Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Травиата" оживява на площад "Бдинци" във Видин

ЛЕТНИ ФЕСТИВАЛИ

"Травиата" оживява на площад "Бдинци" във Видин

С изключителен състав Старозагорската опера открива Летните вечери на операта и балета "Баба Вида"

На 3 август за втори сезон ще бъде даден старт на Летните вечери на операта и балета "Баба Вида". Зрителите ще могат да се насладят на операта "Травиата", в изпълнение на артистите от Старозагорската опера, на оперетата "Царицата на Чардаша" и балета "Спящата красавица", в изпълнение на балета и актьорите на Русенската държавна опера.

По време на фестивала своето майсторство, с водещите държавни опери в България, ще се представи и видинската Симфониета. Спектаклите ще бъдат представени на открита сцена на площад "Бдинци". За най-малките ще има две безплатни детски представления, дело на Старозагорската опера, които ще се играят в Крайдунавския парк - "До, ре ми фа, малки пелени" и "Музичко".

Фестивалът ще продължи до 6 август.

Старозагорската опера открива фестивала със спектакъла на операта "Травиата" от Джузепе Верди на 3 август, от 21.00 часа.

Драматичната история на Дюма-син "Дамата с камелиите" ще оживее на площад "Бдинци" в изпълнение на изключителен солистичен състав: сопраното Беса Лугичи от Косово ще изпълни ролята на Виолета Валери, а Ивайло Михайлов ще се превъплъти в ролята на нейния любим Алфред Жермон.

Тенорът Ивайло Михайлов (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

На диригентския пулт ще застане Владимир Бошнаков. В ролята на Жорж Жермон ще се представи утвърденият баритон Иван Кабамитов. В спектакъла на операта "Травиата" участват още Нели Нечева, Ивайло Йовчев, Камелия Стойчева, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Игнат Желев, солисти на балета Анелия Димитрова и Ивайло Янев, хор на Държавна опера-Стара Загора, оркестър "Симфониета"-Видин.

Режисьорската адаптация е на Славчо Николов, сценография и костюми Борис Стойнов, хормайстор Младен Станев.

Солистите:

Беса Лугичи се дипломира през 2008 г. в Университета в Прищина, Косово - Факултет Оперно изкуство при проф. Ахмет Дергути и през 2010 г. защитава магистърска степен по оперно пеене в Македония при проф. д-р. Мария Муратовска. Най-важна роля във формирането ѝ като певица има световно признатата оперна прима Христина Ангелакова, с която работи повече от 5 години.

Беса Лугичи (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Беса Лугичи е солист на Оперно-филхармоничния хор в Прищина, гост-солист на Косовската филхармония. Младата певица участва в много концерти и е гостувала с успех на различни фестивали в Косово, Албания, Македония, Германия, Франция, Хърватия, Австрия и различни страни от Източна Европа.

През периода 2003-2006 печели четири пъти Първа награда от Международния конкурс на фондация ''Арс Косова '', както и наградата за "най-добра интерпретация на творби от албански композитори".

През 2009 г. печели първа награда в Международния конкурс "Jorgjia Truja", а също и тримесечна специализация в Италия. Спечеленият конкурс и дава възможност да се срещне и да работи със световно признати оперни певци и диригенти. През 2009 г. Беса Лугичи е финалист в международния конкурс "Marie Kraja". През 2010 г. участва в изпълнението на "Меса" от Цезар Франк в Австрия и Италия. През 2011 г. прави първите си стъпки на професионална сцена в ролята на Лиу от операта "Турандот" от Пучини в Националната опера в Тирана, Албания. През 2013 г. дебютира ролята на Дона Елвира от операта "Дон Жуан" на Моцарт отново на същата сцена. Следва ангажимент за ролята на Лорета от операта "Джани Скики" на Пучини. Участвала е в много концерти и рецитали в Косово и извън страната.

През октомври 2013 г. Беса Лугичи печели Голямата награда "Елена Николай" на Първия международен конкурс за млади оперни певци "Елена Николай" Панагюрище 2013. Тази награда ѝ дава възможност за дебют в ролята на Мими от операта "Бохеми" на Пучини в Русенската опера през 2014 година. Многократно гостува на ММФ "Моцартови празници" в Правец. През 2015 година изпълнява сопрановата партия в музикално-танцовия спектакъл на Русенската опера "Реквием" на Моцарт, представен на ММФ "Моцартови празници"-Правец, България.

