Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

ЛИТЕРАТУРНИ ОТЛИЧИЯ

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Авторитетно жури в състав професор Боян Биолчев, професор Амелия Личева, професор Пламен Дойнов, доцент Атанас Капралов и Здравка Евтимова избра „Опашката“ за Роман на годината в конкурса, организиран за 11-и път от Националният дарителски фонд „13 века Б

Романът на Захари Карабашлиев "Опашката" стана едновременно носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България", и на пластиката "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга през 2021 г. сред общо 12-те номинации на веригата книжарници.

Авторитетно жури в състав професор Боян Биолчев, професор Амелия Личева, професор Пламен Дойнов, доцент Атанас Капралов и Здравка Евтимова избра „Опашката“ за Роман на годината в конкурса, организиран за 11-и път от Националният дарителски фонд „13 века България“ (Снимка: BulFoto)

Още

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Церемониите по връчването на двете награди се проведоха на 11 май - Деня на българския библиотекар.

"Опашката" е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране.

Захари Карабашлиев благодари за честта и сподели, че наградата е важен стимул за един писател (Снимка: BulFoto)

От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: "Жена на вятъра" от Александър Секулов (изд. "Хермес"); "Мисия Туран" от Алек Попов, (изд. "Сиела"); "24 часа труд" от Васил Панайотов, (изд. "Жанет 45"); "Шестият пръст" от Деляна Манева, (изд. "Сиела"); "Т като Ташкент" от Христо Карастоянов, (изд. "Жанет 45") и "Опашката" от Захари Карабашлиев, (изд. "Сиела"). "Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, отколкото впоследствие да излъчим като победител един от тях", каза проф. Биолчев.

Захари Карабашлиев и Александър Секулов на връчването на наградата Роман на годината на фонд "13 века България" (Снимка: BulFoto)

При приемането на почетната награда Захари Карабашлиев благодари на фонд "13 века България" и изтъкна, че тази награда е най-голяма чест и стимул за всеки, който работи в това поле, а всеки един от номинираните писатели би бил подходящ за тази награда.

Той припомни, че: "Културата, тази култура, която води човечеството напред, културата на Просвещението и прогреса започва с КНИГИТЕ! Във време на фундаментално разделение и цивилизационен разлом (и то не някъде навън, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и почти едни и същи изречения да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като писател е не да помирявам и утешавам (за това служи религията), нито пък да поучавам (за това е образованието), а да съм достатъчно близо до тревогите на времето, в което живея, но и на достатъчна дистанция, за да мога да ги преработвам в писане... Надявам се книгите ми да бъдат освен всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като способности, също на моя труд, но и на времето, в което живея. Така, както съм го видял."

Романът на Захари Карабашлиев "Опашката" стана едновременно носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България", и на пластиката "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга през 2021 г. (Снимка: BulFoto)

Още

"Опашката" от Захари Карабашлиев - проникновена притча за покварата на властта

"Опашката" от Захари Карабашлиев - проникновена притча за покварата на властта

Издателство "Сиела" благодари на Захари Карабашлиев за доверието и се гордее с отличието му.

"Опашката", по който Явор Гърдев създаде едноименната пиеса с участието на Владимир Карамазов и Михаил Билалов, се появи в началото на 2021 г. Това е интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

През страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. Настъпило е времето за действие, но някой трябва да направи решителна крачка и да поведе страната към един нов ред.

На церемонията в галерия „Средец“ на Министерството на културата присъстваха всички номинирани за престижното отличие, с изключение на Христо Карастоянов (Снимка: BulFoto)

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

Павел Панов, писател и драматург, намерил любовта на живота си в лицето на красивата и интелигентна Невена, получава изненадващо предложение да се включи в политическата надпревара като независим кандидат. Изглежда, съдбата на държавата зависи от него, но пък това залага на карта и отношенията с любимата му.

Случва се и нещо изумително - в нощта, в която той ѝ предлага брак, става ясно, че докато годеницата му е била в командировка, необяснимо как се е сдобила с опашка. Съвсем истинска опашка, за която тя отказва да говори, но която разтърсва из основи света му.

Как и дали тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и може ли доброто да се самосъхрани сред отломките на разпадащия се свят?

Още

 "Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

"Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

Още

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Още

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Още

НДФ "13 века България" обяви конкурс с парична премия за млади таланти

НДФ "13 века България" обяви конкурс с парична премия за млади таланти

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Георги Господинов е специален гост на Библейския фестивал в Италия

Той влиза в диалог за концепцията за времето с теолога Курт Апел

Индийски роман спечели Международната награда "Букър"

"Пясъчна гробница" на Гитанджали Шри, написан на хинди в оригинал, е първият индийски роман, удостоен с авторитетната литературна награда

Завладяващият роман на Изабела Хамад "Парижанина" хвърля светлина върху историята на Палестина

Първокласен дебют, препоръчван от Зейди Смит и Джонатан Сафран Фоер

Поетът Иван Ланджев: Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

"Само на 24-ти май всички сме тук и споделяме едно и също, неподправено вълнение. И не минаваме поотделно, а вървим заедно. Изкушавам се да кажа – към светла бъднина", каза поетът, поканен да изнесе традиционното слово за празника пред Националната библиотека

Грамотността ще бъде фокусът на Пролетния панаир на книгата

Изложението ще бъде открито официално на 30 май в 11:00 ч. пред Националния дворец на културата и ще продължи до 5 юни