Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Стефан Цанев в He's the Man 2023: Помнете, апатията е по-страшна от всяка цензура

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Стефан Цанев в He's the Man 2023: Помнете, апатията е по-страшна от всяка цензура

И още... За трудното проговаряне, за любовта, изкуството и читателите

Няма дефиниция за успеха, която да не включва каузата да си в услуга на другите, казва американският президент Джордж Х. У. Буш. Така той обвързва завинаги успешните хора с техните каузи.

В петото издание на емблематичната селекция He`s The MAN 2023 eкипът на Dir.bg издига каузата на няколко забележителни мъже в съвременния свят в очите на аудиторията с мисията да обърнем внимание на добрите примери в обществото. Знаете ли, че точно 12 са факторите на успеха, които са и каузи за всеки един от участниците в He`s The MAN 2023?

Страст, мъдрост, влияние, развитие, амбиция, воля, вяра, постоянство, истина, всеотдайност, фокус и себепознание! 

Още

He`s The Man 2023: Тяхната кауза е да дават на другите

He`s The Man 2023: Тяхната кауза е да дават на другите

В Деня на народните будители откриваме поредицата с един докосващ разговор с живия класик - поетът, писател и драматург Стефан Цанев. През август излезе неговата стихосбирка - "Небесна гледна точка", подготвяна повече от десетилетие. През септември се срещаме с него в къщата му в Балчик, където ни очаква в една слънчева, ранна утрин. Ако някога искате да го срещнете, първо прочетете последната му поетична книга. Именно това ще ви даде основата за истинския, стойностен разговор. Сред зеленината на градината му, засадена с нарове и кленове, той ни разкрива кодовете зад думите си, най-важните въпроси за живота и какво всъщност е любовта. 

Кое е стихотворението, което Стефан Цанев помни от край до край и кое е последното написано в книгата му? Какво значи Любов? Защо "Небесна гледна точка" може да натъжи читателя? 

"На четири години проговорих. Вследствие на менингит. Така се случи моето естествено съсредоточаване. Бях обречен на самота. Човек, колкото и да е мъничък, когато остане сам - мисли. Това, че съм отраснал в църква, също остави своя отпечатък върху мен", споделя Стефан Цанев. 

Докато разговаряме, той се усмихва почти постоянно. Очите му са светли и тъжни едновременно. Казва ми, че се отдалечава. Говори ми за звездите, за физиката и астрономията. За учителите си. 

"Учеха ме на съзвездията, оттогава познавам поне 20-30. Моят учител ми казваше: "Не се сравнявайте с ежедневието, а с това, което е над вас. Поне веднъж в месеца намирайте време да гледате звездите, цялото това мироздание и си задавайте въпроса: "За какво съм на тази земя?"

От ранна възраст чува обръщението "Поете" - още в гимназията. Първият, който го използва е учителят му по математика, който го призовава на дъската, но ако може "не в рими". 

"Всички сме деца на суетата. Няма защо да се правя на скромен. Скромността краси таланта, а аз казвам бездарниците много се преструват на скромни, та дано да минат за талантливи.

Всичко трябва да е с поносима мярка, защото без амбиция и страст към това, което вършиш няма да се получи. Иска се и саможертвеност. Ти погребваш живота си в случай, че не успееш. Затова съм предпазлив, когато ме питат за съвети към хората". 

Кристина Димитрова и Стефан Цанев в къщата му в Балчик Снимка: Dir.bg

Защо времето е лошо за младите поети? Как да не се срамуваш от това, което правиш? 

"Ако изпитваш мъка, когато пишеш, същата мъка ще изпитва и читателя ти, когато те чете. Не трябва да гледаме много сериозно на нещата".

Стефан Цанев разказва за ценностите и цензурата. За това защо обича най-малко поне да е ядосал силните на деня. 

"По време на социализма цензурата беше поразяваща, но беше и много тъпа. Имаше нещо толкова нелепо... Ще ви кажа нещо парадоксално. Това, че не ми отпечатваха нито ред повече от 8 години, довеждаше ме до пълно отчаяние. Но в повечето случаи това ме амбицираше. Когато един държавен апарат застава срещу теб, това е доказателство, че то има стойност". 

За него изкуството е съпротива срещу смъртта и забравата. Това, което не влезе в литература почти не съществува. Изкуството обезсмъртява. И диктаторите знаят това много добре, казва Стефан Цанев. 

