Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

НЕПОЗНАТИ КЪТЧЕТА

"Кино за пътешественици" - приключенията започват на 2 август

За поредна година мини фестивалът ви кани на едно филмово околосветско пътешествие, което ще продължи до 12 август в салоните на Културен център G8 и Евро Синема в столицата

"Кино за пътешественици" ще покаже 19 заглавия, заснети из различни краища на света, съобщават организаторите от сдружението "Позор" пред БТА.

От 2 до 12 август в Културния център G8 и Евро синема в София зрителите ще пътешестват както из любими дестинации като Неапол, Истанбул, Мумбай и Маракеш, така и из труднодостъпни места като джунглата на Амазонка, населените с редки животни африкански резервати и смразяващите върхове на най-високите планини на всички континенти.

"На път през Сахара"

Четири ексклузивни прожекции са в програмата тази година. "На път през Сахара" проследява екстремното приключение на двама британци, което започва в Мароко, преминава през Западна Сахара и Мавритания и приключва в Сенегал. "Изгубената камера: Непал" показва всекидневието и традициите на хората от планинската държава.

"С тук-тук из Етиопия" следва група италианци, решили да опознаят едни от най-интересните племена населяващи африканския континент.

"С тук-тук из Етиопия"

"Сама в Иран" е за пътешествието на шведка, решила да се изправи срещу предразсъдъците, които повечето европейци имат към Иран, и да покаже колко топло е посрещната от местните.

Всеки от четирите филма ще бъде прожектиран само веднъж и ще е съпътстван с интересни разкази - на Петя Кокудева за преживяванията й в пустинята Сахара, на Теодора Василева за срещите й с племената в Етиопия, на организаторите на панорамата Здравко Григоров и Ангел Хаджийски за техните пътувания из Иран и Непал.

Билетите вече са в продажба.

ПРОГРАМА КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР G8

2 август (четвъртък)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Мароко на Петя Кокудева

На път през Сахара (71 мин.)

Майкъл и Самюел пътуват само с раници и искат да разбият традиционните представи на британците за пълноценно прекарана ваканция: в скъпи хотели, с организиран транспорт и проверени места, пълни със стада сънародници. Не намират жадуваното слънце в Коста дел Сол и хващат ферибота до отсрещния бряг, където е Африка и слънцето се раздава щедро. Планът им е да тръгнат на юг по крайбрежието през Мароко, Западна Сахара и Мавритания, за да стигнат чак до Дакар. Искат да се потопят в културата, да не ги съпровожда навсякъде туроператор, нито конвой и да не срещат други европейци по пътя си. Те са британски бекпекъри и мисията им е да покажат на всички как се почива на нетипични места, които хората обикновено избягват и че Коста дел Сол може да е всеки бряг, огрян от слънцето.


3 август (петък)

18:45 ч. - Вземи красивото с теб (64 мин.)

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, "Вземи красивото с теб" носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.

20:15 ч. - С кану по Амазонка (53 мин.)

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци - с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.


4 август (събота)

19:45 ч. - Култ (87 мин.)

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го "Бог" и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.

20:45 ч. - Осем първенци (54 мин.)

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх - Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."


5 август (неделя)

18:30 ч. - Исландия наведнъж (70 мин.)

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

19:45 ч. - Утре сме на друго място (107 мин.)

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.


6 август (понеделник)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Непал на Здравко и Ангел

Изгубената камера: Непал (68 мин.)

"Изгубената камера: Непал" ще ни поведе из хималайската страна преди да бъде засегната от унищожителното земетресение, което разруши древните храмове в Катманду и Патан.
Ще имате удивителната възможност да станете свидетел на непознати местни ритуали, до които е допуснат режисьорът Пол Друс и които той показва автентично, без да спестява нищо на зрителите.

Презентацията и филмът са с един билет!

Изгубената камера: Непал


7 август (вторник)

18:30 ч. - Средиземноморие (84 мин.)

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.

20:15 ч. - Между върховете (76 мин.)

Отправна точка на плана им - връх Аконгагуа - Аржентина. Крайната им цел - връх Маккинли - Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.


8 август (сряда)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Етиопия на Теодора Василева

С тук-тук из Етиопия (87 мин.)

Те са в Етиопия за първи път: 3 отбора и 3 моторикши. Те са 18 пътешественици, готови да изминат 2500 километра в дивото за 18 дни, без да знаят какво им предстои. Тръгват от Адис Абеба, за да стигнат чак до долината на река Омо и да се срещнат с африкански племена: с белязани жени, които са готови да понесат стотици удари, спазвайки местните традиции и с голи момчета, които прескачат биволи, за да станат мъже. Зад гърба им остават хиляди километри, изминати на три колела, по черните пътища на непозната земя. Каква е тяхната мисия? Да покажат на света как да живее "на бавни обороти" и да докажат, че не е страшно понякога да се изгубиш насред пустошта.

Презентацията и филмът са с един билет!


