Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

ОКОЛОСВЕТСКО ПЪТЕШЕСТВИЕ

"Кино за пътешественици": Сърцето на приключенците не може да бъде опитомено

"Понякога филмите дават началото на нови приятелства и сформирането на нови групи за пътувания", споделят Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от сдружение "Позор"

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от "Позор" в Южна Корея

За поредна година кино пътешествията стартират отново в началото на август.

В рамките на 16 дни "Кино за пътешественици" ще отведе зрителите до любими и малко познати дестинации, като началната точка за всички пътешествия са салоните на "Културен център G8" и "Евро синема".

С организаторите, приключенците Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от сдружение "Позор", разговаряме за местата, които ще видим във филмите тази година, техните най-любими далечни дестинации като заклети пътешественици, защо биха се връщали отново и отново към уличките на Истанбул и любимата им сладкарница там, но и за надеждата скоро светът да бъде с отворени обятия за пътешествениците. 

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от "Позор" в Аржентина

- Тази година в "Кино за пътешественици" ще покажете 18 филмови пътешествия, които ще ни отведат из много нестандартни за нас места и с това към много интересни възгледи за живота. Разкажете повече за програмата тази година и изобщо как събрахте тези истории?
Здравко: Стартираме на 1-ви август и продължаваме до 16-и, като всяка вечер зрителите ще пътешестват из различни краища на света, а началните точки са две: "Културен център Г8" и "Евро синема". В програмата влизат както премиерни заглавия, така и обичани от публиката филми, които сме показвали и преди.

Четири от премиерите ще бъдат съпроводени с презентации, преди "Оризовите тераси на Филипините" двамата с Ангел ще разкажем за нашето пътуване из Филипинските Кордилери, преди "Моят север е на юг" Петя Кокудева ще сподели за нейните приключения из Южна Америка, Таня Свечникова от "Приятели на Тибет в България" ще поговори със зрителите преди прожекцията на "Всичко се променя", а Теодора Иванова ще разкаже за своите перипетии из Куба преди прожекцията на "По пътищата на Куба".

Кое е свобода и кое диктатура? Гледайте филма "По пътищата на Куба" на фотографката и пътешественичка Теодора Иванова

- Нека да открехнем завесата и да разберем повече за самите теми, които поставят селектираните от вас филми, какво ще видим, кои са най-любопитните акценти, които (може и да) изненадат зрителите?
Здравко: Зрителите ще видят това, което очакват - филми за пътешественици, някои заснети в добре познати и любими места, други снимани из труднодостъпни и неизвестни региони. По-голямата част от предложенията са заснети от непрофесионални режисьори, които снимат своите пътувания.

По този начин публиката вижда в пътешествениците от филмите себе си. Тази близост е много важна за нас, защото прожекциите са един вид срещи между хора с подобни интереси. Често след филмите зрителите продължават да общуват помежду си, да разказват за своите пътувания, да планират нови и понякога филмите от "Кино за пътешественици" дават началото на нови приятелства и сформирането на нови групи за пътувания.

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от "Позор" в Куба

Още

16 дни пътешествия по света

16 дни пътешествия по света

- Вие имате ли си любим филм от програмата тази година и защо, с какво ви впечатли той? 
Ангел: Ще ни се повече хора да видят филмите "Окото на Истанбул" за прочутия турски фотограф Ара Гюлер и едно от ексклузивните заглавия тази година "Легло с връзки" за сайта за разменно гостуване couchsurfing.com.

И ние сме ползвали този сайт на много места по света. Хубаво е хората да знаят, че има една приятна алтернатива на хотелите и къщите за гости, при която може да отседнеш безплатно при други членове на сайта, да се докоснеш до живота на местните, а и да се забъркаш в неочаквани приключения, какъвто е случаят и с автора на "Легло с връзки".

"Всичко се променя" - едно екстремно пътешествие из красивите върхове на Хималаите и културата на хората обитаващи Катманду, Лхаса и Дхарамсала

- Ще споделите с публиката вашите преживявания във Филипините, които посетихте в началото на тази година, преди да се случи "световната изолация". Далеч от нашата географска територия, хората там с подобни на нашите ли проблеми се борят, имам предвид общочовешките проблеми, които вечно ни тревожат?
Здравко: Огромният проблем в големите градове там е замърсеният въздух, това е първото нещо, което ти прави впечатление като кацнеш в Манила или Себу. В планината пък няма ток и течаща вода. Така че освен общочовешките проблеми, които имаме всички ние, там има и една постоянна борба за въздух, вода и въобще за основни човешки блага, с които ние сме свикнали и ги имаме за даденост.

Но хората са позитивни, което е най-ценното. Ние прекарахме около десетина дни из Кордилерите, там туристи почти няма, защото условията не са добри. Но пък срещите ни с хората из планината бяха много ценни.

