Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

НЕПОЗНАТИ КЪТЧЕТА

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

За поредна година мини фестивалът ви кани на едно филмово околосветско пътешествие, което ще продължи до 12 август в салоните на Културен център G8 и Евро Синема в столицата

"Кино за пътешественици" ще покаже 19 заглавия, заснети из различни краища на света, съобщават организаторите от сдружението "Позор" пред БТА.

От 2 до 12 август в Културния център G8 и Евро синема в София зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Мумбай и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка, населените с редки животни африкански резервати и смразяващите върхове на най-високите планини на всички континенти.

"На път през Сахара"

Четири ексклузивни прожекции са в програмата тази година. "На път през Сахара" проследява екстремното приключение на двама британци, което започва в Мароко, преминава през Западна Сахара и Мавритания и приключва в Сенегал. "Изгубената камера: Непал" показва всекидневието и традициите на хората от планинската държава.

"С тук-тук из Етиопия" следва група италианци, решили да опознаят едни от най-интересните племена населяващи африканския континент.

"С тук-тук из Етиопия"

"Сама в Иран" е за пътешествието на шведка, решила да се изправи срещу предразсъдъците, които повечето европейци имат към Иран, и да покаже колко топло е посрещната от местните.

Всеки от четирите филма ще бъде прожектиран само веднъж и ще е съпътстван с интересни разкази - на Петя Кокудева за преживяванията й в пустинята Сахара, на Теодора Василева за срещите й с племената в Етиопия, на организаторите на панорамата Здравко Григоров и Ангел Хаджийски за техните пътувания из Иран и Непал.

Билетите вече са в продажба.

ПРОГРАМА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8

2 август (четвъртък)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Мароко на Петя Кокудева

На път през Сахара (71 мин.)

Майкъл и Самюел пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро. Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания, за да стигнат чак до Дакар. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда навсякъде туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са британски бекпекъри и мисията им е да покажат на всички как се почива на нетипични места, които хората обикновено избягват и че Коста дел Сол може да е всеки бряг, огрян от слънцето.


3 август (петък)

18:45 ч. - Вземи красивото с теб (64 мин.)

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, "Вземи красивото с теб" носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

20:15 ч. - С кану по Амазонка (53 мин.)

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци - с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.


4 август (събота)

19:45 ч. - Култ (87 мин.)

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го "Бог" и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

20:45 ч. - Осем първенци (54 мин.)

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх - Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."


5 август (неделя)

18:30 ч. - Исландия наведнъж (70 мин.)

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

19:45 ч. - Утре сме на друго място (107 мин.)

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.


6 август (понеделник)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Непал на Здравко и Ангел

Изгубената камера: Непал (68 мин.)

"Изгубената камера: Непал" ще ни поведе из хималайската страна преди да бъде засегната от унищожителното земетресение, което разруши древните храмове в Катманду и Патан.
Ще имате удивителната възможност да станете свидетел на непознати местни ритуали, до които е допуснат режисьорът Пол Друс и които той показва автентично, без да спестява нищо на зрителите.

Презентацията и филмът са с един билет!

Изгубената камера: Непал


7 август (вторник)

18:30 ч. - Средиземноморие (84 мин.)

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

20:15 ч. - Между върховете (76 мин.)

Отправна точка на плана им - връх Аконгагуа - Аржентина. Крайната им цел - връх Маккинли - Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.


8 август (сряда)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Етиопия на Теодора Василева

С тук-тук из Етиопия (87 мин.)

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. Зад гърба им остават хиляди километри, изминати на три колела, по черните пътища на непозната земя. Каква е тяхната мисия? Да покажат на света как да живее "на бавни обороти" и да докажат, че не е страшно понякога да се изгубиш насред пустошта.

Презентацията и филмът са с един билет!


9 август (четвъртък)

18:30 ч. - 24 вкуса от Неапол (68 мин.)

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

20:15 ч. - Да нагазиш в Ниагара (75 мин.)

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света - Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел - скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.


10 август (петък)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Иран на Здравко и Ангел

Сама в Иран (61 мин.)

