Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Моцартови празници: Енергията на артисти, публика и природа се сливат в едно

СВЕТОВНА КЛАСИЧЕСКА ПРОГРАМА ПОД ОТКРИТО НЕБЕ

Моцартови празници: Енергията на артисти, публика и природа се сливат в едно

"Класическата музика е в основата на всяка съвременна музика, фундамент, който не може да се прескочи", категоричен е председателят на Управителния съвет на Сдружение "Моцартови празници Правец `04"

MоzArt фестивала в Правец (Източник: © MоzArt фестивал)

За 17-и път MozArt фестивалът в Правец предизвиква почитателите на класическата музика да излязат от концертните зали и да усетят магията на класиката под открито небе. За 10-та поредна година езерото на RIU Pravets Resort е естествен декор и сцена на която се изявяват изключителни музиканти.

За дълголетието на един класически фестивал, за ентусиазма, трудностите и спечеленото доверие на артисти и публика разговаряме с Лъчезар Тодоров - председател на Управителния съвет на Сдружение "Моцартови празници Правец`04" - група ентусиасти, които правят магията възможна:

Лъчезар Тодоров (на преден план) – председател на Управителния съвет на Сдружение "Моцартови празници Правец`04" (Източник: © MоzArt фестивал)

- Господин Тодоров, как се поддържа дълголетието на един фестивал за класическа музика?
- Преди всичко с отношение към самата музика. За всички нас, които сме замесени в организацията на MozArt фестивала, класическата музика е голяма любов.

Лично аз вярвам, че изкуството е важно не само като възможност за забава, а и като начин за духовно развитие. Класическата музика е в основата на всяка съвременна музика, фундамент, който не може да се прескочи. Изкуството е основен признак за цивилизованост.

Нещо, към което всички се стремим. Затова и за нас е важно MozArt фестивалът не само да съществува, а и да се развива. Днес на нашата сцена могат да се чуят както класически произведения, така и съвременна музика, опера, камерна музика, джаз...многообразие, което привлича и различен тип публика. Няма как да не съм щастлив от това.

Дори в пандемичната минала година фестивалът се състоя и за наша радост имаше огромен успех.

MоzArt фестивала в Правец (Източник: © MоzArt фестивал)

Още

 Правец събира музикалния елит през август

Правец събира музикалния елит през август

- Програмата и тази година е разнообразна. Има ли предизвикателства към публиката?
- О, да. Още с откриването на 19 август, когато правим световна премиера на опера, написана от българската композиторка Албена Врачанска. Една талантлива дама, която от години се развива творчески в Люксембург и която е желан партньор на много престижни европейски състави.

Либретото е на друга талантлива българка - Яна Букова. Постановката е на режисьора Огнян Драганов и Държавна опера - Стара Загора-традиционно добър партньор на фестивала.

Миналата година за първи път чухме един млад камерен оркестър Drop Down Community, които толкова впечатлиха публиката, че ги поканихме отново и те ще бъдат на сцената на 20 август.

Това са група млади хора, които не се страхуват да експериментират и да поднасят свеж, младежки поглед към класиката. Техен солист ще е Лия Петрова - българска цигуларка, която печели една след друга големите европейски сцени.

MоzArt фестивала в Правец (Източник: © MоzArt фестивал)

- На фокус тази година са дамите-творци. Защо?
- Това също е предизвикателство към публиката. Да открие или да преоткрие жените в класиката. Повярвайте ми, те са забележителни артисти.

Вземете например композиторката Добринка Табакова , която е провъзгласена за един от 10-те композитора които преосмислят класическата музика. Тя е щатен композитор на Оркестъра на BBC и нейна творба ще звучи в Правец на 20 август.

Купи билет

Режисьорката Вера Немирова, която има забележителна кариера в Германия и Австрия. Поставяла е във Виенската Фолксопер и Виенската държавната опера, Дойче опер - Берлин, операта в Бон. Била е и гост на Залцбургския фестивал. Тя ще режисира спектакъла "В очакване на Моцарт", който ще представим на 21 август.

Изумителната ни прима балерина Веса Тонова, която заедно с балет "Арабеск" ще закрие фестивала на 22 август. Талантът на всички тези дами е покорил света. Знам, че ще покори и публиката на фестивала.

- Световно ниво наистина. Но защо Правец?
- А защо не? Правец има невероятно красива природа, чист въздух. Сцената в RIU Pravets Resort открива гледка към почти приказното езеро. Все предпоставки за пълно удоволствие.

Някои от най-известните световни фестивали за класическа музика са позиционирани точно на места с красива природа. Изумителна природа и световни артисти. Правец е такова място и ние 17 години доказваме, че освен с красива природа, можем да се гордеем и със световна класическа програма.

Лъчезар Тодоров – председател на Управителния съвет на Сдружение "Моцартови празници Правец`04" (Източник: © MоzArt фестивал)

- Какво е Вашето лично удовлетворение от организацията на едно такова събитие?
- Когато седна сред публиката по време на концертите.

Тогава енергията на артисти, публика и природа се сливат в едно огромно, безкомпромисно, пълно щастие. Ето за този момент, в който съм част от тази енергия, за него си струват всички усилия на целия екип, който организира фестивала.

Купи билет

MоzArt фестивалът в Правец ще се проведе от 19 до 22 август на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в зала "Правец" на хотела, в залата на читалище "Заря 1895" и на площада пред Община Правец

Билети за събитието са налични в Ивентим
Специални фестивални оферти - ТУК

Повече подробности за фестивалната програма ще откриете на:
Website | Facebook

Още

Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт на 1 юли в зала "България"

Виртуозният пианист Олег Майзенберг с концерт на 1 юли в зала "България"

Още

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР

"Москва-Черьомушки" – за пръв път в България със Симфоничния оркестър на БНР

Още

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

Първата дама на Виенската филхармония Албена Данаилова - на "Европейски музикален фестивал" 2021

Още

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Пламен Карталов: Уолтър Скот и Джоакино Росини ще останат много доволни да видят от небето своя шедьовър на наша сцена

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Министър Велислав Минеков: Трябва да има нова методика за финансиране на театрите

59 000 лева струва месечната издръжка на един културен институт в чужбина, но в някои от тези български институти "дейност не се забелязва", каза още министърът на културата в рубриката "Властта говори! Открито"

Зам.-министърът на културата Весела Кондакова: Най-голямата иновация е промяната на мисленето

"Всички сме част от екосистема, която няма как да се развива чрез единични или изолирани промени", казва зам.-министърът за инициативата "Новият европейски Баухаус"

Александър Хаджиев за фестивала 180°: Искаме да дадем пълна свобода на артистите от влияния, традиции и теми

"Това, за което ние се борим още преди пандемията, е по някакъв начин да махнем границата между публика и изпълнители и да създадем атмосфера, в която те могат да общуват заедно и да комуникират" допълва още той

Владимир Ампов-Графа: Трябва да сме силни и да вървим напред без да губим себе си

Лятното парти на топ изпълнителя стартира в 20:00 часа в две поредни вечери – 22 и 23 юли

Стилияна Узунова: Париж е гигантски водовъртеж

"В живописта създаваш свой свят, отразяваш свои копнежи, страхове и смисъл"

Китаристът и композитор Славчо Николов: "Фондацията" ще съществува и след нас

"След първия ни концерт при нас дойде един мой приятел и каза: "Ама, вие от какво се притеснявате, бе, хора! Това е обречено на успех!"