Кое е последното му написано стихотворение в "Небесна гледна точка" и как звучи в неговия ритъм - чуйте в интервюто:

 

***

Както всяка година, и през 2023 година dir.bg насочва погледите на своите близо 2 милиона читатели към добрите примери в българското общество. Това е каузата на целия екип, посветил времето си в търсенето на най-подходящите лица от публичния живот.

Още

He`s The MAN: За успеха можем да се учим най-добре от тези, които са го постигнали

He`s The MAN: За успеха можем да се учим най-добре от тези, които са го постигнали

He`s The MAN! се провежда за пета поредна година след старта си през 2019-а. В първото издание на поредицата от срещи под мотото "Ум, дух и тяло" се включиха д-р Станимир Сираков, Светослав Иванов, Юлиян Вергов, Ники Станоев, Филип Захариев, Станислав Трифонов-Насимо, Стойчо Младенов, Teoдосий Теодосиев, Денислав Коджабашев и Иво Христов.

През 2020 година, въпреки световната здравна криза, Dir.bg продължи традицията със серията "Време за мъже", в която влязоха проф. Иво Петров, Графа, Михаил Билалов, Лазар Ангелов и Велизар Величков.

През 2021 година He`s The MAN! събра на тайна галавечеря Лазар Радков, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в селекцията "В обувките на успеха!".

През 2022 година He` The MAN представи правилата на успеха на проф. Мартин Вечев, проф. Атанас Щерев, Найден Тодоров, Георги Господинов, Малин Кръстев и Димитър Бербатов.

Ежегодното специално събитие He`s The MAN! може да следите и на платформата тук>>>

*He`s The Man! се осъществява с подкрепата на Филип Морис България, Дейзи Тех АД, HONOR, Chivas Regal, Katarzyna Estate,   Devin, Subaru.

Още

"Цигуларката на Бога" - театралният пясъчник на Доротея Тончева и Стефан Цанев

"Цигуларката на Бога" - театралният пясъчник на Доротея Тончева и Стефан Цанев

Още

Стефан Цанев: Аз съм човек на 20-и век и в действителност в 21-и век се чувствам като гостенин

Стефан Цанев: Аз съм човек на 20-и век и в действителност в 21-и век се чувствам като гостенин

Още

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

Георги Господинов: Разказването на истории прогонва страховете

Още

Димитър Бербатов: Инатът, впрегнат в правилната посока, може да те заведе далеч

Димитър Бербатов: Инатът, впрегнат в правилната посока, може да те заведе далеч

Още

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

Маестро Найден Тодоров: Необходима ни е здравословна глухота

Още

Проф. Атанас Щерев: Когато са обединени, българите правят героизъм, но днес това го няма

Проф. Атанас Щерев: Когато са обединени, българите правят героизъм, но днес това го няма

Още

He's The Man! Професорът по пътя на революцията

He's The Man! Професорът по пътя на революцията

Още

Малин Кръстев: Оставил съм този живот и тази професия да ми се случат. А не да ги режисирам

Малин Кръстев: Оставил съм този живот и тази професия да ми се случат. А не да ги режисирам

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Dubioza Kolektiv канят на "концерт с приятели" на 2 август в Созопол със специални пакети на билети с отстъпка

Веселяците готвят горещо мега шоу заедно с Jaya The Cat, Q-Check и "Обратен ефект" и обещават на феновете да си тръгнат от него мокри и усмихнати

Интимен филм-портрет на холивудската легенда Фей Дънауей с премиера в MAX

Филмът имаше своята световна премиера на филмовия фестивал в Кан тази година

Духът на конфликта между Русия и Украйна витае на театралния фестивал в Авиньон

"Виждам театъра като място, което има потенциала да разкрива и разрешава политически конфликти, място за нови форми на солидарност", казва режисьорката на "Майки, песен за военно време" - Марта Гурницка

Броени часове до вълшебния концерт на Джейкъб Колиър с "Мистерията на българските гласове"

Спонтанни импровизации и "магични моменти" за публиката готви феноменалният музикант, а специално за събитието на 11 юли в Зала 1 на НДК пристига и американската танцьорка Дженифър Роуз

Двата пистолета, принадлежали на Наполеон, бяха продадени за 1,69 млн. евро

Двете оръжия са определени за "национална ценност" и бяха продадени в богато украсената си кутия и с аксесоарите си

"Духът на поета" - 200 пъти на сцената на Народния театър

Спектакълът представя драматична историческа мистификация, едновременно за миналото и настоящето, която ни отвежда в София през ужким 1892 г. и ни показва как някогашните борци за свобода се превръщат в диктатори

Виж всички

Календар