Кристина Палтен изминава пеша 1840 км от Техеран до границата на Иран с Туркменистан, сама със своята синя количка. В опит да разчупи предразсъдъците и да намери себе си...
Само на "Кино за пътешественици 2018" гледайте "Сама в Иран", впечатляващата история на шведката, която държи и рекорда за най-много пробягани километри за 48 часа - 322!

Презентацията и филмът са с един билет!


11 август (събота)

18:30 ч. - Камино де Сантяго (82 мин.)

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети - просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20:15 ч. - Из Централна Азия като на игра (61 мин.)

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.


12 август (неделя)

17:00 ч. - В света на Гивън (72 мин.)

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?"

18:30 ч. - Хващай пътя: Индия (80 мин.)

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.

Цена на билета: 8 лв. / 6 лв. за учащи и пенсионери. Билети можете да закупите или резервирате на касата на киното.

 

ПРОГРАМА ЕВРО СИНЕМА

3 август (петък)

19:15 ч. - Исландия наведнъж (70 мин.)

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

20:30 ч. - Между върховете (76 мин.)

Отправна точка на плана им - връх Аконгагуа - Аржентина. Крайната им цел - връх Маккинли - Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.


4 август (събота)

18:30 ч. - Камино де Сантяго (82 мин.)

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети - просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20:00 ч. - Средиземноморие (84 мин.)

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.


5 август (неделя)

19:15 ч. - Да нагазиш в Ниагара (75 мин.)

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света - Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел - скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.


6 август (понеделник)

19:15 ч. - Осем първенци (54 мин.)

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх - Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."


7 август (вторник)

19:00 ч. - 24 вкуса от Неапол (68 мин.)

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.


8 август (сряда)

19:30 ч. - Култ (87 мин.)

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го "Бог" и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.


9 август (четвъртък)

18:45 ч. - Из Централна Азия като на игра (61 мин.)

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.

19:45 ч. - Земя (97 мин.)

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.


10 август (петък)

19:15 ч. - В света на Гивън (72 мин.)

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?"

20:30 ч. - Хващай пътя: Индия (80 мин.)

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.


11 август (събота)

18:00 ч. - С кану по Амазонка (53 мин.)

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци - с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.

19:00 ч. - Вземи красивото с теб (64 мин.)

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, "Вземи красивото с теб" носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.


12 август (неделя)

16:00 ч. - Земя (97 мин.)

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

17:45 ч. - Утре сме на друго място (107 мин.)

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Цена на билета: 8лв. / 6 лв за учащи и пенсионери. Билети можете да закупите и резервирате на касата на киното.

Коментирай 0

1/1

"С тук-тук из Етиопия"

"На път през Сахара"

"С тук-тук из Етиопия"

Изгубената камера: Непал

Още ВИДЕО

"Предградие" - история за незначимото значимо

Ованес Торосян и актьорите от Казанлъшкия театър ви представят съвременен разказ за младежите от крайните квартали, живи и истински, трагични и яростни

Филмът "7 дни" - ирония, поезия, борба

Един различен поглед не просто за страшната болест с три букви, а приказка за маските и стремежите, за излишното и нужното в живота, за обезличаването, което допускаме

"Зверското синьо" от Филип Ридли за първи път на българска сцена в НАТФИЗ

Комично абсурдната пиеса на един от най-големите съвременни английски драматурзи забавя, забързва и спира дъха на всеки, който се осмели да се изправи срещу себе си

Андреа Бочели откри 69-ото издание на фестивала "Сан Ремо"

Първото изпълнение беше на тримата водещи - певеца и актьор Клаудио Бальони, актрисата Вирджиния Рафаеле и комика Клаудио Бизио

Игра на Impressio: Къде се е състоял международният дебют на Анджела Георгиу?

а) Метрополитън опера б) Миланската "Ла Скала" в) Ковънт Гардън

"Танцуващите плашила" от Филипините поставиха рекорд за Гинес

Провинция Изабела, отбеляза своя ежегоден фестивал "Бамбанти" с участието на 2495 души, облечени като плашила

Виж всички

Календар