Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

Започва да снима красивата си сестра, когато е едва на 5 години

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Надявам се, че с фотографиите си представям пред очите на наблюдателя една нова вселена, в която той ще успее да намери част от себе си. Опитвам се да запазя нещата прости и снимам с възможно най-малко оборудване, за да се концентрирам върху изображението, казва големият майстор Марко Главиано, сякаш за да припомни, че гениалните неща винаги са прости.

Прочутият фотограф Марко Главиано е заснел най-големите красавици на ХХ век. Неговите уникални черно-бели снимки се появяват в най-известните световни модни списания, в които има над 500 корици.

Пред обектива на легендарния италианец, момичетата са уверени в себе си, чувствени, страстни, сякаш за да бъдат описани именно те, е измислено понятието "сексапил". Те са супермодели. На Главиано именно приписват създаването на явлението "супермодел". И в това няма нищо чудно, защото именно след публикуването на негови снимки, Синди Кроуфорд, Линда Еванжелиста, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Тайра Бенкс и много други момичета, една прекрасна сутрин се събуждат известни.

Със Синди Кроуфорд (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марко Главиано е роден Южна Италия, в Палермо през 1942 година. Завършва Архитектурния факултет на местния университет. Известно време работи като театрален сценограф и свири в джазов оркестър. Но интересът му към фотографията надделява. А срещата с нея, както повечето важни неща в живота, става случайно. "Подариха ми фотоапарат, когато бях на пет години, и аз започнах да снимам своята красива сестра", спомня си Главиано.

През 1967 г. се премества в Рим, за да се отдаде изцяло на магията на своето голямо увлечение. По-късно, в Милано, създава свое студио. Главино работи като моден фотограф за водещите италиански списания. Славата го отвежда през 1975 г. в Ню Йорк, където става щатен фотаграф на американското списание Vogue, а по-късно работи и в Harper"s Bazaar.

Негови творби публикуват и други американски и европейски списания като Cosmopolitan, ELLE, Glamour и Vanity Fair. Марко Главиано е заснел повече от 500 корици за тези престижни издания.

Интересен факт е, че първата цифрова снимка, публикувана в американско модно списание, е именно негова - за Vogue през 1982 година.

Снимките на Марко Главиано не са само красиви визуално. Всяка негова творба прилича на кадър от филм, защото фотографът вкарва героините си в измислен от него сюжет, в който те могат най-пълно да се разгърнат.

И магията се случва. Не без решаващата "помощ" на уникалния майстор...

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

 

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Разпродадени са всички билети за изложбата на Вермеер в Амстердам

В нея до 4 юни са изложени 28 от общо 37 запазени произведения на бароковия майстор от Делфт

Карузо към американския президент: Вие сте почти толкова известен, колкото мен!

150 години от рождението на световноизвестния тенор

Народният театър отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова с "Животът е прекрасен"

Огнянова и Александър Морфов са автори на превода на пиесата "Самоубиецът" на Николай Ердман, която служи като основа на спектакъла "Животът е прекрасен"

НАТФИЗ отбелязва 100 години от рождението на Юлия Огнянова

Между учениците й са Стефан Москов, Александър Морфов, Леонард Капон, Мариета Ангелова, Антония Вирт, Велимир Велев

БНР е част от Националната програма за отбелязване на 150-годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Със специални събития и съдържание в ефира и дигиталните си платформи БНР се включва в Националната програмата за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, подкрепена от Министерството на културата