Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

С балетния спектакъл „Зорба Гъркът“ завърши Първият летен фестивал във Видин

ОПЕРА И БАЛЕТ ПОД ЗВЕЗДИТЕ

С балетния спектакъл „Зорба Гъркът“ завърши Първият летен фестивал във Видин

„Крепост на вековете „Баба Вида” е инициатива на акад. Пламен Карталов за изнасяне на високо изкуство в крайдунавския ни град

"Зорба гъркът", Балет от Микис Теодоракис

Балетът "Зорба Гъркът" по музика на Микис Теодоракис събра много почитатели в Спортната зала във Видин. С него бе поставен финал на Първия летен фестивал "Крепост на вековете "Баба Вида".

Кметът на Община Видин Огнян Ценков изказа за пореден път дълбоката си благодарност към маестро Пламен Карталов и към великолепния екип на Софийска опера и балет за реализирането на забележителното културно събитие.

Акад. Пламен Карталов и Кметът на Община Видин Огнян Ценков

Още

Видин е новата лятна сцена на Софийската опера

Видин е новата лятна сцена на Софийската опера

Той благодари също на дарителите, без чиято финансова помощ не би могла да се осъществи тази прекрасна идея, както и на всички зрители на представленията, показани в рамките на две седмици.

"Убеден съм, че всички ние следващата година заедно ще аплодираме Втория фестивал на операта и балета във Видин" - бе категоричен Ценков.

Още

Вяра Начева ще изиграе ролите на белия и черния лебед - Одета-Одилия в родния си Видин

Вяра Начева ще изиграе ролите на белия и черния лебед - Одета-Одилия в родния си Видин

Акад. Пламен Карталов от своя страна се обърна към видинския кмет, ръководството на общината и към зрителите, за да им благодари. Той заяви, че без подкрепа и без публика фестивалът няма как да се получи. Всички доброволци, които помагаха по време на фестивала, получиха сертификати от Софийска опера и балет.

Световната премиера на "Зорба Гъркът" се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона. В България за първи път балетът е поставен от Лорка Масине на 12 май 1995 година в Националния дворец на културата. Повече от четвърт век той е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет.

По време на фестивала "Крепост на вековете "Баба Вида" бяха представени детският мюзикъл "Шегобишко на Острова на чудесата", оперите "Джани Скики" и "Мантията", балетните спектакли "Лебедово езеро" и "Зорба Гъркът".

Летният фестивал бе организиран от Софийска опера и балет и Община Видин.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Вижте изложбата "Портрет" в Бургас

Събитието е от 2 юни до 21 юли 2023 г. в Художествена Галерия "Петко Задгорски"

Връзката със земята - Яна Любенова в "Силата на корена"

Изложбата е от 30 май до 18 юни 2023 г. в Галерия "Нюанс"

Никодиме, това ли е Вселената?

От 1 до 4 юни Галерия "Аросита" ще представи втората книга за козаря Никодим и неговият приятел Козелът от Пенко Гелев и Сотир Гелев

"Ритъмът на Балканите" ще завладее зала "България" на 2 юни

В осмото издание на обичания проект, което съвпада с празничната 70-годишнина на Оркестъра за народна музика на БНР, ще гостуват едни от най-колоритните балкански музиканти