Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дино Имери: Когато свиря със Софийската филхармония, никога не свиря с пръстите си, свиря със сърцето и душата си!

СПЕЦИАЛЕН ГОСТ

Дино Имери: Когато свиря със Софийската филхармония, никога не свиря с пръстите си, свиря със сърцето и душата си!

"Мисля, че най-добрата музика е ритъмът на сърцето, което се е влюбило в сътворението, в източника на живота. Това е толкова радостен звук и той звучи най-добре, когато е споделен!", казва виртуозният пианист

Дино Имери ще свири на сцената на зала "България" на 3 ноември под палката на Любомир Денев-син (Снимка: Личен архив)

Още

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

Класика и съвремие се срещат на сцената на зала "България"

Дино Имери започва кариерата си с изключителен дебют през 2008 в Скопие, последван от множество изпълнения, получили големи похвали от критиците на фестивалитe. Свирил е в залите "В. Лисински" в Хърватия, двореца "Естерхази", център "Лист", консерваторията "Йозеф Хайдн" в Австрия, фестивала "Piano Plage" във Франция.

Свири най-често с Македонския филхармоничен оркестър, Страсбургския филхармоничен оркестър, Оркестъра на Софийската филхармония, Симфоничния и камерния оркестър и Биг-бенда на Белградския университет, Оркестъра на Македонския театър за опера и балет и др.

Роден е в Скопие, Македония, в семейството на музиканти, Дино Имери първоначално изучава различни музикални жанрове със своя баща, композитора Дамир Имери, а впоследствие специализира класическа музика. Учи при именитите руски преподаватели Людмила и Борис Романови, както и при пианиста Симон Тръпчески.

На 22 годишна възраст става магистър по музикално изкуство, завършвайки с почести и пълно отличие.

Дино Имери (Снимка: Maja Argakijeva)

Купи билет

- С нетърпение очакваме да Ви видим на 3 ноември като солист в забележителната Втора симфония на Бърнстейн. Как се подготвяте за това гостуване и каква история искате да разкажете на публиката с Вашето изпълнение?
- Това е наистина изключителна творба с много, много пластове. Тя е ново попълнение в репертоара ми и я разучавам за този специален случай. Подготовката със сигурност не е типична заради сложността на произведението, а също и заради програмния му характер - а именно, Бърнстейн е бил пряко вдъхновен от едноименното стихотворение, написано от У. Х. Одън.

Мисля, че днес все още живеем в така наречената "епоха на безпокойството", което прави тази творба по-актуална от всякога. По същество смятам, че творбата е за намирането на смисъл и истинско щастие в един труден период.

Изглежда, че всички преследваме едно и също нещо, но често бъркаме това, което изглежда като щастие, с това, което е в действителност, това, което изглежда като любов, с това, което е в действителност.

Кои са нещата, които правят живота ни смислен? Мисля, че - както всяко друго велико произведение на изкуството - Симфонията на Бърнстейн задава много важни въпроси и ни мотивира да намерим отговорите сами.

- Вие сте един от любимците на публиката в нашата страна. Какви са впечатленията Ви от София и Софийската филхармония?
- Мисля, че това е просто чиста любов! Абсолютно обожавам Софийската филхармония и публиката в София.

Винаги съм много вдъхновен от изключителната топлота, уважение, обожание от страна на всички, които срещам по време на посещенията си. Това е една много искрена вибрация и мисля, че хората я усещат веднага.

Когато свиря със Софийската филхармония, никога не свиря с пръстите си, свиря със сърцето и душата си, давам всичко, което имам в себе си, а това е възможно само с изключителната подкрепа на невероятните музиканти, с които споделям сцената.

Още

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Найден Тодоров - музикалният магьосник с вълшебна пръчица

Спомням си, че когато за първи път дойдох да свиря там, бях само едно 24-годишно момче, което веднага беше прието от оркестъра. Когато ударихме последните ноти от "Рапсодия на тема от Паганини" на Рахманинов, си спомням прегръдката с маестро Найден Тодоров и думите му в ушите ми:

"Ще има и втори път!" Следващият концерт, който изнесохме, беше невероятно трудният Трети концерт за пиано на Рахманинов - същата прегръдка и още думи: "Ще има и трети път!". Така и стана. Мисля, че това вече е шестото ми сътрудничество с Филхармонията и е трудно да се обясни с думи колко специално и рядко е това сътрудничество.