През декември 2015 г. Беса Лугичи прави блестящ дебют и в ролята на Лучия ди Ламермур от едноименната опера на Доницети в премиерния спектакъл на Старозагорската опера /екипът на постановката получи за изключително постижение голямата годишна награда "Стара Загора" в направление "Изкуство" и най-високото отличие в областта на музикално-сценичните изкуства "Кристална лира" на СБМТД и Класик ФМ/. През септември 2016 година певицата дебютира триумфално и в ролята на Виолета от операта "Травиата" на Джузепе Верди отново на сцената на Старозагорската опера. През 2017 г. е Мими в премиерния спектакъл на Държавна опера-Стара Загора на операта "Бохеми" от Пучини. Спектакълът на операта "Бохеми" /гостуване на Старозагорската опера в Народния театър "Иван Вазов"-София/ с нейно участие е заснет от Българската национална телевизия.

Беса Лугичи в "Травиата" (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ е тенор с международна кариера. Завършва класическо пеене в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София в класа на Валери Попова (1997). През 2002 г. специализира в Академията "Борис Христов"-Рим под ръководството на Джузепе Тадеи и в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия) с преподаватели Луиджи Алва и Уилям Матеуци. Усъвършенства вокалното си майсторство при Калуди Калудов. Придобива магистърска степен по вокална педагогика от Нов български университет (2002), "Арт мениджмънт" от АМТИИ - Пловдив (2010) и "Музикално-сценична режисура" от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство - Пловдив при проф. Павел Герджиков (2013).

Ивайло Михайлов (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Гостува в Букурещката национална опера и балет в ролята на Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно (2013), Дон Хозе в "Кармен" от Бизе в Порто (2014), Вакула в приказната опера "Черевички" на Чайковски в операта в Каляри (2015). Постоянен участник е на фестивала на Античния театър в гр. Пловдив. Ангажиран е в ролите на Рудолфо в "Бохеми" от Пучини и Рикардо от "Бал с маски" от Верди в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия, под диригентството на Карло Палески и Марко Анджус. Работи с именити диригенти като Донато Ренцети, Лоран Кампелон, Михаил Ангелов, както и с режисьорите Джулио Чабатти, Джорджо Бонджовани, Мария-Елена Мехия и мн. др. Пял е в едни от най-големите театри в Япония, Палма де Майорка, Белгия, Холандия, както и в оперите в Букурещ, Порто, Каляри, Сполето, Перуджа и т. н. От 2015 г. е постоянен гост - солист и на операта в гр. Сполето - Италия, а от 2016-та сътрудничи и с оркестъра на Падуа и Венето.

Има записи за RAI Classica в главната роля на Вакула / "Черевички" на Чайковски от 2015, Операта в гр. Каляри, Италия /, VTV - Saigon 2014, където е жури и ментор в шоуто Pop Star to Opera Star и X Factor, както и за БНТ и БНР.

ИВАН КАБАМИТОВ e роден в Асеновград. През 1997 г. завършва НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност класичесо пеене. Специализира в Академията за изкуство и култура "Борис Христов" в Рим, а през 2005 е стипендиант в Академия "Киджана", където завършва с Диплом ди Мерито при Ренато Брузон. През 2013 завършва и майсторски клас по френска камерна музика с преподаватели Еманюел Кордолиани и Никола Шено (Френски куртурен институт в България). През 1996 г. дебютира във Варненска опера в ролята на Гулиелмо от "Така правят всички жени" от Моцарт. Следват ролите на Марсел в "Бохеми" - Театър Вигано в Рим, Жермон в "Травиата" - Софийска опера и балет. Участва в турнета в Германия, Англия, Австрия, Швейцария, Норвегия, САЩ и др. в спектакли на "Трубадур", "Бал с маски", "Кармен", "Макбет", "Севилският бръснар", "Аида", "Дон Карлос", "Лучия ди Ламермур", "Мадам Бътерфлай" и др. В периода 2002-2005г. участва във фестивалите "Софийско лято", Софийски музикални седмици, "Аполония" и "Опероса". Записва оперен и камерен репетоар за БНР. През 2008г. участва в постановките "Дон Кихот" и "Mомичето от Златния запад" в Софийската национална опера. От 2011 е солист в Държавна опера Стара Загора.