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от "Позор" във Филипините

- Какво събира и различава като реалности 7-те държави от Латинска Америка в "Моят север е на юг", в който една чилийка тръгва на път и разказва за Куба, Венецуела, Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили? Повече еднакви или повече различни са?
- Ангел: Всяка от тези държави се развива в някаква посока и така са се появили контрасти, но те не са фактор за трайни различия. Човекът, като жива връзка в езика, историята и традициите, винаги надделява над класата, революцията и корупцията.

Латинска Америка и държавите от Южното полукълбо държат на общите си корени и подчертават, че те са различни от останалата част на света. Оттам е и фразата на един уругвайски художник "Нашият север е на юг", който смята, че проблемът ще се реши като обърнем наопаки картата на света и видим нещата реално. Символ на независимостта им е и часовникът пред Боливийския конгрес, който дори с обърнат циферблат не върви назад, а показва времето точно.

Реалността е много различна, когато е през очите на туриста или я вижда носител на местната култура. Филмът е автентичен разказ на представителка на латиноамериканската общност. Тя намира своята реалност в джунглата, където на власт е природата и всички са равни.

Куба (Снимка: Личен архив)

Още

100 пътешествия,  които ще ви променят завинаги (откъси)

100 пътешествия, които ще ви променят завинаги (откъси)

- Като почитателка на Куба не мога да не Ви попитам и за филма "По пътищата на Куба". Каква Куба ще видим, на кръстопът, между стария и новия свят или просто онази, вечната Куба, за която най-важното е самият живот - музиката, любовта, слънцето и кубинския ром.
Здравко: Точно - Куба на кръстопът. Куба на старото поколение и Куба на младите. Старите, които още боготворят Кастро и младежите, които искат да подражават на американските си връстници. Преди прожекцията Теодора Иванова ще ни разкаже за нейните приключения из Куба, така че зрителите ще имат много гледни точки за живота на Острова на свободата.

Здравко Григоров и Ангел Хаджийски от "Позор" в Киргизстан

- Вие като едни от най-отдадените пътешественици, които познавам, как се справихте с режима на изолация и дисциплината? Трудно ли издържате вече без далечните дестинации?
Ангел: Ние сме от хората, които бързо се адаптират към новите предизвикателства. Просто приехме, че няма да се пътува за неопределен период от време и толкова. Освен това имаме големи пропуски из България, така че спокойно заменяме чуждите красоти с родните.

На 1 август е премиерата на филма "Оризовите полета на Филипините"

- Бяхте ли планирали пътуване преди изолацията заради пандемията? Къде?
Здравко: Ние сме големи късметлии, защото се завърнахме от едно голямо пътешествие в началото на март. Освен Филипините, за които ще разкажем на зрителите, бяхме за седмица в Тайван, а след това и из Персийския залив - ОАЕ, Оман, Катар и Бахрейн. И с това пътуване може би ще си останем за тази година. И с надеждата, че скоро светът отново ще бъде с отворени обятия за пътешествениците.

Филипините (Снимка: Личен архив)

- Предполагам, че мнозина (включвам и себе си) мечтаят като отмине периода, в който е ограничено пътуването ни по света да заминем някъде много далеч. Какви предложения бихте отправили като опитни пътешественици?
Ангел: Обичаме да пътуваме из Азия, без значение дали в Близкия или Далечния изток. Имаме чудни спомени от Индокитай, и до днес Лаос е една от любимите ни страни. Миналата година посетихме за първи път Япония и с радост бихме се завърнали там.

Сред държавите, в които винаги бихме се връщали е и Иран - един съвсем различен свят от представите, които са си изградили повечето хора.

- Имате ли си любимо място по света, където ходите, връщате се и отново бихте се връщали?
Здравко: Всяка година ходим поне по веднъж в Истанбул. Имаме си любима баничарница, където рано сутрин отиваме, за да ядем току-що извадения бюрек, после безцелно се шляем из малките улички на кварталите Фенер и Балат, съзерцавайки красивите сгради, сядаме в любимата си сладкарница в Лалели и ядем до забрава екмек кадаиф и кюнефе, после с ферибота минаваме Босфора и отиваме в азиатската част, за да се потопим в приятната атмосфера, която витае в двора на къщата на Назъм Хикмет - винаги изпълнена с креативни хора на изкуството, които споделят идеите си...

Истанбул е градът, в който винаги бихме искали да се връщаме.

Интервю на Юлия Владимирова

Още

Черно-белите пътешествия на химика фотограф

Черно-белите пътешествия на химика фотограф

Още

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

"Кино за пътешественици" показва далечни и непознати територии от цял свят

Още

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

БезКраят на Куба през очите на Надежда Гърбова

Още

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

 

Още

"Танцуващите плашила" от Филипините поставиха рекорд за Гинес

"Танцуващите плашила" от Филипините поставиха рекорд за Гинес

Още

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

Още

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Едно пътуване до Китай на Дечко Узунов

Още

Историческата кралска флотилия баржи на Тайланд дефилира по река Чао Прая за първи път от шест години

Историческата кралска флотилия баржи на Тайланд дефилира по река Чао Прая за първи път от шест години

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"