Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

НАЙ-ГОЛЕМИТЕ

Марко Главиано - майсторът на черно-белите еротични сюжети

Започва да снима красивата си сестра, когато е едва на 5 години

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Надявам се, че с фотографиите си представям пред очите на наблюдателя една нова вселена, в която той ще успее да намери част от себе си. Опитвам се да запазя нещата прости и снимам с възможно най-малко оборудване, за да се концентрирам върху изображението, казва големият майстор Марко Главиано, сякаш за да припомни, че гениалните неща винаги са прости.

Прочутият фотограф Марко Главиано е заснел най-големите красавици на ХХ век. Неговите уникални черно-бели снимки се появяват в най-известните световни модни списания, в които има над 500 корици.

Пред обектива на легендарния италианец, момичетата са уверени в себе си, чувствени, страстни, сякаш за да бъдат описани именно те, е измислено понятието "сексапил". Те са супермодели. На Главиано именно приписват създаването на явлението "супермодел". И в това няма нищо чудно, защото именно след публикуването на негови снимки, Синди Кроуфорд, Линда Еванжелиста, Клаудия Шифър, Наоми Кембъл, Тайра Бенкс и много други момичета, една прекрасна сутрин се събуждат известни.

Със Синди Кроуфорд (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марко Главиано е роден Южна Италия, в Палермо през 1942 година. Завършва Архитектурния факултет на местния университет. Известно време работи като театрален сценограф и свири в джазов оркестър. Но интересът му към фотографията надделява. А срещата с нея, както повечето важни неща в живота, става случайно. "Подариха ми фотоапарат, когато бях на пет години, и аз започнах да снимам своята красива сестра", спомня си Главиано.

През 1967 г. се премества в Рим, за да се отдаде изцяло на магията на своето голямо увлечение. По-късно, в Милано, създава свое студио. Главино работи като моден фотограф за водещите италиански списания. Славата го отвежда през 1975 г. в Ню Йорк, където става щатен фотаграф на американското списание Vogue, а по-късно работи и в Harper"s Bazaar.

Негови творби публикуват и други американски и европейски списания като Cosmopolitan, ELLE, Glamour и Vanity Fair. Марко Главиано е заснел повече от 500 корици за тези престижни издания.

Интересен факт е, че първата цифрова снимка, публикувана в американско модно списание, е именно негова - за Vogue през 1982 година.

Снимките на Марко Главиано не са само красиви визуално. Всяка негова творба прилича на кадър от филм, защото фотографът вкарва героините си в измислен от него сюжет, в който те могат най-пълно да се разгърнат.

И магията се случва. Не без решаващата "помощ" на уникалния майстор...

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

 

Валерия КАЛЧЕВА

 

Коментирай 0

1/1

Със Синди Кроуфорд (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Марко Главиано (Снимка: Getty Images/Guliver Photos)

Календар

Препоръчваме ви

Центърът "Жорж Помпиду" отваря отново врати с експозицията "Кристо и Жан-Клод, Париж"

Един месец след кончината на твореца, тя е посветена на епопеята по опаковането на Пон Ньоф

8 музи на Серж Генсбур

Считан за най-важната фигура на френския шансон, той е прочут и с провокативни и скандални проявления, които са предизвиквали вълнения, разделяйки френското обществено мнение

Георги Тошев представи книгата си за Георги Парцалев

По време на премиерата беше излъчен и непоказваният досега документален пълнометражен филм на Тошев, посветен също на актьора - "Рицарят на смеха"

Любопитно писмо за посещенията на Ван Гог и Гоген в бордеи се продава 282 000 долара

Писмото е изключително за необикновената среща на двама големи художници, казват от френската аукционна къща "Друо"

Ирм Херман - разомагьосаната муза на Фасбиндер

Изключителната актриса почина на 77 години в Берлин, но остави култови роли в киното, театъра и радиотеатъра на Германия, а нейната естественост я превърна в кралица на антинатуралистичната актьорска игра

Навършват се 106 години от рождението на великия бас Борис Христов (ВИДЕО)

Музеят, който носи неговото име, отбелязва всяка година деня на големия оперен артист, педагог и дарител - 18 май