Баритонът Иван Кабамитов (Снимка: Държавна опера Стара Загора)

Носител е на награди от международния конкурс за млади оперни певци "Борис Христов" (2000), международен конкурс за оперни певци "Пълдин" (2002), Сребърна купа от 25-я Международен фестивал на изкуството в Пхенян (2007). Основател и председател на фондация за изкуство и култура "Огънят на Орфей" (2007-2010), член на УС на сдружение "Борис Христов" в Пловдив. Като преподавател води и организира майсторски класове по оперно пеене към Лятна академия за изкуство "Огънят на Орфей" в Широка лъка и "Пролет в Стария град", Пловдив. Висока оценка получава и като камерен изпълнител.

Диригентът

ВЛАДИМИР БОШНАКОВ е роден в гр. Плевен в семейство на потомствени музиканти. През 1990 завършва музикалното училище "П. Пипков" в родния си град и през 1995г. се дипломира като магистър по хорово дирижиране и кларинет в Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров" - София. В периода 1999-2001г. специализира оперно-симфонично дирижиране в класа на проф. Васил Казанджиев.

На 25 годишна възраст дебютира на сцената на Плевенска филхармония със солист проф. Петко Радев.

Като диригент се изявява се на сцените на филхармониите в Плевен, Пловдив, Шумен, Видин, камерният оркестър в Добрич, на оперите във Варна, Русе, Стара Загора, Бургас, Благоевград и на сцената на Музикално-Драматичен театър "К. Кисимов" Велико Търново.

През 2002 участва в създаването на камерния оркестър "Студио Примо" и в продължение на 6 години е негов постоянен диригент. Със "Студио Примо" осъществява множество концерти с именити солисти като Васко Василев, Светлин Русев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов и др.

Работил е с режисьорите акад. Пламен Карталов, проф. Светозар Донев, Димитър Шарков, Марио Николов и Христина Ангелакова.

Дирижира на фестивалите "Аполония" и Лауреатски дни "Катя Попова" гр. Плевен.

В периода 2005-2010 е главен диригент на Музикално-Драматичен театър "Константин Кисимов" Велико Търново.

През сезон 2011-2012 е главен диригент на Плевенска Филхармония.

Понастоящем е диригент в Държавна опера - Русе, а от този сезон - и в Държавна опера-Стара Загора.


Още

С балетния спектакъл „Зорба Гъркът“ завърши Първият летен фестивал във Видин

С балетния спектакъл „Зорба Гъркът“ завърши Първият летен фестивал във Видин

Във второто издание на фестивала не са забравени и най-малките, за които ще има две безплатни детски представления, дело на Старозагорската опера, които ще се играят в Крайдунавския парк - "До, ре ми фа, малки пелени" и "Музичко".

Във фестивала "Летни вечери на операта и балета "Баба Вида" във Видин участва и Русенската опера, която ще представи "Царицата на чардаша" на 5 август и балета "Спящата красавица" на 6 август. Във всички представления участие ще има и видинската Симфониета.

Билетите за представленията за възрастни са от 10 до 30 лева, като е предвидена отстъпка при групови посещения. Целта на фестивалната програма е да бъде изготвен един дълготраен, дългосрочен културен продукт, като всяка година да го надграждаме с качествени творби, които да привличат все повече клиенти, съобщи кметът на Видин Огнян Ценков.

Билети на касата на "Симфониета"-Видин - тел. 094 601 907, крепост "Баба Вида" - 094 601 705, МОЛ Видин - тел. 0899 926 311, онлайн и в мрежата на Ивентим.

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Плакатите в Международното биенале във Варшава: Визуална диагноза на времето

Лех Майевски и Юстина Черняковска за силата на плаката

Грегъри Портър се завръща в Античния театър

Концертът на джаз и соул легендата е на 24 юли в Пловдив

Сопраното Вилхелмения Уигинс Фернандес Смит почина на 75 години

Тя придобива слава най-вече участието си във филма "Дива" през 1981 г.

Френският шедьовър "Анатомия на едно падане" тръгна по кината

Филмът е с пет номинации за наградите "Оскар"

Татяна Лолова пред Dir.bg: Кой, каквото има - да каже, кой, каквото иска - да премълчи...

"Ако някой ми предложи да изживея живота си отново, може би не бих центрирала само върху работата си...", сподели голямата звезда година преди да ни напусне

800 хил. души са разгледали изложбата, посветена на последните дни на Ван Гог в "Орсе"

Експозицията "Ван Гог в Овер-сюр-Оаз, последните месеци" е фокусирана върху последните дни от живота на художника в малкото населено място край Париж, където той се самоубива

Виж всички

Календар