9 август (четвъртък)

18:30 ч. - 24 вкуса от Неапол (68 мин.)

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.

20:15 ч. - Да нагазиш в Ниагара (75 мин.)

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света - Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел - скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.


10 август (петък)

19:00 ч. ЕКСКЛУЗИВНО! - Презентация за Иран на Здравко и Ангел

Сама в Иран (61 мин.)

Кристина Палтен изминава пеша 1840 км от Техеран до границата на Иран с Туркменистан, сама със своята синя количка. В опит да разчупи предразсъдъците и да намери себе си...
Само на "Кино за пътешественици 2018" гледайте "Сама в Иран", впечатляващата история на шведката, която държи и рекорда за най-много пробягани километри за 48 часа - 322!

Презентацията и филмът са с един билет!


11 август (събота)

18:30 ч. - Камино де Сантяго (82 мин.)

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети - просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20:15 ч. - Из Централна Азия като на игра (61 мин.)

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.


12 август (неделя)

17:00 ч. - В света на Гивън (72 мин.)

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?"

18:30 ч. - Хващай пътя: Индия (80 мин.)

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.

Цена на билета: 8 лв. / 6 лв. за учащи и пенсионери. Билети можете да закупите или резервирате на касата на киното.

 

ПРОГРАМА ЕВРО СИНЕМА

3 август (петък)

19:15 ч. - Исландия наведнъж (70 мин.)

Елате на едно вълнуващо пътешествие из най-загадъчната европейска държава. Потопете се в ледените води на водопада Гюдълфос, почувствайте топлината на безбройните термални извори, пръснати из цялата страна, усетете приятния допир на покритите с мъх вулканични масиви, прекарайте една незабравима нощ съзерцавайки Северното сияние и за финал вижте отблизо тъпоклюните кайри, превърнали се в емблема на Исландия.

20:30 ч. - Между върховете (76 мин.)

Отправна точка на плана им - връх Аконгагуа - Аржентина. Крайната им цел - връх Маккинли - Северна Америка. Но тяхното истинско пътуване започва някъде долу, между върховете, сред различните култури в Амазонската джунгла и под вулканите на Никарагуа и Хондурас. Животът там тече с друг ритъм от обичайното им ежедневие и предвидените няколко дни за пътуване преминават в месеци приключение.


4 август (събота)

18:30 ч. - Камино де Сантяго (82 мин.)

Един път и хиляди човешки съдби. Хора от цял свят се стичат, за да извървят своя поклоннически маршрут. Някои тръгват в търсене на новия си житейски път, други, за да видят докъде ще стигнат физическите им възможности, а трети - просто да се забавляват и да срещнат нови приятели. Целта на всички е да достигнат до мощите на Свети Яков в Сантяго де Компостела.

20:00 ч. - Средиземноморие (84 мин.)

Ян Артюс-Бертран и Мишел Питио поемат на едно вълнуващо пътешествие по въздух, за да документират отвисоко един от най-разнообразните райони в света - Средиземноморието, с над 427 милиона обитатели, живеещи в 24 страни на 3 континента.


5 август (неделя)

19:15 ч. - Да нагазиш в Ниагара (75 мин.)

Рафа е от Мексико Сити и е на път да осъществи една мечта: да скочи със своя каяк от най-известния водопад в света - Ниагара. За повече от век, 14 авантюристи правят опити да скочат, но само половината от тях оцеляват. Първата останала жива е 63-годишната Ани, която през 1901 скача от водопада в буре. Пътят към скока на Рафа минава през 3-годишни тренировки в реките на Мексиканската джунгла, за да го отведе до крайната цел - скок с наклон 90 градуса от височина над 50 метра отвесно надолу във водната бездна.


6 август (понеделник)

19:15 ч. - Осем първенци (54 мин.)

"Казвам се Бил Бърк и съм 72-годишен непрофесионален алпинист. Аз съм единственият катерач над 60, който е изкачил най-високите планини на всеки един от седемте континента - Маккинли, Аконкагуа, Килиманджаро, Елбрус, Масива Винсън , Косцюшко, Пирамидата на Карстенц и Еверест. През май 2014г. правителството на Непал кръсти на мое име хималайския връх - Бърк Канг. Ще споделя с вас какво е чувството да докоснеш небето."


7 август (вторник)

19:00 ч. - 24 вкуса от Неапол (68 мин.)

Най-добре може да опознаете един град като се доверите на местните. 24 неаполитанци представят своя роден град чрез кратки новели, в които повеждат зрителите из живописните улички на Неапол, срещат ги с местните, разказват любопитни факти от историята на града и всичко това с акомпанимент на традиционната неаполитанска музика.


8 август (сряда)

19:30 ч. - Култ (87 мин.)

Докато един монах катери планината 1000 дни в уединение, за да извърви своя духовен път, филипинец виси прикован на кръста с пирони, за да изпита истинската болка. По същото време в Мадагаскар празнуват: отварят гробници и обръщат костите на мъртвите, защото вярват, че това ще им донесе късмет. В Япония, двама влюбени отиват в храм, за да погалят един от многото каменни фалоси, с надеждата да се сдобият с дете.

