Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Режисьорът Беноа Жако: И фестивалът в Кан има задкулисие

ЛИТЕРАТУРАТА И КИНОТО

Режисьорът Беноа Жако: И фестивалът в Кан има задкулисие

Жената е винаги кралица

Филмовият режисьор Беноа Жако е една от легендите на френското кино. Той има над 40 филма като режисьор, от които 25 са пълнометражни ленти, на 25 от тях е бил сценарист. През 2005 г. е поканен за член на журито на кинофестивала в Кан. Тазгодишният кино-литературен фестивал CineLibri представя три филма на Беноа Жако: "Ева", "Вила Амалия" и "Сбогом, кралице моя". Кой е Беноа Жако и какво сподели специално за читателите на Impressio?

София, 2018 г. /Снимка: Авторката/

Беноа Жако е "болен" по киното. Другата му голяма любов са книгите и актрисите. Многократно е награждаван за умението си да екранизира литературата, а във филмите си е снимал едни от най-красивите и чувствени актриси. Във филма "Вила Амалия" ще гледаме голямата Изабел Юпер.

Изабел Юпер, в кадър от филма "Вила Амалия"

Беноа Жако е роден през 1947 г. в Париж. Първият му филм - "Музикантът убиец" /1975/, е екранизация по мотиви от творчеството на Достоевски. Режисьорът е изкушен да изследва човешката душа, също като знаменития писател, и постига до дълбоки прозрения на душевността на героите във филмите си.

Беноа Жако в София, 2018 г. /Снимка: Авторката/

Сред отличените му филми са "Крилете на гълъбицата" /по романа на Хенри Джеймс/, "Училище за страсти" /номинация за "Златна палма" 1998/, "Седмото небе", "До скоро виждане" /номинация в категория "Особен поглед", Кан 2004/, "Недосегаемият", "Адолф", "Сад", "Тоска", "Три сърца" /номинации за "Луи Делюк", "Люмиер" и "Златен лъв"/ и др.

През годините е работил с най-добрите актриси на френското кино: Изабел Аджани, Катрин Деньов, Ана Карина, Бриджит Фосе, Доминик Санда, Изабел Юпер, Даниел Отьой и др.

Беноа Жако и Изабел Юпер

Освен в пълнометражното кино, Жако оставя името си като автор на много документални и телевизионни филми. Във филма му "Принцеса Мари" /2003/ играе Катрин Деньов. През есента на 2004 г. режисира "Вертер" на Жул Масне в Кралската опера "Ковънт Гардън" в Лондон.

2005 г. е знаменателна в живота му - поканен е за член на журито на 58-ия международен филмов фестивал в Кан. Това е голяма чест за всеки творец, свързан с киното.

Беноа Жако в София, 2018 г. /Снимка: Авторката/

Беноа Жако е носител на наградата "Рьоне Клер" /2012/, за постижения в областта на филмовото изкуство - отличие, което го приобщава към големи творци като Роман Полански, Клод Шаброл, Андре Тешине, Ален Корно и др.

Режисьорът има опит и като актьор - можем да го видим в епизодична роля във филма на Люк Бесон "Валериан и градът на хилядите планети" /2017/.

Филмите на Беноа Жако, които ни представя CineLibri 2018, са сполучливо подбрани - те носят характеристиката на основните черти на неговото творчество. Във филма "Вила Амалия" изневярата е повод за равносметка и бягство от житейската суета. Героинята Ан /Изабел Юпер/ не иска да се задоволи с агонията на една изчерпана любовна връзка - потегля в нова житейска посока, търсейки път към самата себе си. Беноа Жако не представя като патетична стъпка това ново състояние на героинята си - Ан е крехка, търси място за умиротворение. В същото време, обаче, не се самосъжалява, което я прави достатъчно решителна за промяна. Филмът е копродукция на Франция, Швейцария и Италия, и е отличен с номинация за "Кристален глобус" от фестивала в Карлови Вари.

"Сбогом, кралице моя" /2012/ на Жако е пищна творба с цели 11 номинации за "Сезар", включително за най-добър филм, режисьор и адаптиран сценарий. Печели награда в 3 категории - за най-добра кинематография, костюми и дизайн. Отнася и наградата "Луи Делюк", на френските кинокритици. Почакайте, има още номинации: за "Златна мечка", "Кристален глобус" и "Люмиер". Какво повече може да иска един режисьор?!

В "Сбогом, кралице моя" Беноа Жако запечатва духа на времето на Мария-Антоанета Австрийска - емблематична фигура в историята на Франция. Във филма бушуват страсти, на фона на леност и разврат; разиграват се интриги, витаят слухове. Филмът виртуозно претворява едноименния роман на Шантал Тома, отличен с наградата "Фемина". Историята във филма разказва за промените във Версай - рухването на монархията. На фокус не е кралят Луи ХVІ, а влиянието на жените в двора.

