Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Михаела Филева: Има нещо съдбовно в това да работя и с Кирил Ампов, и с Графа

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Михаела Филева: Има нещо съдбовно в това да работя и с Кирил Ампов, и с Графа

Организациите за колективно управление на права у нас създават по-справедлива среда за развитие на музиката, каза още певицата

Михаела Филева е изпълнител, познат от хитовете "Когато ти трябвам", "Опасно близки", "Приливи и отливи" и много други и е един от най-ярките млади таланти на българската музикална сцена, набралa популярност от телевизионен музикален формат - X factor.

Родена е във Велико Търново. На 6-годишна възраст, започва уроци по пиано, но не след дълго разбира, че всъщност нейната страст е пеенето. Готви се при най-добрите вокални педагози в родния си град - Мария Касабова (класическо пеене) и Петя Кръстева (поп и джаз пеене). По-късно като възпитаник на Естрадно студио "Румина" тя натрупва огромен сценичен опит, взимайки участие в конкурси и фестивали, както в страната, така и чужбина (Молдова, Франция, Италия, Полша и др.). Носи на студиото десетки престижни награди.


Завършва Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", спец. "Поп и джаз пеене" в класа на проф. Стефка Оникян.

От 2012 г., Михаела Филева става един от артистите в редиците на лейбъла Monte Music Ltd., зад който стои един от най-обичаните и успели поп изпълнители в България - Владимир Ампов - Графа. Monte Music e член на ПРОФОН, а Михаела е сред артистите, които подкрепят каузата на дружеството за справедливо остойностяване на труда на музикантите и увеличаване на приходите им от права.

Сред множеството награди, които получава се открояват двукратната "Жена на годината" от сп. "Grazia" в категория музика, няколко пъти "Най-добра певица" от различни музикални телевизии, както и "Най-добър текст" от БГ Радио за "И аз съм тук".

Представяме Ви Михаела Филева в едно ексклузивно интервю пред Dir.bg:

Снимка: Павлина Чакърова

- Михаела, може ли да се каже, че музикалната ти кариера започва, когато си едва 15-годишна, с участието ти в култовото предаване "Хит минус 1" на БНТ - български предшественик на популярния сега в цял свят X Factor?
- Toгава това беше единственото телевизионно предаване за музика с конкурсен характер в ефира. Авторът на "Хит-1" - Кирил Ампов, често беше член на журито в различни конкурси по вокално майсторство и канеше като участници певците, които са го впечатлили по някакъв начин. Много от нас вече пътуваха по различни фестивали из Европа, но приемахме с готовност, защото това си беше възможност, в моя случай, едва на 15, да се докоснеш до магията на телевизията и да натрупаш повече опит пред камера.

Тогава вече опитвах да пиша и изпълнявах авторска музика, но сякаш чак 2011-та, след участието ми в X-factor, нещата в музикален план започнаха да ми се случват осъзнато и последователно.

Михаела Филева (Снимка: Монте Мюзик)

- Коя беше песента, с която се представи тогава?
- Регламентът изискваше да пеем по две песни, една с инструментал на английски - тогава пях нещо на Christina Aguilera, мисля. И една на български с акомпанимент на пиано. Не ми се вярваше, че ще имам удоволствието да свиря заедно с Краси Гюлмезов и тогава направихме много интересен аранжимент на "Откритие" на Камелия Тодорова.

Снимка: БулФото

- Продуцентът на "Хит минус 1" - известният музикант Кирил Ампов те кани да станеш съводеща на формата, малко по-късно. Какво си спомняш от тези първи твои телевизионни изяви?
- Тази покана си беше като гръм от ясно небе. Помня, че всичко ми беше изключително любопитно - камерите, студиата, гримьорните в БНТ. Кирил Ампов и Ласка Минчева, която беше режисьор на предаването, бяха изключително взискателни към нас. Към това как изглеждаме, как се държим, как говорим.

Беше си бойно кръщене.

Помня и, че учехме всички сценарии наизуст, защото Ласка беше против тези "лигавщини на новото поколение", визирайки AutoCue-то.

Михаела Филева с Владимир Ампов-Графа (Снимка: БулФото)

Сега твой музикален продуцент е неговият син - Владимир Ампов-Графа и компанията му "Монте мюзик". Има нещо съдбовно в това да работиш с двамата. Графа видимо направи много за твоята кариера. Как се работи с него?
-  Мислила съм си много по този въпрос и че може би наистина има неща, които са писани да ти се случат, срещи, които са предопределени. По-късно съм си говорила с Графа, че макар да сме се запознавали преди повече от 10 години, не ме е помнел. В неговото съзнание впечатление съм му направила за първи път през 2011-та. Малко по-късно, заедно с Били Хлапето бяхме първите артисти, които той започна да продуцира в Монте и то с адски много желание и грижа.

Безценно е това, докато още си неориентиран и несигурен, да има кой да те насочва и подкрепя. Графа написа и някои от най-красивите песни, които изпълнявам, които са част от първия ми албум.

Много от нещата, които знам за бизнеса, знам от него и Магдалена Сотирова, която е неговия съдружник в лейбъла. Благодарна съм им и за това, че с годините ми имат все повече доверие и ме оставят все повече да определям как да звучи и изглежда музиката ми.

Снимка: БулФото

- Кога се почувства наистина известна?
-  На един концерт в Ловеч през 2013-та. Не можех да повярвам, че толкова хора са дошли заради мен и ВенЗи. Осъзнавах, че все повече започват да ме разпознават, вече ме гледаха странно, когато се качвах в градския транспорт, отивайки за лекции в музикалната академия, но може би тогава за първи път осъзнах мащаба. Мислех си - "Дали не са се объркали нещо?", ама си останаха до края на концерта, че после искаха и да се снимат с нас и да им дадем автограф. Качвайки се в колата, имаше деца, които бяха направили жива верига и не ни пускаха да тръгнем. Беше доста шокиращо и трудно за вярване. Не можехме да решим дали това, което ни се случва в момента е по-скоро яко или не.

Снимка: Велислава Каймаканова-Ножарова

Голямата джаз певица Стефка Оникян е била твой вокален педагог в Музикалната академия. Тя ли те насочи към R& B и поп музиката?
-  Обожавам джаз, фънк, соул и RnB от дете. Виновникът да започна да пея тези стилове, беше първият ми вокален педагог във Велико Търново - Петя Кръстева. Заради любовта си към тази музика, след като ме приеха първа по бал в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" в София,

и имах правото на избор в чий клас искам да бъда, избрах проф. д-р. Стефка Оникян. Тя наистина е невероятен музикант, научила ме е на отношение към джаза, благодарение на нея имах възможността да споделям сцена с музиканти като Христо Йоцов, Мишо Йосифов, Милчо Левиев, Антони Дончев и други.

Михаела Филева с Искрата (Снимка: Монте Мюзик)

Благодарение на това, че бях студент в Академията, намерих своето място в средата, обкръжение от музиканти, които ме съхраниха приземена, любопитна към музиката и света и искаща да се развивам.

През 2016 г. вече беше в журито в петия сезон на риалитито "България търси талант". Какво мислиш за този вид конкурси?
- Беше ми изключително интересно да застана от другата страна на "барикадата" и да седна на масата на журито в "България търси талант". Вълнувах се за всеки един участник, който излизаше на сцената, защото много добре си спомням моето притеснение преди изпълненията ми в X-factor и танците в Dancing Stars. Този тип реалити формати безспорно са без аналог, що се отнася до времето, за което един артист успява да стане разпознаваем и харесван от публиката. Вярвам, че те са страхотна платформа за изява и шанс таланта ти да бъде забелязан от хората. За съжаление не всички намират реализация след това, защото пазарът ни е малък, но вярвам, че тези, които имат ясна идея какво искат да постигнат, мотивирани са и имат характер, успяват да задържат вълната.

Снимка: Монте Мюзик

- Притежаваш и цяла колекция от Наградите на БГ радио - за дебют, изпълнителка на годината, най-добър албум, някои от тях нееднократно. Според теб какво се случва с новата българска музика?
- Като повечето изкуства в България в момента, се бори за своето оцеляване. Все по-малко от хората, които пишат песни, всъщност са образовани музиканти или текстописци. Като прибавим и желанието за бързи слава и пари, получаваме първопричината за някои от недоразуменията, които чуваме наоколо. Вярвам обаче, че общата картина е по-скоро оптимистична, защото за щастие има и такива, които проявяват смелостта да търсят най-интересната идея и чак тогава да натиснат бутона за запис, да продължават да правят музика със смислени послания, да създават с отношение и желание ситуацията да се развива в положителна посока.

Има и още една радостна тенденция, благодарение на артисти като Графа, Любо Киров, Стефан Вълдобрев и други, а именно че успяват да върнат публиката в залите и да възродят концертната традиция. Вярвам, че най-доброто предстои.

Михаела Филева представя последния си албум "Нова страница" (Снимка: Монте Мюзик)

- Наскоро представи втория си самостоятелен албум "Нова страница", в който са включени 18 песни. Има ли някакво специално послание в името му?
-  Вторият ми албум е кръстен на една от песните в него, която е изцяло акустична - само пиано и глас и повлече крак към едно финално музикално отколение от още 5 парчета, което е намигане към хората, които идват на клубните ми концерти и често питат дали сме записвали версиите, които свирим на живо с групата ми, и ако да - къде могат да ги намерят. Вече спокойно мога да казвам - в албума "Нова страница". Опитах се да включа, вече завършени, всички идеи за парчета, по които съм работила през последните две години. Именно за това, албумът звучи много разнообразно и богато от към изразни средства и емоции.

Отварям нова страница и творчески - съавтор и автор съм на почти всички песни в албума, ставам по-смела, по-женствена и по-уверена в себеизразяването чрез музика.

Нова страница за албумите в България е и обложката, която е единствената у нас заснета с мобилен телефон. Благодаря на фотографа Вера Гоцева и дизайнера Иво Грозев, за това, че прегърнаха с готовност това предизвикателство.

Снимка: БулФото

Ти си автор на текста и музиката на едноименната песен в албума, която впечатли публиката на концерта в Sofia Live Club. Ангажирана си с каузата на дружеството за колективно управление на сродни права в музиката - ПРОФОН. Смяташ ли, че правата на изпълнителите и продуцентите в България са защитени? Получават ли те достойно възнаграждение за труда си?
-  Смятам, че има още работа в тази посока. Това, което ми харесва е, че виждам напредък с всяка изминала година. В България навлизат практики и регламенти от Европа и света, които помагат нещата да влязат в релси. Организациите за колективно управление на права у нас вече натрупаха опит и имат амбицията да подобрят средата, в която заедно работим.

Снимка: Монте Мюзик

Доколкото ни е известно сериозна липса на приходи творците търпят от факта, че малък процент клубове, хотели и т.н. са наясно, че трябва да плащат права за музиката, която звучи в тях. Ти как би обяснила на един собственик на заведение, например, че независимо дали пуска на клиентите си песни от YouTube, или залага на телевизия за фон, той дължи възнаграждение за използвания репертоар?
- Преди всичко искам да отбележа, че през последните години лека полека тенденцията се променя и собствениците и управителите на заведения, започват да осъзнават, че източника, от който звучи музиката е без значение, важно е съдържанието. Създаването на една песен изисква много труд и ресурс, както финансов, така и времеви. Независимо дали дадената песен звучи в живо изпълнение или се използва за музикален фон, е редно създалите й да получават възнаграждение за ползването й.

В България отношението към интелектуалната собственост е като към нещо, което се полага на всеки безплатно едва ли не по рождение - щом продукт като една песен е нематериален и не може да бъде докоснат, то значи за него не трябва да се плаща. Какво трябва да се случи, за да се промени тази нагласа у нас?
- Твърде много години темата беше подценявана и неглижирана. Считам, че липсата на законов регламент в началото на прехода e научил хората, че всичко е безплатно. Годините на криза също повлияха - когато нямаш пари за хляб, е трудно да мислиш за култура. С навлизането на дигитализацията обаче нещата се променят, особено за новото поколение.

Виждам как младите хора предпочитат да използват платени платформи, за да достигат до любимата си музика с високо качество и да правят лесно своя избор на песни.

Светът се променя, а ние трябва да намерим начин да достигнем до хората, които се вълнуват от музиката ни и да им предложим удобен начин за това.

Снимка: Фондация "Стоян Камбарев"

- Какво ти предстои през лятото и до края на 2018 г.?
- Част съм от Happy Energy Tour, с което правим концерти на площадите в големите градове в България. Много е вълнуващо, в него участват някои от най-популярните и обичани млади българси артисти. Финалът ще бъде на 16-ти септември в София. Успоредно пътувам и за клубни концерти, които през лятото са основно в градовете край морето.

Нямам много свободно време, но това лято реших винаги, когато имам възможност да пътувам, за да слушам някои от любимите си групи и артисти на живо - в календара ми са концертите на Lenny Kravitz, Roger Waters, Sting, Depeche Mode, Beyonce, Jay Z, Edd Sheeran, Justin Timberlake, U2. На някои от тях вече бях, други ще си подарявам чак до септември.

Интервю на Мая ФИЛИПОВА

Още

Изключителната Виктория Динкова пред Impressio: Не сте сами!

Изключителната Виктория Динкова пред Impressio: Не сте сами!

Още

Никола Стоянов: Необходимостта да се яде не извинява проституцията в изкуството

Никола Стоянов: Необходимостта да се яде не извинява проституцията в изкуството

Още

Новата звезда на Музикалния театър Денко Проданов: Вярвам в доброто. Вярвам в Бог!

Новата звезда на Музикалния театър Денко Проданов: Вярвам в доброто. Вярвам в Бог!

Още

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Наско от Б.Т.Р.: Когато ме поканиха за първи път за солов певец, щях да припадна от кеф! Славчо: Луд съм! Добре, че още ме търпят!

Коментирай 4

1/1

Още ВИДЕО

Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Смята се, че произведението, озаглавено "Сузана и старейшините", е било поръчано от съпругата на Чарлз Първи - Хенриета Мария от Франция, докато тя се е подготвяла за раждане

Китай, какъвто не сте го виждали: При Бога на чая, дъждовната гора и цветята

Китайската национална телевизия CCTV засне филм с авторката на Impressio Юлия Владимирова

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Виж всички

Календар