Свещените ритуали за едни, са богохулство или чиста лудост за други. Някои са близо до Бога в самотата и мъката, други - в кръвопролитието, а трети - в шумните веселби. 25 страни по света показват богомолци, ритуали и различни религиозни практики, хора, които са обединени от нуждата да се обърнат към Бога. Всички те се уповават на нещо непознато, наричат го "Бог" и му се молят. Всички те издигат своя личен култ.


9 август (четвъртък)

18:45 ч. - Из Централна Азия като на игра (61 мин.)

Британецът Джон е изтощен от монотонното си ежедневие и напрежението на работното място, решава да зареже всичко и да се впусне в едно вълнуващо 9-месечно пътешествие из Централна Азия в компанията на своя 20-годишен джип Борис и талисмана си - плюшеното киви Тед. Дните му се изпълват със спиращи дъха пейзажи, дружелюбни събеседници и безброй истории, които го карат да промени изцяло своя светоглед.

19:45 ч. - Земя (97 мин.)

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.


10 август (петък)

19:15 ч. - В света на Гивън (72 мин.)

Семейство Гудуин са сърфисти и живеят на остров Кауай, част от Хавайския архипелаг. Те обичат да пътуват, за да общуват с природата. Сега им предстоят 14 месеца далеч от дома, 6 континента и 15 държави. С тях пътешества и 6-годишният им син Гивън. Той е дете на света и домът му е навсякъде, където открие нещо ново. Гивън разказва за местата по света през неговите очи и чрез въображаемия си свят. Един от филмите, след които си задаваме въпроса: "Защо седя тук, а не отида да видя някое ново, непознато място?"

20:30 ч. - Хващай пътя: Индия (80 мин.)

Двама приятели решават да се включат в предизвикателство, което ще помнят цял живот - 12-дневно приключение с рикши из Индия.

Стартова точка - Мумбай, финал - Ченай. Последвайте Рик и Кийт по пътя и ги подкрепяйте заедно с хилядите колоритни индийци, които съпровождат своите любимци. Според Lonely Planet това е едно от десетте най-запомнящи се приключения в света.


11 август (събота)

18:00 ч. - С кану по Амазонка (53 мин.)

Бенджамин и Джеймс имат мечта: да плават по Амазонка така, както са го правели древните индианци - с дървено кану. От ствола на огромно дърво в еквадорската джунгла и с помощта на мачете и туземен жител си правят индианска лодка - еднодръвка. Приключението тепърва предстои: два месеца живот сред племе хуаорани, вместо в ситито, бананова вода и домашна чича, вместо английска закуска, борба с лиани и маймуни, вместо с тълпата в метрото. Пътешествие по една река, което се превръща в пътуване във времето.

19:00 ч. - Вземи красивото с теб (64 мин.)

Брайс Лемън и сестра му Алиса продават цялото си имуществото и заминават на околосветско пътешествие, надявайки се за тях това да бъде едно духовно пътуване по целия свят. От Щатите, през Южна Америка, Европа и Африка, заснет в 27 държави в продължение на година, "Вземи красивото с теб" носи посланието, че най-важното нещо за всички нас, е да намерим вътрешната си красота.


12 август (неделя)

16:00 ч. - Земя (97 мин.)

Едно пътешествие от птичи поглед: в дивото и в мегаполиса, в сибирски мраз и пустинна жега, в глада и изобилието, в окото на вулкана и в сърцето на водопада, от Арктическия кръг, през африканската савана и Амазонската джунгла до австралийските бадемови плантации. Приказка, в която "див" не означава варварски и "диво" не е обратното на "цивилизация", а просто живот сред природата. Един разказ за живота на Земята.

17:45 ч. - Утре сме на друго място (107 мин.)

Той е наивен мечтател с налудничави хрумвания. Тръгва да обикаля света с мотор и живее от парите, които успява да изкара по пътя. Накрая открива нещо, което дори не е търсел. Историята на Даниел е уникална и не по план, но те потапя смело в живота на един млад авантюрист тръгнал на път, за да те срещне с непознати култури.

Цена на билета: 8лв. / 6 лв за учащи и пенсионери. Билети можете да закупите и резервирате на касата на киното.

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

100 души строят сцената в НДК, пресъздаваща Парижката опера

Ралица Бежан с ново стилно видео към песента "ЕТО МЕ"

С ярък театрален привкус, кинаджийско, ретро-симпатично и в същото време, носещо усмивка, свежест и настроение, видеото носи неподправения почерк на чаровната актриса и певица

"Мария Монтесори: Новата жена" в разпространение от 12 април

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Мюзикълът Mamma Mia! отбелязва 25 години на лондонска сцена

"Мисля, че Mamma Mia! промени динамиката. Мисля, че е заслужи своето място в културната история на музикалния театър", каза продуцентката Джуди Креймър

Виж всички

Календар