Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Галин Стоев: Изпълнен бях с гняв, който трябваше да превърна в нещо добро

HЕ'S THE MAN

Галин Стоев: Изпълнен бях с гняв, който трябваше да превърна в нещо добро

Безкомпромисните истини на режисьора и директор на Националния театър в Тулуза на сцената на He`s The MAN!

Петото издание He`s The MAN 2023 на Dir.bg отново представи поредната порция впечатляващи мъже на България. Събитието се проведе във Военния клуб в София.

Тази година изданието е под мотото "Мъже с кауза", за да бъде обърнато внимание на делата на няколко забележителни мъже в съвременния свят пред очите на двумилионната аудиторията на най-големия поратал в България.

Георги Тошев, Рой Хил, Демиан Пинтос, Иван Бърнев и Галин Стоев (от ляво надясно) Снимка: Иван Коловос

Още

Галин Стоев, Иван Бърнев и Група “МОЛЕЦ” с разтърсващи послания от сцената на He`s The MAN 2023

Галин Стоев, Иван Бърнев и “МОЛЕЦ” с разтърсващи послания от сцената на He`s The MAN 2023

Водещ на събитието бе журналистът Георги Тошев, а лице в лице с него се изправиха част от героите тази година - актьорът Иван Бърнев, Крис и Юли от група "Молец", режисьорът Галин Стоев, както и един от ярките примери в бизнеса - генералният мениджър на "Филип Морис България" - Демиан Пинтос.

Постановката "Хага" в Народния театър на Галин Стоев разтърси общественото мнение, предизвика дискусии, емоции, страсти. На гости на публиката на премиерата беше и самата авторка на пиесата - украинката Саша Денисова. Пиесата дълбоко разтърсва Стоев, той си взема отпуск и се заема да я постави в София, за да укроти бесовете в себе си, предизвикани от войната на Русия срещу Украйна.

Уверен е, че българските зрители трябва да я видят.

Вълнуващ беше разговорът с режисьора, "направил революция и обявил война, настоявайки митологичното зло да бъде изправено на съд".

Галин Стоев (Снимка: Иван Коловос)

"И да си българин няма граници, и то в големия театър. Изкуството за него е непремълчаващо, антипропаганда и категорична гражданска позиция. Театърът отива отвъд буржоазната дефиниция - той е урок по човекознание", каза Георги Тошев.

"Да имаш позиция във всичко, което правиш, какво коства?", попита Георги Тошев режисьора.

"Как може да правиш нещо, ако нямаш позиция?! За мен е много важно това. Мисля, че е вътрешна необходимост, и така се случва - или го правиш или не". За мен е много важно, когата правя нещо, да не ме е срам от мен самия, да се погледна в огледалото", сподели Стоев.

Галин Стоев и Георги Тошев (Снимка: Евгени Димитров/BulFoto)

Водещият му зададе въпрос дали му се е налагало някога да се автоцензурира. "Хубавото на това, че когато минеш 50-те е, че автоцензурирането отива на втори план. Харддискът ни се преформатира, си дадох сметка, докато слушах гостите преди мен. Но това как се цензурираш ти самият, също започна да се променя. Но не, не мисля, че аз се автоцензурирам".

"Спомням си като дете, че т. нар. соц време беше насилнически режим спрямо личността и свободата на личността. Изглежда съм го чувствал, но не съм можел да намеря думи за него.

Още

Д-р Николай Михайлов: Политиката не раздава щастие и не решава екзистенциални въпроси

Д-р Николай Михайлов: Политиката не раздава щастие и не решава екзистенциални въпроси

Затова и в мен имаше толкова много патос, гняв, несъгласие и презрение, които трябваше да направя на представление или да превърна в нещо добро, за да не ме унищожи. Да можеш да работиш с негативна емоция и да направиш нещо красиво от нея, е успешно само ако гледаш по-напред в голямата цел", разкри той за формулата в работата си. 

"Явно съм бил изключително несвободно същество, и затова желанието за свобода е било много силно у мен. Но не съм могъл да го артикулирам, за да стане разбираемо за другите. И понеже театърът е една игрална площадка за недисциплинирани хора, на нея се получи", добави режисьорът

"Аз се сдобрих в България, когата я напуснах. Мисля, че не е нужно човек да сменя държави, за да се опознае. Колкото повече физически се отдалечавах от България, толкова по-отговорен се чувствах към нея. Но аз явно трябваше да се отдалеча, за да я видя като поле от потенциалност", сподели още той от сцената на He`s The MAN!.

Галин Стоев и Георги Тошев (Снимка: Иван Коловос)

Галин Стоев и Георги Тошев (Снимка: Иван Коловос)

Още

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Иван Бърнев: Нека повярваме, че в нас носим мощна атомна централа за добро

Каква е цената на свободата за него?

"Цената на свободата ми беше, че трябваше да се разделя с много надежди и грешни представи за нещата. Всяко нещо си има цена. Имам крехката интуиция, че живеем в конкурентно време, което можем да наречем месомелачка. Мисля, че живеем във време на огромен мрак, който се сгъстява.

Галин Стоев и Георги Тошев (Снимка: Иван Коловос)

Но вярвам, че в лепкавия, дълбок и непрогледен мрак всъщност се крие светлина, само трябва да се спуснем в дълбините му, за да я намерим и освободим Защото нейният смисъл е да бъде освободена, каза още Галин Стоев от сцената на He`s The MAN 2023. 

Гледайте цялото видео тук:

Още

Сензацията група "МОЛЕЦ" в He`s The Man: Казвахме си, че на стотната песен все някой ще ни чуе

Сензацията група "МОЛЕЦ" в He`s The Man: Казвахме си, че на стотната песен все някой ще ни чуе

He`s The MAN 2023 е поредното събитие, с което българският интернет портал Dir.bg отбелязва своята 25-годишнина и продължава каузата си, защото всеки проект на медията - конкурсът за чиста журналистика Web Report, форумът Green Transition, или платформата WorkTalent, която среща хората с подходящия работодател, имат мисията да променят средата и да откриват и подкрепят онези, които знаят и могат.

Тази година изданието е под мотото "Мъже с кауза", с която отново издигнахме каузата на няколко забележителни мъже в съвременния свят в очите на аудиторията с мисията да обърнем внимание на добрите примери в обществото.

В онлайн интервюта и видеоразговори двумилионната аудитория на Dir.bg се срещна и с драматурга, поет и писател Стефан Цанев, режисьора продуцент и сценарист Стефан Командарев, съоснователя и управител на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ в София Андрей Марков, известния психиатър, богослов и политически анализатор д-р Николай Михайлов.

Както всяка година, и през 2023 година dir.bg насочва погледите на своите близо 2 милиона читатели към добрите примери в българското общество. Това е каузата на целия екип, посветил времето си в търсенето на най-подходящите лица от публичния живот.

Още

Андрей Марков в He's the Man: Една кауза, фургон №3 и мъжът, който реанимира болната система

Андрей Марков в He's the Man: Една кауза, фургон №3 и мъжът, който реанимира болната система

He`s The MAN! се провежда за пета поредна година след старта си през 2019-а. В първото издание на поредицата от срещи под мотото "Ум, дух и тяло" се включиха д-р Станимир Сираков, Светослав Иванов, Юлиян Вергов, Ники Станоев, Филип Захариев, Станислав Трифонов-Насимо, Стойчо Младенов, Teoдосий Теодосиев, Денислав Коджабашев и Иво Христов.

През 2020 година, въпреки световната здравна криза, Dir.bg продължи традицията със серията "Време за мъже", в която влязоха проф. Иво Петров, Графа, Михаил Билалов, Лазар Ангелов и Велизар Величков.

През 2021 година He`s The MAN! събра на тайна галавечеря Лазар Радков, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в селекцията "В обувките на успеха!".

През 2022 година He` The MAN представи правилата на успеха на проф. Мартин Вечев, проф. Атанас Щерев, Найден Тодоров, Георги Господинов, Малин Кръстев и Димитър Бербатов.

Ежегодното специално събитие He`s The MAN! може да следите и на платформата тук>>>

*He`s The Man! се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Дейзи Тех АД, HONOR, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Devin, Subaru

Още

Посланията на He's The Man

Посланията на He's The Man

Още

Стефан Командарев в He's the Man: Уроците на един никога доволен от себе си мъж

Стефан Командарев в He's the Man: Уроците на един никога доволен от себе си мъж

Още

Галин Стоев в He's the Man: Още се уча да бъда свободен

Галин Стоев в He's the Man: Още се уча да бъда свободен

Още

Стефан Цанев в He's the Man 2023: Помнете, апатията е по-страшна от всяка цензура

Стефан Цанев в He's the Man 2023: Помнете, апатията е по-страшна от всяка цензура

 

 

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

"Фантомът на операта" пристигна с Боинг

100 души строят сцената в НДК, пресъздаваща Парижката опера

Ралица Бежан с ново стилно видео към песента "ЕТО МЕ"

С ярък театрален привкус, кинаджийско, ретро-симпатично и в същото време, носещо усмивка, свежест и настроение, видеото носи неподправения почерк на чаровната актриса и певица

"Мария Монтесори: Новата жена" в разпространение от 12 април

Филмът е вдъхновен от живота и делото на Мария Монтесори

Трагичната и вдъхновяваща история на Ейми Уайнхаус оживява на кино от 12 април

"Ейми Уайнхаус: Back to Black" е безпрецедентен поглед към една от най-ярките и иконични фигури в света на съвременната музика

"Паднали листа" на Аки Каурисмаки тръгва на кино от 5 април

Меланхоличният шедьовър на финландския режисьор безспорно е едно от най-добрите кино заглавия за истински ценители

Мюзикълът Mamma Mia! отбелязва 25 години на лондонска сцена

"Мисля, че Mamma Mia! промени динамиката. Мисля, че е заслужи своето място в културната история на музикалния театър", каза продуцентката Джуди Креймър

Виж всички

Календар