Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Судабе и Фаршид отвъд облаците: Общото е стремежът ни към полет в един по-добър свят

Двамата ирански художници, двойка в живота, но с различен поглед като творци, пред Нихал Йозерган специално за Dir.bg - за изложбата в галерия "Интро" и за свободата без граници

От ляво надясно: Галеристът Валентин Щинков, гл. ас. д-р Сирма Костадинова от СУ, Судабе Чалащари и Фаршид Давуди на откриването на изложбата "Облаци в свободен полет" (Снимка: Нихал Йозерган)

Те са двойка в живота, но в изкуството са различни вселени - едната допълва другата и така вървят към себеизразяването. Те са иранските художници Судабе Чалащари и Фаршид Давуди, които миналия четвъртък откриха своя изложба в столичната галерия "Интро".

Още

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

"Облаци в свободен полет" - вижте лицето на съвременното иранско изкуство

Културното събитие е свързано с 30-годишнината от създаването на специалност "Иранистика" към катедра "Класически Изток" на ФКНФ в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Това е първото им гостуване в София.

Експозицията "Облаци в свободен полет" стана възможна благодарение на ръководителя на специалност "Иранистика" гл. асистент д-р Сирма Костадинова, която е и инициаторът, както и с усилията на галериста Валентин Щинков със съдействието на Външно министерство и на посолството на Техеран у нас. Двамата творци се надяват тази изложба, която е първо гостуване на ирански художници в България през последните десетина години, да засили културните връзки.

Изложбата "Облаци в свободен полет" може да бъде разгледана до 17 април в столичната в галерия "Интро" на ул. "Цар Самуил" 28 (Снимка: Нихал Йозерган)

На откриването дойдоха и посланикът на Ислямска република Иран в София Н. Пр. Али Реза Ирваш, както и културният аташе в мисията Масуд Ахмади.

Картините на Судабе Чалащари съчетават по оригинален начин калиграфията с изящни флорални, геометрични и абстрактни персийски мотиви. Тази рамка обаче е разчупена от препратки към емблематични женски образи от картини на световното изкуство като "Мона Лиза" на Леонардо да Винчи, "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа, статуята на Свободата и др.

В творбите на авторката се прокрадват феминистки послания, с които сякаш се стреми да стопи видимите и невидимите граници между Изтока и Запада, между "свое" и "чуждо", между "тук" и "там", както и между класиката и модерността.

Судабе Чалащари пред картините си (Снимка: Нихал Йозерган)

Колажи от ирански всекидневници, пресъздадени в картини, пък е основният художествен похват, с който Фаршид Давуди създава своите произведения. Чрез тези прерисувани, разкъсани и разбъркани "изрезки" от ирански вестници авторът по уникален начин съживява реални събития в Иран, някои от които оставили травмиращи спомени в картините му.

Неговото изкуство отправя, както ясно послание срещу цензурата, така и вдъхновява за промяна. Картините са наситени и със заряда на "невинното детство на журналистиката" от времето, в което интернетът не съществува или достъпът до него е ограничен.

Фаршид Давуди пред две от творбите си (Снимка: Нихал Йозерган)

Двамата се съгласиха да споделят емоциите си за читателите на Dir.bg пред Нихал Йозерган:

- Как се чувствате в София?

Фаршид Давуди: Тук бяхме посрещнати изключително топло и приятно изненадани да намерим много приятели на иранското изкуство. За нас е чест, че с тази изложба се открива 30-годишният юбилей от създаването на уникалната за България специалност "Иранистика" в СУ.

- Освен партньори в изкуството, вие сте и семейна двойка в живота. Споделяте ли обща визия, въпреки различните ви стилове и техники на рисуване? Какво е общото послание на тази изложба?

Фаршид Давуди: Това е труден въпрос. Да, ние сме семейство, но мисленето ни е различно. И все пак, това, което преживяваме в нашата страна и често обсъждаме помежду си, може би ни е повлияло и се е отразило на изкуството ни. Възможно е тъкмо тези преживявания да са общото помежду ни.

От друга страна, в нашия твърде забързан, модерен и политизиран свят само изкуството гради мостове и прескача ограниченията и разделенията, които поставят реалните граници, само изкуството около нас истински свързва света.

Фаршид Давуди в разговор с Нихал Йозерган пред неговите картини (Снимка: Нихал Йозерган)

Судабе Чалащари: Общото между нас е стремежът ни към полет.

Полет към един по-различен и по-добър свят. Този нов свят е свят, в който се твори единствено изкуство, и нищо по-различно от изкуство.

Судабе Чалащари пред картините си (Снимка: Нихал Йозерган)

- Като жена и художник, която живее в Иран, какво послание отправяте към българската публика?

Судабе Чалащари: Искрено вярвам, че изкуството е единственият истински мост който реално свързва хора, култури и цивилизации. Чрез него имаме възожност да стигнем до всяко едно място, така стигнахме и до София.

От ляво надясно: Судабе Чалащари и Нихал Йозерган (Снимка: Нихал Йозерган)

- Образът на жената в творбите ви е изведен на преден план. Прави впечатление, че използвате много произведения на световното изкуство, които са се превърнали в марка на Западния свят. Те служат като основа върху която претворявате своя специфичен ирански стил на рисуване. Сякаш "забулвате" с вашите традиционни ирански мотиви лицата на тези произведения, станали световно известни символи на свободата. Защо избрахте точно този стил, за да изразите себе си?

Судабе Чалащари: За мен персийската живопис е един вид медитация. За да се вдъхновявам, когато рисувам, имам навика да слушам традиционна иранска музика. Като жена и художник, се стремя да разкрия и развия в свой стил красотата на богатите класически ирански мотиви. Същевременно искам да разчупя персийската рамка, затова реших да използвам популярни в целия свят женски образи, в опит за да събера двете реланости в една.

Смятам, че въпреки всички ограничения, които съществуват в съвременния свят, моето изкуство е начин да се съчетае европейското, западното с иранското, източно изкуство. Бих искала да чрез картините си да предам посланието, че именно изкуството е това, което свързва хората, създава връзки и преодолява тези граници. Мотото на изложба "Облаци в свободен полет" изразява и една метафора.

Това е заглавие на стихотворение на съвременния ирански поет Мехди Ахаван Салес, в което той пише: "Да нарамим малко багаж и да потеглим по пътя без връщане. Да видим цвета на небето навред един и същ ли е..."

Судабе Чалащари пред картините си (Снимка: Нихал Йозерган)

- Каква е вашата действителност, реална или иреална и какво е вашето послание към хората в България?

Фаршид Давуди: Действителността винаги е относителна, защото всяка реалност се представя от различна гледна точка. Всяка страна представя своя аспект чрез медиите, които на свой ред имат способността да пречупват реалността и създават паралелни светове. Всъщност, коя реалност е реална?

Дали медиите пресъздават точно съществуващата действителност? Ние четем, слушаме, гледаме и така, чрез медиите опознаваме света, затова съзнанието ни е повлияно от тях.

Моето послание е за един нов, свободен, справедлив и по-добър свят за всички. Дискурсите в изкуството могат да бъдат универсални и да успеят да представят нова и вълнуваща визия за Иран.

Фаршид Давуди и ръководителката на специалност "Иранистика" в СУ гл. ас. д-р Сирма Костадинова (Снимка: Нихал Йозерган)

Интервю на Нихал ЙОЗЕРГАН

Експозицията в галерия "Интро" на ул. "Цар Самуил" 28, където можете да се срещнете и разговаряте с иранските художници, ще бъде отворена до 17 април.

Изложбата "Облаци в свободен полет" може да бъде разгледана до 17 април

Биографични данни за творците:

Судабе Ганадиан Чалащари

Една от творбите на иранската художничка Судабе Чалащари, част от изложбата "Облаци в свободен полет" (Снимка: Гл. ас. д-р Сирма Костадинова)

Родена е през 1979 г. в гр. Шахр-е Корд, Иран. Завършва бакалавърска програма по Ръчни занаяти в техеранския университет "Суре", в който е и една от най-престижните художествени академии в Иран. Участва в редица фестивали и изложби на художествените занаяти в страната си.

В свята работа прилага разнообразни традиционни техники като керамика, дърворезба, калиграфия, печат, стъкло, иранска живопис. Интересът ѝ към изкуството на печата и традиционното оформление на корици и страници на книги се отразява и върху нейните произведения от серията "Идентичности", които са изложени в галерия "Интро".

Фаршид Давуди

Една от творбите на иранският художник Фаршид Давуди, част от изложбата "Облаци в свободен полет" (Снимка: Гл. ас. д-р Сирма Костадинова)

Роден е през 1978 г. в гр. Техеран, Иран. Придобива бакалавърска степен по Живопис в университета "Суре" в гр. Техеран и магистърска степен по Изкуства в Художествената академия в гр. Исфахан. В периода 2017-2019 г. е преподавател в Университета по изкуства в Занджан.

Има пет самостоятелни изложби в Техран, Исфахан, Бандар Анзали. Участва в много други съвместни изложби в Иран, Непал, Китай, Турция, Ливан. Осъществява художествена практика в Париж, Франция и в Катманду, Непал. Носител е на престижни художествени награди от Фестивала за визуални изкуства "Фаджр" и Художествената академия в Исфахан.

Още

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

"Съседите" на Венецианското биенале: Всяко насилие на държавата засяга всеки един от нас

Още

Маргарете фон Трота пред Dir.bg: Историческата вина на германците не може да бъде изличена

Маргарете фон Трота пред Dir.bg: Историческата вина на германците не може да бъде изличена

Още

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

Режисьорът Цветан Драгнев: Черната кутия не е нещо мрачно, тя пази важното

Още

Алма Пьойсти пред Dir.bg: Във Финландия сме шокирани, че сме най-щастливата страна в света

Алма Пьойсти пред Dir.bg: Във Финландия сме шокирани, че сме най-щастливата страна в света

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия е признат за един от най-добрите виолисти на своето поколение и българската публика ще има удоволствието да се увери в това

Ели Скорчева: Погледнах се в огледалото и видях Блага. Не бях аз

"Не съм искала нито да съм известна на всяка цена, нито да съм актриса на всяка цена. Аз исках на всяка цена да съм много добра. Където и да било", разкрива Скорчева

Необикновеното в баналното в самостоятелната изложба Sepia на Димитър Генчев

"Изкуството трябва да впечатлява, да затрогва дълбоко зрителя. То трябва да отнася публиката към една друга "Божествена" или "Ангелска" реалност", казва художникът

Пианистът Сергей Бабаян: Тази музика казва, че всичките ни мечти ще се сбъднат

Маестрото отговори на въпросите на Юра Трошанова от радио "Класик А" преди първото му гостуване у нас

Майа Тинкова: Интересно ми е да се превъплъщавам в толкова различни персонажи за кратко време

Ще обявим официалния старт на продуцентската къща "Гръм и Тряс"на самата премиера на "П.О.Р.Н.О на 30-ти април в Yalta art room, разкрива актрисата и продуцент

Анна Пампулова и неповторимият финес на балета

Балетна гала на световния ден на балета, посветена на 30-годишния творчески път Анна Пампулова на 29 април 2024 г., 19.00, Държавна опера Варна