Френско-белгийската продукция "Ева" /2018/ е последният /засега/ филм на Беноа Жако. Той е екранизация по романа на Джеймс Хадли Чейс и носи на режисьора трета номинация за "Златна мечка".

Сюжетът: Младият жиголо Бертран открадва ръкопис от умиращ клиент. Година по-късно се събужда като драматург и се пренася в луксозен парижки апартамент. Всичко изглежда идеално, но за жалост и плашещо - Бертран не е способен да напише самостоятелно нищо ново, а публиката го очаква. И тогава се появява Ева...Тя се оказва най-голямата заплаха за неговото бъдеще. А може би, и нещо като Възмездие?!? - Ева ще обсеби и ще съсипе живота му.

Във филмографията си Беноа Жако записва и филма "Дневникът на една камериерка", който критиците оцениха като "шокиращ". Всъщност, екранизацията е голямо предизвикателство за режисьора, след филмите с едноименното заглавие на знаменити режисьори преди него - на Жан Реноар /1946/ и Луис Бунюел /1964, с участието на Жана Моро и Мишел Пиколи/.

Версията на "Дневникът на една камериерка" на Жако, въпреки противоречивите критики, отново е номинирана - със "Златна мечка". Героинята му Селестин е една нова, осъвременена трактовка на вече познатия образ - тя е сластолюбива и суетна, безочливо сменя работни места, като се възползва от вниманието на господарите си, симулирайки свенливост.

Известна е една фраза на Беноа Жако, която ясно изразява неговото отношение към жените и в частност - към киноактрисите:

"Да имаш камера, да избереш момиче, което да те заслепи, и да го последваш - това е киното", казва Беноа Жако.

"Героините му са запомнящи се, ярки и неудържими в страстта си да живеят пълноценно, като най-"безцеремонно" изразяват себе си!...", пише един крити за филмовите героини на Жако.

А ето какво каза за Impressio.dir самият Беноа Жако, в едно кратко интервю:

- Г-н Жако, жените заемат особено място в творчеството ви...

- Жените са изначалната "Ева", но аз имам съвсем различно разбиране за ролята на първата жена и Сътворението на света. Това е мое философско схващане, което изисква повече време за разговор, затова ще ви предложа едно кратко определение за жената от мое име:

"Жената е винаги кралица!"

Кадър от филма "Сбогом, кралице моя"

- Имате опит като член на журито на най-бляскавия филмов фестивал в света - този в Кан. Кажете нещо от "кухнята" на този фестивал, в който участвахте?

- Интересно е да застанеш, така да се каже, от "другата" страна - да дадеш оценка на творчеството на другите. Не беше изненада за мен, че като във всеки фестивал, и в Кан има задкулисие. Имаше един интересен случай с един китайски режисьор, който никога преди това не бях чувал да говори, докато един ден не стана, за да каже, че ако не бъде награден, за него няма да е добре да се върне без награда в родината си?...И журито прие този довод за достатъчно мотивиращ, за да го награди...Политиката и много други фактори често стават причина за подобни "награди", затова най-важна за мен като творец, без да прозвучи помпозно, е наградата на публиката - нейното внимание.

- Филмите ви визират различни епохи. Ако можехте да избирате, коя епоха бихте избрали за себе си?

- Ако бях човек на 18-и век, сигурно щях да изуча по-добре онова, което е било през предишните 15-и и 16-и век, но аз не съм роден в 18-и век. Човек трябва да приема времето, в което е роден, за да живее пълноценно в него. Харесвам времето, в което съм роден, но това не пречи да се интересувам от миналото.

Кадър от филма "Ева"

- Като добър познавач на човешката душа, което ярко демонстрирате и във филма "Сбогом, кралице моя", кажете - търпи ли, така да се каже, "еволюция" в съвременния свят интригантството, изобщо духовният разврат?

- Всяко време има своите примери за това, защото човекът изначално крие тези негативи на душата си. Но, разбира се, всяко време има и своя "принос" в това отношение, под влиянието на промените, свързани с историята, политиката и други фактори.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Робърт Фарбър - майсторът на романтичната еротика

Робърт Фарбър - майсторът на романтичната еротика

Още

Израелският писател Дрор Мишани: Най-грозни са престъпленията зад стените на дома

Израелският писател Дрор Мишани: Най-грозни са престъпленията зад стените на дома

Още

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

Още

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Майсторът на трилъра Херман Кох: Не вярвам, че моите герои са 100 процента зли

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Ян Марчевски след "Идеалното число" на Зануси: Излязох от вцепенението, в което живеех

"Бях като "кон с капаци" - твърдо убеден, че "истината е само една, ние я знаем и всеки, който мисли друго, просто се заблуждава", спомня си актьорът

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи