя и неговите деца Алекс и Никол любезно предоставиха.

Беше вълнуващо - цялата тази поезия -- някъде тъжна, другаде закачлива, на места прекрасна, тук-там непохватна, но навсякъде... усърдна по един различен начин. Като че Виктор е усещал, че е чирак, калфа, работник в занаята, а не майстор.

Източник: Издателство "Сиела"

Още

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

- В тези стихове донякъде можем да усетим предстоящите "Германия, мръсна приказка" и "Балада за Георг Хених". Каква е връзката според вас между поезията и прозата на Пасков?
- В прозата е поет, а в поезията разказвач. Стиховете му - права сте - подсказват бъдещите му книги. Вероятно, защото черпят от същия кладенец - детството, юношеството, живия живот на един болезнено-чувствителен младеж, неговата къща, атмосферата, която диша...

- Това издание може да бъде прието и като опит Виктор Пасков да бъде привидян и като поет. Трудно ли според вас ще бъде това начинание в читателите, които го познават от романите му.
- Няма нужда Пасков да бъде "привиждан" като каквото и да е, освен като артист. И като такъв, той може да е писател, поет, певец, художник - неслучайно в по-ранните години на българската литература тези са синоними.

Но да отговоря на въпроса - не, няма да бъде трудно, защото в поезията му ще бъдат разпознавани мотиви, ще бъдат намирани образи и теми, вече познати от книгите му преди това. А и ще е добър начин неизкушените от поезия да надникнат и в други "стаи" на душевността - там където е по-тихо, по-тъжно, още по-лично и много дълбоко.

Източник: Издателство "Сиела"

- Г. Господинов казва, че в писането на Пасков има импровизация, джаз, "повторения и скършвания на ритъма". Джазът означава и пълна свобода. Смятате ли, че това е така и защото тези стихотворения не са правени, за да бъдат издавани?
- Джаз има, има "Неравноделни тактове", "Триоли", има и "Духова музика" и "Реквием" (заглавия на стихотворения), има кларинети, тромпети и какво ли не...

Но какво е "джаз", ако не висше умение за музициране, в което можеш да си позволиш да звучиш "на пръв поглед" недисциплинирано, хаотично, неумело, детски, дори забавно - вижте Джон Колтрейн или Дейв Брубек, или Чък Кория - те се забавляват, те летят, но те знаят КАК да летят, защото тръгват от един овладян инструмент. Кийт Джарет e джаз гений, но пък как да свири Бах?!

Източник: Издателство "Сиела"

Относно стиховете на Пасков - не мисля, че са писани, за да бъдат неиздавани - напротив. Самият акт на писане е вече манифест пред Вселената, че искаш да бъдеш четен. Но бих могъл да разбера желанието му да не бърза с поезията си, разбирам решението му първо да бъде признат като сериозен прозаик.

Ненавременната му смърт вероятно е осуетила едно негово издаване. В едно стихотворение лирическият герой казва на смъртта: "ако искаш - вземи ме със себе си, но недей да докосваш нещата ми." За какво би ѝ го казал това, ако не за да бъдат издадени стиховете му?

Източник: Издателство "Сиела"

- В коя поетична традиция бихте поставили поезията на Виктор Пасков?
- И Далчев има, и Вутимски, и Иван Цанев на моменти, и Стефан Цанев, и Т.С. Елиът, вероятно немски поети, които не познавам.

По този въпрос литературоведите могат да кажат повече. И се надявам да го направят скоро. Защото стиховете на Виктор Пасков са явление в българската литература.

Самата книга е бижу - с илюстрациите на Дамян Дамянов, с факсимилетата, с предговорите на съставителите Георги Господинов и Иван Ланджев - която ще краси всяка библиотека на ценители.

Интервю на Юлия ВЛАДИМИРОВА

Още

Останали години наред скрити "Стихотворения" разкриват непознатия Виктор Пасков

Останали години наред скрити "Стихотворения" разкриват непознатия Виктор Пасков

Още

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

Още

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Примата Марта Петкова преди премиерата на "Надежда за балет": За мен Варна е най-балетният град в България

На 21 април в Градската художествена галерия на Варна ще бъде варненската премиера на "Надежда за балет" - камерен спектакъл по музика на акад. Васил Казанджиев

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Българският павилион на Венецианското биенале по изкуства се открива на 19 април с проекта "Съседите", разположен в зала "Тициан" в Centro Culturale Don Orione Artigianelli

JP3 - Живко Петров трио с премиера на "Beyond the Flesh"

На 13 април в рамките на Европейския музикален фестивал Варна 2024 триото ще представи композициите на Живко Петров от дебютния филм на Дими Стоянович "Плът"

Йордан Славейков: Най-грубо казано, в драматургичното писане са важни глаголите

"Ако човек има потребност да пише, има и потребността да обясни сам на себе не просто невидимата, неосезаемата част от света, а да си обясни поривите на душата си. Аз самият правя това всеки път, когато пиша и приветствам хората, които искат да го правят", споделя писателят и режисьор

Грузинската режисьорка Тинатин Кайришвили: Опитваме се да запазим добрите отношения с руснаците

Тя споделя, че Грузия винаги е готова да посрещне хора, бягащи от режима в Русия