Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

ЛИТЕРАТУРНИ ОТЛИЧИЯ

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Авторитетно жури в състав професор Боян Биолчев, професор Амелия Личева, професор Пламен Дойнов, доцент Атанас Капралов и Здравка Евтимова избра „Опашката“ за Роман на годината в конкурса, организиран за 11-и път от Националният дарителски фонд „13 века Б

Романът на Захари Карабашлиев "Опашката" стана едновременно носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България", и на пластиката "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга през 2021 г. сред общо 12-те номинации на веригата книжарници.

Авторитетно жури в състав професор Боян Биолчев, професор Амелия Личева, професор Пламен Дойнов, доцент Атанас Капралов и Здравка Евтимова избра „Опашката“ за Роман на годината в конкурса, организиран за 11-и път от Националният дарителски фонд „13 века България“ (Снимка: BulFoto)

Още

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Захари Карабашлиев и романът му "Опашката" - за света, в който живеем

Церемониите по връчването на двете награди се проведоха на 11 май - Деня на българския библиотекар.

"Опашката" е избран за носител на Единадесетата литературна награда за български роман на годината от жури в състав: председател проф. Боян Биолчев и членове проф. Амелия Личева, писателката Здравка Евтимова, проф. Пламен Дойнов и доц. Атанас Капралов. Съставът на журито бе пазен в тайна до самия час на обявяване на победителя, за да се гарантира липса на всякакви опити за лобиране.

Захари Карабашлиев благодари за честта и сподели, че наградата е важен стимул за един писател (Снимка: BulFoto)

От общо 34 романа, издадени през 2021 г., журито номинира първоначално шест произведения: "Жена на вятъра" от Александър Секулов (изд. "Хермес"); "Мисия Туран" от Алек Попов, (изд. "Сиела"); "24 часа труд" от Васил Панайотов, (изд. "Жанет 45"); "Шестият пръст" от Деляна Манева, (изд. "Сиела"); "Т като Ташкент" от Христо Карастоянов, (изд. "Жанет 45") и "Опашката" от Захари Карабашлиев, (изд. "Сиела"). "Беше по-лесно да отсеем шестимата номинирани, отколкото впоследствие да излъчим като победител един от тях", каза проф. Биолчев.

Захари Карабашлиев и Александър Секулов на връчването на наградата Роман на годината на фонд "13 века България" (Снимка: BulFoto)

При приемането на почетната награда Захари Карабашлиев благодари на фонд "13 века България" и изтъкна, че тази награда е най-голяма чест и стимул за всеки, който работи в това поле, а всеки един от номинираните писатели би бил подходящ за тази награда.

Той припомни, че: "Културата, тази култура, която води човечеството напред, културата на Просвещението и прогреса започва с КНИГИТЕ! Във време на фундаментално разделение и цивилизационен разлом (и то не някъде навън, а вътре, у нас) ние, българите, използваме едни и същи букви, едни и същи думи и почти едни и същи изречения да се нараняваме едни други. Но какво да се прави?

Мой ангажимент като писател е не да помирявам и утешавам (за това служи религията), нито пък да поучавам (за това е образованието), а да съм достатъчно близо до тревогите на времето, в което живея, но и на достатъчна дистанция, за да мога да ги преработвам в писане... Надявам се книгите ми да бъдат освен всичко друго документ както на това, което Бог ми е отредил като способности, също на моя труд, но и на времето, в което живея. Така, както съм го видял."

Романът на Захари Карабашлиев "Опашката" стана едновременно носител и на най-голямата литературна награда Роман на годината на Национален дарителски фонд "13 века България", и на пластиката "Цветето на Хеликон" за най-продавана книга през 2021 г. (Снимка: BulFoto)

Още

"Опашката" от Захари Карабашлиев - проникновена притча за покварата на властта

"Опашката" от Захари Карабашлиев - проникновена притча за покварата на властта

Издателство "Сиела" благодари на Захари Карабашлиев за доверието и се гордее с отличието му.

"Опашката", по който Явор Гърдев създаде едноименната пиеса с участието на Владимир Карамазов и Михаил Билалов, се появи в началото на 2021 г. Това е интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.

През страната и света преминава вълна от безредици, всеобщото недоволство изглежда е достигнало критична точка, а с наближаването на президентските избори напрежението между власт и гражданско общество нараства. Настъпило е времето за действие, но някой трябва да направи решителна крачка и да поведе страната към един нов ред.

На церемонията в галерия „Средец“ на Министерството на културата присъстваха всички номинирани за престижното отличие, с изключение на Христо Карастоянов (Снимка: BulFoto)

Още

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

"Жажда" от Захари Карабашлиев - за живота между сенките (откъс)

Павел Панов, писател и драматург, намерил любовта на живота си в лицето на красивата и интелигентна Невена, получава изненадващо предложение да се включи в политическата надпревара като независим кандидат. Изглежда, съдбата на държавата зависи от него, но пък това залага на карта и отношенията с любимата му.

Случва се и нещо изумително - в нощта, в която той ѝ предлага брак, става ясно, че докато годеницата му е била в командировка, необяснимо как се е сдобила с опашка. Съвсем истинска опашка, за която тя отказва да говори, но която разтърсва из основи света му.

Как и дали тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и може ли доброто да се самосъхрани сред отломките на разпадащия се свят?

Още

 "Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

"Хавра" на Захари Карабашлиев: Истината до свобода ли води, или до смърт?

Още

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Захари Карабашлиев: Егото е враг, с който трябва да се съобразяваш. И приятел, от който трябва да те е страх

Още

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Откровено за Варна от Захари Карабашлиев

Още

НДФ "13 века България" обяви конкурс с парична премия за млади таланти

НДФ "13 века България" обяви конкурс с парична премия за млади таланти

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Книга на фокус: "Резерват за хора и вълци" от Здравка Евтимова

Романът разказва за живота на българските роми

Епистоларният шедьовър "Завинаги твой, Винсент" разкрива истинското лице на художника

Честваме 170 години от рождението на Ван Гог с ново издание на писмата му

Нов тираж на "4 3 2 1" от Пол Остър

По желание на читателите издателство "Колибри" пуска нов тираж на последния роман на Пол Остър, неговия Opus magnum, озаглавен "4 3 2 1"

Пролетните „Литературни срещи“ и изборите на писателите

След по-малко от седмица - на 30, 31 март и 01 април в Гьоте-институт България, ще се проведе пролетното събитие от поредицата на фондация "Прочети София" - "Литературни срещи". Това е и началото на програма от няколко събития през годината

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот