Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Трябва ли животът да е лесен?

He's The Man

Трябва ли животът да е лесен?

Иво Христов, когото болестта направи писател с 8 книги още преди да стане пълнолетен

Иво Христов (Снимка: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев)

Той е поглеждал смъртта в очите няколко пъти. Претърпял е 4 мозъчни операции. Животът му се е преобърнал за 3 дни. И въпреки, че същият този живот често се опитва да му се изплъзне, той се бори за него ден след ден.

Още

Момчето, което пише, за да живее

Момчето, което пише, за да живее

Как ли? Пише книги и преследва мечтата си да бъде писател. Получава му се - вече има 8 издадени книги на своите скромни 18.

Днес той отново е на прага на поредната битка за живот. Болестта отново го притиска. Не губи надежда и се мобилизира за поредния рунд.

Възможно е да преминеш през Ада, да излезеш от него и да бъдеш положителен човек, да работиш над мечтите си и да бъдеш щастлив всеки ден. Той разсъждава така.

За борбата, смисъла, живота, книгите. Ето какво си казахме с младия писател Иво Христов, когото поканихме на сцената на He`s The Man - нашата сцена за вдъхновяващи личности, на която ви каним на 13-и ноември в столичния City Stage.

Снимка: Личен архив

- Кой е Иво Христов?
- Писател, на 18 години. До момента имам 8 издадени книги и наред с това се боря с тежката си диагноза. Това е нещо, за което се опитвам да не мисля и през годините се стараех да бъда по-скоро писателят Иво Христов, а не болното момче.

Все още вярвам в доброто, въпреки всичко, което ми се случи. В момента гледам на живота като на една битка. Обаче колкото и да е трудно - животът си струва.

- Написал си 8 книги на твоите 18. Как се случва това?
- Започнах да пиша в края на 2014 година, малко след като претърпях 4 мозъчни операции. Тогава и открих творчеството на Стивън Кинг, който много ми повлия. Чувствах се много мотивиран, постоянно си представях как самият аз пиша история, как издавам книга. Разбира се, в началото това беше просто една недостижима мечта. Бях напълно убеден, че мога да стана като него. Мога да пиша. Щом той го може и аз го мога. Мечтите нямат граници.

На Коледа отидох и отключих църквата в град Радомир. Все още помня как влязох вътре - бях сам, беше тъмно дори. Пожелах си да стана писател. Още същия ден започнах да пиша първия си разказ... и от тогава не съм спирал.

Мисля, че това е нещото, което ме успокоява и отърсва от проблемите. Писането наистина ми помага и вече е част от моя живот. Следващата година се надявам да издам деветата си книга, в която разказвам за детектив, който преследва жесток садист без страх от нищо.

Снимка: Личен архив

- Битката между Доброто и Злото - често пишеш за това. Обичайно кое побеждава?
- Все още вярвам, че доброто побеждава, макар в голяма част от произведенията ми да не е така. Старая се да бъда положително настроен човек, който вярва в добрия край. Всеки ден се сблъскваме с доброто и злото. Важното е кое от двете определя нас самите като личности. Аз гледам на авторите като хора, които оставят нещо във вечността и това е най-важното.

Вярвам, че литературата е това, което аз оставям след себе си, това с което хората ще ме запомнят.

Снимка: Личен архив

- Да поговорим за борбата ти за живот - кога и как разбра, че имаш сериозен проблем?
- Всичко се случи бързо, дори не успях да го осъзная. На 17 февруари 2014 разбрах, че нещо не е наред, когато за определен период от време спрях да чувствам лявата половина на тялото си. На 20 февруари, само 3 дни по-късно, вече бях опериран. Лягах на операционната и въобще не знаех дали ще се събудя. Лекарите ми поставиха диагнозата неврофиброматоза тип 2.

Това означава, че вследствие от генна мутация организма ми е склонен към образуване на доброкачествени тумори в главния и гръбначния мозък. Заболяването се изразява с двустранни образувания в ушната кухина, което води до глухота.

Снимка: Личен архив

- Как си днес? На прага си на поредна битка, какво следва и как се чувстваш?
- Последните 5 години бях подложен на експериментално лечение, което Фонда за лечение на деца в чужбина отказа да финансира. Всяка година става все по-трудно и за семейството ми да посреща тези разходи.

Изследванията ми преди месец обаче за съжаление не бяха добри и това ми повлия доста отрицателно. В момента дори съм на лечение, с което целим запазване на слуха. Възможно е да остана напълно глух, ако ми направят животоспасяваща операция. Трудно ми е да повярвам, че ще спечелим тази битка, но се успокоявам с мисълта, че можеше да бъде и по-зле. Поне съм жив.

Снимка: Личен архив

- Смяташ ли, че ако нe водеше тази трудна битка щеше да пишеш книги и стигнеш дотук?
- Деля живота си на етапи. Преди и след. Просто след като преживях всичките тези проблеми станах друг човек. Започнах да гледам по-реално на живота. Нямаше да съм същият. Нямаше да бъда и писател. Преди животът ми беше скучен, нямах никакви цели.

Сега мечтая много повече, защото вече съм осъзнал, че не сме вечни, че трябва да правим това, което обичаме. Никой не е казал, че животът е лесен - може би дори не трябва да е лесен. Вярвам, че щом този проблем е даден на мен би трябвало да мога да се справя с всички трудности. Това, което ми е взето е по-малко от това, което ми е дадено - аз съм писател, който има силата да осъществява своите мечти.

Искам да стигна до повече хора, искам да им покажа, че е възможно да преминеш през ада, да излезеш оттам и да бъдеш положителен човек, да бъдеш щастлив всеки ден.

Снимка: Личен архив

- Харесваш господаря на ужаса Стивън Кинг, а теб от какво те е страх?
- Имам много страхове, но замисляйки се, повечето все още не съм преборил. Глухотата примерно, е най-големият ми кошмар, с който се опитвам да се примиря. Преди няколко години обаче самата мисъл за това, че може би един ден няма да чувам, ме караше да се ужасявам. Идеята ми е, че се опитвам да се преборя с най-големия си страх още преди да е станал реалност.

Друг мой страх е самотата. Може би затова писането ми носи облекчение, защото създавайки свой собствени персонажи, няма как да бъда самотен.

Снимка: Личен архив

- Кое ти помага и ти вдига главата, така че да можеш да продължиш?
- Тази година беше успешна за мен. Започнах да се занимавам с реклами и създадох доста успешна страница във фейсбук. Там има близо 20 хиляди души, които ежедневно ме подкрепят. Те са моята мотивация и награда. Не съм очаквал, че толкова хора ще се интересуват от творчеството ми и от мен като личност. Каквото и да се случи занапред, тези хора ще бъдат моята мотивация, защото заедно с тях осъществявам най-голямата си мечта и едновременно с това - преминавам през най-големия си кошмар.

Длъжен съм да се боря, дължа го на хората и моето семейство. На всички, които са ме подкрепили до момента.

Със сестра си Франческа, която е плътно до него и в борбта, и в писането, и с организирането на кампаниите за лечението му. Снимка: Личен архив

- За какво си мислиш, когато ти е най-трудно?
- За всички хора, които са ми подали ръка през годините. И пиша. Това наистина помага.

- Кой е примерът, който те вдъхновява?
- Моята майка. Тя е и най-силният човек, когото познавам. Не знам какво ѝ е да е родител точно на мен, със сигурност не е лесно, но аз вярвам, че ще се справим. Вярвам го.

- Какво послание искаш да оставиш от сцената на He"s The Man?
- Никога, при никакви обстоятелства, не се отказвайте от мечтите си!

Интервю на Гергана Костова

Иво Христов (Снимка: Личен архив/Колаж: Юлиян Илиев)

Иво Христов е един от почетните лектори в конференцията "He`s The Man" - сцената за личности, които имат какво да разкажат за успеха. Разговорът за добрия пример е инициатива на #URBN.dir.bg - платформата на Dir.bg, ориентирана към младите градски хора и тяхното динамично време.

Още

Кой е твоят човек?

Кой е твоят човек?

Нашите гости са толкова различни, че ако ги бяхме търсили по този показател, нямаше да се справим по-добре.

Всеки от тях има своя талант и уникален житейски път. Всеки от тях е мъж, след чиято история бихте възкликнали "Той е Човекът!". Всеки от тях има забележителни постижения в това, което прави, и има свой собствен отговор на въпроса "Какво е успехът и как се постига?".

Очакваме да го споделят пред нашата публика и пред водещия Деян Веселинов, който ще има отговорната задача да ни разкрие непознати детайли за постиженията на нашите лектори на успеха, защото вярваме, че добрите примери са заразителни.

КУПИ БИЛЕТ

Специални гости на събитието ще бъдат Свилен и Жоро от "Остава". За събитието избрахме късметлийската дата 13-и през мъжкия месец ноември. Мястото е City Stage.

Генерални спонсори на конференцията "He"s the MAN" са Дънди Прешъс Металс", А1 и "Филип Морис България". Партньори на събитието са Chivas Regal, Nescafe Dolce Gusto, DEVIN и витамини ALIVE.

Още

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Насимо - бягащият срещу клишетата романтик

Още

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Ники Станоев – мъжки мъж, чичак и универсален боец

Още

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Още

Готвачът-пътешественик Филип Захариев: Рецептата за щастие е най-голямата тайна

Готвачът-пътешественик Филип Захариев: Рецептата за щастие е най-голямата тайна

Още

Доц. Станимир Сираков: Правим най-доброто, но винаги има и един отгоре, който решава

Доц. Станимир Сираков: Правим най-доброто, но винаги има и един отгоре, който решава

Още

Стойчо Младенов: Успехът има висока цена - пропуснах раждането на синовете и внучките ми заради футбола

Стойчо Младенов: Успехът има висока цена - пропуснах раждането на синовете и внучките ми заради футбола

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Световноизвестният режисьор Милчо Манчевски: Изпитвам фатално привличане към Балканите

Режисьорът, номиниран за "Оскар" за "Преди дъжда" (1994) живее от дълги години в Ню Йорк, но в последните си филми "Върба" и "Каймак" се връща в днешно Скопие

Кшищоф Зануси пред Dir.bg: Боя се, че днешното общество на пълния търбух е много уязвимо

"Ако всичко е продукт, както казваме метафорично, на пияната маймуна, това означава, че сме изгубени в хаоса, защото животът ни би се оказал безсмислен", казва именитият режисьор, сценарист и продуцент

Найден Тодоров: Уволнението на Морфов или Василев не е казус на министерството

Темите за него като министър на културата, не е конфликтът около Народния театър, а проблемът за начина на финансирането в културния сектор като цяло

Министърът на културата Найден Тодоров: Трябва да пазим хората на изкуството, за да не загине самото изкуство

На въпрос за финансирането на фестивалите в България, министърът отговори, че за тях се отделят малко средства

Фолкер Шльондорф пред Dir.bg: Никой не може да предскаже бъдещето на киното

Според Фолкер Шльондорф професията режисьор е най-хубавата, която може да си представи

Паоло Дженовезе пред Dir.bg: Все по-трудно е да оставаме заедно

Един от най-известните италиански режисьори гостува в София, за да представи най-новия си филм "Първият ден от моя живот"