Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

МАЙСТОРИ

"Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих бе продадена за 248 000 долара на търг в Индия

Картината е от личната колекция на Индира Ганди

Картината "Пилигрим в Хималаите" от Николай Рьорих, която бе в личната колекция на Индира Ганди, бе продадена за 16,6 милиона рупии (248 000 долара) на търг на аукционна къща "Осиан" в Мумбай, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"На търга в Мумбай бяха изложени произведения на изкуството от личните колекции на редица видни дейци на Индия, сред които Индира Ганди - заяви основателят и ръководител на компанията "Осиан груп" Невил Тули.

"Предметите от колекцията на бившия индийски премиер Индира Ганди имаха особен успех сред ценителите на съвременното изобразително изкуство." По думите му, един от най-скъпите лотове бе картината от Рьорих, нарисувана в средата на 30-те години на миналия век.

След като емигрирал, Николай Рьорих дълги години живял и работил в Индия. Той умрял в хималайско имение в долината Кулу в северната част на страната, в щата Химачал Прадеш. Картини от поредицата "Хималаи" Рьорих е рисувал дълги години. Тези платна са своеобразни живописни страници от неговия дневник на пътешественик. Редица планински пейзажи от този дневник са изпълнени с духовния опит на художника.

Индира Ганди и баща й, първият премиер на независима Индия Джавахарлал Неру гостували няколко дни в имението на Рьорих през 1942.

Джавахарлал Неру, Индира Ганди, Николай Рьорих, и Мохамед Юнус в в хималайското имение на Рьорих в долината Кулу

"Това беше едно незабравимо посещение в интересно и талантливо семейство, където всеки член е забележителна личност, със свои дефинирани интереси", каза Ганди по-късно. "Самият Рьорих остава в паметта ми. Той беше човек с широки познания и огромен опит, човек с голямо сърце, дълбоко повлиян от всичко, което вижда".

Ето някой картини от поредицата "Хималаи" на руския художник, писател, археолог, философ и мистик:

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Художникът - богослов Юлия Станкова представя "Жените в Библията"

Изложбата е от 4 октомври до 22 октомври 2022 г. в Галерия "Париж"

Вижте "Светлината на брега" от Огнян Георгиев

Изложбата е от 29 септември до 25 октомври 2022 г. Откриване - 18.30 часа на 29 септември, четвъртък /2022 г. в Галерия "Арт Маркони" 29.09 -25.10.2022 г.

Галерия "Астри" започва новия сезон с "Изчезващо минало" на Гълъбин Христов

Откриването е на 27 септември 2022. Изложбата продъжава до 8 октомври 2022 г.

"Глад" от Йона Тукусер

Националната галерия представя изложбата на художничката, която в продължение на 13 години събира материали за глада на територията на СССР и Украйна

Реалното и привиднореалното на Юлиян Табаков

Изложбата включва фотографската серия "Вакуум", създадена основно в годините на Covid-19 и видео инсталация по произведението Ad Infinitum ("Към безкрая") на баща му, диригентът Емил Табаков, писано в Япония през 80-те години