Концертирал съм по цялото земно кълбо, но това е толкова рядко преживяване. Мисля, че е невероятен комплимент да чуя, че ме смятат за един от любимите артисти на публиката.

- Кога и защо избрахте пианото за свой инструмент?
- Открих пианото в ранна възраст и това беше любов от пръв поглед. Като дете то беше такъв невероятен и вълшебен свят за мен.

Не можех да повярвам на ушите си, бях просто зашеметен от звуците, които този инструмент можеше да издава. Не мисля, че аз избрах инструмента - по-скоро инструментът избра мен.

С пианото мога да говоря без думи, мога да изразявам вътрешния си свят по най-естествения начин.

- Произхождате от музикално семейство. Съпругата ви също е музикант. Коя част от живота Ви не е свързана с музиката?
- Винаги съм бил заобиколен от музиканти и музика - и като дете, и като възрастен.

Съпругата ми Дияна е изключителен диригент и музиката винаги е била толкова важна част от живота ни и от ежедневния ни разговор. Но все пак тя е само един от многото аспекти.

Мисля, че най-добрата музика е ритъмът на сърцето, което се е влюбило в сътворението, в източника на живота. Това е толкова радостен звук и той звучи най-добре, когато е споделен!

Дино Имери (Снимка: Maja Argakijeva)

- По време на пандемията издадохте албума "Отражения". Какво стои зад създаването му? Какво могат да съзрат слушателите в него?
- През март 2020 г. пандемията порази моята страна и бяхме затворени в домовете си в продължение на месеци.

Подобно на останалата част от света бяхме заобиколени от странна атмосфера на страх и несигурност. Но в същото време почувствах, че това е много добър момент в живота ми за размисъл и преоценка.

Открих още повече причини за смирение и благодарност в живота си и без някакъв конкретен план или намерение започна да звучи музика. Беше парадоксална ситуация, защото музиката, която излизаше, беше точно обратното на обкръжението ми. Страх и несигурност във външния свят, мир, спокойствие, любов във вътрешния свят.

Така че, въпреки че музиката беше композирана в мрачен за човечеството момент, тя се появи като силно отражение на всичко, което беше добро, смислено и значимо в личния ми живот. Това, което дойде като изненада, беше реакцията на хората към моята музика и към мен като композитор, мисля, че много хора не очакваха това от мен и беше голям комплимент да видя, че толкова много хора се наслаждават на тази музика.

Албумът беше преиздаван няколко пъти и в момента се преиздава отново поради огромното търсене. "Reflections" беше важен най-вече по лични причини, но той отвори много врати и за мен като композитор.

- Какво означава успехът за Вас?
- Абсолютно нищо!

- Къде се виждате след 10 години?
- Световно турне през 2032 г. със Софийската филхармония!

Интервю на Мина ТАКОВА

Купи билет

Дино Имери ще свири на сцената на зала "България" на 3 ноември под палката на Любомир Денев-син. В програмата за концерта, освен Симфония №2 от Бърнстейн, е включен и Концертът за ударни и оркестър от композитора Любомир Денев със солистите Мартина Митева, Мирослав Димов и Калина Владовска - ударни.

Пълната програма на Софийската филхармония може да намерите на:
Website | Facebook | Twitter | Instagram | YouTube

Още

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Пинкас Цукерман накара публиката да запее

Още

Яз Ахмед: Създавам музика, която е лична и честна

Яз Ахмед: Създавам музика, която е лична и честна

Още

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Легендарният Иво Погорелич и маестро Найден Тодоров си партнират отново на 10 ноември

Още

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

Четирима пианисти от четири държави откриват осмия Plovdiv Jazz Fest с музиката на Чарлз Мингъс

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала