Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нищо не е такова, каквото изглежда: Секс, наркотици и хип-хоп

СПЕЦИАЛНИ ГОСТИ

Нищо не е такова, каквото изглежда: Секс, наркотици и хип-хоп

"Това е пиеса за Малкия Човек. Тя е направена на принципа "Секс, наркотици и протест", казва актьорът и режисьор Станислав Дойнов за ексклузивния си спектакъл, в който участват и рапърите Зипо и Слаш

Стоян Стоянов-Слаш, Станислав Дойнов и Христо Христов-Зипо в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

Още

И Хитлер се появява в "Секс, наркотици и Хип-Хоп"

И Хитлер се появява в "Секс, наркотици и Хип-Хоп"

Те са млади, нестандартни и се бунтуват срещу всичко, което изглежда лъскаво, клиширано и общоприето. Те са трите главни лица в първата в България хип-хоп пиеса "Секс, наркотици и Хип-Хоп", по мотиви на Ерик Богосян, която ще направи своята премиера на 16 и 17 януари от 19.30 часа на камерната сцена на театър "Сълза и смях".

Рапърите Стоян Стоянов-Слаш, Христо Христов-Зипо, актьорът и режисьор Станислав Дойнов, заедно с DJ Ganx - Георги Каменов, ви канят на един ексклузивен музикален интерактивен спектакъл, за странностите на човешкия живот, за големите мечти на малките хора, за сбъдването и обстоятелствата, за истината, която винаги ни настига и ни заставя да се разделим с илюзиите. За бунта срещу системата.

Разговаряме и с тримата главни герои за нестандартната пиеса или защо нищо не е това, което изглежда:

- Какво представлява хип-хоп театърът? Казвате, че е първият такъв?

Стоян Стоянов-Слаш: Нямаме представа какво представлява хип-хоп театър, просто правим първата хип-хоп пиеса. Ние сме "Зипо и Слаш"... три, две, едно "АУ" - това ни е запазената марка.

- Какво означава "АУ"?

Христо Христов-Зипо: Призоваваш хората да се забавляват.

Зипо и Слаш в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Пиесата само за забавление ли е?

Стоян Стоянов-Слаш: Пиесата е да плачеш, докато се смееш. Тоест, тя е драматична комедия и всеки може да намери каквото иска. Който е дошъл да се забавлява, ще се забавлява, който е дошъл да намери по-сериозен смисъл - ще намери.

- Какви са вашите роли?

Стоян Стоянов-Слаш: Ние сме изпълнители, рапъри, такива, каквито сме. За актьори не ставаме, въпреки че ако трябва да сме честни, сме и музикални инвалиди. Но за рапъри сме ок. Имаме актьорски задачи по време на пиесата, но основно рапираме. Пиесата се състои от 9 монолога, които се изпълняват от Станислав Дойнов.

Христо Христов-Зипо: Станислав Дойнов е главният герой и режисьор на пиесата.

Стоян Стоянов-Слаш, Станислав Дойнов и Христо Христов-Зипо в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- С какви песни участвате?

Стоян Стоянов-Слаш: Песните са общо 9. Някой от тях са кавъри на популярни български хип-хоп хитове от близкото минало, но със съвсем нови наши интерпретации, въпреки че са изцяло вдъхновени от тях. Всички парчета са авторски на "Зипо и Слаш", някои от тях са доста скандални и провокативни, защото са тясно свързани с пиесата.

Зипо и Слаш в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Какъв е скандалът в пиесата?

Христо Христов-Зипо: В живота на всеки има скандални моменти и ние ги изразяваме под формата на музика. Дойнов ги изразява по свой начин.

Стоян Стоянов-Слаш: Провокира публиката да мисли. В единия от откъсите се казва: Бог обича да друса. Извадено от контекста това е доста скандално, но в пиесата придобива страхотен смисъл. В друг откъс влиза в ролята на Хитлер. Имаме откъс, в който пеем за леките жени, така че със сигурност има скандал в пиесата, но идеята не е да се наблегне на него, а да се отразят нещата такива, каквито са. Пиесата отразява днешната действителност.

Станислав Дойнов в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Каква е днешната действителност според вас двамата?

Стоян Стоянов-Слаш: Шарена, понякога мрачна, понякога смешна, понякога жалка. Цветна.

- Как бихте я променили?

Христо Христов-Зипо: Ние сме рапъри и начинът по който можем да я променим и да я покажем през нашата призма е с музика. Ние го правим дори и чрез тази пиеса.

Зипо и Слаш в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Коя е провокацията, която е заложена в пиесата?

Христо Христов-Зипо: Всеки да намери себе си и да не се взима насериозно.

Стоян Стоянов-Слаш: Другият основен мотив е, че нищо не е такова, каквото изглежда. Смятаме, че това е много силно, водещо послание, важащо за всеки един аспект на живота.

Зипо и Слаш в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Каква публика очаквате?

Стоян Стоянов-Слаш: Разнородна. Нямаме представа кой ще дойде и как ще се възприеме. Сигурен съм, че всеки ще пречупи представлението през собствената си призма. Очакваме всякакви мнения. Поканили сме и много популярни личности, приятели и познати, за да видим какво мислят. На 16-и и 17-и, когато са премиерните спектакли на Камерна сцена в театър "Сълза и смях", след финала на пиесата ще се допитаме до публиката, какво е нейното мнение и как биха променили пиесата.

Христо Христов-Зипо: Очакваме много разнообразни хора. От бебе до баба (смее се).

- Как бихте се обърнали към най-големите песимисти от тази публика?

Стоян Стоянов-Слаш: Да дойдат, да видят и да си кажат мнението.

Христо Христов-Зипо: Като цяло полезрението на един човек не е светът. Всеки си има гледна точка и го представя по собствен начин. Най-важното е човек да е истински. Реално ни е го правим.

Стоян Стоянов-Слаш, Станислав Дойнов и Христо Христов-Зипо в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Отрицателните мнения ще ви разколебаят ли?

Христо Христов-Зипо: Не. Те ни мотивират.

Стоян Стоянов-Слаш: Напротив. Ако имаме градивна критика - супер! Ако не е градивна - супер! Значи сме си свършили работата. Ако накараме някой да говори, значи сме му жегнали сивото вещество.

- Голям риск ли е това за вас, в сравнение с другите неща, които сте правили?

Стоян Стоянов-Слаш: Огромен е. Ние направихме първия български хип-хоп сериал "Лъжливи рими", което бе напълно ново поле за изява. Сега и тази пиеса. Направихме и първия онлайн риалити късометражен филм. В един момент захванахме една такава линия да сме абсолютни новатори в това, което правим. Различно е, странно е, но смятаме, че си заслужава крайния резултат.

Христо Христов-Зипо: Човек трябва да поема риск, да излиза от зоната си на комфорт, за да очаква някакви резултати. Не може да очакваш като стоиш вкъщи, да плюеш изкуството, дали е вулгарно, дали е нещо различно, и да искаш така да промениш нещо дори и себе си.

- С коя песен ще ни поканите на пиесата?

Стоян Стоянов-Слаш: Не се взимай на сериозно!

Христо Христов-Зипо: Не се взимай на сериозно!

Станислав Дойнов в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Това е пиеса за...

Станислав Дойнов: Това е пиеса за Малкия Човек.

- Кой е малкият човек?

Станислав Дойнов: Малкият Човек е този, който цял живот се бори, блъска и накрая рови в кофата за боклук. Който се е изучил, има три висши ообразования, ама продава банани.

Станислав Дойнов в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- А кои са Големите хора?

Станислав Дойнов: Да ви кажа честно, у нас Големите хора са тарикатите, а не умните хора, за съжаление.

- Защо избра пиесата да е хип-хоп?

Станислав Дойнов: Заради протеста. Тази пиеса е правена на принципа, така е и написана "Секс, наркотици и протест". Преди 35 години, протестът е бил рокендролът. Сега протестът на младите от последните десетина години е хип-хоп. Ние сме го направили "Секс, наркотици и хип-хоп" за да влезем в този протест. Чрез текстовете на тези така наречени рапъри, успяват много послания да слязат при хората.

Стоян Стоянов-Слаш, Станислав Дойнов и Христо Христов-Зипо в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Театър и хип-хоп. Ами ако някой си каже: Какво си мислят, че правят тия?

Станислав Дойнов: Идеално! Аз това искам да си кажат, защото, както казва един велик човек - Волфганг Амадеус Моцарт: "Вие ми кажете какъв искате да е езикът и каква искате да е операта, аз ще я напиша".

Станислав Дойнов в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Какво е посланието ти?

Станислав Дойнов: Има огромно послание.

Темата е, че нищо не е такова, каквото изглежда. А посланието, което се надявам като се изгледа цялата пиеса да е: Нека ние да не сме като тези хора. Нека ние да успеем да се преборим с всичко това. Защото в момента ни заобикаля страшна идиотщина, страшни изроди - хора, които не можеш да разбереш жена ли е, мъж ли е...

Ние сме творци, а като видиш произведението се чудиш какво е това. Взима награди, Аскеери, Грами, а то няма нищо вътре. Всичко е уредено. Всеки е приятел на някой. Не се работи, примерно както работят в Америка, без връзки, ако ставаш - ставаш, ако не ставаш - не ставаш. Тук работим на принципа - ти си ми приятел, ти не ставаш, ама ще ти дам пет хиляди лева за работата. Не трябва да се работи така! Трябва да работят хората, които стават. Които не стават - да си търсят друга работа. Често гледам пиеси, в които има хора, които въобще не стават, а знам защо са там.

Затова съм направил пиесата не с известни рапъри, въпреки че можех да говоря с такива и те щяха да се навият. Аз не искам това. Искам обратното - да не сме известни, но това което правим да е качествено.

Стоян Стоянов-Слаш, Станислав Дойнов и Христо Христов-Зипо в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Какъв е твоят театър?

Станислав Дойнов: Игрови театър. Аз съм привърженик на т.нар. метод на Станиславски, който се базира на физическите действия, не на емоциите, изживяванията, не да играеш вътрешните състояния. Аз обичам физическите действия. За нас е важно да е игрови театърът, да е разцъкан, да живеят едни истински хора на сцената. Не въображаеми. Много по-подвижни, по-пъргави, по-естествени. То това е да си актьор. 

- Какъв театър не би направил?

Станислав Дойнов: Аз страшно си обичам колегите, с които сме завършили НАТФИЗ, много добри актьори. Скоро ходих да гледам представления, обаче много странно - някак си няма случка. Седят пет човека на сцената, но между тях нищо не се случва. Гледат в прожекторите, говорят страшно, заливат се с води, със сол, пренасят и трошат едни дини, обаче не се разбира защо. Когато публиката не разбира защо, театър не съществува. Аз така работя. Когато влезе публиката да разбере всичко, а не да си задава въпроса - ама това пък защо? И накрая, като излезе, да се чуди защо е гледала това нещо.

За мен публиката като излезе трябва да се замисли за някои неща и да си каже: Божеее, аз искам да съм като тези хора, или няма да искам да съм като тях. В моя живот ще се боря за друго. Да има нещо, което във всеки един да трепне. А не да излезе и да се чуди защо е дал 20 лв. и да каже - хайде, до ходим да ядем някъде.

Станислав Дойнов в "Секс, наркотици и хип-хоп" (Снимка: Павлин Даскалов)

- Има ли шанс Малкият Човек?

Станислав Дойнов: Ами Чарли Чаплин има ли шанс? Всички го знаем. Значи и Малкият Човек има шанс, стига да успее да извади от себе си най-хубавите си качества и хората да ги видят. Колко е богат, колко е голям, това няма значение, важното е какво има в главата.

И както казва пак Моцарт: "Големите мозъци винаги са в малки опаковки".

Интервю на Тина Философова

Включете се в "бунта" "Секс, наркотици и Хип-Хоп" на 16 и 17 януари и на 11 февруари от 19.30 часа на Камерната сцена на театър "Сълза и смях".

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Ирина Стоянова: Благодарение на фестивал Алегра, музикалното училище ще бъде „лаборатория за музика“ на световно ниво

Заместник-директорката на Националното музикално училище "Любомир Пипков" споделя впечатленията си от младото музикално поколение и важността да се създават условия за развитието на младите музиканти

Майкъл Лийг от Snarky Puppy ексклузивно: Джаз, свобода и светът днес

Ще гледаме култовата група на 2 юли на сцената на A to JazZ

Мария Найденова – Абрашева: Фестивал и академия Алегра е наслада за духа

Осмото издание на международния културен форум обещава незабравими срещи с виртуози от световната музикална сцена и атрактивна програма

Мария Банова за уникалното "същество" театър в кутия

"Изкуството на театър в кутия няма аналог в българското куклено изкуство", казва кукленият режисьор и сценограф

Поезия, визия и музика – трите елемента на видеотриптиха "Друга светлина"

На 17 юни от 18:15 ч. можете да видите "Друга светлина" в Дом на киното. Проектът работи с асоциативните движения между текст, звук и изображение в думите, ритъма, гласа, тембъра, субстанцията, цвета и композицията

Рут Колева: София има належаща нужда от развитие на културен туризъм

Певицата е съосновател на един от най-свежите градски фестивали Sofia Live Festival