Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

Започва да снима красивата си сестра, когато е едва на 5 години

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Надявам се, че с фотографиите си представям пред очите на наблюдателя една нова вселена, в която той ще успее да намери част от себе си. Опитвам се да запазя нещата прости и снимам с възможно най-малко оборудване, за да се концентрирам върху изображението, казва големият майстор Марко Главиано, сякаш за да припомни, че гениалните неща винаги са прости.

Прочутият фотограф Марко Главиано е заснел най-големите красавици на ХХ век. Неговите уникални черно-бели снимки се появяват в най-известните световни модни списания, в които има над 500 корици.

Пред обектива на легендарния италианец, момичетата са уверени в себе си, чувствени, страстни, сякаш за да бъдат описани именно те, е измислено понятието "сексапил". Те са супермодели. На Главиано именно приписват създаването на явлението "супермодел". И в това няма нищо чудно, защото именно след публикуването на негови снимки, Синди Кроуфорд, Линда Еванжелиста, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Тайра Бенкс и много други момичета, една прекрасна сутрин се събуждат известни.

Със Синди Кроуфорд (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марко Главиано е роден Южна Италия, в Палермо през 1942 година. Завършва Архитектурния факултет на местния университет. Известно време работи като театрален сценограф и свири в джазов оркестър. Но интересът му към фотографията надделява. А срещата с нея, както повечето важни неща в живота, става случайно. "Подариха ми фотоапарат, когато бях на пет години, и аз започнах да снимам своята красива сестра", спомня си Главиано.

През 1967 г. се премества в Рим, за да се отдаде изцяло на магията на своето голямо увлечение. По-късно, в Милано, създава свое студио. Главино работи като моден фотограф за водещите италиански списания. Славата го отвежда през 1975 г. в Ню Йорк, където става щатен фотаграф на американското списание Vogue, а по-късно работи и в Harper"s Bazaar.

Негови творби публикуват и други американски и европейски списания като Cosmopolitan, ELLE, Glamour и Vanity Fair. Марко Главиано е заснел повече от 500 корици за тези престижни издания.

Интересен факт е, че първата цифрова снимка, публикувана в американско модно списание, е именно негова - за Vogue през 1982 година.

Снимките на Марко Главиано не са само красиви визуално. Всяка негова творба прилича на кадър от филм, защото фотографът вкарва героините си в измислен от него сюжет, в който те могат най-пълно да се разгърнат.

И магията се случва. Не без решаващата "помощ" на уникалния майстор...

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

 

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска

Как Америка изгони Чаплин, а след 20 години го награди с титли и почетен "Оскар"

50 години от деня на завръщането на големия актьор в Щатите

Три пъти погребвали Хайдн, почитатели откраднали черепа му

290 години от рождението на големия композитор